Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Véreshurka

    senior tag

    válasz VeryByte #49966 üzenetére

    Köszi!

    Igen, a tagged/untagged/trunk még kicsit homályos számomra, illetve ez az egész hálózat szétszedés + sokszor belefutottam már, hogy különböző gyártóknál is máshogy működnek a dolgok illetve a fogalmak, de igyekszem informálódni!

    Még várok pár kérdésemre választ a pfSense topikból, de amint meglesznek, illetve legkésőbb hétvégén kipróbálom ezt a fajta beállítást.

    Gondolom ha állítom be a VLANGUEST és VLANIOT-t akkor a többi portot (1-6) mind not member-ként be kell jelölnöm. Egyébként vajon ennél a switch-nél számít, hogy melyik portba megy a router (1. port) vagy teljesen mindegy?

    Illetve annyi kérdésem még had legyen már, hogy alapvetően ez a video volt a kiindulási alapom. Itt emberünk amikor beállította a 30-as VLAN-t akkor a 7/8 portot untagged portra állította és a PVID-t beállította 30-ra, és ha jól értettem akkor a 7 vagy 8 portba dugott eszköz a VLAN 30 hálózatból fog kapni IP-t. Itt nem a tagged port lenne a helyes (ugye hogy megjelölni, hogy az is VLAN 30-as), vagy azzal, hogy állította a PVID-t 30-ra a switch tudja, hogy a 30-as VLAN az alap és nem is akar osztani neki a VLAN1-ből címet?

    El Psy Kongroo

Új hozzászólás Aktív témák