Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
aktív tag
válasz Speederer #53049 üzenetére
A
this
funkcióval lehet egy előző state-re visszahivatkozni a template-en belül, de én nem találtam hozzá emészthető leírást és annyi időt nem szántam rá, ami a megértéshez elég lenne (:
Ezt a folyamot, ha végignyálazod, lehetséges, hogy találsz választ a kérdésedre....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
Ha esetleg valaki éppen ilyen példányt keres és tud pl ausztriába rendelni, ez egy jó vételnek tűnik:
Bresser 7 in 1 kültéri egység(jah, mert én beltéri / kijelző nélküli verziókat keresek RTL_433-hoz, gondolom vagyunk így ezzel itt páran)
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
fecus
őstag
Ezt hogyan lehet úgy elhelyezni, hogy a szélmérő is jól mérjen és a nap se rontsa el a hőmérsékletet?
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Degeczi
nagyúr
Kell hozzá saját vevő, mert ez nem 433, hanem 868 MHz-es! Pár éve ilyet rendeltem, bevált, könnyen integrálható a beltérije.
-
-
Rosep
senior tag
Sziasztok!
Most vettem észre, hogy a Home Assistant nem is a NAS-ra csinálja a mentést. Egyszer beállítottam, hogy oda tegye, de most nincs is ilyen lehetőség a beállításánál.
Tudja valaki a megoldást? -
4D4M
aktív tag
Nekem odateszi, nem változott szerintem a configflow a bevezetése óta.
Megvan még a felvett hálózati meghajtó? Nekem ott van még a három pont utáni "alapértelmezett biztonsági mentés helyének beállítása" lehetőség is.#53058 ratkaics:
Ha ez engem nagyon izgatna, akkor még átírás után próbaképpen legyalulnám 0-ra az energia dashboardot és újra létrehoznám.[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
tototos
őstag
válasz enginev3.0 #53056 üzenetére
Akor tényleg szükség van 2 eszközre. A két kapcsoló mögé. Az egyikkel csak a kapcsolót okosítod, nem fogsz rákötni lámpát. A másikkal meg tudod kapcsolni a lámpát.
Rakhatsz akár egy shelly plus i4-t is [link] -
JMP
lelkes újonc
válasz enginev3.0 #53056 üzenetére
Shelly-vel meg lehet csinálni:
[link]Keresni interneten másolni és azt módosítani és jobbá tenni könnyebb mint kitalálni új dolgokat :)
-
JMP
lelkes újonc
válasz enginev3.0 #53067 üzenetére
Nos pontosan mi is kell? Hogy áll össze a rendszered, mert már nem látom az eredeti kérdést.. nekem ezek vannak betéve váltókapcsolónak csak fázisra..
Keresni interneten másolni és azt módosítani és jobbá tenni könnyebb mint kitalálni új dolgokat :)
-
JMP
lelkes újonc
válasz enginev3.0 #53069 üzenetére
De ez egy klasszikus váltókapcsoló? A két kapcsoló gondolom össze van kapcsolva..
Keresni interneten másolni és azt módosítani és jobbá tenni könnyebb mint kitalálni új dolgokat :)
-
tototos
őstag
válasz enginev3.0 #53067 üzenetére
a két kapcsoló között 2 vezetéked megy. Azokat használja fel. Tehát nem kell plusz vezetéket behúzni a meglévőekkel megvalósítható.
-
Speederer
senior tag
válasz Degeczi #53050 üzenetére
Köszi, azóta már volt is egy kimaradás és sikerült jól lekezelnie. Remélem így is marad.
Érdekes, hogy csak ezzel az entitással van ilyen probléma, a másik ~50 amit az integráció kinyer, az sosem produkál ilyet. Szóval azzal együtt tudok élni, hogy emiatt kell egy ilyen segédentitás. Bár az még kérdéses, hogy hosszútávú statisztikát fog-e tárolni ehhez, vagy még trükközni kell vele (talán a state_class megadása befolyásolhatja a dolgot, de konkrét tapasztalatom nincs vele).
4D4M: köszi, gondoltam használom ezt a módszert is, aztán majd meglátom melyik marad, de hogy őszinte legyek első próbálkozásokra nem sikerült ezt összehozni. Most lehet egy kicsit el is engedem, mivel a másik (is) működőnek tűnik.
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
BullZeye
veterán
Pár éve mikor változtattak MQTT viselkedésen, és Home Assistant indulásakor már nem ellenőrizte az aktuális statutsát pl a switcheknek, megfogadtam, hogy majd ha lesz időm megcsinálom, mert volt rá megoldás akkor.
Probléma, hogy most jutottam el hozzá, viszont ezen már mindenki túl esett és nem találom a szájbarágós megoldást rá neten.
Ki tud segíteni valaki egy guideal vagy egy példával, hogy hogy lehet beállítani, hogy Home Assistant indulásakor az MQTT Switchek állapotát ellenőrizze rögtön?
Köszönöm!
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Degeczi
nagyúr
válasz BullZeye #53074 üzenetére
A legegyszerűbb retainedre állítani az eszközökhöz tartozó topikokat, akkor azonnal megkapja a HA, amint beindult. Ez úgy általában is célszerű minden MQTT adat-topikra (parancsra már nem feltétlenül)
Ha nincs ilyen, az már eszközfüggő (emiatt nem tudott ilyet magától korábban sem a HA), hogyan kell kérni egy kierőszakolt jelentést. pl. Shellynél a "shellies/command"-ba küldeni egy "announce" kérést, Tasmotánál kezdetben sonoffs/cmnd/state alá küldeni egy üres kérést, később ez már tasmotas/cmnd/state-re változott alapértelmezetten (de egy GroupTopic paranccsal átállítható)
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz Degeczi #53075 üzenetére
Tasmota amikkel "probléma van" ráadásul ősrégiek (tasmota 6.5).
retain: true
ezeknél a switcheknél, de kipróbálotam a false-t, restart után ugyanúgy nem tudja, hogy ki vagy be van e kapcsolva.Shelly érdekes módon jól működik, azzal nincs baj, pedig semmit nem csináltam vele.
BlitzWolf SHP15 a problémás, Tasmota konzolján megnéztem, és működik ez a parancs:
sonoffs/cmnd/state
.Most már csak az érdekelne, hogy ezt pontosan hova és milyen módon kell HA-ba beletenni, hogy lefusson és megkapja HA az összes eszköz státuszát?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Degeczi
nagyúr
válasz BullZeye #53076 üzenetére
Egyszerűen az indulási eseménnyel triggerelve:
- alias: "HA inditasra MQTT lekerdezes"
trigger:
platform: homeassistant
event: start
action:
- service: mqtt.publish
data:
topic: "sonoffs/cmnd/state"
payload: ""
- service: mqtt.publish
data:
topic: "shellies/command"
payload: "announce"
-
tag
válasz Primary92 #52608 üzenetére
régebbi hozzászólásra válaszolok, de hátha még aktuális.
A szlovén TEM-nek a Modul kapcsolócsaládja jó erre.
Nálam az egész ház ilyennel van, szintén PLC-re kötve.
Van 2x7 modulos szerelvény, konnektorral, nyomógombokkal, még csúnyának sem mondanám.
6 éve megy, nem volt gond vele. Ill. 1-2 led megdöglött, de az külön cserélhető. -
amargo
addikt
Sziasztok!
MVM és E.ON, egymással karöltve több mint 2 hónapja képtelenek megoldani, hogy a gázmérő óra aljára rakott kis záró kupakot levegyék. Ez valami kritikán aluli. Lassan már ott vagyok, mivel nincs rajta plomba, leszedem és kész. Csak akkor meg tuti leszerelik az órát
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
LouiS22
veterán
-
amargo
addikt
válasz LouiS22 #53084 üzenetére
Az elején viszonylag gyorsan jöttek a válaszok az e.on-tól, sőt 2x is megnyugtattak, hogy egy szerelő hamarosan felveszi velem a kapcsolatot, no ennek kb 1,5 hónapja. persze tudom máshonnan, hogy tiszta káosz lett az e.on-nál minden. Kb 1 hónapja hetente írok feléjük.. de eddig semmi. Lehet megírom valamelyik portálnak..
Speederer: Néztem már ezt a kupakot, de nem tudom roncsolás nélkül, hogyan lehetne kiszedni, mert eléggé oda van gyógyítva..
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
DGery
aktív tag
Sziasztok!
Van egy lézergravírozóm aminél az elszívást szeretném vezérelni - késleltetni.
A cél az lenne, hogy a lézer indulásakor az elszívás egyből elinduljon, de amikor végez még 60-120 mp-ig tovább aktív legyen. Az eszközből 5V jelet tudok levenni (a lézerfej ventillátorának tápja, mivel ez akkor megy amikor bárminemű folyamat elindul, egyéb esetben áll).
Mivel minden egyéb eszközöm Shelly, így egy Shelly Plus Uni-ra gondoltam, ami az analógon kaphatná meg az 5V jelet.
Kérdésem az lenne, hogy a kimenetet be lehet úgy állítani, ha az analógra 5V megy akkor aktívvá váljon, majd ha lekapcsol az 5V akkor késleltetve legyen a lekapcsolás? (az elszívás ventijének csak a reléjét működtetné, nem közvetlen a ventillátortIlletve a másik, ha egy ajtónyitás érzékelőt teszek az SW1-re, akkor ha zárva van akkor működjön csak a fenti módon, és ha kinyitom az ajtót az elszívás lekapcsoljon egyből?
Ha ezek megoldhatók, akkor már rendelem is be, mert más feladatot is ellátna
(Azért nem egyszerű időzítés késleltetőt használok, mert a legtöbb csak 10-25mp késleltetést tud ami kevés. Másrészt pedig a másik kimenetet egy totál más funkcióra tudnám felhasználni ami egy Plus 1-et váltana ki)by DGery® c.o. ///// MacBook Air M1 / iPhone 12 128GB / iPhone SE 2020 / iPad 9 WiFi only 64GB / Apple Watch Series 5 / Xiaomi Mi Scooter 3 / HP EliteBook 850 G7 / Xbox Series S / Dreame D10s Pro / iKier K1 12W
-
Speederer
senior tag
válasz amargo #53086 üzenetére
Igazad van, jobb a békesség, nem akarlak én semmi rosszra buzdítani.
Más:
Újabban próbálom rendbe rakni a HA-ban korábbról félbemaradt dolgaimat, most éppen a redőnyök kapcsolását. De úgy tűnik nem a legszerencsésebbek a redőnykapcsolóim, vagy legalábbis engem szívat kicsit. Legrand Valena Life kapcsolók, 3 gombbal: le/fel/stop.
A le/fel irány szépen működik, a probléma az az, hogy a stop gomb megnyomása olyan, mintha mindkét kapcsolót egyszerre megnyomnám, tehát mindkét digitális bemenetem jelezni fog, csak éppen egy minimális eltéréssel. Ezért az előbb érzékelt gombhoz tartozó eseményt el fogja indítani, tehát pl a redőny álló helyzetében megnyomva a stopot, elindul mondjuk felfelé.
Elméleti szinten olyan megoldást gondolnék, hogy néhány tizedmásodpercig ne reagáljon a megnyomott gombokra, csak figyeljen arra, hogy kap-e esetleg a másik bemeneten is jelet és végül ennek függvényében történjenek a dolgok. Gyanítom ide is kellene valami segédentitás aminek az értékét állítgatnám.
Van esetleg ötletetek erre?A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
Degeczi
nagyúr
válasz Speederer #53088 üzenetére
Ha nem közvetlenül vezérli a redőnymotort (és az jól beintegrált butamotor, nem rádiós), hanem magad kezeled a gombnyomásokat, egyszerűen megoldható bármi, mert mozgás közben más visszajelzett státusza van a motornak (integrációtól függően closing/opening, DOWN/UP), vagyis lekezelhető, h épp mozgásban van-e, amikor egy gombnyomás érkezett. Így nálam nincs külön stop gomb sem, sima kétirányú Zigbee gombokkal vezérlem: egy megnyomás elküldi az iránynak megfelelő végállásba, de ha mozgás közben jön egy újabb gombnyomás, az megállítja.
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Megérkezett itthonra a Zigbee, és most furdal a kíváncsiság hogy hogyan okosíthatnám fel a meglévő lámpáinkat.
Van olyan kapcsoló, ami
- Zigbee-n távvezérelhető
- Zigbee-n tud dimmelő jelet küldeni
- Zigbee hálózat nélkül is tudja fel/le kapcsolgatni az áramot
- sorolható?Ezek például tetszenek, de csak amerikai verziót találtam:
Tetszik hogy fizikai gombosak, és valamilyen módon mindkettőn meg van oldva a dimmelés is (előbbin két apró gombbal, utóbbin érintés vezérelt). Ti mit szoktatok használni ilyen helyzetben?
-
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata olyan okoskapcsolóval, ami stabilan elvisel és kapcsol 3x16A-t?
Ha egymaga tudná a három fázis kapcsolását, az lenne a legjobb, de a három darab egy fázisos megoldás is jó lehet. Előny, ha DIN sínre szerelhető. Másik előny, ha a fogyasztást is tudja mérni fázisonként.Köszi!
-
Speederer
senior tag
Köszi, nyomóm van. És lehet megfogadom a tanácsod, hogy nem nyúlok a stop gombhoz, de egy picit még talán próbálkozok vele.
Degeczi: vezetékes "butamotor", amit 2 (irányonként 1-1) relével vezérlek, plusz ezekhez vannak a falon az említett nyomók, hogy lehessen így manuálisan is irányítani őket.
A cover_time_based_synced integrációt használom, de ez kb csak arra van, hogy szinkronban legyen a visszajelzett állapot a valóssal, bárhol is (HA vagy fizikai gomb) indítom el a redőnyt. De ez is annyiból buta, hogy csak meg vannak neki adva, hogy mennyi idő alatt záródik/nyílik és melyikhez melyik relét figyelje. Tehát nincs a motor áramfelvétele figyelve, hanem inkább egy bő fél másodperc rá van számolva, hogy biztos elmenjen a végállásig.
Így működik pl a felhúzás:
- Trigger: a "redőny fel" digitális bemenet
- Feltétel:
- egyik relé sincs aktív állapotban (tehát nem mozog a redőny)
- nincs teljesen felhúzva a redőny (kisebb, mint 100% a "nyitottság")
- a "redőny le" digitális bemenete nem aktív (nem nyomok egyszerre 2 gombot vagy a stop gombot)
- Esemény: kinyitja/felhúzza a redőnytA stop pedig így van most:
- Trigger: a "redőny fel" vagy "redőny le" digitális bemenetek
- Feltétel:
- egyik relé aktív (tehát mozgásban van a redőny)
- itt próbálkoztam azt megadni, hogy mindkét bemenet aktív, de nem teljesen egyszerre fog ez végbemenni
Esemény: megállítja a mozgásban lévő redőnytA feltételeknél azért a relék állapotát figyelem, mert az opening/closing állapotot a valósnál kb 2-3 másodperccel tovább mutatja. Ezt az állapotot egyelőre nem tudom mi szolgáltatja, de végülis a relét direktben figyelve szépen működik, így elengedtem egyelőre.
Az eseményeknél viszont a cover open/close/stop-ot használom.És igazából ezekkel így egész jól működik, a le-fel gombot bármikor meg lehet nyomni, ezekre vagy elindul, vagy ha bármelyik irányba is megy, akkor megáll, és igazából a stop-ra is megáll ha menet közben nyomom meg. Egyedül az nem tetszik, hogy álló helyzetben a stop gomb megnyomása kiváltja a(z általában) felhúzás eseményt. Mert ugye először megkapja mondjuk a "felhúzás" bemeneten a triggert, akkor még megfelel minden feltételnek, hogy felhúzás automatizáció, ezért elindul a redőny felfelé. A lefelé bemeneten viszont csak mondjuk 0,1 mp-vel később jelenik meg a jel, így a lehúzás már nem fog triggerelődni, sőt a stop sem.
Vagy ennél nagyobb bajom ne legyen az életben és hagyjam a fenébe? Lehet az lesz ám.
Bár még azt se tudom mennyivel később érzékeli a stop gomb megnyomása után a 2. jelet. Nem látok másodpercnél részletesebb infót erről. Csak mert ha esetleg sok tizedmásodperc (mondjuk 5 feletti), akkor inkább hagyom a fenébe. Bár annál biztos gyorsabb.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Speederer #53095 üzenetére
en ebben azt nem ertem, hogy ha mozog, es a masik irany nyomva [akar egyedul akar a masikkal], akkor stop -- ezzel miert nem eleg figelni? a fizikai gombokkal is ez a vezerlesi modszerunk... jo, nyomogomb miatt az azonos iranyt megnyomva is leall, de ez nem hiszem hogy alapbeallitas kene legyen [nekunk sonoff van szoloban mogotte, a topikhoz most csak kibic vagyok egyelore]
[ Szerkesztve ]
-
Speederer
senior tag
válasz axioma #53096 üzenetére
Ha csak 2 gomb (pontosabban nyomó) lenne rajta, akkor valszeg ezzel a szituval sosem találkozok. A "problémám", hogy a fel/le irány között van egy stop gomb is.
Íme:
A sima Valena (nem Life) redőnykapcsoló pedig így néz ki:
Tehát utóbbin nincs stop gomb (de nem ilyenem van), így nem is kell(ene) lekezelni annak megnyomását.Ha egy kicsit általánossabban akarom megközelíteni, akkor nem tudom, hogy nyomó esetében mi a fenének van stop gomb? Megnyomva valamelyik irányt elindul a redőny, leállítani meg le lehet ugyanazzal vagy az ellenkező irányút megnyomva. Ha pedig úgy működne, hogy nyomva kell tartani, akkor sincs értelme a stop gombnak, hiszen ha elengedem, akkor megáll. Mondjuk arra jó a stop gomb, hogy az egyikről a "kupakot" már sikerült elhagyni.
-
amargo
addikt
válasz Speederer #53098 üzenetére
Nekem ilyen Legrand-os kapcsolóm van.
A középen a STOP csak annyit jelent, hogy egyik irányba se fázist. De ez nyomó kapcsoló:
Nálad meg gondolom billenő kapcsoló van? De létezik ebből nyomó is. Azért van értelme a STOP-nak, hogy ne kapjon fázist mindig valamelyik irány én ezért nem is akartam billenőt, mert valamelyik gyerek vagy feleségem megnyomja és úgy marad napokig.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Speederer #53098 üzenetére
de azt mondtad a stop - max kesleltetve a masikhoz kepest - megnyomja az ellenkezo iranyt, szoval jol mukodtetne' ahogy en irtam akkor is, nem kell mind a ket jelet osszevarni [nem mind1, hogy ellenkezo iranyra v stopra nyomott? az tuti, h az elore irany ilyenkor biztos nem volt szandeka]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest