Új hozzászólás Aktív témák

  • radio11

    tag

    válasz radio11 #43682 üzenetére

    A #43682 hsz-ben szereplő csapadékmérőn módosítottam szoftveresen, mert nem igazán jól működött. Először az eredeti koncepciót (az egy zigbee jeladós volt) egy az egyben áttettem egy Esphome alá, tehát az [link] itt látható megoldást azzal egészítettem ki, hogy az Esphome configba bekerült egy binary sensor amit a mágneses érzékelő ad és ebből dolgozott a HA config.yaml-ba a leírás szerinti histrory_stats és a template ami a csapadékot nézi.
    Az új megoldásnál az Esphome-ra 'pulse_counter' szenzor került, ahol megadható a mértékegység (mm) és a szorzó is. valahogy így:

    sensor:
    - platform: pulse_counter
    pin: 12 #erre van kötve a mágneses érzékelő
    unit_of_measurement: 'mm'
    name: 'rain'
    filters:
    - multiply: 0.345

    A szorzó a mérőkanál egy impulzus alatt mért csapadékmenyiségét adja meg, ezt úgy állítottam be, hogy a mérőedény átmérőből kiszámítottam a felületet (194 cm2) ez 10mm csapadékkal számolva 194cm3. Ennyi vizet mértem ki egy edénybe (pontos konyhai mérleggel 194g) és szép lassan átcsorgattam a mérőn, számolva a klattyanásokat. 29 klatty volt, tehát 10mm/29 klatty= 0.345, ezt adtam meg filters alatt multiply értéknek.
    Ezután ismét kapott 194ml (g) vizet és voilá, 10mm körüli értéket adott.
    HA config.yaml-ba egyedül a utility_meter bejegyzésekre van szükség ezek után, azt viszon egy napi számlálóval ki kell egészíteni:

    utility_meter:
    rain_day:
    source: sensor.szenzor_neve
    cycle: daily
    unique_id: rainfall_day

    az eredeti leírás szerinti template és a history_stat bejegyzések mentek a lecsóba, nincs rájuk szükség. Eddig minden jó, egyedül azt nem tudom, hogy bekavarhat-e a napi (heti, havi stb) számoknál ha az esp számlálója, mondjuk egy áramkimaradás miatti újraindulástól nullázódik.

Új hozzászólás Aktív témák