Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
lovelace-multiple-entity-row-ban a jelenleg működőhide_if: '0'
cserélném
hide_if: below '100'
értékre. De sehogy sem jó. Próbáltam már:
hide_if_below:
hide_if below:
hide_if: 'below 100'
hide_if:
below '100'
egyik sem jó... Erre mintát sem találtam. Annyit ír, hogy a below/above után a szám.
OK, most, h végignéztem...hide_if:
below: '100'
Ez maradt ki és ez a jó... Nem törlöm, ha felesleges, akkor töröljétek
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
totattys
újonc
Sziasztok!
A következő problémám van: telepítettem néhány kártyát HACS frontend-ből
- circle sensor card
- apexCharts card
A www/community -ban szerepel mind kettő de az irányítópultban a kártya hozzáadása menüben nem található. Természetesen a HA újraindítása megtörtént. Mi lehet a hiba/megoldás?
Előre is köszönöm a segítséget!És ismét kiderült ha kiírom a netre a bajomat rájövök magamtól: Irányítópultok/erőforrások a megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
enginev3.0
félisten
Na megvan a klíma, mivel próbálkozzak?
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
LouiS22
veterán
válasz enginev3.0 #43754 üzenetére
én elolvasnám a kézikönyvet, de nem vagyunk egyformák.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
sambenez
addikt
Például a klíma neve és a Home Assistant beírása a gugliba.
-
vampire17
addikt
Beirod a klima nevet ide nekunk, azonnal megmondjuk, mi a helyzet vele
Ha vegul Fisher lett es ezt az appot mondta a telepito [link] akkor HA alatt nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
enginev3.0
félisten
válasz vampire17 #43757 üzenetére
ewpe-vel próbáltam, de nem tudom beírni a wifi nevet és kódot mikor azt kéri a program
AP mód megvan a klímának, rácsatlakozok, keresi 2 percig, tovább megy, kéri a wifi nevet és kódot (amire csatlakozni kell a klímának) és oda nem lehet semmit beírni
smartlife appal szépen megy
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
v.attis
őstag
válasz enginev3.0 #43758 üzenetére
Oooh, hát ez az ewpe Gree származék! A gyári Gree klíma ugyanígy néz ki, tiszta klón!
Ha az egész rendszer ugyanaz, akkor egy nagy szar az egész, lassan évek óta. Most lesz 3 éves a klímám, ebből kb 1 évet király volt minden, aztán jöttek a rosszabbnál rosszabb frissítések.
Talán próbálkozhatsz régebbi appal, de szerintem a szerver is gázos...Szerintem koncentrálj a távirányítóra meg a HA-ra. Már ha egyszer wifire tudod tenni...
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz enginev3.0 #43758 üzenetére
-
gya/352
tag
Üdv!
Használtok a kis Xiaomi kocka hőmérőt kültéren? Hogy bírja az elem és egyáltalán mér negatív hőmérsékletet? -
-
Csodamaki
csendes újonc
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, teljesen elvesztem az okos villanykapcsolók között
Szeretném szépen lassan lecserélni az otthoni sima kapcsolókat okosakra. A jelenlegi kapcsolók legrand valena life típusúak. Néztem, hogy a legrandnak van okos villanykapcsolós termékpalettájuk, ami szimpi is (kivéve az árát ).
1. Ezzel kapcsolatban az nem tiszta, hogy be kell építeni egy "kompenzátor"-t a fényforráshoz. Viszont, ahol szeretném lecserélni először a kapcsolót, ott 3 spotlámpa van. Ez így gond lehet, vagy nagyon kókányolni kellene?
2. A másik hely, ahol cserélném, az egy folyosó, aminek a két végén tudom jelenleg kapcsolni a villanyt, ezt tudja kezelni a kapcsoló (gondolom igen, de inkább megkérdezem)?
A jelenlegi legrandos sorozó keretbe elvileg ezeket be lehet építeni, ezért is gondoltam a legrandra, bár abban nem vagyok biztos, hogy úgy is belefér, ha konnektor mellett van a kapcsoló.
Fentiektől függetlenül van más megoldás is ami szóba jöhet, főleg, ami ár-értékben is jobb?
Ami fontos volna, hogy a jövőben szeretnék egy home assistantos rendszert kiépíteni, ezért is kellenének olyan kapcsolók, amelyek kompatibilisek vele.
Előre is köszi a segítséget!
-
-
kgymac
őstag
válasz sambenez #43770 üzenetére
Konkrét típus ismerete nélkül a legrand-hoz sem kellhet nulla, mint a shelly1L-hez, de a "kompenzátor" ehhez is kell, csak bypass modulnak hívják a shelly-ék. A 3 spot lámpa párhuzamosan lehet kötve (230V-ot feltételezve), így elég egy bypass, a shelly-é elég kicsi, el kéne hogy férjen a spot lámpa kötődobozában, a falban. A legrand-é sem lehet sokkal nagyobb, így tippre az is el fog férni a 65-ös kötődobozban.
-
v.attis
őstag
Néha a távoli elérésem nem tud csatlakozni. Többször próbálkozom, aztán lehet elkapja, de olyan is volt, hogy a duckdns cím mögé kellett írnom a :8123-at.
De van más változás is: első telepítéskor https kellett a címbe, aztán ikor a Xiaomi rendszer miatt nullár6kezdtem az egész HA sztorit akkor már csak htt-vel működik. Nem tudom mit csináltam másképp, hisz leírás alapján dolgozram.
Elsőre feltettem a Let's encryptet, de másodszor már nem, mivel nélküle is megy minden. Talán ez okozhatja a http-https különbséget?
Van valami szent grál beállítás, aminek tutira mindig működnie kell? Meg van nyitva a port és többnyire minden mindig tökéletes, épp ezért érthetetlen, hogy néha nem csatlakozik. (Ilyenkor megnézem a Mi home-ot és a Tp-link Tethert, mindegyik csatlakozva van, tehát a szolgáltatói, hálózati hibát kizárnám.)
-
Csodamaki
csendes újonc
válasz sambenez #43774 üzenetére
Ez az?
https://iotcentrum.hu/termek/shelly-1-egycsatornas-wi-fi-s-okosvezerles/?gclid=CjwKCAjwgqejBhBAEiwAuWHioHn3n-cfG2Fj7n8GWvUksqPV3FyqflPMaqe5EcaxffNpL4t0MoxXCBoCD0QQAvD_BwE ?
Itt ezt írják: Fontos: a Shelly 1 működéséhez biztosított fázis+nulla és a kapcsolótól érkező kapcsolt fázis azonos fázisról kell, hogy érkezzen, a Shelly 1 nem alkalmas többfázisú működésre!
Ez a gyakorlatban mit jelent? Hívnék majd villanyszerelőt, de addig nem akarom megrendelni, amíg nem tuti, hogy jó hozzám. Ehhez nem kell bypass? -
vampire17
addikt
Sziasztok! nagykapu nyito motorban (szarnyaskapu) letezik olyan, ami ugy mukodik, mint egy redony? tehat van ki / be irany, nem csak egy . (a keritesepito a Sommert favorizalja, de nyilvan mas is szoba johet)
[ Szerkesztve ]
-
-
kgymac
őstag
válasz sambenez #43778 üzenetére
Ide írom, hogy folyamatos legyen:
@Csodamaki:
Meg kéne hagyni a jelenlegi kapcsolókat, a lámpánál kellene okosítani. Ahhoz a shelly1 a jó. A lámpához menő fázist kell megszakítani, a bemenő a shelly1 "L" bemenetére, az "O" megy a lámpára. Ehhez nem kell semmi kiegészítő. Ha van a lámpánál kötődoboz, akkor oda, egyébként abba a kapcsolódobozba kell tenni, ahonnan közvetlenül a lámpára megy. Max egy mélyebb 65-ös doboz kell, ha nem férne be a kapcsoló mögé. A régi 65-ös doboz nem volt túl mély ehhez, új építésnél mindenki - így én is - a mélyebb dobozt ajánlom.
A legrand (amihez nem írtál típust), de gondolom kapcsoló, ami nulla nélkül működik, mint a shelly1L, ahhoz kell a bypass, amit a legrand másképp hív. -
Csodamaki
csendes újonc
válasz kgymac #43781 üzenetére
Akkor meg kellene bontani az álmennyezetet gondolom, annak nem örülnék :/
pl. erre gondoltam legrandnál: https://legrandaruhaz.hu/legrand-valena-life-netatmo-intelligens-fenyeroszabalyzo-kapcsolo-kompenzator-feher-752184
Elvileg be lehet köttni nullával is, de a bypass kell itt is.
-
kgymac
őstag
válasz Csodamaki #43782 üzenetére
Nem hinném, hogy meg kéne bontani. Ha sűlyesztett foglalatos a lámpa, akkor oda elég beszerelni, a kapcsolókhoz nem kell nyúlni. Persze meg kell keresni azt az ért, amin a kapcsolótól jön a fázis és szétosztásra kerül a 3 lámpa felé.
Vagy marad a kapcsoló bekötő doboza az 1)-hez, a 2)-höz meg annál, aminél közvetlenül a lámpára megy a fázis. De itt lehet, hogy vésni is kell, ha nem túl mély a doboz.Ezt nézd meg, kb. a 2) eseted, de ebben van egy keresztváltó kapcsoló is.
A bypassz akkor kell, ha csak fázis van a kapcsolónál, a 0 nincs átvezetve a kapcsolón (lásd shelly1L kapcsolását). -
-
kgymac
őstag
válasz Csodamaki #43785 üzenetére
De, ha elég mély a 65-ös doboz. Én már mindenhová olyat tettem, ami 2-3 centivel mélyebb, mint a korábban szokásos (ami 3-4 cm). A legolcsóbb dobozok még olyanok, mint kb. 30-40 éve, max sorolhatóak, mert már nem igény a szobánként 1 konnektor.
A HA alatt automatizmust tudsz hozzá csinálni, tehát igen. -
Csodamaki
csendes újonc
válasz kgymac #43786 üzenetére
Még annyi kérdésem lenne, hogy DIN sínre szerelhető shelly is működhet? Pl. egy ilyen: https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/shelly-pro2-din-sinre-szerelheto-wi-fi-s-okosrele/
Ha jól értem ez úgy működik, hogy a kapcsolódobozban ahova van kötve most pl. egy kapcsoló, akkor csak át kellene kötni erre? Mert ez lenne a legegyszerűbb megoldás.
-
ViZion
félisten
válasz Csodamaki #43788 üzenetére
Ha a kismegszakító szekrényedben van hely és onnan közvetlenül megy áram a vezérelni kívánt eszközhöz, akkor ez is jó. Nem annyira szokás lámpáknál használni, arra van olcsóbb is, amit már mondtak.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
totattys
újonc
Sziasztok!
A következő problémám van: egy Emachines E750 több mint 13 éves laptopra (2 GB) van telepítve Debian 11 alá a HA, ma este felpörögtek a ventilátorok, és iszonyatosan elkezdtek hűteni. Kikapcsoltam, szétszedtem a gépet a benne lévő HDD 50 °C felett volt és több ponton magas volt a hőmérséklet. Milyen oka lehet ennek?
Eddig semmi ilyen nem történt. nincs túl sok eszközöm és talán 10-12 automatizmus fut, azok is nagyon egyszerűek, csak tesztelem, hogy kell-e ez nekem.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Speederer
senior tag
Sziasztok,
Szeparálni akartam, hogy a gázfogyasztáson belül mennyi megy el a fűtésre és a mennyi a melegvízre. Ez mondhatni sikerült is, de van egy kis gondom az Energy füllel.Előzmény:
Az egész alapja egy digitális bemenet, ami On és Off állapotokat vesz fel. Korábban a value_template-tel alakítottam ennek az értékeit 0.01-re illetve 0-ra, de ez most átkerült a 2 szenzorhoz:Az új fűtéses template szenzor így néz ki: (A melegvizes is nagyon hasonló)
- trigger:
- platform: state
entity_id: sensor.digital_input_5
sensor:
- name: "Gázfogyasztás - Fűtés"
unique_id: "gas_heating_consumption"
device_class: gas
unit_of_measurement: "m³"
state_class: total_increasing
state: >
{% if is_state('binary_sensor.slave_dhw_active_boiler_otgw', 'off') %}
{% if is_state('sensor.digital_input_5', 'On') %}
0.01
{% elif is_state('sensor.digital_input_5', 'Off') %}
0
{% endif %}
{% else %}
0
{% endif %}
Legszívesebben meghagytam volna az eredeti mérést (digital_input_5), de végül elengedtem ezt a részét.
Amíg nem csináltam meg ezt a fenti változtatást, addig ugye minden a digital_input_5-be íródott, de ha kitörlöm az Energy fülről ezt a mérést, akkor a régi adataim elvesznek, amit nem szeretnék.
Mivel ez most már nem vesz fel számmá alakítható értéket (csak On/Off-ot), ezért ugyan nem ír rá az Energy fül új adatot, de azért egy ilyen hibaüzenettel jutalmazza a tettemet:Entity has non-numeric state
The following entities have a state that cannot be parsed as a number: sensor.digital_input_5 (Off)Örülnék, ha lenne olyan opció, hogy mikor törlök egy entitást az Energy fülről, akkor megkérdezné hogy az adatait meg akarom-e esetleg tartani, de ilyen opció nincs.
Gondoltam akkor csak le kellene másolni az entitást a history-jával együtt, de ilyet elvileg nem lehet csinálni.
Olyanokra találtam inkább megoldást, hogy ha új szenzor viszi tovább ugyanazt a mérést, akkor lehet játszani a régi ID beállításával és akkor folytonos lehet minden. De nálam nem pont ez a helyzet.
Nem mondom, hogy a fenti hibaüzenettel nem lehet együtt élni, de gondoltam hátha kapok valami tuti tippet nálam tapasztaltabbaktól...[ Szerkesztve ]
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!
-
kgymac
őstag
válasz ViZion #43789 üzenetére
Szerintem nem igazán. Ha a szerkénybe tett shelly1-gyel táplálja a kapcsolókra menő fázist, akkor a kapcsolóval le tudom úgy kapcsolni az fázist, hogy nem fog világítani a lámpa, hiába adja ki a shelly a fázist az O-n. Hacsak be nem húz be két új vezetéket, amin visszaviszi a kapcsoló kimenetéről a fázist a shelly vezérlés (SW) bementére a másikon meg megtáplálja a lámpát. Ez utóbbi elég a kapcsoló bemenetétől vinni, nem kell a doboztól. E nélkül csak a kapcsolókra menő fázist lehet kapcsolni, a lámpát közvetlenül nem.
Vagy az utolsó kapcsoló dobozába vagy az álmennyezetbe kell a vezérlésnek a shelly, ha nem akar új kábeleket behúzni. -
LouiS22
veterán
válasz totattys #43790 üzenetére
Meleg volt tegnap. 13 éves gép, volt valaha szétszedve előtte, hűtőpaszta cserélve, venti cserélve/pucolva? HDD volt serélve, vagy az is 13 éve megy benne (kisebb csoda, ha igen)?
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
ViZion
félisten
válasz kgymac #43792 üzenetére
Szerintem sem való villanykapcsolónak, de smart kapcsolókkal együtt lehetne, de akkor meg minek? Nem értem, h mit szeretne, meg miért a Legrand, de Ő tudja.
-
totattys
újonc
válasz LouiS22 #43793 üzenetére
Szétszedve volt, levegővel átfújattam, amikor HA gép lett, pasztázva nem, és minden az eredeti benne. Tegnap is szétszetdtem, úgy mértem a HDD hőfokát. Van alatta egy laptopot hűtő. Gyanúm szerint a tegnap telepített Wishper és Pipper addonok hajthatták meg a HDD-t és a procit. Töröltem őket. Aksi sincs már benne.
-
kgymac
őstag
válasz ViZion #43794 üzenetére
Márkahűség. Szubjektív, hogy szebbek-e, én maradok a normál kapcsolóknál. Ez az egész "okosvilágítás" téma értelmetlen számomra, kivéve három esetet:
- mozgásérzékelős világítás (spejz,lépcsőház,bejárati ajtó elé), automata kikapcsolással. De erre van olcsóbb megoldás, persze okosításnál meg lehet húzni a strigulákat a HA-ban, hogy megint a hűtőt fosztogattad éjszaka...
- hálóban egy színes led sor, változtatható színnel. Erre is van más eszköz
- lámpa véletlenszerű fel/lekapcsolgatása, ha nem vagy éppen otthon. Csak kiegészítésnek kivonuló kopaszos riasztó mellé. Ehhez elég körönként egy-egy shelly. Leeresztett, motorizált redőny mellett meg nem feltétlenül látszik. -
Csodamaki
csendes újonc
válasz kgymac #43796 üzenetére
Oké, akkor ez nem jó ötlet.
Amúgy az egészet azért próbálom megoldani, mert a konyhai villanykapolcsó nagyon rossz helyen van (a felújítás után már nem akartam vésetni, hogy legyen máshol a kapcsoló) és szeretnék egy plusz kapcsolót egy másik falra. Ugyanez a terv a gyerekszobánál.
A legrand csak azért merült fel, mert a jelenlegi kapcsolók legrandosak és arra gondoltam, hogy mivel az okos megoldásaik kompatibilisek a sima termékeikkel, így nem kellene bontani, vésni stb. De most már világos, hogy ez sem járható út.
Viszont ha nem fér be a shelly a kapcsolók mögé, akkor más megoldás már nincs a fentiekre, ugye?
-
ViZion
félisten
válasz Csodamaki #43797 üzenetére
de van. Kapcsolót felkapcsolod -még jobb, ha mögötte fixre kötöd- és egy smart kapcsoló (lehet csak gomb is) + smart égő kombóval kapcsolod a világítást.
Legrand smart nyitóoldalon pont ilyen szettek vannak...[ Szerkesztve ]
-
kis.zsolt
tag
Komoly kedvezménnyel van most Shelly Plug S (41%)
Adó + postaköltséggel kb. 5570/db-ra jön ki.
Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest