Új hozzászólás Aktív témák

  • b.

    félisten

    válasz Petykemano #40000 üzenetére

    "Elképzelhető persze, hogy ez az infláció pont annyira nem vág egybe az elekronikai termékek alapanyagainak növekedésével - különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek árának változását az energiaárak hullámzásánál a covid és azt követő mining boom okozta hirtelen keresleti megugrás valószínűleg sokkal jobban rángatta."

    Szerintem de, pont az USA infláció miatt van gond. 6.5% árindex emelkedést 15 éve nem realizáltak Amerikában és 40 éve nem volt ilyen magas infláció.
    Az élelmiszerárak emelkedése náluk mindennél jobban kihat nagyon sok gazdaságra még az olajnál is jobban ,mert az USA az egyik legnagyobb/ A felvásárló Ázsia és délamerikai szegmensből. Ha ott ilyen mértékben növekszik az árindex ,az azt jelenti ,hogy csökken a felvásárló erő, mert drágulás van. Csökken a kereslet drágulnak a beszállítói árak és ezek az árak kihatnak a termelőkre akik kénytelenek drágítani a kiviteli eladási árat mert van termék amit nem tudnak eladni ez kuka vagy veszteséggel / kisebb haszonnal megy belpiacra.
    USA ami kihat majd Ázsiára és ázsia majd onnan kihat az EU-ra , mert minden is ott készül, és itt tartunk most mi.
    Minden minden súlyos gazdasági válság előszőr az élelmiszárak rohamos emelkedésével kezdődik ami az olaj és benzinárak emelkedésével csak részben függ össze. Az élelmiszer árak mérséklődnek a legnehezebben hosszú távon a mezőgazdaság specifikus hosszútávú mivolta miat,t ami Kialakítja az ár-bér spirált.
    Azaz ha nem nő a bé,r nincs megfelelő kereslet a drága termékekre de nincs eladó termék, nincs amiből növekedjenek a bérek. A másodvonalas infláció ó csapódik le nálunk, ezt érzed te az elektronikai termékeken.
    Példaként mondhatom neked, hogy a mostani tej és hús / tojásárak 1,5 évvel ezelőtti folyamatok eredményei, ugyanis a covid után megnőtt a szállítmányozási cégek leterheltsége emelkedett az olaj és földgáz igény.De mi történt ? Tavaly kitört a háború a műtrágya ára kilőtt mert az oroszok adják a gázt hozzá, ami a műtrágyakészítés fontos alapanyaga.
    Ezt úgy képzeld el ,hogy 2 éve 70 ezer forint / tonna áron tudtál jó minőségű műtrágyát venni, 50 ezer körül silányabb, de még hatásos verziót.
    Most 270 ezer nagy tételben 1 tonna és 300-390 ezer forint / áron van prémium. gazdák már megmondták, hogy ahhoz hogy ezt kitermeljlék kb dupla áron kell adniuk a takarmányt, a búzát a kukoricát, ami miatt több álatttartó gazdaság/ vállalkozó lehúzta a rolót, mert nem tud tehenet tartani úg,y hogy 2x drágábban veszi a takarmányt .
    Ő Kinek adjon el 10 ezer forintért 1 kiló sajtot? De a pék is kinek adja el az 1000 forintos kenyeret? Ezért is írtam azt a példát a házimozi erősítőkre, mert pl pont a Denon elnöke nyilatkozta, hogy a megemelkedett árakért megpróbálnak minél jobb szolgáltatást nyújtani, de nem lesz olcsóbb az AVR piac, azaz 50 % körüli drágulás jött és ezt a szállítmányozás, raktározás és alkatrészek energiaárak és munkabérek jelentős emelkedésével magyarázta. Ha nem emelkednek a bérek akkor olyan válságnak leszünk tanúi ,amire még nem volt példa és azt az ázsiai cégek már nagyon ügyesen lereagálták mert emelik a béreket ahogy tudják, még a szalag mellett álló melósét is, mert nem 1995 van amikor 1 tál rizsért sorba álltak a gyárkapukban.

    De nem tudom mikor vettél autót nekem 3 évente kötelező cserélnema cégemnél. Most egy Seat Leon-t kaptam, ami igaz kombi és jól felszerelt ,de belépő modell a Seatnal. Az ezelőtti kocsim egy Opel Astra K volt szinte fullos 6.7 millió volt a Seat most 9,8 ban állt meg az új Astra 10,2 ben állt volna meg.
    "
    És valószínűleg egy potenciális visszarendeződés is épp ezért egy lassú folyamat lehet, ahol minden szinten latolgatni fogják majd, hogy csökkentsük az árakat, hogy jobban vigyék?"

    Tehát azt gondolni hogy majd pont a VGA le fog csökkenni drasztikusan és vissza áll szerintem képtelenség a mostani helyzetben amikor minden termék, ha műszaki, ha élelmiszeripari, ha energia kb 50 % kal többe kerül.
    Azt gondolom mérséklődés lesz ( mondjuk 4080 1000 dollár ) 4070 Ti 699$ de kb én ilyesmire számítok.
    Ne legyen igazam és bocs a hosszú offért.

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

Új hozzászólás Aktív témák