Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz gbors #10182 üzenetére

    Ezen a piacon a presztízs másodlagos lett. A profit az első, mert évről-évre kevesebb lesz az eladás. Már a Samsung is ki akarja tenni a valagát, mert veszteséges a GDDR5-ös lapkák gyártása. Egyszerűen nincs meg az a rendelési volumen, ami régebben megvolt.

    Az NV jól mondja, csak akkor szabad ezt a terméket bevetni, ha az AMD elővarázsol valamit, amire nagyon kell a válasz. De mivel az AMD is ugyanúgy értéktelennek tekinti a hagyományos VGA-s fejlesztéseket, így nincs sok esély rá, hogy hirtelen jön egy lapka, ami 30-40%-kal gyorsabb lesz a GK104-nél. Mire ez megtörténik, addigra 2013-at írunk, amikorra már meg lesz a GK104 utód is. Szóval a GK110 mellett egyetlen szempont sincs. Persze ebbe a HSA és az integrációs tervek beleszólhatnak, de ez ellen az NVIDIA úgy sem tud választ, mert nincs még platformjuk. Az Intellel pedig nem tudnak szövetkezni, mert x86/AMD64 licenc nélkül csak az ARM-ra építhetik a GPU-k tudását. Ez előny is meg hátrány is. Előny, mert az NV-nek nem kell azzal törődni, hogy a GPU kezelje ugyanazokat a 64 bites pointereket, amiket a CPU használ. Ugye az AMD már így tervezte a GCN-t, és ezért a compute irány is. Abból a szempontból viszont hátrányos az NV-nek ez az egész, hogy az AMD már ennyire előretört a platformtervekben. Ennek rövidtávon csak annyi a hatása, hogy az AMD procik/APU-k mellé Radeont érdemes venni, de mivel az OEM-gyártók eddig sem rajongtak az AMD+GeForce kombóban, így ez annyira nem lényeges. Hosszútávon viszont nagy gáz, hogy a fejlesztésekre az AMD-nek lesz először olyan komplett rendszere, ami szoros platformintegrációt valósít meg. Ráadásul, mindezt legalább egy-két évvel a konkurensek előtt. Feltételezve, hogy az AMD Kaveri itt lesz 2013 közepén, míg az NV első ARM processzoros APU-ja, a Maxwell 2014-ben befut. Gondolom az Intel tartja majd a 2015-ös terveit a Skylake-kel, bár az Larrabee-re épít, szóval ott bármi megtörténhet, ami nem kedvező.

    Ami viszonylag sokat fogyaszt az az ütemezés. A GK110 esetében ez eléggé kigyúrt lett. Ezért nem akarja az NV lehozni GeForce-ba, mert semmi értelme nem lenne a dupla GK104 mellett, az extra funkcióknak pedig a CUDA-n kívül semmi sem veszi majd hasznát. Ami esetleg tényező lehet még az a dupla pontosság ugyanis a DX11.1 ezt már pixel shaderre is engedi, de kizártnak tartom, hogy ezzel valaki élni fog. Maximum technikai demók formájában.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák