Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Fentit elkerülendő én részértéket módosítottam:
Kedves én!
Sikeresen módosította a(z) xxx felhasználási helyen a(z) Áram (12345678) számú mérőórájához tartozó éves fogyasztását.
Új, éves számlázandó mennyisége: 123 kWh
A következő gázszámláját már a módosított fogyasztás alapján fogjuk kiállítani, kivéve, ha egy héten belül esedékes, mert akkor még az előző részszámla mennyiség szerepelhet rajta.
-
Z_A_P
addikt
Viszont jött (mvm) 5000 ft szaldos visszafizetési nyilatkozat is a számlával (NYILATKOZAT ÉS ELSZÁMOLÁSI KÉRELEM SZALDÓELSZÁMOLÁSHOZ ) . Ezt alairom, és visszakuldom. De ezt írják
"A kifizetés érdekében a rendszerhasználónak a jelen nyomtatványt hiánytalanul kitöltve és aláírva, a kötelezõ
melléklet (teljesítésigazolás) csatolásával el kell juttatnia az MVM Nextnek az"Mi az a kötelező melléklet?
OK
-
Borisz76
veterán
Én kb 7000-8000 kWh-t fogyaszok el egy év alatt.
Az 5Kw-s inverter és a kb 5200kWp panelek termelését nem tudtam megsaccolni sem...( akkor még ) ....így én havi 300 kWh-t fizetek egyenletesen....kb 15.000 Ft/hó.Aztán a PVGIS oldalán - többszöri nekifutásra - sikerült rendesen megadni az adatokat , ami szerint kb 6360 kWh termelés várható 1 év alatt.....januártól decemberig.
Mondjuk nekem ez az első évem ezért tört lesz....ráadásul aksis rendszer , ami azért befolyásolja a végeredményt is !
Majd kiderül.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
tomi07
tag
válasz kardkovacsi #62659 üzenetére
A veszteséget 5%-ra állítva becsülte. Szerintem idén inkább az átlagosnál több volt a napsütéses órák száma.
-
Z_A_P
addikt
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Kezdő, pár napos naplopóként kérdeznék.
Buta ZPA 314 mérőt tettek fel.
Hogyan tudnám legegyszerűbben monitorozni a fogyasztást is?
Jelen esetben a termelést látom csak a FusionSolar appban , de jó lenne valami statisztika, hogy mikor, milyen fogyasztás volt a házban a termeléshez képest.
Tegyek fel egy 3f smart mérőt az elosztóba? -
BB9000
senior tag
válasz szabifotos #62662 üzenetére
Pl. egy Shelly pro 3EM-mel tudod mérni a ház fogyasztását. A fogyasztók felé menő kábelekre kell tenni a mérő-bilincseket.
Ahhoz, hogy egy képernyőn lásd a fogyasztást és a termelést, ahhoz hasznos egy Home Assistant, amibe be kell integrálni a fogyasztásmérőt is (Shelly) és a Huawei invertered is. A Home Assistant további lehetőségeket is ad. -
RicsiSuly
aktív tag
Van itt a topiklakók között aki ért a deye inverterhez és segítene beállitani? Pl telepítető nem pipálta be hogy asszimetrikus legyen a visszatáplálás, de nemtudom bepipálni, mert gondolom ezek le vannak tiltva. Applikációt is baszik beállitani..
Üdv SRicsi
-
RicsiSuly
aktív tag
Köszönöm egy pontos beállitást esetleg tudsz te vagy valaki?
Rendszer: 5Kw Deye sun 5k sg04lp3eu akkumlátor nélkül.
Bruttó havi elszámolásba vagyok sima visszatáplálos. Erre kellene nekem egy komplett beállítás. Melyik aplikációt kell letölteni? Solarman vagy a Solarman business? Sima solarmannal nemtudtam összehozni. Pedig ipcím alapján bementem a wifijebe és ott állitottam be a ssid-t meg a jelszót.Ezzel inverterrel látom a ház fogyasztás vagy kell hozzá fogasztásmérő amit összekötöt az inverterrel?
Azt látom, hogy épp tologatja a teljseítményt ide oda?Köszi
Üdv SRicsi
-
Strezi
őstag
válasz RicsiSuly #62667 üzenetére
Akku nélkül szinte csak félig megy ez a hybrid.
Deye Cloud a legjobb app, de felhasználót csak regisztrált eladó tud kreálni, vagy beregelsz aként(cég).
Én Solarman Business-szel csináltam végig.
Csak akkor látod a ház fogyasztást, ha az áramérők be vannak kötve (három pár fekete fehér vezeték alul kivezetve).
Ha megy, akkor a főképernyőn látod a ház fogyasztását. Ha jól tudom, akku nélkül aszimmetriát sem fog tudni, de (szerencsére) akku nélkül csak pár órát ment az enyém.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
VaZso
senior tag
válasz RicsiSuly #62667 üzenetére
Ez így távolról nem olyan egyszerű... GRID-nél elvileg VDE4105 beállítás kell, de nyilván célszerű ellenőrizni a limiteket a menüben.
A Solarman Businessben elvileg a telepítő regisztrál, de tudsz te is fiókot csinálni, bár kérdés, a telepítő mennyire fog ennek örülni (garancia kérdése pl.)... a sima Solarman lenne az ügyfél app.
Emellett létezik egy Deye Cloud applikáció is, jelenleg működik a kettő párhuzamosan.
Pillanatnyilag úgy tűnik, a Deye support is a Solarman-t preferálja, ha frissítésekről van szó, de elvileg a Deye Cloud-ot is fejlesztik.
Az app beállítása nem pilótavizsgás, de a telepítőnek kellene megcsinálnia, inkább várd meg vele már a garancia miatt is.Hogy látod-e a fogyasztást, az attól függ...
Ha csak bekötötték úgy, ahogyan bármely visszatápláló invertert, akkor alapesetben nem látod - viszont ez bruttó elszámolás miatt elég nagy hiba lenne.Ha van smart mérő bekötve (SDM630 vagy DTSU666), akkor lesz erről információ, ill. akkor is lesz, ha az inverterhez adott áramváltókat feltették (vagy-vagy, bármelyik megoldással működik).
Ezt is be kell állítani persze, de erre szükség is van ahhoz, hogy információja legyen az inverternek arról, mekkora éppen a ház fogyasztása, és ekkor van értelme az aszimmetrikus visszatáplálásnak is, hogy a jobban terhelt fázisra többet termeljen.
Akkor is lesz fogyasztási információ, ha a fogyasztók a LOAD kimeneten vannak, de ez a bekötés másféle szemléletet igényel.
Bruttó elszámolás miatt mindenképpen oldják meg, hogy a ház fogyasztását lássa az inverter, mert csak így tudod jól maximalizálni az önfogyasztásod.
-
RicsiSuly
aktív tag
Ezek bekapcsolták azt cső.. Ha ezt a videót nem látom nem kezdek el áskálodni [link].
Gird az general standardba van, Ashymmetric phase feeding se volt kipipálva itt vannak a képek. Ezek esti képek [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] pl megy a sütő fogasztást nem látok. Amikor termel a napelem fogasztást mutatja.
Inditásnak nem kötötték vissza figyelmetlenségből a fi relébe a nullát, felnyomták a biztositékot leverte még kétszer majd amikor megláttam kérdeztem tudjátok mit csináltatok jött a kérdés mit? Mondom 400at küldtetek a házba nullaszakadást előidézve hullot minden....
Hívom öket de... minek ezért írtam ide, esetleg ki tudom imátkozni öket akkor kapásból tudjam nekik mondani mit hogyan állítsanak be nekem.
Áramváltók fent vannak a betáp kábelen.
[ Szerkesztve ]
Üdv SRicsi
-
VaZso
senior tag
válasz RicsiSuly #62670 üzenetére
Gird az general standardba van,
Vannak ott egyéb beállítások, pl. minimális és maximális feszültségszint (253V limit), minimális és maximális hálózati frekvencia és egyebek.
A "General standard" az alapértelmezett beállítás, elvileg a fentiek alapértelmezett értékét állítja be. Tudomásom szerint a VDE4105 hozza a nálunk is használt kritériumokat, de át kell nézni ezeket a beállításokat.pl megy a sütő fogasztást nem látok. Amikor termel a napelem fogasztást mutatja.
Nem tudom, akku nélkül milyen adatokat mutat meg, de szerintem az áramváltóknál látszania kellene a fogyasztásértékeknek. pl. L3-ra 296W-ot ír.
Ha összesen ennyit vesz fel a ház sütővel együtt és csak egy fázist terheltél az adott pillanatban, akkor ennyi a fogyasztásod... ellenkező esetben valami nincs rendben - jó helyen vannak az áramváltók? Jó az áttételbeállítás (feltételezem, ez alapértelmezetten a hozzá adott áramváltóknak megfelelő értékű, de nem tudom biztosan).Amikor a napelem termel, milyen fogyasztást látsz?
A napelem termelésére gondolsz?Nekem gyanús, hogy, ha rendben vannak az áramváltók, akkor az "Export to CT" beállítás kellene és "Solar Sell" pipa.
Persze nem tudom, a Strezi által írt akku nélül nem megy az aszimmetrikus működés dolog fennáll-e... esetleg holnap ki tudom próbálni akku nélkül, de csak a LOAD kimeneten, CT nálam nincs.Inditásnak nem kötötték vissza figyelmetlenségből a fi relébe a nullát (..) Mondom 400at küldtetek a házba nullaszakadást előidézve hullot minden....
Ez "szép"... egyébként nulla szakadásnál nem feltétlenül kap 400V-ot az adott kör, viszont terhelés függvényében megoszlik a 400V a fázisok között. Szimmetrikus fogyasztás esetén nullavezető nélkül is működne a hálózat, csak, mivel a ház nem lesz szimmetrikus, valamelyik kör a névlegesnél nagyobb, a másik kör a névlegesnél kisebb feszültséget fog kapni... persze ez nem vigasz, és a három fázist különféle kombinációkban végigzongorázva további károkat lehet okozni...
-
RicsiSuly
aktív tag
Tudnia kell az asszimetrikus visszatáplálást akkumlátor nélkül. Akkor látok fogyasztást a fázisokon, ha termel a napelem amikor kikapcsol a termelés onnantól nemlátok.
Igen videó alapján nekem a export to ct azaz házat figyelje plusz a solar sell a pluszot meg küldheti kifele. Másik beállitásnál meg pipa az asszimetrikus. Grid meg vde4105
Most nekem sima asszimetrikus visszatáplálás van.
[ Szerkesztve ]
Üdv SRicsi
-
törölt tag
válasz Franky2Ster #62675 üzenetére
Nálunk ez nem lesz probléma, valószínüleg nyáron sem, de majd jövőre kiderül. Télen meg biztos nem, amikor kevesebbet termel.
Nálatok hogy van beállítva, elsőnek aksira termel, vagy fogyasztásra és utána aksira? Melyik ideálisabb pl télen?
-
Strezi
őstag
válasz #00286064 #62676 üzenetére
Foyasztás az első, maradék akkuba(~estére). De, télen havonta egyszer igyekszem 100%-ra tölteni az akkut ennek a megfordításával hogy tudjon balanszolni.
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
válasz daninet #62678 üzenetére
Rosszul tudod! A jó BMS-ek csak a teli töltés közelében balanszolnak. LiFePo lineáris feszültségtartományában 1. esélytelen, 2 pazarló lenne balanszolni.
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Franky2Ster
senior tag
válasz #00286064 #62676 üzenetére
Sajnos akkumlàtor az nincs (pàlyàzatos). Èn jelenleg homeassistantot hasznàlok ebben làtom az adatokat homewizard segìtsègèvel [link] .
Elektromos autò aksiba töltöm mikor tudom a többlet energiàt meg van bojler a melegvìzre. Ezen felül minden nagyfogyasztót a napsütèsi görbèhez időzìtek.Mosògèp,mosogatògèp,kenyèrsütès,klìma( hűtès/fűtès ). -
törölt tag
válasz Franky2Ster #62680 üzenetére
Ja hát ehhez kell partner is, aki akkro csinálja, vagy programozza.
-
Franky2Ster
senior tag
válasz #00286064 #62681 üzenetére
Sajnos a mezei embernek a bruttòs elszàmolàs bukò.Nem vèletlenül lett megszüntetve a szaldòs elszàmolàs. Jönnek, hogy a hàlòzat nem bìrja el stb… ezt inkàbb hagyjuk. Az utca melletti 1-2 km-re lèvő kìnai beruhàzàsù napelem parkokat meg elbìrja de a magànszemèlyek kis erőművèt azt nem azt bruttòsra kell rakni viszwattal.
-
daninet
veterán
válasz Franky2Ster #62682 üzenetére
Nekem is ezt mondták szakmabeliek, ezért jött kapóra a pályázat akku pakkal. Ha bármi felesleges áramom keletkezik azt majd kripto bányászatra használom. Talán több mint 5ft / kwh jön vissza belőle
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Strezi #62679 üzenetére
és tribunta:
Utána olvastam és nektek is igazam van és nekem is.
A passzív balansz áramkör csak elfűti a maradék áramot míg el nem éri a max töltöttséget minden cella.
A mátrix kapcsolós mosfet balansz áramkörök a max töltöttség alatt 0.6V-al nyitnak és kezdenek balanszolni.
A buck-boost balansz áramkörök folyamatosan töltés és merítés vagy csak idle közben is kiegyenlít(hetnek).
A passzív és buck-boost lion esetében használt, lifepo esetében mátrix kapcsolós vagy passzív van mindig. Szóval akkutól és gyártótól függ, a legtöbb gyártó nem írja rá a termékre mit használ.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
RicsiSuly
aktív tag
Felhivtam fogalma nincs a telepítőnek mit kellene beállítani. Beálítottam a gird-nél VDE4105 Expert to CT solar sellnél pipa. Lás csodát megjelentek a ház fogyasztása és tologatja is a termelésnél a fázisokat hogyan kívánja a ház.
Sajnos a telepítő a saját SOLARMAN Business-be hozzá rendelte az invertert ezt nemtudom valahogy kigyepálni belőle? Mondtam kellene nekem egy profit csinálni amivel látom a solarman aplikacióba himűlt hámult.... Hát ő látja mondom nekem is kelle látni... Majd megnézi hogykell
Üdv SRicsi
-
VaZso
senior tag
válasz RicsiSuly #62688 üzenetére
Szerintem hozzá lehet tanítani az invertert új fiókból, de nem tudom, mi a hivatalos eljárás vagy ez működik-e egyáltalán, ill. mi történik az eredeti regisztrációval...
Elég fogalmatlannak tűnik a telepítő, nem tudom, garanciális ügyeket mennyire kezelik...
Egyébként Solarman Business applikációban megkeresi az invertered, rákattint, jobb felső "..."-ra rábök, az alul megjelenő sávban "Authorize Plant" opciót kiválasztja, ezen belül a "+ Authorize Users" feliratra rányom, majd az itt megjelenő sávokat értelemszerűen kitölti:
- Name
- Email
- Password
- Authorize**Authorize alatti opciók:
- View plant only
- View+Edit plant
- View+Edit+Delete plantGyakorlatilag ide kellene eljutnia és valamelyik jogosultsági szintet beállítania.
Ahogy elnézem, userként nem látok opciót további hozzáféréseket felvenni (van, ahol ilyen joga is van a tulajnak), vagyis esetleges családtagokat is neki kellene felvennie.Nekem megy együtt a Solarman és Deye Cloud kommunikáció, de nem tudom, pontosan ki kommunikál kivel közben, ill. nem tudom, ez hosszabb távon így jó lesz-e, ezért nem ajánlom, hogy hozz létre egy hozzáférést ebben a rendszerben (esetleg kockáztatva, hogy gond lesz a másikkal emiatt), csak annyit mondok, hogy nálam nem bántotta a Solarman-t... mindkét felületen látszanak az adatok...
-
RicsiSuly
aktív tag
Köszi nagyjából énis megtaláltam holnap hivom merre kellene ezt csinálni. A solarman azt írja ezt a loggert a wifit már hozzá adták egy felhasználóhoz.
Apropó Home Assistant-ba be lehet integrálni Deye aplikációt? Vagy csak HomeWizard? Ha van túltermelés télen a klimákat indítanám el automatikusan.
Üdv SRicsi
-
Degeczi
nagyúr
Utoljára még vmikor februárban volt túl magas feszültség miatti problémám, akkor végre alacsonyabbra tekerték a szakasz trafóját, azóta tökéletes.
Erre most hoz a postás 10e Ft-ot MVM DÉMÁSZ kötbérként, szeptember 1-re keltezve
Mivel egy okosotthon rendszerben visszamenőleg naplózva is folyamatosan látom a feszültségszinteket, nálam egészen biztosan nem volt semmi probléma február óta!Csak attól tartok, ha a trafóállítás bár nálam tökéletesen megoldotta a problémát, a szakasz másik végén már esetleg túl nagy csökkenést jelentene (ami nem lenne kizárt, mert külterület, nem túl combos kábelekkel) De fizetnek egyáltalán kötbért másnak is mint a panaszt benyújtónak?
Vagy egyszerűen még egy tavalyi bejelentésem miatt jöhetett meg most ismét? (ezt meg azért tudnám elképzelni, mert most rakták át az éves butaóra leolvasást augusztus közepére, az után két héttel készült ez a kötbér számla)
-
Strezi
őstag
válasz kardkovacsi #62687 üzenetére
Én írtam a posztomban miről beszélek, előtte meg mostanában engedélyezet bruttós rendszerekről volt szó... Ami szintén egyértelmű(szerintem) hogy LFP akkus
-
veterán
Sziasztok,
problémám régre nyúlik vissza de kezdem az elején (próbálom röviden )
Probléma 2 éve nem sikerül egy fázis bővítést megoldani
Előzmény:
2017-ben lett napelem 1 fázisú 4 kW-os inverterrel "A" vállalkozóval kivitelezve
2020-ban bővítve lett a rendszer átépítve SolarEdre 7 kW-os inverterrel "B" vállalkozóval.
2022 márciusban fázis bővítést indítottunk a "B" vállalkozóvalJelenlegi információim:
- 2023 januárban befizettük a fázis bővítés díját
- azóta a fázis bővítés nem történt meg
- a vállalkozó azt állítja (havonta hívom) hogy ő leadta a papírokat bent nem találják, egyeztet jövőhéten (kb mindig ugyanazt mondja)
- a szolgáltató várja a csatlakozási dokumentációtMit tudok tenni, hogy végére érjen a történet?
Tippem:
- a "B" vállalkozó 2020ban nem papírozta le az inverter cserét
- 2022 tavasza helyett 2022 szeptember körül adta be a fázis bővítést. Egyben az inverter cserében
- valamiért nem megy végig a folyamatSzerintetek mit csináljak?
- a vállalkozótól a beadott csatlakozási dokumentumot hónapok óta (igazából több mint 1 éve) kérjük
- eddig nem igazán volt időm ezzel foglalkozni (örökbefogadásra jelentkeztünk, közben demens édesanyám dolgait intéztem több állás mellett) -
313313
addikt
Ha egy fázisod van, hogy raktak fel 7kw-os invertert? Egy fázisra akkortájt 5kw volt a max igényelhető inverter, egyes helyeken 2,5kw.
Valami nagyon nem kerek nálad. Inverter teljesítménye tényleg 7kw? És 1 fázison, nem 3-on? Megy az az inverter egyáltalán? Villanyóra mellett hány db és milyen értékű kismegszakító van?HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest