Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
User_2
tag
válasz molnartibor #61751 üzenetére
áá köszönöm, ezt a megoldást is mérlegelem akkor,
alapvetően itthon meglévő alkatrészekből próbálnám összerakni, nagyon fontos hogy az egész elműködjön 5V-ról, hogy tápnak elég legyen egy telefontöltő és ne kelljen külön táppal foglalkozni.
ha egyszer megszülöm, hogy melyik megoldás a parktikusabb...
a, RS485 és ESP alapú, így lesz pillanatnyi termelés adatom is.
b, 1N400x dioda mint hőérzékelő+Mosfet alapú, ez majdnem jó, de eddig még mégse, még dolgozni kell rajta. ennek előnye lenne, hogy nem érinti az invertert, nincs garancia meg ilyenek vonzata.
c, és akkor van egy PC fan controller panel alapú megoldás is.+ jkv kedvéért: elírtam: a ventilátor fogyasztása nem 220mW, hanem 1W és 0,2A
[ Szerkesztve ]
-
jksx
senior tag
válasz User_2 #61750 üzenetére
Nálam is egy egyfázisú passzív hűtésű inverter működik. Egy dugasz tápról működtetett 12cm-es Sunon ventilátorral hűtöm. A hűtés kb. 5W-ot fogyaszt. Okos konnektorral kapcsolom a hűtést. A 36 fok melegben 2,4kW terhelés mellett maximum 48 fokos az inverter által jelzett hőfok. Sem az előlap sem a hűtőborda nem forró. Kézzel megfogható.
Nálad valami gond lehet ezekkel a hőmérsékletekkel. -
senki68
senior tag
válasz User_2 #61750 üzenetére
Olyan passzív hűtésű inverter amiben nincs belül ventillátor, csak egyről tudok. SolarEdge HD Wave.
Belső ventillátor az olyan halk, külön rá kell tapasztani a füled, hogy meghalld.
Aktív hűtésű invertereken a ventillátor nem on-off hanem szabályzott, és az inverter hőmérséklete határozza meg a fordulatszámot.
-
User_2
tag
nálad külső hűtés nélkül 48c az inverter 36c környezeti hőmérsékleten?
ha így van miért kell ventilátorral hűteni?de valóban, tulajdonképpen én is kapcsolhatom a hűtést akár időzitő konnektorral is ezeken a napokon, máskor meg úgyse kell.
ez jó gondolat.
és akkor tényleg nem kell semmilyen spéci kapcsolást fabrikálnom.--
#61757senki68 :
hát nálam nem halk a belső venti,
ha halk lett volna észre se vettem volna, de nem halk, inkább hangos.
amúgy lehet, hogy a ventilátor valóban halk, de a külső felület, ami egy nagy darab fém burkolóelem, rezonátorként felhangosítja.
fémnek gondolom, mert megkopogtatva, mint egy dinnyét súlyos hangja van, nem lemezszerű. szerintem vastag műanyag nem tud ilyen hangot adni kopogtatásra.
de mindegy is miből van és mitől tűnik hangosnak, a lényeg, h kifejezetten nem halk. -
PilG
kezdő
Erdekes latni az elmeletet a gyakorlatban: hosegben a 2.5kW napelem nem termel 1.9kW-nal tobbet. (Par napja amikor huvosebb volt, akkor termelt 2.5-ot, szoval nem a rendszer a hibas)
Homerseklethez hozzaszolva, nalam 31 fokos szobaban a passziv 2.5-os Growatt 51.9C. Es nincs hangja!
-
Sentosa72
csendes újonc
válasz zsolti75 #61745 üzenetére
Múlt évben nálunk 29-30 fok volt ebben az időben, ma is 36 -37.
Én sem találtam olcsónak , de nem volt időm bohóckodni a nyomtatással.
itt egy file a [nyomtatáshoz] nem egészen olyan, de ez sem rossz.
A ventillátorok egyáltalan nem hangosak. Célnak megfelel.Termosztátja jól állítható hiszterézis is.
12V 1 A trafó kell hozzá. Hozzá nem értő is fel tudja tenni. van leírás hozzá. Magyar nyelven küldte, akinek ez számit
Ismerősömnek megtetszett.
Kellett rendelnem neki 10% kedvezményt adott azt eladó.
Nem utolsó sorban nekem a bejáratnál van , ez meg azért valahogy kinéz... -
-
hevepapa
senior tag
Sajnos nincs! A Photovoltaic Monitor alapvetően egy hobby alkalmazásnak indult. A német srácnak Fronius invertere van és megunta hogy nem lát minden adatot egyben, ezért rakta össze az appot. A közelmúltban azért elindult egy komolyabb ráncfelvarrás, sok dolgot újraírt benne. Mivel a magyar fordítás miatt elég rendszeres kapcsolatban állok vele, rákérdezhetek hogy tervezi-e az almás verziót. Apropó magyar fordítás: ha valaki használja és talál benne olyan magyar szöveget ami szakmailag nem frankó (könnyen lehetséges!), akkor írja már meg privátban hogy korrigálni tudjam. Köszi!
-
-
kardkovacsi
senior tag
Ez csak localban működik. Ok, hogy fizetnél érte, de az ilyen jellegű szoftverek hatalmas szívások, mert egy csomó ember képtelen felfogni, hogy mi a különbség a local network meg mondjuk aközött, hogy 4G-re kapcsolódik a telefonja.. Ezért nem fogja megcsinálni rendes szoftverré, én se tenném
-
4D4M
aktív tag
válasz kardkovacsi #61776 üzenetére
Nekem az lenne hianypotlo, ha egy home assistant API-t gyártana belőle, ami semmi mást nem továbbit, mint a hőmérsékletet (:
Mivelhogy azt az egyet lehetetlen kinyerni modbuson, pedig minden mást, ami szamszerusitheto, elküld....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
hevepapa
senior tag
"Én szívesen fizetnék érte"
A legegyszerűbb megoldás, ha valahonnan szerzel gombokért valami olcsó droidos telefont és felrakod rá a PM ingyenes verzióját. Biztos van valamelyik ismerősödnél a fiókban olyan levetett pár éves telefon amit odaadnak egy tálca sörért.
Úgyse napi szinten nézegeted az inverter hómérsékletét. -
hevepapa
senior tag
-
snooze
veterán
sziasztok!
ezt dobta 19:35kor, link tudja valaki mi lehet ez?amugy müködik,termel rendesen..a dátum valamiért elcsuszott náluk..🙂[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Kerestem a topicban, de nem talaltam arrol infot, hogy lett volna mar errol szo.
Szoval par napja megutotte a szemem az alabbi termek:
https://crescomelectra.hu/product/cre-smartsol-1-kw/
Ismeri valaki, esetleg van valakinek? Ha jol ertelmezem, az a lenyege, hogy Magyarorszagon megoldhatova tenne az "erkelynapelemes" elvet, az altal h blokkolja a visszataplalast. (igy nem utkozik jogszabalyba)
En az 1kW os rendszert neztem, a garazsra raknam, a celja az lenne, hogy a klimak nyari fogyasztasat kinullazza (vagy legalabb egy 80-90% al csokkentse)
Az ara egy "mezei" erkelynapelemhez kepest azert eleg borsos, meg ugy is, hogy az "igazi" napelemhez kepest viszont eleg jo.
-
PilG
kezdő
válasz vampire17 #61794 üzenetére
Gondold vegig, hogy mennyit fogyaszt a klimad egy nyaron, azzal oszd el a veteli arat es ha 20 evnel jobb megterules jott ki, akkor valamit felreszamoltal!
(Nekem most a hosegben a 2.5kW-os rendszer termel napi ~14kW-ot, szoval feltetelezzuk, hogy 1kW napelem termelne 5.5kWh-t naponta, szoval az 3 honap hutesi szezonnal szamolva 92 nap x 5.5kWh x 38 Ft/kWh = 19e Ft sporolas, ha az osszes termelest el tudod huteni)
A muszaki reszevel kapcsolatban is vannak ketelyeim, de ahoz majd a hozzaertok hozzaszolnak... -
hevepapa
senior tag
válasz snooze #61796 üzenetére
A hibakód leírásában az van hogy ki kell kapcsolni 5 percre és ha utána nem jön vissza a hibakód, akkor nincs gond. Gondolom az invertered éjszakai leállása ezt megcsinálta.
A leírásban azt is írják, hogy ha ezután előjön akkor kapcsolatba kell lépni az eladóval vagy a Huaweii supporttal.
Reméljük nem lesz erre szükség! -
senki68
senior tag
5 Ft-ért nem adom el, inkább elhasználom
Új fogyasztási csúcs.
-
Borisz76
veterán
válasz senki68 #61799 üzenetére
Na nézzük sorban :
- Kombinált hűtő ( fent hűtő + lent fagyasztó )
- 3 fiókos csak fagyasztó
- hasonló méretű csak hűtőgép
- 3 db Split Klíma ( 24 fokra beállítva )
- Villanybojler
- 3 db PC ( Ebből 2 db szinte folyamatosan megy )
- 2 db monitor
- 4 db TV ( 26" , 32" , 40" és 55" )
Ezekből általában csak 1 megy...ritka, hogy 2 vagy több egyszerre )
- 1 db NAS ( 12 lemezes )
- Router
- 2 db switch
- Szünetmentes tápegység
- 1 db házimozi erősítő ( PC-re kötve, hogy legyen hang )
- sütő + kerámia főzőlap
- MosógépTegnap ( 07.13 ) egész nap ment a mosógép.
Párom sütött és főzött is.
Folyamatosan mentek a klímák.
A fiam és az én PC-m is szinte egész nap ment.
Emellett reggel füvet vágtam ( elektromos a fűnyaró is ).
Ahhoz, hogy a kerti munka élvezetesebb legyen be lett állítva egy rádiós erősítő + 2 db nagyobbacska hangfal.
Az is szólt, az is fogyasztott.
És így sikerült - ami szerintem sok - 41.24 kWh-t fogyasztani !
Ezek után félve kérdezem, hogy nálad mi fogyaszt ilyen sokat ?
Nálam is fogyasztási csúcs ![ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest