Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lizRRR
őstag
válasz SajtosKuszob #37201 üzenetére
Nem.
Ugye a bios olyan h tuningolod a procit emeli a ram MHZ-jét is, de az alapból 10-es szorzóval emeli teszem fel : 4 GHZ 10-es időzítéssel 1786 MHZ, de ha vissza osztod 8-ra akkor 1587 MHZ.
Az én kedvencem ugyanis a hagymásbab... :)
-
törölt tag
Szeretném optimalizálni a gépem, magyarul nem érem be a default BIOS állításokkal és az Ivy topicot is kezdtük miatt offolni. Szóval átjöttem ide és inkább kérdezek, minthogy valami kárt tegyek valamiben.
MB: Asus P8Z77-M Pro
CPU: i5-3450 (gyári 35x100-ról a szorzót 37-re állítottam; jelenleg CPU-Z szerint 1.6 - 3.7GHz között -> 0.896 és 1.024V között ugrál)
RAM: Corsair Vengeance LP 1600MHz 9-9-9-24-2T 1.5V
Power: Corsair AX6501. Az első kérdésem az lenne, hogy a következők alapján mi az a két érték, aminek 0.5V-on belül kell lennie? BIOS-om alapján:
CPU Voltage: Offset Mode
Offset Mode Sign: -
CPU Offset Voltage 0.050
DRAM Voltage: 1.500
PCH Voltage: Auto (* 1.050)
VCCSA Voltage: Auto (* 0.925)
CPU PLL Voltage: Auto (* 1.8)
CPU Spread Spectrum: Disabled*-al jelölt zárójeles értékek a TurboV EVO-ból kiolvasva W7 alól.
2. CPU bus speed: DRAM speed ratio mode
Default: Auto
De van 100:133 és 100:100 lehetőségem is. Amennyiben maradjon Auto-n, úgy hagyom, de nem csak a válaszokra vagyok kíváncsi, meg is akarom érteni azokat. Például utóbbi kettő (nem próbáltam) mi célt szolgál, mi változik és melyik miért?3. Az időzítéseket 1600MHz-en és 1.5V-on levihetem akár 8-9-8-19-1T-re is bármiféle probléma nélkül, ha stabil vagyok? Gondolom minden egyes értéke ha lejjebb megy, az annál jobb. Ezt egyébként milyen programmal tudnám megmérni?
4. Az Ivy topicban azt javasolták, hogy 1.5V-on se használjam 1866MHz-en a memóriákat (mert 1600-ig supported). Pedig 1.5V-on 9-10-9-24-1T-n stabil ezen az órajelen. Egy, maximum két napig használtam így. Feljebb nem mentem, mert noBoot és a feszültséget nem akartam (és nem is akarom) 1.5V fölé vinni.
[ Szerkesztve ]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz #59070464 #37205 üzenetére
1: VCCIO néven kellene futni annak amit keresel.
2: a ram órajelét változtatja, amit ugye a bclk-ból szoroz fel a jelölt szorzókkal.
3: Igen, kissebb érték a jobb/gyorsabb. Hátha vmi atom tuningos példányt fogtál ki. Csak akkor derül ki ha megpróbálod.
Tesztelni meg azzal kell amire használod. Ha játékra akkor játékkal tesztelj. Vagy Linx-el és all memory. De a legjobb és legmegbízhatóbb teszt a dos alól futatott memtest.4: hülyeség, ha azon a feszen stabil akkor mehet 1866-on simán vagy fölötte is amit bír. Csak a magas fesz árthat, a magas órajel esetén egyedül a stabilitás elvesztése léphet fel hátrányként (és ami ezzel jár együtt, az adatvesztés).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
törölt tag
1. No de ilyet nem látok. Pedig valaminek annak kellene vagy valahol lennie kellene = más néven? Nincs valami tipped? Ez lenne az egyik legfontosabb. Jó lenne rájönni.
2. Melyikre állítsam? Mit érek el velük? Vagy maradjak Auto-n?
3. Teszt alatt nem stabilitás hanem sebesség tesztre gondoltam.
Megtesztelném melyik a jobb(?):
1600Mhz 8-9-8-19-1T vagy 1866MHz 9-10-9-24-1T
Előbbi az alja, utóbbi pedig a teteje a memóriáimnak, 1.5V-on.4.
-
kero35
tag
Sziasztok!
Játékhoz 2x2gb ramot szeretnék DDR3 1333mhz ,egy asrock h61m u3 s3 lapba i3 procihoz még a pontos tipus nincs meg melyik lenne a legjobb választás nem túl drágába gondolkozok várom az épitő jellegü hsz -eket köszi előre is üdv[ Szerkesztve ]
Az élet olyan mint a motor néha be kell rúgni
-
Benhill
senior tag
EDO ramokat ki tudok próbálni olyan alaplapban amelyikben nincsen proci? Vagy máshogy?
ilyen lapról van szó: http://www.amoretro.de/wp-content/uploads/2012/01/qdi_px486soj_opti_495_486_vesa_local_motherboard.jpg
és ehez nincs procim, de ramokkal tele van -
kmisi99
addikt
Hello! Haverom gépébe van most DC be 2x1gb kingmax vagy kingsotn ram, és lesz hozzá véve 2x1 gb Geil ram. Mekkora az esélye hogy gond nélkül menni fognak egymás mellett a ramok? Egyszer már föltettem ezt a kérdést de akkor még más ramról volt szó csak az az eladó nem válaszolt. Asus m2n alaplapja van.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz #59070464 #37207 üzenetére
Lapod topikjában és/vagy a lap manualjában megtudod nézni. Ahány féle bios annyi féle elnevezésen fut kb. De az a lényeg, hogy a memóriavezérlő feszültsége és a ram feszültsége között ne legyen nagyobb a különbség 0,5V-nál. Memvezérlőnek max 1,2V-ot lehet adni, tehát akár 1,7V-ig el lehet menni ram feszben.
Automatikusan 1600-ra állítja ha bírja a ram, maradhat auto-n.
Teszteld, az 1866 CL9 gyorsabbEverestben mint az 1600 CL8.
#nincsbennetarcsi
-
lizRRR
őstag
válasz SajtosKuszob #37210 üzenetére
Csinálj teljes képernyői linket és mindent rakjál manualra mert így nem látom amit látnom kéne.
-
törölt tag
Tehát Everest (AIDA), rendben. Azzal csináltam én is. Csak láttam neten ilyen 7zip?), meg egyéb teszteket is memóriára. De akkor az AIDA tökéletesen megfelelő (és gyors!).
Btw. Köszönöm, megpróbálom a lapom manuáljából kihámozni, hogy hogy nevezi a memóriavezérlőt.
Pár hete még azt hittem, hogy a CPU és a RAM között nem lehet nagyobb a különbség 0.5V-nál, így nem mertem alulfeszelni a procit. Azóta már ez a folyamat is elég sikeresen halad.
Most amúgy az 1600-as 1.5v-os 9-9-9-24-1T memóriák 1866 1.5v 9-10-9-22-1T-ben mennek. Éjszaka 7 órát ment a Memtest86+ 4.20 pendrive-ról bootolva. Ez esetben full stabilnak mondható?
Melyik a legjobb memória stabilitás teszt? Memtest vagy Prime95: Blend vagy IBT vagy Everest system stability?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Te tényleg egy félisten vagy!
Mennyire biztonságos ha épp betartom a 0.5V közti +-5% tűréshatárt? Ergo, ha mennek a RAM-ok 2000MHz-en, 1.575V-on mennyire kísértem a sorsot? (emlékeim szerint így lefutott a Prime Blend teszt egy órácskára 11-11-11-24-1T-ben) Úgy hogy nem tudom mennyin áll a memóriavezérlő feszültsége, főleg amíg nem találtam meg. Amúgy valószínűleg Auto-n van valahol, mert amiről nem tudom micsoda, értelemszerűen default beállításon van. Hozzáteszem, hogy több évre vettem a procit, nem cserélgetek gyakran.
[ Szerkesztve ]
-
pepe363
tag
Sziasztok.
Kingston ramok vannak a gépemben.
PontosanHX1600C9D3B1K2/8GX
Asrock 970 extreme 4 alaplapban,Phenom x2 555 be procival
Nem találtam jobb beállítást mint ez a kettő:
1333Mhz 9-9-9-24 Cr1
1600Mhz 10-11-11-29 Cr2Melyik a jobb?
Az a jó ha minél alacsonyabb az időzítés?
De csak ezen a kettőn tűnik stabilnak..Köszi a segítségeteket!
"A Monitor vakablak a világra!!"
-
nagyúr
válasz pepe363 #37221 üzenetére
Nézd meg az általad használt alkalmazásokban, melyik a gyorsabb. Attól függ az eredmény, hogy az adott program a sávszélből vagy a késleltetésből profitál. Mondjuk valszeg nagy differencia nem lesz a két beállítás között.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
-
pepe363
tag
ÁÁÁ
így sem jó.
Reggel óta így ment prime is futott és most adta meg magát...
újra indult..
egyszerűen nem találok helyes beállításokat 1600-ra így marad mostmár tényleg 1333-on..
Majd lecserélem a ramokat lehet nem szereti a lapom..
:-("A Monitor vakablak a világra!!"
-
-
törölt tag
A Memtest86 vajon miert hiszi a 2000 Mhzen docogo memoriaimrol, hogy 2666 Mhzen szaladnak? Rebootoltam egyet, hogy ellenorizzem a BIOS-t, mikozben gondoltam, ez keptelenseg, mert 2133 Mhzen meg bootolni sem tudok.
Na kivancsi vagyok reggelre meg futni fog-e (egesz nap stabil volt).
Corsair Vengeance 2000 Mhz @ 1.565V (10-11-9-24-1T)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ki bizony.
Corsair Vengeance LP Blue 1600MHz 9-9-9-24-2T 1.5V
----> 2000 MHz 10-11-9-24-1T 1.565VFeszültséget ha lejjebb veszem akár 0.005V-al a Prime-féle Blend teszt worked stoped. Így Memtest-t sem eresztek rá. Általában ezzel a Blend-el kezdem, mert főleg RAM-t tesztel és ha gond van, azonnal leáll, jó a gyors szűrésre. Az időzítésekkel hasonló a helyzet, mint a feszültséggel. Némelyik értéket ha lejjebb veszem, abszolút nincs boot, némelyiknél pedig a Prime Blend okoz worked stoped-t. Egyébként futtattam még Hyper PI-t 32MB-al is. Megy az is fél órát. Linx/IBT, igaz ezeket nem órákra.
Proci pedig i5-3450 3.5 ----> 3.7 GHz Offset -0.045V-on. Elégedettséééég.
[ Szerkesztve ]
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok.
Egy kis komplikáció lépett fel..
[Ebből]vettem 2x(2x4GB). Most még egy Asus Sabertooth 990FX lapba menne bele.
A modulok egyenként (tehát 2x4GB) tökéletesen mennek, de, ha mind a 16Gb beteszem akkor kékhalál/nem tölti be a windozt stb.. Megnéztem úgy is, hogy megnyomtam az alaplapon a MemOK! gombot. De igazából úgy nem indítottam windozt mert 1333Mhz indította el. Én meg egyből átraktam 1600mhz. Azt mondták nekem, hogy nem fog összeakadni, ha 2x(2x4Gb) veszek.Mit lehet ennek tenni? Köszönöm szépen.
u.i.: Későbbiekben egy Intel (LGA2011) konfigban lesz a helye!
YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |
-
SSJmeszes
senior tag
Nos megnéztem 1333Mhz, így elindul egyszerre a 16Gb.
1600mhz nak adtam 1.6V ig feszt, de nem segített rajta!:-/YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |
-
SSJmeszes
senior tag
Az alap: Tehát 1600mhz, 1.5V, 8-8-8-24, 1T
-
SSJmeszes
senior tag
-
lizRRR
őstag
válasz SSJmeszes #37242 üzenetére
Ha jól tudom , de nem biztos ne kövezzetek meg érte.... akkor nem azonos a ramokon lévő chip... egyik haverom most adta el a 3x2 GB Dominator ramját és az érdeklődő is efféle dolgot mondott, hogy előtte le szeretné tesztelni, mert nem biztos h megy együtt a kettő
-
SSJmeszes
senior tag
válasz lizRRR #37243 üzenetére
No.. Ha minden igaz. kopkop.
Akkor csak userfail volt. Mert annak ellenére, hogy megnyomtam azt a mem ok gombot még maradtak a régi ram beállításai, legalábbis a legtöbb helyen. Mert nem csak időzítés volt állítva, hanem az egész manuálisan volt beállítva. Tehát az a gomb csak az időzítést lőtte ki. A többit viszont nem nullázta le, de azért persze még a proci tuningot is levette a mocsok. Csak amit kellett volna azt nem..Na a lényeg, hogy jó. Majd később/máskor majd megnézem talán mit tud a ram.
-
dobika76
csendes tag
Sziasztok!
Ügyfél gépében Asrock Z77 Pro3 alaplaban, memória teszt nagyon keveset mutat. Próbáltam Kingston 1600 HiperX-el, Kingmax 2000-el, Hiába állítom a Biosban a memória sebességét, nem változik semmi. Újságban tesztelt hasonló lapoknál sokkal gyorsabb.(Win élményindes nálam 5,1 újságban 7,7 )
Beállítási hiba lehet? -
bluyoo
nagyúr
válasz dobika76 #37245 üzenetére
Win élmény indexel ne foglalkozz néha akkora marhaságot ír hogy .......
Töltsd le az AIDA64-et és azzal tesztelj sebességet.
Alap órajelen majd a beállított tuning órajelen.Így meglátod hogyan sikerült a dolog.
Pl. nálam az Olvasási sebesség:
Core i5-2310 3000 MHz Asus P8H67 Dual DDR3-1338 9-9-9-24 CR2 15377 MB/mp
Írási sebesség:
Core i5-2310 3000 MHz Asus P8H67 Dual DDR3-1338 9-9-9-24 CR2 15960 MB/mp[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Jelenleg van most 2 x 4 GB Corsair vengeance 1600 low profile DDR3 ramom.
Szeretnék még hozzá venni ugyanennyit.
Hogy lenne jobb? eladni és venni egy 4-es kitet ( 4 x 4 gb), vagy elég ha veszek 2 x 4 gb-t, ugyanolyat mint a mostani? -
Relo
tag
Tudnátok segíteni?
Most szereztem egy evga 8400gs ddr2 vga-t régi játékokhoz, meg filmnézéshez, azonban a memória órajele nagyon vissza van véve gyárilag (effektív 533mhz). A linkelt oldalon azt írja, hogy 2 ns-os ramok vannak rajta, akkor ezek elvileg bírják az 1000 Mhz-t. A memoria chippekre ez van írva:Qimonda
HYB18T512161NF
HVV49023Ez alapján semmi infót nem találok róla, és a számsorból sem bírom kibogozni, hogy ezek most valóban 2ns-os vagy mekkora időzítésű ramok.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Mozilla Firefox
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- További aktív témák...
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Patriot Viper Steel 2x8GB DDR4 3600MHz PVS416G360C4K (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- Kingston 32GB DDR3L 1066MT/s ECC 3darab
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest