Új hozzászólás Aktív témák
-
titán
válasz betyarr #1600 üzenetére
Most megnéztem, mi a túró ez. Szemre bármilyen tompa kést fel lehet vele élezni, csak idő kérdése. Mivel kis felületen élez (egyszerre <1mm2 az érintkezés), ezért sokat kell rajta sikálni. Konyhakéshez nem optimális, annak nagyon hosszú éle van, azon tényleg sokat kell molyolni. És mivel a kőnek is csak nagyon kis felülete érintkezik, ezért a élező felület könnyen eltömődhet, nem tudom hogyan hogyan védekeznek ez ellen. Szóval amire optimális lehet ez, az bicskák, rövidebb vadászkések puhább acélból. Biztos megcsinálja a konyhakést is, csak ne add fel, addig kell húzni, amíg kész nem lesz.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
betyarr
veterán
az említett bazi tompa konyhakés gőzöm sincs milyen acélból készülhetett,de azzal még a köszörűsnek is meggyűlt a baja,szóval arról inkább lemondok.viszont az általános kés (a nagyon gagyi) valami puha nyavaja és hiába csuszpitolom rajta,olyan marad amilyen volt.legalább százszor végighúztam rajta,de semmi eredmény.erősen csodálkozom is rajta.oké-oké,kell még azért egy kis gyakorlás,de egyre nagyobb a gyanúm,hogy azt az élt nem fogom tudni kicsalni az ikeás késekből,mint ami eredetileg van nekik
lugosi: igen,van gyémántos is,de az nem tartozék.ebayről 11k körül lenne,de ebbe már nem fektetek be
igen,így vannak a lépések.meg a yt-s videókon is úgy mutatják,hogy először a kő élén kell huzigálni,aztán a kő lapján. [link][ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1606 üzenetére
Meg kell nézni az élszalagot még fenés előtt, aztán pár húzás után megint, hogy honnan szedi le az anyagot. Ha az élszalag éléről, akkor jó, kevés anyagot kell leszedni, nagyobb lesz az élszög, ha az egész élszalagról, akkor is jó, több anyagot kell leszedni de pont jó az élszög, ha viszont az élszalag tövéről, akkor hosszas munkára kell készülni, mert a nagyobb élszöget kell kisebbé alakítani, és ahhoz elég sok anyagot kell lecsiszolni. Azt inkább kézzel nagyobb kövön érdemes, lehet akár kaszakő is 200-300-as, aztán mikor végigért az élszalag éléig, akkor jöhet a finomabb fenés.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
betyarr
veterán
kezdem azt hinni,hogy a neten fent lévő videók,amikben szőrt borotválnak a karjukról/telefonkönyv papírlapot vagdosnak miután a spyderco triangle élezőt használták nem teljesen fedik a valóságot.tegnap este rászántam egy órát,hogy az egyik egyébként sem túl életlen késemet tökéletesítsem.bármit csináltam az eredmény nem lett meg.a szőrt egyáltalán nem viszi,a fénymásolópapírt is csak jóindulattal mondanám,hogy vágja (sokszor inkább tépi).pedig tényleg nagyon odafigyeltem,hogy jó szögben húzzam,nem csak az ajánlott 20 fenés/oldal/kő volt meg,hanem jóval több.
tudom,hogy nem borotválásra meg papírvagdosásra fogom használni,de én mégis többet vártam tőle.lehet hogy jobban járnék egy 3-5 köves lansky élezőrendszerrel? [link]
vagy ehhez se fűzzek nagyobb reményeket?[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1611 üzenetére
Spyderco nem volt a kezemben, nem tudom mekkora erővel lehet rányomni, és mennyire szedi le az anyagot. A Lansky-féle az nekem is van, egyszerű különböző finomságú kövek, elég nagy erőt lehet átvinni, az tuti jó.
Ha passzol az élszög, akkor nagyon keveset kell lecsiszolni, szerintem erre való a Spyderco és a hasonló ferde köves élezők.
Az új késeken gyakran elég tompa az élszög, mert ez gyorsabban elérhető és kevesebb anyagot kell leszedni, valamint tartósabb az él, ezért szeretik a gyártók. Aztán jön a késmániás, szeretne jobb élet, ami a selyempapírt is viszi meg átesik a paradicsomon, ehhez viszont laposabb élszög kell, és elég sokat kell leszedni a gyári élszalag tövéből.
Két oldalon a két háromszöget kell leszedni a laposabb élszöghöz. Ha a használattól eltompul az él, akkor pár század mm kopik le az élből, ennek eltüntetésére a két élszalagból kb a felét kell lecsiszolni. Annak ez a két háromszög legalább a százszorosa. Tehát nagyon fontos, hogy a késnek milyen az élszöge, ahogy ezt pár hozzászólással előbb írtam.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
betyarr
veterán
válasz gyapo11 #1612 üzenetére
és vajon egy ilyen lanskyhoz mennyi gyakorlás kell,amíg jó eredményt ér el a júzer?
illetve,ami még gondolkodóba ejt,az az,hogy azt honnan lehet kiötölni,hogy hogyan kell befogatni a kés lapját a tartóba?értem ezalatt,hogy pontosan ott csiszoljon a kő,ahol kell,ne pedig a penge oldalát karistoljuk össze,vagy ne a kés élét tegyük tönkre?
illetve,konyhakésekhez teljesen alkalmas ez a lansky,vagy azért van vele probléma a méretek miatt?mod.:amúgy az említett késnél,amivel tegnap este próbálkoztam,szerintem elég lapos lehet az élszög.ezt onnan gondolom,mert egy mezei gépi köszörűvel lett élezve.ott szerintem inkább csinálnak lapos élszöget.vagy nem jól gondolom?
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1613 üzenetére
A Lanskyvel mindenki tud élezni, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő lukba dugd a pálcát, ami az élszöget beállítja. Meg persze ne szárazon csiszold. A legnehezebb talán annak megállapítása, hogy mikor kész, tehát mikor ért össze a két oldal az élen, mikor tűntek el a hibák. Tovább fölösleges csiszolni, de eddig meg muszáj.
Befogni egyenesen kell, nem igazán lehet elrontani. Ha az ívelt hegyen is fontos az élszög, akkor kicsit kell geometriázni, hogy a csiszolás íve egyezzen a penge ívével. Ha hosszú a kés, akkor több fogásból érdemes csiszolni, minden fogásnál azonos nagyságú rész álljon ki a pengéből, így lesz az élszög azonos. Van egy kis csalás benne, mert az élszög pontos csak középen lesz, amint kezdünk távolodni, egyre kisebb lesz. De mivel 1-2 fokról van szó, a használat szempontjából nincs jelentősége.
Nem tudom hogy történt a gépi köszörülés, ha vizes kövön akkor OK, de ha szikrázva szárazon, akkor az az él már nem sokat fog érni, mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt. Azt kell figyelembe venni, hogy az él mikronos mérettartományú, tehát ott az anyag már nagyon könnyen hajlítható, kitörhető, és nagyon hamar fölhevül a lágyulási pont fölé, az edzettsége csökken, késnek alkalmatlanná válik. Egy ilyen kilágyulás után jelentősebb anyagmennyiséget kell leszedni, hogy eljussunk a még nem kilágyult anyagrészhez, amiből az új élet kialakíthatjuk. Tehát flexszel meg száraz köszörűvel, meg száraz motoros konyhai élezővel nem élezünk csak vizessel. Lehet látni videókon a méteres átmérőjű tárcsákon nyomatják az élezést a szakik, közben csorog rá a víz.
Keress egy erős nagyítót vagy óráslupét, és azzal nézd meg. Először érdemes megnézni, aztán élezni, mert a használt élszalagon jól látszik az új fenés nyoma. Ha már fented, akkor nehéz meglátni, ilyenkor finoman át kell húzni durvább kövön az élszalagot, és ekkor már jól látszik a finomabb fenés nyoma, ahogy tünteti el a durvább kő csiszolásnyomait. Akkor jó a fenés szöge, ha egyenletesen az egész élszalagon koptat, ezt kell elérni. Ezután már minden fenés csak 1 perc lesz ugyanazzal az élszöggel, és ismét borotva a kés.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1615 üzenetére
Te írtad, hogy ikea kést is vettél mellé? Esélyes, hogy gyárilag 30 fokosra van élezve, te pedig az alapértelmezett 40-esen próbáltad. Ugyanez igaz egy régi késre. A sharpmaker dvd-n van, hogy ha sokáig használjuk a kést, és élezzük 40 fokosra, akkor ugyanúgy eltompul. Ilyenkor kell a másik lyukba tenni, és a szürke kövek élét használni, hogy anyagot válasszunk le. Ezután tudod kialakítani a 40 fokost.
Próbáld ki, hogy lefekteted a követ a tartóban, és mintha egy lapos kövön éleznél, húzd végig rajta előbb 40, majd 30 fokon tartva. Hallani fogod, hogy melyik a jó. Adj a cuccnak egy újabb esélyt, illetve magadnak is. Véleményem szerint ha ezzel nem megy, a lansky szettel sem lesz jobb.
Mindjárt megyek, csinálok pár képet a konyhában, hátha segít.
A kolléga előbb linkelt ábrája nagyon jó. Pár hsz-emmel korábban linkeltem a spy videót youtube-ról, nézd végig.
Említett videó.[ Szerkesztve ]
-
betyarr
veterán
válasz betyarr #1617 üzenetére
ha szikrázva szárazon, akkor az az él már nem sokat fog érni, mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt.
az egyik késsel ez lehet a baj.nem vizesen lett élezve,hanem szárazon.most olyan a kés éle,hogy ha akarnék sem tudnék vele vágni.tényleg mint egy kőbalta.a tegnap esti élezéshez használt kés is így lett élezve,de annak még van éle.valamilyen szinten viszi a papírt,de nem kizárt,hogy a száraz élezésnek köszönhetően tönkre ment a fém és már csak úgy lehet rajta javítani,ha leszedjük a jelenlegi,tönkre tett élszalagot.
-
basaja
senior tag
válasz betyarr #1615 üzenetére
Ne tántorítson el, menni fog. Lehet vágni a papírt(is)a megélezett késsel...
Jookomak segített nekem is,a Leatherman pengéjét sehogy sem tudtam megélezni. A köveket a másik lyukba rakva máris értékelhető lett az eredmény...[ Szerkesztve ]
EDC: Xiaomi13,Leatherman Wave,T-rex,Giantmouse Ace Riv
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1618 üzenetére
Nekiálltam szöszmötölni egy 6 éves spyderco delicával. Végigzongoráztam a lépéseket, a szokásos módon. Továbbra is szar volt. Na ezután nekimentem a 30 fokoson, már a hangja is más volt, szedte az anyagot rendesen. Nem számoltam, de biztos, hogy jóval több, mint 20-20 húzás volt oldalanként. Ezután vissza újra a 40-re, majd végig ismét a 4 lépésen. Az eredmény:
-
betyarr
veterán
jookomak,basaja: köszi a biztatást holnap még egyszer nekilátok a dolgoknak.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz betyarr #1615 üzenetére
“mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt. Azt kell figyelembe venni, hogy az él mikronos mérettartományú, tehát ott az anyag már nagyon könnyen hajlítható, kitörhető, és nagyon hamar fölhevül a lágyulási pont“
Nem idézem tovább mert gyapo11 szerintem tök jól leírta. Még mielőtt olvastam volna, végig az járt az eszemben hogy gagyi az anyaga (mármint a késnek). De az olvasottak alapján már szinte biztos.
Szerintem ne add el azt az élezőt! Nekem ami van az ahhoz hasonló, csak annál egy-két kategóriával kevésbé komoly, és nagyon jól élez. Jó maga az elgondolás.
Próbáld meg egy normális anyagú késsel, meglátod egészen más lesz.
Én a borotvakésemet is eleinte rendes kövön éleztem aztán hagytam a fenébe és arra is a lansky kerámiarudat használom amikor élezni kell (csak nem szögben állítva a tartóban, hanem az asztal lapjára fektetve egy rudat). A spyderco rúd szerintem anyagában is és kialakításában is igényesebb mint az enyém, látatlanban mondanám hogy jobb eredmény érhető el vele!Szerk.: Ja, ezt még be akartam írni. Van egy késem. Kamaszkoromban kísérleteztem vele, hogy én majd még jobban “megedzem”. Ahogy azt Móricka elképzeli. Hevítettem gáz felett, majd vízbe. Párszor. Na azt a kést gyakorlatilag nem lehet megélezni onnantól fogva.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1618 üzenetére
A megégetett kést is meg lehet élezni/fenni, sőt még könnyebb is a puhasága miatt, csak nem tartja az élét.
Most értem az olvasás végére, ugyanazt írtam mint dantre.
[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
Még egy dolgot kell megfontolni a Spydercoval és minden olyan élezővel, ahol a kés markolatát fogjuk és úgy húzzuk végig, hogy a penge tövénél sokkal nagyobb lesz a pengét a kőhöz nyomó erő, mint a penge végén. Igaz ez a fenőacélra, kerámiára, kerámiakorongos Fiskars élezőre, motoros élezőkre is. A kezünkkel azt érezzük, hogy azonos erővel nyomjuk, de csak az erőkar állandó, a teherkar, ami a pengét nyomja a kőhöz az folyamatosan növekszik a hegy felé, tehát a teherkaron ébredő erőnek csökkennie kell.
Ennek következtében lehet találkozni a markolatnál már elkeskenyedett késekkel, amiknek a hegye még gyári, az élszalag meg nem egyenes, hanem a kukrikhoz hasonlóan hasas. Ezt csakis úgy lehet kompenzálni, hogy a penge tövénél még gyengén nyomjuk, aztán a hegy felé haladva egyre erősebben. Komoly gyakorlatot és kézügyességet igényel.
Ezzel szemben a Lansky módszer teljesen azonos erőt igényel mindenhol, amit sokkal könnyebb tartani. És így van a fekvő kövön élezéssel is, mert egyik kézzel fogjuk a markolatot, de ezzel csak az élszöget állítjuk be, a másik kéz három ujjával meg a nyomóerőt adjuk a pengére, végig egyenletesen. Itt a hegynél lehet bukni, mert az ívelt hegynél kisebb lesz az érintkezési felület, mint a penge egyenes szakaszán, ha ugyanakkora erővel nyomjuk, akkor sokat szedünk le a hegyből.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
betyarr
veterán
válasz gyapo11 #1626 üzenetére
valami ilyesmin én is gondolkodtam már,hogy a kés hegye felé tuti nem lehet az ilyen spyderco féle élezőkkel ugyanolyan élt kicsalni.lehet ezért van az,hogy a tegnapelőtti próbálkozásomnál a kés inkább már szakította a papírt,mint vágta.lehet berendelem a lansky élezőt is,hogy legyen összehasonlítási alapom,aztán ha kitapasztaltam,hogy melyikkel megy könnyebben/jobban,akkor a vesztest áruba bocsátom.
-
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Tök laikusként vennék egy közepesen jó séf kést, általános konyhai feladatokra (hús, zöldség, stb).
10k körül lőném be a limitet, nem kell professzionális cucc. IKEA 365ben gondolkoztam, de ahogy látom arról megoszlanak itt a vélemények. Ezt a kést is linkeltétek még, ennél van jobb választás? Köszi!Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Ezekiell #1628 üzenetére
17 cm kicsit rövidke, egy megtermett káposztával meggyűlik a bajod. Séfkések általában 20 cm-esek, de nekem a 30 még jobban tetszik, mindent visz.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
Ezekiell
veterán
válasz gyapo11 #1631 üzenetére
Ez jogos.. Csak ahogy nézem, a 20k-t karcolják a 20 centis kések - van esetleg valami olcsóbb ajánlott?
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
gyapo11
Topikgazda
Vettem egy nagyobbacska bambusz deszkát, azon lehet garázdálkodni a 30 centissel. A 20 centissel is elboldogulnék, de azt már nem nagyon lehet húzni egy nagy fej káposztában, pusztán nyomással átvágni meg nem könnyű, főleg, mert nem is lenne ki elég a hegyéből, hogy rátámaszkodjak. Viszont van egy 16 centis séf késem, azzal neki se kezdenék. Vagyis ha több kés van, akkor a legtöbb esetben a 20 cm elég, kicsit kevesebb esetben a 17 is, de van amikor a nagy kell. Ha csak egy kés van, akkor annak nagynak kell lenni, mert az jó azokra a munkákra is, amikre a kisebbek is. Nem ide értve a hámozást, filézést, csontozást.
Nevesebbeket nem tudok ajánlani, nekem nincs olyanom. Mindenhonnan vettem olcsóbb késeket (piacon a késes, lidl, vatera, media markt, penny), és amik beváltak, azokat használom. A használatban nem érzem az ár szerinti sorrendet, nem biztos, hogy a drágábbat jobb használni, sem fogásra, sem élezésre nézve.
[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
basaja
senior tag
válasz betyarr #1636 üzenetére
Bár nem én vagyok a címzett de én is vásárolgattam sokfelé. Az olcsóbb kések közül az IKEA késein kívül egy Thomas by Rosentahl group nevű valami lett állandó társam a konyhában. Könnyen élezhető, éltartóssága nagyon jó.
EDC: Xiaomi13,Leatherman Wave,T-rex,Giantmouse Ace Riv
-
Ezekiell
veterán
Köszi a segítséget, meg is vettem a 18 centis változatát (ami ugyanannyiba került mint a 17 centis egy másik eladónál)
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Ezekiell
veterán
válasz Silent77 #1641 üzenetére
Ahogy néztem, h osszban is más: az F301 17 centis, az F302 18 centi, míg az F303 14 centi.
Nekem is ez az első értelmes késem a Sparos promópontosok után (nem mintha azok értelmesek lennének (bár nem olyan rosszak sztem), csak eddig azok voltak a legjobbak itthon), alig várom
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Tescos pontgyűjtős Zwilling késeim vannak 11 cm hosszúak, Motion Ice Hardened 38900.100 felirattal.
Tudnátok-e ajánlani ebben a méretben lényegesen jobb minőségű késeket?
Lehetőleg linkkel, beszerzési forrással.
Csak szeretném érezni milyen egy tényleg ajánlott jó kés.
Vagy legyek ezzel elégedett?
Itthon fenegetem Haidu kövekkel, és használom a konyhában zöldséghez ,gyümölcsökhöz stb.Segítségeteket előre is köszönöm szépen.
Több árkategória is érdekelne. -
Digitalpimp
senior tag
Nem rossz! Lehet, hogy az első képen egy hobbit fen.
Viszont! Megérkezett tegnap az Aliról vett 5"-os Qing damaszk kés. [link] Első, sőt második nézésre is nagyon bejön. Tükörpolír, szépen megmunkált, a dobozból kivéve is borotvaéles, tényleg minőségi benyomást kelt. 10-ből 9,5-öt adok rá. Aztán, hogy a VG10 mennyire igaz, majd a használatban kiderül. Annyi, hogy a tükörpolír miatt a damaszk nem feltünő, de szépen néz ki. Bő 2 hét alatt ért ide, regisztrált postával, nagyon profin becsomagolva. Ha a nagyobb tesói is hozzák ezt a szintet, szerintem nem rossz választás, ha valaki készletet keres. Akár egyesével is megveheti. Majd dobok fel képeket is róla.
Silent77 1641: Üdv a klubban.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
jookomak
őstag
válasz balazs1956 #1644 üzenetére
Dobj egy képet, hogy mi is ez, gugli nem sokat segített. Csak valami steak kést találtam ezzel a számmal egy holland oldalon. Mennyibe került, hogy tudjunk viszonyítani, illetve az a kérdésem még, hogy mit is szeretnél. Konyai (szakács) kést, bár a 11 cm gondolom nem erre utal, kajálós mindenest, vagy esetleg bicskát?
Látatlanban 2 kiváló kés röhejesen olcsón a mora 860mg, bicskából pedig opinel no9. 10-es nem ajánlott, a méret miatt gyengébbek a rögzítések, lötyög, nyekeg. Efölött árban spyderco delica, endura. -
balazs1956
senior tag
válasz jookomak #1647 üzenetére
Kb 3 éve vehettem, az árára nem emlékszem.
A felirat sajnos lekopott, csak nagyítóval tudtam kisilabizálni.
Ha esetleg linket is tudnál adni, megköszönném, mert nem igazán vagyok otthon a témában, a hol/ milyet kérdésben. A célom, egy általatok ajánlott kiváló minőségű kés, ebben a méretben.[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz balazs1956 #1648 üzenetére
A fő kérdésem még mindig: mire szeretnéd használni, és mennyit szánsz rá?
Ajánlott magyar webshopok: hidegfém, bladeshop, esetleg extrametál de csak ha adott cucc máshol nem kapható. A legtöbb kés ebayről olcsóbb, még vám-áfával együtt is. Japán szakácskésekből a legjobb: japanesechefknives. -
balazs1956
senior tag
válasz jookomak #1647 üzenetére
Mivel szeletelek is vele, fontos lenne, hogy a kés éle lefelé túlnyúljon a nyelén. (biztos van erre megfeleló szakszó, amit nem ismerek)
Konyhában zöldség szeletelés, narancs hámozás, almához,stb.
Jó ez a kés, csak szeretnék egy sokkal jobbat kipróbálni. Az ár mindegy, ha látom ráérek átgondolni. Egy ekkora késnél (nem bicska) , talán több is belefér.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Politika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...