Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz eldoble #10897 üzenetére

    Az él az ami minden vágáskor behatol az anyagba, ezért szerintem az kopik legjobban. Fejlámpával szoktam élezni, és ha ránézek az élre pontosan szemből, ha látok fényvisszaverődést akkor tompa az él, ha éles akkor semmi fényt nem látni, mert nincs ami visszaverje. Csak addig kell fenni, amíg ez a visszavert fény eltűnik, a többi már fölösleges. A kés olyan irányban álljon, hogy megegyezzen a lámpa és az egyik szem vonalával.
    Az acélról azt olvastam, hogy a mikro kihajlásokat tereli vissza az él vonalába. Az él elég vékony, és ha nem töredezik ki akkor a masszivabb anyagok vágásakor sérülések érhetik oldalirányú erőhatáskor, egyszerűen kihajlik az él egy kis szakasza, ezeket tereli vissza az acél, vagy letöri, de onnantól az már elég problémás él. Henteseknél látni a gyakori acélhasználatot, beleakadnak a csontokba, másrészt nincs idő munka közben rendesen fenni, és főleg nem naponta 20-szor, ezért meghúzzák, vonalba kerülnek a dolgok, mehet tovább.
    Elrontani egy élet bármivel lehet. Ahol nincs az élszög vezetve, ott a kéz rontja el ha nem egyezik a szög a késével. Ahol vezetve van, ott meg az él egyenletessége van veszélyben a kés teljes hosszában, mert ha egy helyen több csiszolást kap, akkor ott lesz egy lépcső. Ez akár a pálcás, akár a gépi csiszolásra is igaz. Ezeknél az élezőknél nem az élszögre kell figyelni, hanem az egyenletes késmozgatásra és nyomóerőre. Ilyen szempontból a fedekövesek vannak előnyben, ott az élszög is viszonylag jól tartható gyakorlat nélkül is mert csak függőlegesen kell tartani és úgy húzni, meg a lépcső belecsiszolása sem lehetséges. Hacsak valaki nem függőlegesen mozgatja a kést és csak egy pontot csiszol az élből.
    Az igaz, hogy kézzel nem nagyon lehet pontos élszöget tartani, Azonban vegyük figyelembe, hogy az él mögött mi van az nem számít a vágáskor, ott csak azért van fém mert az élet az tartja. Vagyis kell egy előcsiszolás ami valamilyen élszögű, és egy második finomabb kövön, ami egy kicsivel nagyobb élszögű. Azt meg mindenki érzi, hogy az előbb kicsit laposabb szögben volt a kés a kövön, most meg egy kicsit merdekebben. Tehát nem abszolút szöget kell tartani, hanem relatívat. A nagyobb szögű finomabb csiszolás biztosítja az élet, és kevesebb lesz a munka, mert csak az élszalag él felőli szélét kell finomra fenni, a mögötte levő élszalag felület marad durvább, az úgyse vesz részt a vágásban. Ez tulajdonképpen csak 2-3 húzás oldalanként a finom kövön. De a ferde kerámiakorongos élezővel se sokkal több. Kialakítja a másodlagos élszalagot pillanatok alatt. Aztán mikor már a fenések miatt szélesedik a másodlagos élszalag, és egyre hosszabb idő a fenés, akkor megint kell a kisebb szögű élszalagot a durvább kővel kialakítani, és megint a finommal a másodlagost.

    [ Szerkesztve ]

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák