Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
válasz lugosi #10759 üzenetére
Van 400-as és 800-as gyémántos lapom, az ujjammal érzetre nem sok különbséget lehet tapintani, de van. Inkább a körmömmel érzem, ha kicsit megcsiszolom velük, meg mikor a fémmel érintkeznek, akkor szembetűnőbb az eltérés.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Digitalpimp #10761 üzenetére
Nekem csak ennél durvább volt eddig, lehet, hogy azért nem tűnik fel a különbség.
-
sherlock82
senior tag
https://ganzoknife.hu/Ganzo-Firebird-F759M-narancs?gad=1&gclid=Cj0KCQjwx5qoBhDyARIsAPbMagC1TgrYraWixLr4CyCVPdqU886mtRZx0m4XwlGh70G2EyMYM1pDbdQaApYWEALw_wcB
Használ e közületek valaki ilyen kést, esetleg van e tapasztalat a használatával összefüggésben ?
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
Digitalpimp
senior tag
válasz sherlock82 #10763 üzenetére
A Ganzo-kal nem szokott gond lenni, ár-érték arányban jó bicskák. Alin tizenpár dollár körül volt régebben ez a modell, ha ráér esetleg nézz szét, hétfőtől indulnak valami akciók is, hátha jó áron találsz.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
sherlock82
senior tag
válasz Digitalpimp #10764 üzenetére
alin lesznek az akciok vagy a ganzoknife oldalon ?
Köszönöm az ajánlást.
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
H-Zol
senior tag
válasz sherlock82 #10763 üzenetére
Pont ilyen nincs , de több ganzo termékem van , bicska is kés is de nincs velük gond , a célnak megfelelő használat mellett egy jó ár érték arányú termékek !!
-
Digitalpimp
senior tag
válasz sherlock82 #10765 üzenetére
Alin. Itt most egy 20-as: Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $20.31 20%OFF | Firebird Ganzo F759M 58-60HRC 440C blade Pocket folding knife tactical tool Survival knife outdoor camping tool EDC Pocket
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
Pár napig nem tudtam fórumozni, aztán hogy belendültetek.
Kérném, hogy a személyeskedést hagyja el mindenki, nem lesz jó eredménye. Mindenki elmondhatja ha akarja, hogy mit tanult, mit tud, de minősíteni nem kell. Szakmai vita persze mehet.
Csak így emlékezetből: durva követ nem muszáj vizezni, nem tud betapadni a durva szemcsék közé semmi, évek óta száraz kaszakővel fenem az evőkéseimet, nem tömődött el. Viszont egy másikat csupasz kézzel fogdostam, és már csak egy kis részen lehet vele élezni, a többi részén csak csúszik a kés. A kézről megy rá a zsír meg a verejték, aztán a szemcsék meg a késről a fémpor beleköt.
400-800 ajánlott konyhai késekhez, finomabb kövön élesebb lesz de nincs rá szükség. Japán kövek számai ugyanannál a finomságnál nagyobbak.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Siriusb
veterán
Ali-ról tudtok jó, a Lidl 400/800-asához hasonló követ? Sajnos nekem azt nem sikerül beszerezni. A Lansky mellé a nagyobb pengéjű vagy tompább késekhez talán jó lenne.
-
gyapo11
Topikgazda
Igen, minden más követ vizezek, azt is ami hasonlóan durva. Szinte át is folyik rajta a víz, rácsorgatom és pár pillanat alatt beissza, alatta meg nő a tócsa. Lehet hogy nem kellene, de ártani nem árt.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Siriusb #10771 üzenetére
Szerintem ilyen szetteket árult a Lidl, felcimkézve: Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $13.39 57%OFF | Knife Sharpener Whetstone Dual Side Kitchen Sharpening Stone Grindstone Oilstone 240 400 600 800 1000 6000 Grit Honing
-
Siriusb
veterán
válasz Digitalpimp #10775 üzenetére
Köszi! Találtam egy 240/800-ast. Aztán elbizonytalanodtam a leírást olvasva: Women's sexy v-neck knitted top
Hát kötöttárún nem fog menni a fenés... -
hcs57
őstag
válasz Lacerta #10777 üzenetére
A megnevezés, amit a fórumtárs írt sem volt szakkifejezés, egy talán szlovák nyelvből honosodott [link] "szakszó". - ezért írtam úgy. A korrozióálló acél a helyes megnevezés.
Idézve: "Magyarországi szövegekben hasonló kontextusokban két megfelelővel találkozunk: az egyik a rozsdamentes acél kifejezés, a másik pedig az inox; ez a két, alapjában véve szinonim kifejezés együtt is előfordul, pl. rozsdamentes inox korlát, inox rozsdamentes tálca. Az inox francia eredetű rövidítés, jelentése: „nem oxidálódó”, „nem korrodálódó”, azaz „rozsdamentes”."
[ Szerkesztve ]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
hcs57
őstag
válasz FBLLMAG #10779 üzenetére
Mit mondjak, nem volt szép tőled egy felvidéki kifelyezésre rákérdezni, hogy ismerem e.. de az acélokkal kapcsolatban beugrott, majd az internet (google) meg is erősített (nerez).
Ez itt egy tipikusan magyar fórum, itt a fórumtagok magyarul értünk leginkább, nyugodtan írj ide magyarul.Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
FBLLMAG
senior tag
Szó szerint a rozsdamentes az "nerezový", ezeket meg "nerez" -re rövidítették. A chróm, nikkel összetevő a fő. Ennél a tipusnál a szént is megnyomták. Az autókhoz használtaknál megint más az összetétel.
Mifelénk a köznép is a "nerez" kifejezést használja. A magyar is. Ha rákerestél, mint Gombóc Artúr csokija, annyi félét gyártanak. A "nerez" olyan mintha márkanév lenne. Tehát helyesen írtam.
És még valami. A bankban, nálatok, ottani magyarnak kellett elmagyaráznom, mit akart az ügyfélszolgálatos.
[ Szerkesztve ]
-
FBLLMAG
senior tag
válasz FBLLMAG #10782 üzenetére
Szóval, ne vitatkozzunk, inkább írjuk le a tapasztalatokat, érdekességeket, különlegességeket. A tapasztalatok pedig igen is sokat jelentenek. Hiába tanul valaki x évet, ha nincs tapasztalata, elmehet a búsba. Tapasztalattal helyre lehet hozni (ha lehetséges) a hibáinkat. És tudjuk, hogy hol hibáztunk.
A késkészítők is tudják. Nekem is van ilyen haverom. A roxor acélrudat is viszik ezek a kések .
8 mm roxor acélrúdon volt kipróbálva.[ Szerkesztve ]
-
hcs57
őstag
válasz FBLLMAG #10783 üzenetére
Itt egy "tapasztalat":
"Egy afrikai expedíció tudósa fog egy sivatagi bolhát, és sietve kísérletezni kezd vele. Kapja és kitépi az egyik lábát, leteszi az asztalra, majd ráparancsol:- Ugorj! - a bolha ugrik. Kitépi a második, harmadik lábát is, miközben a parancs mindig elhangzik: - Ugorj! - A bolhának már csak egy lába maradt meg, amikor tudósunk újra erélyesen tovább biztatja. - Ugorj! - A bolha még ezzel az egy lábával is lök magán egy keveset. Az utolsó láb is a többi sorsára jut. Tudósunk az asztalra helyezi az immár lábatlan bolhát, és szigorú következetességgel ráparancsol: - Ugorj! - a bolha nem ugrik, meg sem moccan. Mire fiatal barátunk nekiül, és megírja élete első tanulmányát. Lényege: a sivatagi bolha, ha mind a hat lábát kitépik, megsüketül."
Hiába van tapasztalat, ha szakismeret nincs, néha rossz következtetést vonunk le.
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
gyapo11
Topikgazda
válasz FBLLMAG #10782 üzenetére
Ez a nyelv kérdés elég bonyolult. Pl én az informatikával komolyabban a 80-as évek első felében kezdtem ismerkedni. Nem volt internet, még a BBS-eket sem ismertem, egymás közötti cserékkel terjedtek a programok, információk. Minden angol. A mai napig nem szívesen használok magyar programot, mert sokszor el kell gondolkodnom egy-egy fordításon, hogy vajon mi akar lenni.
Nem tartom fontosnak azt, hogy minden nemzet, népcsoport hozzárendeljen egy szóhoz egy jelentést vagy gyártson egy új szót. Van egy új szó, pl. file, ami gondolom valamikor a számítástechnika korai időszakában jött létre angolul, és ezt pl. nem magyarították, a magyar programok is angolul használják. De ott van a floppy, ezt miért kellett flopi-ra változtatni? Ettől magyar? Marhaság. Vagy ott van a cache. A világon minden informatikus tudja hogy mit jelent, erre hozzácsapták a verem szót, amiről már nem fogja tudni mindenki hogy melyik jelentésére gondoltak.
Tehát szerintem minden szót lehet használni, bármilyen nyelven is született, néhány betű egymás után rakva nem hordozza a kitalálója nemzetiségét és anyanyelvét.
Kicsit más dolog a kiejtés, abban engedékenyebb vagyok, de írásban szigorúan az eredetit fogadom el, erre fog keresni az egész világ.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #10785 üzenetére
"erre hozzácsapták a verem szót"
Na aki ezt megcsinálta az egy igazi géniusz volt!
A cache-eli helyett azt mondják akkor, hogy elvermeli? Nagyon komolySokmindent tényleg nem kell/szabad fordítani, például emlékszem, hogy az egyik számtech lapban a 90-es évek végén, az internet széles körben terjedésével volt egy tanakodás-szavazás, hogy a webpage hogyan legyen használatos magyarul (lehetőségek: ottlap, hálószem, honlap, weblap), azért látható hogy voltak köztük elég erősek is. A linket is akarták magyarítani hálószemre. Felesleges, annyi jövevényszó van a magyar nyelvben, el kell fogadni, hogy jönnek ilyenek. Viszont a komplett mondatok-félmondatok felesleges idegen nyelven történő használatától, az erőltetett anglicizmusoktól is távol tartom magam.
-
milan26
senior tag
válasz FBLLMAG #10787 üzenetére
Bocsánat, új hozzászólást akartam írni, nem erre válaszolni, félrekattintottam.
-Lehet fenni száraz kövön is, csak akkor porzik, esélyes hogy összekarcolod a pengét, illetve elronthatod a kő sík felületét. Jobb ha vizezed, de nem Szentírás.
-Borotvaél borotvára és szamurájkardra való, egy napi használatban levő konyhakésnek/általános késnek teljesen felesleges és nem lesz tartós amúgy sem.
-Élezni csak mozgó, nagy kövön lehet (köszörű), azok nyílván vizesek, hogy ne égesd ki a szenet belőle.
Én ezeket a(z egyik) legjobb magyar késkészítőtől tudom, neki hiszek. Mondhat mást akár a kínai császár is. Nekem élezett már meg kést, a gép nem nem tudja szebben, jobban. Minden más csak rizsa .
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Hátha valakit érdekel, bekerültek a Svörd kések a Bladeshop kínálatába.
-
veterán
-
eldoble
aktív tag
Nem kell túlgondolni az élezést, ennyi kell hozzá, se több, se kevesebb:
esetleg egy kerámia rúd, de akkor már luxus élezésről beszélünk:
-
peestike
őstag
nagyon szép az a wehrmachtswerk!
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, szeretnék elkezdeni élezni megtanulni. Kések-ollók boltban jól rábeszéltek egy HCR 3000-re, mint egyetlen(!) kőnek amire szükségem van. Jó nagy hülyeség volt, de talán ha veszek mellé egy HCR 600-at, akkor nem kidobott pénz.
Késeim leginkább olcsó / ajánlott Victorinox Fibrox meg hasonlók, állítólag jól lehet rajtuk élezést gyakorolni.
Mit ajánlatok, mit csináljak, vegyek egy HCR 600-at és akkor az úgy jó lesz kezdésnek? Ha a késeim sose voltam még élezve, nem kellene 250-nel kezdeni inkább? Vagy azért a 600-al is lehet dolgozni?
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
A HCR 600-es az 320 FEPA finomság, élszög változtatáshoz kicsit gyenge, viszont finom élhez meg kicsit durva. Attól függ neked milyen igényed van az éllel kapcsolatban, meg hogy milyen állapotú éleket fogsz fenni, kicsit karcos lesz a 320-szal, papírt nem viszi, de konyhai munkára, túlélő táborba jó. Nekem a 800 kb. a finom, de még mikrobarázdás él. A HCR 3000-es az 1000-es, szóval azzal le tudod finomítani.
Nekem egy HCZ 1000-es Haidu kövem van, és annak ellenére, hogy az FEPA 400-500-as, elég finomnak tűnik. A JIS 3000-es az ennek alapján szinte polír lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Manjaro Linux
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- BestBuy topik
- Okos Otthon / Smart Home
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest