Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
btraven
őstag
Díszfa vagy gyümölcsfa a jobb megoldás fapótlásra? Melyik igénytelenebb, bírja jobban a szárazságot, viharokat? Meg melyik igényel kevesebb gondozást?
-
Rive
veterán
A monilia egy alattomos sz@r, ami fertőzi a vékonyabb/közepes ágak belső állományát is és ha bárhol nem vágtad vissza eléggé (vagy friss seb visszafertőződött) , akkor halad tovább a törzs irányába.
Tipikus moníliás belsejű ág:
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
btraven
őstag
"A zsákokon kívül elszállítjuk a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítjuk el."
Kitettem egy 10 cm átmérőjű mandulaágat (lemértem), de nem vitték el. Úgy lett kitéve hogy 1 zsák apróbb nyesedékkel, 1 köteg kisebb ágak összekötve madzaggal meg ez a nagy darab. Mind 1 méteres.
Ilyenkor mit lehet tenni? -
Thocy a ZAGY
tag
válasz btraven #11858 üzenetére
Egyrészt biztosan van a környékeden valaki, aki megszabadítana tőle (örül az ingyen tüzelőnek), másrészt te is szervezhetsz egy szalonnasütő partit a haverokkal/szomszédokkal. Persze a kommunális szolgátatónál is lehet panaszkodni, de vagy elérsz valamit, vagy nem. Sok munkával össze is szecskázhatod komposztnak, de ennek azért kell pár év, mire lebomlik.
Amikor építkeztünk, volt egy elöregedett, göcsörtös fa rossz helyren a kapubejáró előtt. A szembeszomszéd örült neki, mikor megkérdeztem nem akar-e melegedni belőle egy hétig.
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
btraven
őstag
válasz Thocy a ZAGY #11859 üzenetére
Arra van íratlan szabály hány tele zsákot mennyi ágcsomóhoz kell kirakni? Írottat nem találtam.
Környéken most láttam hogy rengeteg vihar letépte gallyat-ágat kiraktak jó nagy halomba és odatettek 1 tele zsákot. Nem vitték el eddig. -
Rive
veterán
válasz btraven #11860 üzenetére
Helyfüggő
Mifelénk előfordul, hogy a reciklát vagy a zöldet akár 1-2-3 nap késéssel viszik el, terheléstől függően
Illetve a szomszéd faluban van darálós (önkormányzati) szállitás, az is igénytől/terheléstől függően megy, nem feltétlen menetrend szerint/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
btraven
őstag
válasz Thocy a ZAGY #11859 üzenetére
Szalonnasütésnél mivel lehet tüzet rakni?
rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése. Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.Száraz ágakat össze lehet vágni kis méretre? Vagy csak a tesco-ban kapható faszént lehet használni?
-
User_2
tag
válasz btraven #11864 üzenetére
milyen mennyiségben tervezed az otthoni saját kertedben végrehajtani a grillezést, bográcsozást a saját magad által megtermelt száraz ágakkal?
ha nem sikerült a "száraz"ra termelés füstölni fog, leginkább neked nem fog tetszeni és inkább választod a faszén brikettet.
ha nem füstöl akkor te se fogod annyira észrevenni a különbséget a saját kertedben.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz btraven #11864 üzenetére
Pár hét alatt szárad annyit az összedarabolt fa, hogy jó legyen tűzrakáshoz. Az ősi módszerhez csupán a fa, némi papír/száraz nád/szalma kell, meg persze egy tűzszerszám (a gyufa kiváló eszköz, bár mostanában a minőségük csapnivaló).
Ha olvastad a Tüskevárt, nem okoz gondot a tűzrakás, ha nem, akkor kiindulva abból, hogy a láng a tetején a legmelegebb, célszerü alulra tenni a gyújtóst, rá a vékony gallyakat, majd mehetnek a vastagabbak szépen sátorformában. A szalonna a parázson sül a legjobban (nem ég szénné fél perc alatt, így kényelmesen tudod kenyérre csepegtetni a zsírját).
Értelemszerűen a tüzet minden gyúlékony dologtól távol gyújtsd meg, továbbá érdemes körülhatárolni pár kővel, teglával vagy földsánccal és legyen kéznél víz, ha mégis baj történne. Zöldhulladékot tilos rátenni, az egész utcát füstbe borítja.
Ha mar nincs szükség a tűzre, alaposan le kell locsolni és éjszakára nem ördögtől való betakarni 5-10 centi földdel sem, mert attól még, hogy nem látod, képes belül izzani a pár vastagabb hasáb, ami egy kis széltől vidáman lángra kap (ha nincs oxigén, égés sem lesz). A medvéhez hasonlóan a tűz sem játék.
A saját fádat akkorára vágod össze, amekkorára akarod (tűzhöz 20-30 centinél nem kell kisebbre), felesleges venni, ha van. A faszén inkább grillezéshez való (gyorsan lesz belőle jó parázs, a fa picit időigényesebb), illetve lehet kapni öntöttvas tűzrakó tálcákat, abba is jó a fa mellett.
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Most egy VP-300 mélykúti gejzír szivattyúm van. Ez nagyon jól megbirkózik a nem teljesen tiszta vízzel és pont olyan átmérőjű, hogy le tudom engedni a fúrt kútba.
Évek óta kiválóan teszi a dolgát, de le szeretném cserélni egy nagyobb folyadékszállításúra. Ez 1,2 m3/h-t tud, legalább 2 m3/h-ra lenne szükségem. Mit vennétek? Ugyanúgy merülőszivattyút szeretnék, hogy ne hangoskodjon.
-
Chris0321
addikt
válasz Brandynew #11870 üzenetére
Hello.
Nekem egy ilyen szivattyúm van, egyáltalán nem hangos. Most, hogy aknában van, hogy ne kelljen télen szétszerelni közel kell menni, hogy halljam, hogy zúg.
Nem az a fontos, hogy te mennyi vizet szeretnél kivenni a kútból hanem az, hogy a kút mennyit tud adni. -
Chris0321
addikt
Nekem ez az első ilyen szivattyúm, nem tudom mennyire szoktak hangosak lenni. Ez nem igazán az. Persze van hangja, de szerintem egyáltalán nem zavaró. A szomszéd házától pár méterre van a kút, de nem hiszem, hogy behallatszódott volna hozzá. Két házzal arrébb pedig biztos nem. Most nyár elején kapott az enyém aknát, mert csak egyszerűbb így használni és az időjárás is kevésbé eszi.
-
Brandynew
őstag
válasz Chris0321 #11873 üzenetére
Köszi! És akkor ez hogy néz ki a gyakorlatban, ráhúzok egy max. 9 méteres locsolótömlőt, aminek a másik végét belógatom a kútba?
Tök menő lenne, ha tudnál csinálni egy hangfelvételt mondjuk 2 méter távolságra tőle
@csƵ: én is olyat ismerek, ami nagyon hangos. Ahol volt dolgom ilyen kivitelő szivattyúval, az egy nagy, több ezer négyzetméteres kert, ott nyilván nem volt zavaró, de most egy kis családi háznál, közeli szomszédok mellett használnám.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz Brandynew #11872 üzenetére
Amit ajánlani szoktak, az a pedrollo, meg az elpumps. Gyári oldalon lehet vizszállitást, átmérőt választani.
De ha rezgős volt a kútban, akkor érdemes lenne megnézni előbb, mennyire töltődött fel
...ráhúzok egy max. 9 méteres locsolótömlőt...
Speciális tömlő kell, ami birja a vákumot
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz Brandynew #11876 üzenetére
az egy fúrt kút szivattyú, nem annyira jó megoldás ásott kútból vízkivételre.
ha mindenképpen vízkivételt akarsz növelni és a jelenlegi megoldással elégedett vagy, és már van tapasztalatod a használatában,
talán a legegyszerűbb megoldás, ha nem egy, hanem kettő membrános szivattyút lógatsz le a kútba. -
Brandynew
őstag
Köszi. Én meg tudom nézni valahogy, mennyire töltődött fel? És milyen az a speciális tömlő, hogy keressek rá?
@User_2: fúrt kutam van, és nem tudnék két szivattyút lelógatni, egy pvc cső vezet le, egy fér csak bele, egymás felé/alá meg nem hiszem, hogy jó lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz Brandynew #11879 üzenetére
Feltöltődés... Hát, belelógatsz valami fél kilós nehezéket madzagon
Milyen mély volt újkorában? Mennyi most? Hol van benne a víz?
Komoly merülőszivattyúnak kell minimum egy méter (de inkább több) a fenéktől, és nem jó, ha az üzemi vízállásnál kilóg...A VP300 az 4" (104cm) átmérőjű
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz Brandynew #11882 üzenetére
ha lámpával levilágítasz a kútba látsz mást is a csőfalán kívűl?
esetleg oldalfalat téglából?
vízszintet?
ezt érdemes sötétben vizsgálni, nappali erős fényben nemsok fény tud kijutni egy sötét lyukból.
elvileg könnyen lehet, hogy régebben ásott kút vagy derítő volt, amit téglaboltozattal befedtek, ma már csak egy vastagabb csonk látszik a födlfelszínen, amin keresztül a derítő szippantható, illetve membrános szívattyú leengedhető. -
Rive
veterán
válasz Brandynew #11884 üzenetére
6-7 méter? Meg kéne nézni rendesen, esetleg ki is pucoltatni.
Ha beleengedsz egy mitttudomén: BP1/4-et, akkor 2 méter az aljától, egy méter a szivattyú maga, fene tudja, hol lesz az üzemi vizmélység => nagyon könnyen ki tud tud lógni...
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
válasz Thocy a ZAGY #11867 üzenetére
Ha lassú ,sokáig égő tüzet akarsz viszont, akkor alulra a nagy ágak menjenek, felfele egyre kissebbek, és felülről gyújtsd be.
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #11462 üzenetére
Lassan őszül és kiderült, hogy szomszéd néninek olyan rotációs kapája van amivel betont is lehet törni
Úgyhogy picit megnyugodva lassan felkészülnénk a füvesítésre szépen lassan.0) Felrotálom az egészet mert megint bekötött az agyag mint a beton.
1) Ki kéne szitálni belőle a köveket és a nem oda illő anyagokat (tele van üvegszilánkkal még mindig)
2) Homokot kéne kevernem hozzá és berotálni, hogy picit puhuljon.
3) Komposztált marhatrágyát gondoltam 4cm erre a szép sárga földre belerotálni
4) Aztán szeptember végén Toscana fűmagot szétszórni.A) Kérdésem az lenne, hogy mivel szoktak ekkora területet szitálni, főleg ha alapvetően agyagos a föld? Van valami ami úgy szitál, hogy közbe az agyagdarabkákat szétmorzsolja?
B) 3 éves Marhatrágya vagy növényi alapú komposzt tesz jobbat ennek a sárga humusz nélküli földnek?
C) 80 éves diófánk van amit jó pár éve az előző tulajnál megtámadtak bogarak és most jó pár ága halott. Aki jön majd megnyírni azt mondta, hogy a diófa PH értékét a földnek tönkreteszi és hogy hamuval lehet ezen segíteni, ebben mennyi igazság van, és hamu helyett mit lehet még hozzáadni? (egy talicskányi hamu van már csak az is elázott már párszor)
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Stylewars_kp
őstag
válasz BullZeye #11892 üzenetére
Ilyen [link] hengeres földrostálót láttam. Nem magát a gépet, hanem házilag le lett gyártva a dob és belerakták a földet. Két végén csapágyazás és húzta végig a földön a muksó. Viszont ez 200nm még oké, de 600nm esetében baromi nagy meló.
Én amennyi anyagot tudtam leszedtem a földről. A többi rész pedig feltöltöttem fekete földel. Homokkal sokat tudsz javítani rajta.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Rive
veterán
válasz Stylewars_kp #11894 üzenetére
Házi változatban láttam effélét betonkeverő alapon...
-
BullZeye
veterán
válasz Stylewars_kp #11894 üzenetére
Ezen mi 170k? Azt hittem ez maximum ilyen 20-30 ezer forintos tétel és rá kell kötni egy fúrót
Sajna elég magas már most is a talajszint, elvitetni nem szeretnénk mert baromi drága így talaj javítás lenne a
cél. Az a +7cm-nyi homok+trágya is elég sokat emel rajta.(#11893) Brandynew
Ez 285kg az ötlet amúgy jó, ezzel valóban pár óra alatt végeznék, csak ez tartok tőle homokhoz van kitalálva.[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Panthera
őstag
Kerti tavacska biológiai indítására honnan és mit érdemes beszerezni?
Egyelőre most csiga és annál kisebb szervezetek az érdekesek. Idén már nem tennék gerincest bele.
A parazita hordozó csiga fajtákat kerülni kell (tehát pl. orsós, borostyán, pocsolya). Érthető, hogy akármilyen csatornából nem ajánlott vinni semmit, de egy egészséges biológiai egyensúlyú nagyobb tóból? Izolálni amúgy sem lehet. A kertben sokféle madár megfordul, időnként mocsári teknős is, még sorolni lehetne, azok is hozhatnak oda bármit (nem csigára gondolok, hanem apró rovarokra, mikroszkópikus lényekre). Egy akvarisztika üzlet sem 100%-os.
Új hozzászólás Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Új működési profilozást kapott a DLSS 3.8.10
- Elemlámpa, zseblámpa
- OLED TV topic
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Politika
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kés topik
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest