Új hozzászólás Aktív témák

  • carex6

    csendes tag

    Sziasztok!
    Az alábbi problémához szeretnék segítséget, tanácsot kérni. Kb négy éve fúrattunk egy kutat a telken és vettem hozzá egy Pedrollo szivattyút. Vettem két db ezer literes tartályt, amit feltöltök kútvízzel/esővízzel és gravitációs elven locsolgatjuk vele a veteményt és a virágokat.
    A szivattyú - általam - mért teljesítménye kb 42 l/perc, szóval a colos csövön jön rendesen a víz.
    Ahogy az lenni szokott, az ember igénye akkor jön elő, amikor megtapasztalja a lehetőségeket. Nálam sem volt másként és kitaláltam, hogy nem lehetne-e valami szórófejet a cső végére tenni és úgy locsolni a kertet. Persze teljesen nem vagyok műszaki analfabéta, sejtettem, hogy mivel a szivattyú teljesítménye nem csökkenthető úgy, mint a golyós csappal a vezetékes víz nyomása, rátettem a 25 méteres locsoló csőre még egy szóró fejet és egy egyszerű golyós csapos kiállást is. A rendszer működik (by Mekkelek), de azért érezni, hogy nem az igazi. Gondolom mindenki most látja maga előtt, ahogy két szórófej és egy részben kinyitott golyós csap ontja magából a vizet. Na, élőben is ilyen vicces!
    Szóval a kérdésem az, hogy vajon lehet ezt ennél igényesebben megcsinálni? Olvastam olyan eszközről, hogy frekvenciaváltó, mintha ezzel lehetne változtatni a szivattyú teljesítményén. De lehet, hogy teljesen rossz az irány. Nem mellesleg 50 ezertől kezdődnek ezek, ami a szivattyú (2019-es) 35 ezer forintos árához viszonyítva elég sok.
    Vagy csak kisebb teljesítményű szivattyúval megoldható? Na de ha veszek egy kisebbet, annak is lesz egy teljesítmény maximuma, ami X méternyi csövön y nyomáson dolgozik. Az az adott igényekhez jó, de ha át akarok locsolni a szomszédba is, akkor megint egy másik szivattyút kell vennem? Ha eddig nem vették észre, hogy hozzá nem értő vagyok, remélem most már kiderült. :)
    Köszönöm a véleményeket/hozzászólásokat.

Új hozzászólás Aktív témák