Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    krichd1

    Na most akkor úgy látszik, itt az ideje, hogy idehozzuk, hehe.

    (Hogy az esetleges érdeklődők is értsék:
    (#54085) krichd1
    Ugyebár a mondatod az volt az M50X-re vonatkozólag, hogy
    "A legnagyobb problémája, hogy nagyon összefolyós, lassú a mélye, diagramon is látszik, borzasztó hosszú a lecsengési ideje a az alsóbb tartományban."
    Én meg mondtam, hogy ha a topikjában hangzott volna el, belekötnék. Mondtad, hogy hozzam át ide, én meg mondtam, hogy annyit nem ér - most talán ér annyit, hehe.)

    Ugyebár beszéltünk arról, hogy mindketten csak a Goldenears vízesésdiagramját ismerjük az M50 és az M50X kapcsán. Na most ezzel az a baj (mint általában a vízesésdiagramok többségével), hogy nem méri-mutatja a mélytartományt a diagram, ugyanis valahol 170Hz környékén megszakad az ábra, csak odáig megy le. Tehát a mélytartományra vonatkozólag csak valószínűségeket tudunk megállapítani, hogy milyen is lehet a lecsengése. Következtetni, megbecsülni próbálunk a membrán 170-300Hz körüli és általános viselkedéséből a 170Hz alatti frekvenciasávra. Következtetni, megbecsülni, amennyire lehetséges. De tudni nem tudunk a diagramból semmit a 100Hz alatti tartományra vonatkozólag, mert arra már végképp nem ad támpontot az, hogy 170Hz-nél mit mutat a diagram. A 100Hz alatti sávra (bő két oktáv, a valódi mélytartomány!) már csak a hallásélmény és más mérések adnak támpontot, nem a vízesésdiagram.
    Az M50 esetében valószínűleg jól beváló becsléseket tehetünk arra, hogy milyen a membrán lecsengése a mélytartományban. Minden bizonnyal olyan, mint amilyennek most az M50X-ét (valószínűleg tévesen) ábrázoltad, hiszen az M50 az egész ábrázolt frekvenciasáv lecsengési spektrumában olyan, azaz nagyon összefolyós, lassú, borzasztó hosszú lecsengési idejű, és látható, hogy 500Hz körül elkezdődik az a másodlagos berezgés, ami egyenletesen tart lefelé, egészen a 170Hz körüli diagramszakadásig, és a hallásélményünk alapján is feltételezhetjük, hogy 170Hz alatt is ilyen borzasztó az a lecsengés - sőt, erre mérési támpontot is adnak a négyszögjel-mérések, impulzusválasz-mérések..., miszerint például az Innerfidelity 30Hz-nél végzett mérése iszonyú túllövést mutat, és az M50 THD-ja is igencsak megindul felfelé 100Hz alatt. Az M50X azonban nagyon más!
    Az M50X lecsengési spektruma a diagramon látható majdnem egész sávban egészen jó, nincs olyan széles platója mint az M50-nek, sőt nincs is platója, mert azonnal elkezd lecsengeni, és hamar le is cseng - 1kHz fölött. Sőt, ha megnézed a kb. 170Hz-nél levő diagramszakadást, ott olyan hamar leérnek az izobárok a mínusz 30dB-nél levő padlóra, amilyen leérést fejhallgatónál 170Hz-nél nem nagyon látni! És a négyszögjelek, az impulzusválaszok, a 100Hz alatt is 1% alatt maradó THD, valamint a hallgatási élmény is azt mutatja, hogy az M50X-nek minden bizonnyal felettébb megfogottnak, kontrolláltnak, gyors lecsengésűnek minősíthető membránmozgása van 170Hz alatt (is). A téged a diagram felületes szemlélése miatt megzavaró kivétel, hogy 400Hz környékén valóban van egy rezonanciája (vagy a membránnak, vagy a drivernek vagy a háznak vagy a vezetéknek...), ami ott valóban lassú lecsengést eredményez, - de csak ott! A 200Hz-es izobár már (relatíve) hamar a padlón van, és az említett egyéb jelek alapján erősen valószínűsíthetjük, hogy alsóbb frekvenciákon is jellemzően relatíve gyors az M50X lecsengése. Tehát minden bizonnyal az M50X-re nem igaz, hogy "nagyon összefolyós, lassú a mélye, diagramon is látszik, borzasztó hosszú a lecsengési ideje a az alsóbb tartományban", hanem akkor már inkább az ellenkezője lehet az igaz. Az előd M50 az egész frekvenciatartományban iszonyatos tranziens viselkedésű és rezonanciájú, az utód M50X azonban szinte az egész frekvenciasávban relatíve megfogott, kontrollált, gyors lecsengésű, egy 400Hz-es rezonanciát kivéve.

    A fentiekből adódik az általános félreértése a két fejhallgatónak.
    Az M50 egy basshead fejhallgatóként tartatik itt számon. Tévesen! Én korábban beszéltem itt már róla, alkalmasint Sheratannal meg is beszéltem, ő fogalmazta meg ilyen frappánsan: az M50 hangkarakterbeli problémája nem mennyiségi, hanem minőségi probléma. Mérés és mérés között ugyebár különbség van, attól függően, hogy ki, hol, mikor, mivel mér, és ez hatványozottan igaz a fejhallgatókra, de az M50 mért frekvenciajelleg-görbéi jellemzően (többségükben) azt mutatják, hogy az M50-nek tulajdonképpen nincs is mélykiemelése, vagy alig van neki - értsd, az 1kHz-es referenciaponthoz képest nézve, mert persze a (gidres-gödrös, de az "átlagolt görbét" nézve) lekonyuló hajlamú magassávjához képest van, de a magassávhoz képest az 1kHz-nél is szinte ugyanúgy "kiemel", tehát nem mélykiemelésről van szó. (Sőt, 100Hz alatt fokozatosan le is konyul az M50.) Mégis sokan bassheadnek hallják - szerintem azok, akik felületesen hallgatják. Az M50 egy erősen rezonáns fejhallgató, ahogy múltkor éppen az M50X-re (tévesen) írtad: összefolyós, lassú, hosszan lecsengős. Azaz lassú és rezonáns. Ettől mossa el és teszi tompává nagymértékben a közép és magassávot, amely mosottság miatt hiszik sokan azt, hogy a mély ül rá a többi sávra. Csakhogy inkább az összes frekvenciasáv ül rá saját magára az M50 esetében. Az összes sáv teszi mosottá, színezetté, hektikussá saját magát.
    Amikor bejött az M50X, jellemzően az volt a reakció itt, hogy de jó, ez már kevésbé mélytónusú, kevésbé basshead, mint az M50. Pedig éppen ellenkezőleg, valójában az M50X "bassheadebb"! Ugyebár mérés és mérés különbözik, különösen fejhallgatóknál, de a frekvenciajelleg-görbék többségénél azt láthatjuk, hogy amellett, hogy az M50X 100Hz alatt is sokkal egyenesebb, kevésbé lekonyulós mint az M50, az M50X-nek a 100-200Hz környékére összpontosítva valóban van mintegy 5-6dB körüli kiemelése, ami az M50-nek ellenben a mérések többsége szerint nincsen, vagy csak 1-2(-3)dB körüli. Egyúttal a mérések többsége szerint az M50X prezenszsávja egy kicsit visszafogottabb (és persze megfogottabb, egyenletesebb) mint az M50-é, mégis az M50X prezenszsávját hallani markánsabbnak, transzparensebbnek, részben azért, mert kevésbé gidres-gödrös, de elsősorban azért, mert az egész fejhallgató egész frekvenciasávja minőségibb, kontrolláltabb, megfogottabb, pontosabb (nehéz a prezensz összehasonlítása, mert az M50-éből nehéz afféle "átlagolt görbét" gyártani, annyira végletesen gidres-gödrös). (Szándékosan nem a burkológörbét emlegetem, hanem egy elképzelt "átlagoltgörbét".)

    Az M50X "bassheadebb" mint az M50, ellenben kevésbé látszik annak, merthogy az M50X éppenséggel relatíve megfogott, gyors lecsengésű, kontrollált, - a 400Hz kivételével a kumulatív lecsengési spektrum is ezt mutatja az egész mért sávban, és az egyéb adatok valamint a hallgatási tapasztalatok arra utalnak, hogy a mélysávban is relatíve jól kontrollált, gyors felfutású, gyors lecsengésű, kontrollált. Persze, relatíve. A szaktesztek jellemzően a meghallgatásos élmény alapján is az M50X mélyeinek tömörségére, megfogottságára, a középsávhoz illeszkedőségére hivatkoznak, merthogy olyan neki a mélye (is).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák