Új hozzászólás Aktív témák

  • Bargyu

    tag

    válasz kemcso #31767 üzenetére

    Veszélyes téma, elnézést, hogy így kívülről beleszólok, de szerény véleményem szerint tényleg jó cucc kell a 320kbps feletti minőség élvezetes hallgatásához. A hd minőség és egy 320kbps között nem tudom mekkora minőségbeli romlás kell a fejes rendszerben, hogy halljad, de valószínű, hogy alap cuccokkal még itt is minimális lesz a különbség. A cd vs 320kbps vitáról meg a hd vs cd vitáról is terjedelmes regények születtek már, hogy vakteszteken sokszor nem volt különbség.

    Szvsz a mastering stb. is bejátszik, attól, hogy valaminek azért, mert xy a formátuma nem biztos, hogy jó a minősége. Tegnap egy hangmérnök ismerős azt a példát hozta, hogy az énekes ha mikrofonba énekel, akkor ott nem lesz közelebb-távolabb hangzás csak, ha az utómunkánál tekergetik a hangerőt ezen a csatornán. Ezért a mostani irány, hogy az egyes hangszereket is válaszfalakkal valamennyire igyekeznek különválasztani és rögzíteni csatornánként aztán utólag keverni olyat, amilyet akarnak. Ezzel ellentétben van aki pedig azt mondja, hogy 50-60 évvel ezelőtti bakelitek pont azért jók, mert ott belógattak két mikrofont aztán annyi, nincs utólagos kevergetés.

    Koncerteken pedig van, hogy a koncertmester a színpad közepéről keveri a csatornákat - ha valamelyik vokálos hangja nem tetszik neki, akkor sanyi, erőlködhet szegény, de akkor sem fogja visszahallani magát - a rögzítés hangmestere pedig oldalt van, a színpad mellett. Van hangmérnök akinek az alapelve, hogy tisztán rögzítik a csatornákat és majd az utómunkával keverik, van aki pedig a helyszínen is keveri, mert látja-hallja mi történik és próbál jó hangzást összerakni.

    Ugyebár mi ezeket szeretnénk a magunk eszközeivel reprodukálni, ízlés szerint némi színezetséggel stb.

    Úgyhogy szerintem a vakteszteknél nem mindegy, hogy mit butítunk le, másrészt lehet, hogy ez az utólagos kevergetés van akinek nem jön be. Egy jobb rendszeren azért egy normális hd audió felvételnek úgy kell szólnia, hogy beleragadj a székbe szerintem, de ahol nincs meg a master tape csatornánként, ott azért nem hinném, hogy sokat lehet javítani azzal, hogy a cd-t felkonvertáljuk hd audióra.

    Tisztelet a kivételnek, a 320kbps is teljesen szerethető, ezt csak azért írtam, mert itt ugye a minél jobb élményért építgetjük a cuccunkat, szóval nem gondolom, hogy csak nekem lenne igazam.

Új hozzászólás Aktív témák