Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Terapeuta #34270 üzenetére

    Szia!

    Rég "láttalak". :)

    "Egyik kérdés:múlt héten a számítógépem kék halált szenvedett. Szerencsére újra telepítéssel megoldódott, de sosem archiváltam: rajta volt a gyerek összes képe, a gép pedig nem indult..."

    Ettől most nem leszel boldog, de a számítógéped winchesteréről újratelepítés előtt gond nélkül le lehetett volna menteni mindent: csak át kellett volna hozzá tenni egy másik gépbe, vagy pl. külső HDD ház segítségével a laptopodhoz csatlakoztatni. Most viszont már esélytelen... :(

    "Archiválásra mit ajánlotok/használtok: külső merevlemezes megoldás, vagy külön merevlemez ház + belső merevlemez megoldást?"

    Mindenki másra esküszik: van, aki megelégszik az egy példányban, külső vinyón, a gépe mellett tartott másolatnál, van aki meg külön szervereket tart erre a célra - a kettő közötti variációk száma meg szinte végtelen. :) Általános ökölszabály, hogy egy backup nem backup: legalább 2, földrajzilag különböző helyen lévő mentésed legyen mindenről (plusz az eredeti ugye)! Helytakarékossági szempontból a legjobb HDD-n tárolni.

    "Mire érdemes figyelni, ha kifejezetten a családi képek örökké hosszú ideig való megőrzése a cél?"

    Semmire: ugyanolyan Byte-ok, mint a többi. :D

    "Havonta feltenném a HDD-t, felmásolnám a képeket (havonta pár giga), és raknám polcra. Lényeges (külső HDD-nél) az ütésálló kivitel?"

    Évente 1x érdemes "megforgatni" az adatokat a vinyókon (egy üres vinyóra átmásolod a tartalmát, megformázod, aztán visszamásolod rá), hogy ne lustuljon el a mágneses réteg. Ha a polcon áll, akkor nem kell ütésállónak sem lennie (pont tegnap javítottam egy masszív fémházas, külső HDD-t, ami kb. fél méterről esett le: a vinyó tehetetlenségi tömege akkora volt, hogy majdnem letépte a csatlakozót a panelről, de legalábbis jól megcsavarta, hogy pár láb kiszakadt a helyéről - helyretettem, működik). Persze nem mindenki szerencsés...

    "Számít a garancia?"

    Csak annyiban, hogy tudhatod, hogy kapsz cseredarabot helyette ha elszáll - egyébként nem, mert az adataidat a garancia nem hozza vissza, ha beüt a krach. :N

    "Másik: asszony "kitiltotta" a számítógépet a nappaliból :U ... ha a házat beteszem a szekrény tetejére, és vennék egy egyszerű laptopot, akkor távoli asztallal mennyire "kényelmes a Lightroom" használata, illetve mennyire elrugaszkodott az ötlet? Más "erőforrásigényes" dolgot nem csinálunk a gépen.
    Vagy ez teljesen használhatatlan, és más megoldást kell (érdemes?) kitalálni?"

    Nincs értelme, mert virtuális gépen nem jön át a monitor kalibrálása: a legtöbb virtuális gép még a színcsatornánként 8 Bitnyi színinformációt sem viszi át a tömörítési helytakarékosság miatt, így nem lesz színhelyes amit látsz.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák