Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
simonzsoli
csendes tag
Sziasztok,
EOS 7D gépet szeretnék venni, és rengeteget találtam 100-150e expóval. Mennyire kockázatos egy ilyen gépet megvenni?
Köszönöm előre is a segítséget."Modern tánczene, amitugye éntaláltam ki." - Hamvai P.G.
-
*Ropi*
félisten
válasz simonzsoli #33853 üzenetére
Szia!
A fotótechnikában nem kell félni a használt termék vételétől, mert bár a DSLR-ekben a közhiedelemmel ellentétben nem csak a zárszerkezet számít kopó alkatrésznek hanem a tükörmechanika és még pár dolog, de egy, a vásárlás előtt szakszervizben átvizsgáltatott váz jó eséllyel csak pozitív meglepetést fog okozni. Az alábbi dolgokat nézzük meg használt készülék vásárlásakor:
• Expószám: a Canon DSLR-ekből csak elektronikusan olvasható ki az aktuális expószámuk, így a vásárláshoz mindenképpen érdemes magunkkal vinni egy Androidos telefont vagy laptopot. A gphoto2 portolva van Windowsra, MAC-re és Linuxra is, az EOSinfo csak Windowson működik (vigyázni kell a letöltésével, mert egyes verziói állítólag vírusosak), Androidos telefonon (USB OTG kábellel) a DSLR Controller app használható. Ja és persze magán a képfényező gépen a Magic Lantern. Ha beizzítottuk a megfelelő programot, ellenőrizzük, hogy az expószám a hirdetésben szereplővel nagyjából megegyezzen! Ha nagyon nem stimmel (20-30 expó különbség még belefér próbálgatás címén, de egy komplett esküvőre is elegendő +1000 expó már számottevő különbség), akkor más turpisságok is lehetnek a háttérben. Zárójelben írom, hogy az expószám egy erősen relatív mérce, mert névlegesen 50.000 expóra tesztelt belépő kategóriás vázakat láttunk már bőven 100.000 feletti, többször 200.000 feletti expószámmal is korrektül működni.
• A külseje: ha csak kopott / karcos egy váz az nem vészes, mert (főleg a felsőbb kategóriás, magnéziumötvözetből készülő vázak) sokat bírnak, de egy belépő váz műanyag szerkezete is strapabíróbb, mint elsőre gondolnánk. Ha viszont repedt / törött a borítás, az arra utal, hogy a gép már nagyobbat nyelt be az élettől, mint az belefér - ebben az esetben nem tudni, hogy milyen károk keletkeztek benne, így kizárólag egy pozitív eredménnyel záruló, a szakszerviz által végzett, tüzetes belső átvizsgálás és nagyon jó ár esetén érdemes elgondolkozni a megvételén. Ilyen esetre lehet javasolni az eladónak a Camera Kft. előtt való találkozást olyan megegyezéssel, hogy amennyiben olyan állapotban van az eszköz, mint leírta akkor Te fizeted a bevizsgálás költségét (ha jól emlékszem ez 2500 Ft), ha valami egyéb baja is van, akkor pedig az eladó. Ha ez nem tetszik neki, akkor gyaníthatóan vaj van a füle mögött.
• A bajonett állapota: vizsgáljuk meg, hogy könnyen, akadás nélkül felmegy-e rá az objektív. A kiálló rugós érintkezők épsége és rugalmassága is lényeges!
• Gumi részek állapota: idővel a szigetelő gumiborítás megnyúlhat. Ezek cseréje a szakszervizben súlyos ezresekbe fáj (csak így őrizhető meg az esetleges garancia folytonossága és a váz időjárás állósága - az 5D3 CF kártya ajtajának a gumi cseréje pl. 15.000 Ft a Camera Kft.-nél), ezért fokozottan figyeljünk rá!
• Kereső, mattüveg, szenzor tisztasága: a garanciális vázak szenzorát a Camera Kft. ingyen tisztítja, de a keresőbe bejutó szennyeződések eltávolítása, valamint garanciaidőn túl a szenzoré már fizetős mutatvány. A szenzor tisztasága egy homogén, világos felületről (pl. az ég kékje), jól lerekeszelve készített képpel tesztelhető: rekeszprioritásos módban (Av), manuál fókusszal (a közelponthoz tekerve, a zoom állása nem számít), ha nincs homogén kék égbolt akkor az expókompenzációt feltekerjük +1-re és a fehér falról lövünk képeket F11, F16 és F22
rekeszértékeken. Ha a kosz a szenzoron (pontosabban az előtte lévő infraszűrőn) van, akkor a foltok mérete a rekesz növekedésével csökkenni fog.• Autófókusz pontosságának ellenőrzésre: vásárláshoz érdemes laptopot vinni, aminek a kijelzőjén nagyobb méretben ellenőrizhető a fókusz találati pontossága, mint a váz „egérmoziján”. A Canon DPP (Digital Photo Professional) CTRL + L megnyomására kijelzi az aktív AF ponto(ka)t, így láthatjuk, hogy valóban ott éles-e a kép, ahol kell.
• Hotpixelek kiszűrése: hosszabb expozíciós időnél és magasabb környezeti hőmérsékletnél a szenzoron egyes pixelek kiéghetnek. Pár pixel esetén nincs ezzel gond (mondhatni természetes: minden szenzoron van belőle, ráadásul a nyári melegben többszöröse a télinek), de mindenképpen feltűnő jelenség a képen. A szerviz is eltávolíthatja szoftveresen, vagy akár mi is a vázon belül. Ha viszont arányaiban túl sok van belőle, akkor gondoljuk át a készülék megvételét, mert esetleg egy video módban széthajtott szenzorral állunk szemben (ekkor már érdemes a dinamikacsökkenést is figyelni).
• Vakupapucs és egyéb érintkezők: lehetőség szerint vigyünk magunkkal USB kábelt, rendszervakut és teszteljük, hogy minden külső perifériával rendben kommunikál-e a váz! Ellenőrizzük, hogy a csatlakozók nem lötyögnek vagy kontakt hibásak-e!
• Gombok és tárcsák: nyomogassuk és tekergessük végig őket figyelve, hogy rendben működnek-e (különös tekintettel a kétfázisú exponáló gombra)! Legyen meg a határozott nyomáspontja a félállásánál, mert ha ez nincs meg, akkor akár véletlenül is elsüthetjük a gépet (a sok expótól megvetemednek a benne lévő hajszálvékony kontakt fémlemezek: olyankor időszerű a cseréje).
• Memóriakártya foglalat: a CF kártyák foglalatába érdemes belenézni vásárláskor: az ott található, 50 tű közül a szélsők könnyebben sérülhetnek, ha a kellőnél nagyobb erővel, vagy éppen nem merőlegesen nyomjuk be a kártyát. Nézz bele a kártyafoglalatba, hogy nem látsz-e elváltozást (elgörbült / benyomódott láb – de figyelj, mert a CF foglalat lábai alapból kiállnak a széleken és középen, hogy a 0 érintkezzen a leghamarabb), és ha indokolt, akkor vidd szervizbe!
• Akkumulátor fiók: nézzünk bele, hogy milyen állapotban vannak az akku érintkezői (nincsenek-e elhajolva) és nincs-e belefolyt folyadék, netán korrózió nyoma!
• Papírok, doboz: ezek hiányában jogosan merülhet fel az emberben, hogy a váz esetleg illegális módon jutott a jelenlegi tulajdonosához. Ilyen estben ellenőrizzük a gép sorozatszámát az alábbi oldalakon: Regisztráld.hu, Index Fórum, Lenstag! Ha lopásgyanús, semmiképp ne vegyük meg - még ha jó áron is lenne - bárki örülne, ha akárhogyan is, de előkerülne az elveszettnek hitt felszerelése.
Egyébként Nekünk is van egy 7D-nk, ami már bőven 100k expó felett teker, de egy hajszálon kívül (ami belekeveredett a "szerencsekerékbe" (a hátsó tárcsába) semmi baja. Jó váz ez egy bitang jó AF rendszerrel: jó fényeket hozzá és használd egészséggel!
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
-
Scotus
csendes újonc
Üdv mindenkinek!
Egy gyors kérdés: Canon EOS 60D vagy 700D?
Első sorban filmezésre és másodsorban fényképezésre kéne, használtan venném őket. (A 60D hány tízezer expótól veszett ügy?) Azért ezek a vázak vannak terítéken, mert az áruk jobb obikat is megenged.
Ha van tippetek, vagy úgy látjátok, teljes tévedésben élek, várom a válaszokat!
-
*Ropi*
félisten
válasz Scotus #33858 üzenetére
Jó, hogy feltetted ezt a kérdést, mert erről eszembe jutott valami, amit beleírok az összefoglalóba: a videós vázaknak kétféle tükörfelcsapási számlálója van, amit külön-külön is ki tud olvasni a Magic Lantern. Van a rendes (fotós) és a Live Viewhez rendelt (a LV expók duplán számítanak, mert van egyszer maga az expó meg még az LV tükörmozgása is). Ezért van az, hogy pl. videózásra használt 5D2-őket meglepően kevés valós (fotós) expószámmal találni a piacon - mert a nagyja videó módban készült LV-ben, amit a másik (nem annyira közismert) számláló számol.
A 60D-ben és a 700D-ben ugyanaz a szenzor van (bár a DxO szerint a 60D-é jobb, de én ezt csak a hibahatáron belüli mérési eltérésnek tartom és nem akarok köré összeesküvéselméletet gyártani ) és a körítésük is nagyjából hasonló, ami miatt mégis a 60D-t javaslom annak ellenére, hogy régebbi modell az a kezelhetősége: két tárcsája és dedikált funkciógombjai vannak szemben a 700D egy tárcsájával és kevesebb gombjával. Mindkét váz sima polikarbonát (igen: a 60D sem Magnézium ötvözet, szemben az előtte lévő 50D-vel és az utána lévő 7D-vel amik pl. tudták az AF Micro Adjustmentet is, de a 60D-ből kivették), így nem túl strapabarátak, ráadásul a kihajtható kijelző eleve érzékeny pontjuk, ami egy óvatlan mozdulattól letörhet. A 60D-ben pentaprizmás átnézeti kereső van, ami nagyobb és világosabb, mint a 700D pentatükrös keresője (igaz, egyik sem biztosít 100% lefedettséget). A 60D energiafelhasználása is hatékonyabb, mert pontosan 2x annyi expót (1100 vs 550) tud egy feltöltéssel, mint a 700D. Aztán van még pár apróság, mint az időjárás állóság, a gyorsabb bekapcsolási idő, a kisebb zárkésés, a gyorsabb záridő és a nagyobb sorozatsebesség - mind mind a 60D javára.
Fontos: a 60D nem keverendő a 60Da modellel (ami egy módosított infra szűrőt tartalmazó variánsa): az a változat asztrofotózáshoz készült!
(#33857) copass: Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
csacsi77
senior tag
válasz Scotus #33860 üzenetére
Van a 60D-ben AF videó közben. Csak éppen lassú és sokat keresgél. A 700D egy STM objektívvel már sokkal használhatóbb, mert a Hibrid CMOS AF-et használja, vagyis az érzékelőre telepített fázis alapú AF-érzékelőket. Ez csak STM jelölésű objektívekkel működik, egyéb obiknál marad a kontraszt AF.
Ha videózol, akkor én megfontolnék a helyedben egy Panasonic G6-ot vagy Canon vonalon maradva egy 70D-t, az már Dual Pixel AF-et használ élőkép és videó alatt, ott gyors és pontos az élességállítás.
Persze videózni manuálban kell a profik szerint.Öreg fater megoldja!!!!
-
*Ropi*
félisten
A(z esküvő)videós kollégák a manuális focus puller-re esküsznek, nem Tudom, Te mire és milyen külső eszközökkel (monitor, stb.) használnád, de tény, hogy lágyabb fókuszmozgást lehet vele elérni.
Egyébként Magic Lantern-nel van autófókusz videó közben is (gombra lehet programozni), csak nem folyamatos.
A DSLR videós topikban biztos tudják a srácok a megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
Scotus
csendes újonc
válasz csacsi77 #33861 üzenetére
Értem A 70D-t volt alkalmam többször használni, meg is szerettem nagyon, viszont most objektívvel együtt csak a 60D jöhet szóba az ár miatt. DSLR-ek szempontjából Canon témában kulturálódtam eddig még csak, meg a Nikonokkal szemeztem, de kicsit összezavartak a típus számozásaikkal. A Panasonic lovakhoz nem értek még, de a Canonok szimpibbek.
-
vlevi
nagyúr
válasz Scotus #33858 üzenetére
760D és stm obik
Persze, könnyű innen a távolból ár nélkül okoskodni.
De ha videó, akkor jelenleg ez egy nagyon jó kombináció. Multkor láttam egy nikon-canon összehasonlitast, ott is szó volt róla, hogy hasonló gépeknél (nem tudom nikonban mi a 750, 760D párja), fotóban most a nikon jobb, de a canon az stm obikkal, és a 750, 760 új fókuszrendszere miatt viedózásra viszont a canont érdemesebb választani. -
csacsi77
senior tag
A párja a Nikon D5500. Fotózásra az jobb, erősebb a szenzor. Az új AF-P objektívvel már hangtalan a fókusz. hogy milyen gyors, azt nem tudtam kipróbálni. Amikor én próbáltam akkor még csak a 18-140mm volt vele. Az én szintemnek már az is jó videókat csinált.
Most 760D-t használok, de sigma 17-70 obival. Na az nem jó videózni!!! Vadászik rendesen és jó hangos is, belehallatszik a videóba. Szerintem vadászok majd egy 18-55 STM-et, hogy legyen mivel videózni, ha nagyon kell.Öreg fater megoldja!!!!
-
copass
veterán
100D-nek már fejlettebb a fókusz rendszere mint a 700D-nek. videoteszt 100D 70D 60D
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
törölt tag
válasz Pelican #33852 üzenetére
bocsi a késöi válaszért, szeretnék venni késöbb egy 70d t vagy egy 7d t de keves exposat es addig ugydontottem eleg lesz a 40d. a 650d hez kepest is jobban tetszik, ossze van rakva, jobban testreszabhato, pontosabb fokusz, jobb fenymeres, es halkabb is, nem kicsit, pedig idosebb gep, nekem eleg a 10mp.
Asszem többet nem veszek belépö kategoriat.A kepminoseggel nem volt gond de igyekeztek ugy megtervezni, hogy valamiert ne szeressuk a belepo szintet. -
kacsento1
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék komolyabban foglalkozni a portré fotózással. A kezdő keretem nem nagy, ezért egy régi használt vázat szeretnék egy 85mm f1.8 usm optikával. Úgy hallottam legendásan jó portré objektív az olcsóbb kategóriában. És ehhez szerintetek kizárólag portré fotózáshoz mivel járok jobban, egy 40-50d-vel vagy egy 5d classic-al. Af rendszer, fénymérés, érdekelne elsősorban. Ami nekem még fontos lehet az az iso teljesítmény, de ott egyértelmű az ff előnye. -
csacsi77
senior tag
Én leteszteltem a Sigma 17-70-et az egymás mögé-mellé rakott elemekkel, ott nem tűnt rossznak. Élesben majd 17-18-án tudom kipróbálni gyerekeken és bowlingozó felnőtteken. Remélem jól fog szerepelni. Egyébként tetszik az obi, elég gyors az AF és jól összerakottnak tűnik.
Öreg fater megoldja!!!!
-
p_adam
addikt
válasz kacsento1 #33871 üzenetére
5DMk1 teljesen jó, csak az AF pontosságát ellenőrizni célszerű, mert nincs lehetőség finomhangolásra, ill. a szenzor gyakran tisztításra szorul (bár nyitott blendén ez egyébként se látszik)
40D esetén az 50 1.8 fogja ugynazt a látószöget adni, mint az 5D-nél a 85 1.8
Képminőség és kereső tekintetében a FF lényegesen jobb. -
törölt tag
válasz *Ropi* #33870 üzenetére
Nem tudom, hogy én tévedek e vagy valóban kisebb mértékben kell növelnem az iso-t?
18 mp gepem volt, most a 40d 10mp, a szobaban eleg gyenge fenyviszonyok uralkodnak, azt vettem eszre hogy korabban 1600 iso alatt nem is tudtam fotozni a gyereket.
Most 800 as ison siman megy, es meg a zarido is elfogadhato.
Nem ertem, olvastam,hogy a pixelekre tobb feny jut ha kevesebben vannak, vagy a gep iso gyari beallitasai terhetnek el egymastol, a ket gep kozott.
A holdat korabban iso200 alatt nem tudtam kitartani kezbol, most iso100 on is megy, ekkorat csak nem teved az erzekelesem. -
*Ropi*
félisten
válasz #86322688 #33874 üzenetére
Ha 5 percen belül vagy, akkor használd a hozzászólás szerkesztése gombot és nyugodtan írd hozzá az előző mondanivalódhoz!
Több MP-t valóban könnyebb berázni és az is igaz, hogy az egyes vázak ISO értékei nem pont referencia értékűek. Viszont azt kétlem, hogy ISO-ban 1 egész Fe lenne a különbség: általában plusz mínusz 1/3 az eltérés a referencia ISO és a vázból visszamért érték között.
(#33876) Johnnyp7: Linket pedig a link gombbal tudsz kattinthatóan beszúrni.
(#33873) p_adam: A fejezet végén van egy 7D (ami ua. szenzor, mint a 60D) és egy 5D magas ISO-s összehasonlítás.
[ Szerkesztve ]
-
pethob
aktív tag
válasz Pelican #33880 üzenetére
Köbe nincs vésve semmi, de hosszú lesz. Zavaró távolságra kell állj a modelledtől, amit vagy nem tehetsz mert nem elég nagy a helység, vagy nem tudod instruálni, mert elvész a hangod az utca zajában. Plusz jelentősen ellenkező irányba torzítja a modell fejét, mint amit megszokott a saját telefonján lőtt szelfiken, így a girly girl-öknek (meg a girly boy-oknak) nem fog tetszeni amit kapnak, mert ők széleslátón látják maguk szépnek, mert most ez a trend...
Mivel kőbe nincs vésve semmi, próbálkozni bármivel lehet. -
*Ropi*
félisten
válasz pethob #33881 üzenetére
Esküvőkön rendszeresen PMR rádión instruálom a párokat (nem azért, mert nem merek közelebb menni, hanem, mert mondjuk egy komplett tó van köztünk). Tudom, tudom: már az óvodában is kötőtű volt a jelem...
Minél telébb egy üveg, annál jobban tömöríti a teret, ami jótékony hatással van a portrékra - az én kedvenc portréüvegem a 70-200.
[ Szerkesztve ]
-
laslo.
csendes tag
Sziasztok!
700D-mbe szeretnék memóriakártyát venni mert a mostanit nem igazán szereti...FHD-ban videózok vele elsősorban. Kapacitásban 32 vagy 64GB-osban gondolkoztam. Milyen kártyát ajánlanátok bele ~8000 forintért? Én ezt néztem ki: [link]
Előre is köszönöm!
-
pethob
aktív tag
válasz *Ropi* #33885 üzenetére
Az, hogy tömöríti a teret, az jó, mert nem kell olyan széles háttér. :-) Az, hogy kilapítja az arcot, az van akinek jól áll van akinek nem. Tudni kell használni, igazából sok tapasztalat kell...
Pelican: A portré obik széleslátó felé tolódása olyan trend, amiről sokfelé hallani/olvasni. Független attól, neked miért reklamálnak.
Mindez nem változtat azon a véleményemen, hogy első portré obinak ekv. 85mm-50mm közötti objektívet javaslok. Hosszan lehet sorolni, miért praktikusabb...
-
-
kacsento1
senior tag
válasz pethob #33878 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, és tanácsokat. Nem szerettem bele, csak körbejárva a témát, sok dicséretet olvastam erről az objektívről. De ha tud valaki jobbat ilyen árban, akkor ne tartsa magában. Tudom, hogy a 85mm croppos vázon szűk lesz beltérben, ezért is hajlok egyre jobban az 5Dc felé. Főleg, miután megnéztem *Ropi* által linkelt 5Dc vs 7D iso tesztet. FF-en a 35mm fix azért már használható lehet beltéren, legalább is a Sony a200 vázamon használt 35-70F4 picit szűk csak, de ugye az apsc-n 52,5mm-nek felel meg (Sony 1,5x), így gondolom, ha később keresek alap fixet akkor számításba jöhet akár egy Canon EF 35mm f/2 IS USM is.
-
kacsento1
senior tag
Még két kérdésem lenne hirtelen. Az 5Dc-nek 1 vagy 2 kártya foglalata van, és ha 2, akkor mindkettőre tud egyszerre írni? A másik pedig, hogy a vázat használtan szeretném venni, az objektívet viszont újonnan. Extreme-ben most akciós is, bár nem tudom meddig. A lényeg, hogy ugye a váznak le kéne ellenőrizni a fókusz pontosságát, de honnan tudom, hogy az újonnan vett objektív jó fókuszbeállítással rendelkezik e? Olvastam régebben, hogy van, amikor az újonnan vásárolt objektív se pontos. Ilyen esetben mi legyen a sorrend?
És a környezetemben nincs Canon váz vagy objektív, hogy kölcsön kérhessek próbára.[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz kacsento1 #33893 üzenetére
Egy darab CF foglalata van. Vidd magaddal a vázat a boltba és teszteld le az objektívvel: ha valami nem stimmel akkor még ott a boltban keresztbe tudod tesztelni őket külön más objektívekkel és vázakkal is.
Használt eszköz vásárlási útmutató (a topikösszefoglaló része).
-
kacsento1
senior tag
válasz *Ropi* #33894 üzenetére
Az útmutatót természetesen olvastam. Na igen, a probléma az, hogy még kell várnom 1-2 hetet a váz vásárlással, és ki tudja mikor találok megfelelőt, az akció viszont lehet csak pár napi tart, ezt sajnos nem tudom. Ezért kellene először az objektívet vennem, gondolod kipróbálhatom ott pár vázzal is akár? Extreme Digital mennyire vásárlóbarát e téren?
-
*Ropi*
félisten
válasz kacsento1 #33895 üzenetére
Miután belinkeltem ugrott be, hogy már bemásoltam Neked korábban.
Nem tudom mennyire engedékenyek, de esetleg ha szépen megkéred, és valamelyik fórumtag ráér, akkor elmegy egy vázzal és segít Neked kipróbálni. Reméljük PÜ-ben ír Neked egy vállalkozó szellemű topiktárs.
-
AttyVin
aktív tag
válasz kacsento1 #33895 üzenetére
Vélhetően ha csak 1-1 példány van adott (pl. rendelt) termékből, valószínűleg nemigen működik a bolti próbálgatás.
Legutóbb állványt rendeltem náluk üzletben való átvétellel, de nem lehetett normálisan kiszintezni. Éppen volt náluk még másik is. Ha nem is készségesen, de ideadták kipróbálni, de végül ugyanezt produkálta (persze ment a szöveg közben, hogy "ferde az üzlet padlója is", stb., stb.).
Korábban a 220-nál az objektív tesztelésére is simán adtak időt a végleges vásárlás előtt. Azért ez elvárható.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Vino
-
Scotus
csendes újonc
Srácok!
Ha egy dslr áll kb 2-3 évig kvázi használat nélkül, annak van valamilyen negatív hatása a gépre?
Köszi a válaszokat![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant