Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tékozló

tag

válasz Raggie #7668 üzenetére

A VA-t azért "tartják többre" (idézve téged), mint az IPS-t, mert ha pont a tv közepével szemben ülsz és általában este, sötétben mozizol, akkor jobb tud lenni, mint az IPS. Azért, mert akkor a színei is (jól beállítva) jók, a feketéje pedig akárhonnan nézve is kb. harmada az IPS-nek. Csak azt nem reklámozzák, ill. azt felejtik el megemlíteni, hogy ha valaki általánosan használja a tv-t (nappal is, meg este is, meg több szögből többen nézik), akkor simán előnyösebb az IPS. Mondok egy példát: fekszel az ágyon és te pont szemben vagy. Ekkor tök jó a VA panel. De az ágyon már a párod más színeket lát, pedig csak fél méterrel van odébb, mint te. A VA-nál azonnal minden szín változik, amint nem pont az optimális látószögben vagy. Ez szerintem simán annyira irritáló, mint az állandóan meglévő IPS panelek világosabb feketéje. Az IPS egész sokáig megtartja a szép színeit. Az IPS feketéje viszont sosem igazán mély fekete, sőt ha közelről nézed a sarkokból átszűrődik a bevilágítás végig a penelen és közelről egyre rosszabbak a feketéi, amik sosem voltak igazán jók. A VA-nál pl. ha beállítod a színeket pont szemből (nyilván nem máshova), akkor bárhonnan máshonnan nézve nagyon egyértelműen láthatóan (legalább annyira, mint az IPS fekete hibája) változnak a színek.
    Szerintem csak akkor jobb a VA panel, ha egy tökéletes pozícióból fogod nézni a tv-t. Ha többen nézitek (akár csak ketten), már vita tárgya lehet, hogy melyik az előnyösebb. Ha pedig még többen nézitek és a távolságok is változnak, meg a napszakok is, akkor szerintem jobb az IPS. De pálcát törni hülyeség lenne, hogy melyik a jobb, mert sokkal inkább egyéni preferencia kérdése.
    Még annyi, hogy nappal a gyengébb feketéjét az IPS-nek nem is látod gyengébbnek (ebből kifolyólag nappal az IPS tűnhet hibátlannak, este pedig pont szemből a VA tűnhet annak). Persze kérdés mennyire van világos az adott helyen. Ahogy egyre sötétebb a szoba, úgy válik láthatóvá a rossz fekete.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák