Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
Használhatod vezetékes kapcsolattal is. Nincs váltogatás, 1 hálózat, több router.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
őstag
Egy grafikus haveromra emlékeztetsz, akinek a technikai cuccoknál is az az elsődleges szempont, hogy milyen az eszköz kinézete és színe. Kedvenc mondat tőle - amikor nagy nehezen kisakkozom, hogy melyik eszköz lenne neki a legmegfelelőbb (router, NAS, tökmindegy) -, hogy "fehérben nincs?".
The Amiga, Born a Champion
-
Mezcal
addikt
Kösz, ez tényleg jó.
Playstation 5 SE CFI-1116A - Bugatti Divo távirányítós
-
-
wmarci
senior tag
Milyen elonyokkel bir az Asus AX82U, a TP AX73-al szemben, ha azt nezzuk, hogy 1 routeres rendszerrol beszelunk? Annyira csabito az AX73 jelenlegi 37k-s ara az asus 60k-s arahoz kepest, hogy komolyan elgondolkodtat. AC-s eszkozok vannak most jelenleg nalam tobbsegeben, 1 AX-es.
[ Szerkesztve ]
-
Isti66
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a telefonom és a céges laptopom nem tud csatlakozni a wifire. Jelszó jó mert más eszközeim tudnak csatlakozni. Gondolom a routerrel lehet gond. Mit kell beállítani a routeren, hogy elfogadja a mobilt és a laptopot?
Segítséget előre is köszönöm. -
MODERÁTOR
válasz Isti66 #87512 üzenetére
Szia!
Itt próbálkozz: WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
Fuvaros
senior tag
Sziasztok, otthonra keresek routert Digi 1G hálóba kiegészítésként a másik szobába.
Elvárások:
-Lan 1 GB sebesség
-usb nyomtatóvezérlés hálózatiként - HPLJ1300-hoz WIN10
-szuper wifi hatótáv és sebesség
-megbízhatóság, stabilitás, jól konfigurálhatóság
-15e Ft körül
Mit ajánlotok, Asus, Tp-link stb ?köszi a segítséget
Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...
-
Topikgazda
-
Fuvaros
senior tag
válasz Gubek-Einste #87515 üzenetére
teszel linket róla? mit jelent a C5 , a v4 és a CFW köszi
-
hunaqua
addikt
A Tp-Link AX cuccokhoz van CFW ?
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
nelsonmanian
senior tag
RT AC-65P nek van saját topicja? Melyik a legjobb cfw rá?
-
Topikgazda
válasz Fuvaros #87517 üzenetére
Archer C5v4
OpenWRT fejlesztői oldal, Ph topikjaEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz nelsonmanian #87519 üzenetére
Csak általános Asus van.
AC65P-re csak OpenWRT van.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Fuvaros
senior tag
válasz Gubek-Einste #87520 üzenetére
köszi szimpi az ára is remélem beválik a márka
-
Topikgazda
-
vimes
senior tag
Hali,
kb. ezt a területet szeretném lefedni egy új routerrel (kb. 95 m2):
Ahol viszonylag fixen van asztali gép / notebook: 1, 2, 3-as helyek, ezek a legfontosabbak. Ahová a router kerülne, azt jelöltem meg zölddel. A pirossal jelölt részek teherhordó falak, ezért vastagabbak (csak azt a szakaszt jelöltem be, ami szerintem releváns, nyilván nem kizárólag ezek a teherhordó falak ). A barna téglalapok olyan nagyobb "tereptárgyak" (szekrénysor, gardróbszekrény), amik esetleg ronthatják a vételt (valamennyire).
Nyilván az 1-es pozíció sima ügy, a 2-es és a 3-as ami érdekesebb. Fontosabb dolgok:
* Telekom 300/20-as net mellé kellene
* Legyen jó a hatótáv 5 GHz-en is a 2-es és a 3-as helyen is - jó sebességgel/válaszidővel (a Telekomos készülék egy Sagemcom F@st3686 , de az 5 GHz nem nagyon akar menni vele, ledobál) - távoli asztal (munka - helyi hálózaton lenne a másik gép is) és online stream, online játék, ahol elfogadhatóan kellene teljesítenie
* 20 ezer Ft a határMilyen típus ajánlható az én esetemben? Pl. ez megfelelő lenne a célra (látom ED-nél most éppen akciós)? Vagy van más olyan típus, ami a kereten belül van és képes megfelelni a fenti kritériumoknak? Köszönöm
[ Szerkesztve ]
"Ole, ole, ole, ola, der FCK ist wieder da! Ole ole, ole ola, die roten Teufel sind ganz wunderbar." Let's go Bezte!
-
Topikgazda
Megfelelő lehet a TP-Link Archer AX20.
Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
válasz Gubek-Einste #87521 üzenetére
Meg van egy Merlin fork is.
-
dkess
őstag
válasz woodworm #87510 üzenetére
Eltérő port-range -re irányítást nem nagyon tudják a SO-HO routerek - gyári szoftverrel sem TP-Link, sem Asus, de még a Synology -k meg hasonlók sem. Port-range -t tudnak - de akkor a belsőnek is ugyanannak kell lennie. Belső -re írhatsz egy portot (ami különbözhet a külsőnél megadotttól) vagy üresen hagyhatod (akkor ugyanaz, mint a külső).
Sajnos a kérdezőnek más tartományban kell nézelődnie ...
@wmarci, #87511
Sőt, azt kell mondanom, hogy éppen most ment le egy-két helyen a AX82U ára is 60K környékére, mert ideiglenesen felszaladt 70K fölé még a legolcsóbb helyeken. Azaz 60K HUF -ért - Asus inerciarendszerben nézve pláne - 60K HUF -ért a megéri kategória erőteljesen. Igaz tegnap délelőtt néhány helyen volt bruttó 24K HUF -ért (emberi hiba következtében) - volt akinek ki is szállították annyiért ...
Az AX73 -nak meg kb. decemberben volt utoljára 37K HUF ára - ez most nagyon megéri, ha funkcionalitásban ilyesmit keresel.
Hardver tekintetében gyakorlatilag ugyanaz - a külsőségeket leszámítva. Kinek, mi tetszik. Az AX73 -at egyszerűen falra lehet szerelni - AX82U -hoz fali tartót kell venned, ha ilyesmit tervezel ...
Szoftver - ezt több felé bontanám:
1. Mesh
OneMesh vs. Asus AiMesh
Utóbbinál:
- lehet ethernet backhaul is akár,
- a hálózati router és az AiMesh Router szerepkörök külön tudnak válni (leegyszerűsítve az összes AiMesh egység lehet akár AP módban).Én ezt tartom a legnagyobb "selling point" -nak. Ez amennyiben hosszabb távon is elég csak egy router, akkor nyilván nem annyira számít ...
2. USB
Most az ilyen Samba, FTP (AX73 SFTP -t is tud), Time Machine, Médiaszerver (DLNA) az kb. ugyanaz.
Ami Asus -nál van csak:
- torrent kliens,
- 3/4G stick kezelése,
- nyomtató kezelés.3. QOS, Parental Control, Mobilapp stb.
Ezekben alapvetően mind a kettő egész jók. Vannak funkcionalitásbeli eltérések, de itt inkább az számít, hogy kinek mi kell vagy éppen melyik felületet szokta meg
Az én véleményem szerint a jelenlegi legolcsóbb áraikon mind a kettő ajánlható bátran ...
-
vimes
senior tag
válasz Gubek-Einste #87525 üzenetére
Köszönöm meg is rendeltem
"Ole, ole, ole, ola, der FCK ist wieder da! Ole ole, ole ola, die roten Teufel sind ganz wunderbar." Let's go Bezte!
-
Krinyo
senior tag
A supportot mindenki kihagyja, pedig nem mindegy, hogy a routered éveken keresztül kapja-e biztonsági frissítéseket (az AC68U-m 5 éves, de rendszeresen frissül és okosodik, február elején megkapta a csúnya NAT exploit elleni védelmet béta formában), vagy beérheted 1-2 frissítéssel, mint a TP-Linknél, aztán annyi volt. Azért ez piszkosul nem mindegy manapság már, a routered választ el a net sötét bugyraitól...
[ Szerkesztve ]
-
Songo
senior tag
Ez egy szuper jó válasz volt én is köszönöm, mert nagyon szemeztem az ax73al főleg az ára miatt. vizsont nekem valószínűleg amiatt, hogy kivinném a jelet a házból előbb utóbb szükségem lesz a mesh-re és inkább hajlok az ethernet backhaul felé.
így e miatt akkor inkább én is hozzá dobok még pár nap pénzgyűjtést és az asust választom. köszönöm
De melyiket? Melyik az amivel jelenleg ezen a 80m2-en 3 szinten nagyjából tökéletes eredményt érhetek el és később 1 (vagy akár 2 további routert is hozzá tudok kapcsolni)
Az AX82Unál gyorsabb a másik 2 ajánlott de a 88as drasztikusan drágább. és sem a 88 sem a 92 nem tudja a vpa3at. ez nem túl nagy érvágás?
Mert teljesítmény tekintetében a 92 tűnik megfelelő választásnak talán.
Mindig ez van. egy alapvetően egyszerű kérdésből is úgy eltudok veszni a döntésképtelenségben. Mindig a legtökéletesebbet keresem ár értékben és hosszútávra
Köszönöm a segítséget -
Dewo
aktív tag
játékokhoz valami jó router?
A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen.
-
dkess
őstag
Nem, sajnos nem. Például a TP-Link -eknél az OneMesh esetén nincs kábeles backhaul -ra lehetőség. A Deco Mesh -nél van, de a hálózati router és Mesh router szerepkörök nem tudnak különválni (Asus -nál pl. igen). Omada -knál meg IEEE 802.11 k/v/r készülékfüggően érdemes utánanézni melyik mit tud (jellemzően igen). Ez egy gyártótól három (több) fajta megoldás és egymással sem kompatibilisek ...
SO-HO kategórában az Asus AiMesh 2.0 -ja egy nagyon eltalált valami - főleg az újabb AX -es szériából ...
Kábeles backhaul esetén az említett 3 közül szó nélkül: AX82U . 60K HUF -ért most jó vétel ám az.
80 nm -es házat le fog fedni - bár értelemszerűen látatlanban teljeskörű garancia nincs. Én a AX82U -t a nappaliba tenném - itt fognak az emberek illetve az Ő eszközeik üzemszerűen feldúsulni általában. Érdemes a nappalin belül a szobák felé eső (azaz a ház központi része felé) orientálni amennyire lehet. Érdemes minden közel levő dolgot is kábelvégre kapni.
Aztán, ha nagyon kell, akkor mehet egy második Asus a ház legvégébe egy kertre nézú ablakba ... Azért az a AX82U jó eséllyel fedni fogja a kert azon részét ahol igazán érdekes lehet a WiFi ...
@Szerk.: most nézem, hogy ez 3*80 nm? Akkor elnéztem a rajzot. Mintjárt kezdhetnél egy AiMesh -el. Akár AX82U földszint nappaliba meg mondjuk egy AX56U (vagy ami belefér) valamelyik emeletre (ezt akár ki is lehet kísérletezgetni, hogy hol jobb - illetve persze függ attól, hogy hol milyen kliensek meg mennyien vannak) ... Mondjuk ez így már 100K HUF ...
@Krinyo, #87531
Jogos, ott a pont. Persze a TP-Link -eknél is vannak olyanok, hogy ezeréves és "filléres" cumók (most csak példa - az RE200 -ból 5 verzió és a régebbiek is kapnak dolgokat) kapnak új funkciót, működési módot vagy éppen OneMesh támogatást ...
Meg persze Asus -nál is vannak "döccenések" fw -k terén, aztánidőnként vannak mindenféle fennforgások ...
Ugyanakkor alapvetően egyetértek ...
@NaviHUN, #87533
Én azt mondanám, hogy az általad kifejtett igények alapján legyen ez: [link] .
Bár az is igaz, hogy aránylag hamar itt lesz a WiFi 6E -t is tudó utódja - azt érdemes lehetne megvárni: [link]
[ Szerkesztve ]
-
bsh
addikt
válasz woodworm #87510 üzenetére
hát ne tőlem kérdezd, hogy miért nem tudják... ami pl. szüleimnek van, ott be se lehet írni cél portot egyáltalán. egy az egybe forwardolja a wan portot (vagy range-t) a lan-ra aztán viszlát.
[link]
vagy a másik verzió, amikor csak 1 portot tud másik portra forwardolni. [link]szóval akkor milyen routerek vannak, amik biztosan tudják ezt manapság?
[ Szerkesztve ]
-
Songo
senior tag
Köszönöm szépen
Jelenleg a földszinten majdnem teljesen a sarokban van egy TP-link WR1043ND már vagy 8-10 éve. A tetőtérben is vannak olyan helyek ahol még elég a wifi a böngészésre, és többé kevésbé a youtubra is. Szóval kazdetnek bevállalok akkor egy ilyen 82est középre és meglátjuk.
Akkor már csak 1 kérdésem maradt.
Csak 2 eszközt lehet összekötni ethernet backhaul-al? vagy akár 3at is?
Köszönöm a kimerítő válaszokat -
dkess
őstag
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
MultiWAN router-t keresek. Lesz egy másik kábeles előfizetésem is, illetve lesz tartalékban egy olyan router is ami mobil hotspot internetét routolja vezetékes hálózatra. Összegezve így 3WAN-t kellene kezelni.
Úgy nézem egy TP-Link TL-R470T+ elég lenne. Van valakinek más javaslata? -
Soma01
veterán
válasz DrojDtroll #87540 üzenetére
A 100 Mbps-os maximális sebesség elég neked? Csak azért, mert azt láttam a leírásában, hogy annak a routernek a portjai csak 100-asok. De ha ez nem gond...
Terhelés elosztásra kell, vagy szolgáltatás kiesés esetén átváltásra másik szolgáltatóra? Esetleg bizonyos forgalmat erre, vagy arra vezetni? Egyenlően szétosztani a terhelést? Stb...[ Szerkesztve ]
-
craft75
csendes tag
válasz DrojDtroll #87540 üzenetére
inkább ez
https://www.tp-link.com/hu/business-networking/vpn-router/tl-r605/ -
meili
tag
Sziasztok!
Nyugodtan zavarjatok át másik topicba, ha valahova jobban illik a kérdés, de én nem találtam mást.
Megjött az ASUS RT-AX58U, betettem a földszintre, és megoldottam, hogy a koaxkábel csatornájában felmenjen egy UTP kábel az emeletre, így ott access pointként tudom csatlakoztatni az ASUS RT-AC65P-t, és remélhetőleg teljes lesz így a lefedettség a házban.
Obiban vettem 50 m-nyi UTP-t, amit már méretre vágtam, vettem egy krimpelő fogót és persze UTP csatlakozókat. A kérdésem, hogy a két router öszekötéséhez egyenes (patch), vagy kereszt (cross-over) kábelt csináljak? Kb. 10 éve csináltam utoljára ilyet, úgyhogy nem túl up-to-date a tudásom. Mindenhol mindent lehet már olvasni, állítólag már az is mindegy, hogy milyen típusú a kábel, az eszközök lekezelik, de valahol meg azt mondják, hogy az egyikkel alacsonyabb a sebesség.
Ráadásul az sem segített az eligazodásban, hogy az (elsőnek talált) alábbi oldalon szerintem rossz a képen a cross-over kábel színkiosztása. Szerintem a kettő közül csak az egyik csatlakozón kellene felcserélni a színeket, ahogy a szövegben is szerepel, különben logikailag sincs semmi értelme.
Légyszi segítsetek eligazodni a kérdésben!
-
meili
tag
válasz JohnnyWeiss #87546 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy a hozzáadott kábel csatlakozói tele vannak nyomva fekete ragasztóval, ami miatt nem látszódnak a színek. Megnéztem egy itthon lévő másik kábelt is, ott hasonló a helyzet, annál az egyik csatlakozónál nem látszódnak a színek.
-
-
meili
tag
Köszi mindenkinek!
És a linket is a másik fórumba.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Öregszem
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ukrajnai háború
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Farming Simulator 25
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest