Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Gubek-Einste #26599 üzenetére
ASUS RT-N14U! Bár van egy gyorsnak mondható, 600MHz-es MediaTek MT7620N Chipset-e, viszont LAN portjai csak 100Mbps sebességűek, WiFi-je csak 2.4GHz-et tud 300Mbps-el, árban viszont nagyjából ugyanott (18-19k körül) indul, ahol az RT-N15U, ami Gbit-es, és még custom fw támogatott is! Sőt, ha jól tudom az N14U-ban csak DDR1-es memória van!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
hadogabi1
senior tag
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni router vásárlás előtt vagyok. Jelenlegi netem 20/10 es digi, de megy majd ez fentebb sebességbe, később nagyobb csomagra váltok. Jelenlegi routerem, tp link wr340gd a leggagyibb leggyengébb wifis router. Most untam meg vele a szórakozást. Torrent letöltésnél lekapcsol újraindítja a kapcsolatot. Hajnali ütemezett újraindításnál fél óra mire kapcsolatot talál. Mindegy is. Az érdekelne hogy mi a különbség nagyjából a routerek közt. Mindenképpen 300 as routerben gondolkozom. Márka a tp link is jó gondolom az újakkal már nincs gond. Amiket néztem. wdr 3600/4300/4900, vg3631, wr2543nd. Nagyjából ezeket találtam ilyen 15+ os árkategóriában. Azt szeretném tudni hogy nagyvonalakban mik az eltérések ezekből. Illetve ti melyiket választanátok. Más márka is jöhet ha ennyiért ugyanilyen erős. Válaszotokat előre is köszönöm.
TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer III 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,
-
hadogabi1
senior tag
Még azt szeretném kérdezni hogy ezek mivel 3 antennával vannak szerelve nem okoznak gondolom semmi betegséget persze hivatalosan nem. A router a gépemtől kb fél méterre van ahol napi 4-5 órát ülök. Agyrák stb re gondoltam. Gondolom ha gáz lenne akkor nem árulnák. Köszi előre is a segítséget.
TUF Gaming X670E-Plus Wifi, AMD Ryzen 7 7800x3d, Inno 3D 4090 Ichill X3, Arctic Cooling Liquid Freezer III 420 RGB, Lian Li LANCOOL III Mesh RGB, Kingston Fury 6000 Cl32 2*16GB, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 1TB AORUS, GIGABYTE SSD M.2 2280 NVMe 2TB AORUS,
-
kmisi99
addikt
válasz Gubek-Einste #26602 üzenetére
Konkrétan milyen igényekre gondolsz? Nekem azok az igényeim, hogy összedugjam ne legyen bonyolult a beállítás. És működjön jól ne dobálja a netet a wifije ne csak pár méterig legyen jó hanem azért még 2 falon át tudjon menni. Kb ennyi az igényem. Ennek fejében akkor ez megfelelő nekem az a dlink?
-
Topikgazda
válasz kmisi99 #26605 üzenetére
Hogy meddig és mekkora sebesség lesz az csak a helyszínen fog kiderülni.
Igény alatt azt értettem, hogy mennyi és milyen eszközzel lesz használva, megy-e torrent, stb, ilyen és ehhez hasonlóak.
Szerény igények mellett jó lesz, kevés egy idejű eszköz kezelés, kevés torrent. stb.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
kmisi99
addikt
válasz Gubek-Einste #26608 üzenetére
1-2 wifis eszköz meg egy eszköz kábelen. Torrent néha néha.
-
kmisi99
addikt
A D-LINK Go-rt-n150 routerről lemondtam mert mindenhol szidták.
Mit gondoltok ezekről?
Edimax BR 6204WLg
3Com WL-537
D-Link Di-524Ezek közzül melyiket ajánlanátok? Továbbra is 5mbites nethez kell 2 gép wifiről egy kábelről menne. (nem 0-24 be) Családnak lenne szóval nem mindig menne net az összes gépen)
-
Topikgazda
-
kmisi99
addikt
válasz Gubek-Einste #26611 üzenetére
Hát akkor az lesz, hogy veszek egy TP-LINK TL-WR741ND routert. Azt találtam az aprón 3000 ért. Ilyenem van erről tudom, hogy jó.
-
RAiN91
őstag
SMC WBR14-G2 routerem van. Nagyon igénybe van véve, és sokszor megszakad a net (wifin). Ha újraindítom a routert, akkor jó. Firmware-t frissítettem a legújabbra, de változatlan. Lehet-e valamit ezzel csinálni, és mit tudtok ajánlani helyette, valami jobb routert, aminek nem probléma a komolyabb adatforgalom?
-
legenda
válasz RAiN91 #26613 üzenetére
szia,
az smc otthoni használatra szánt routerei sajnos híresek erről, hogy gyenge hardveres kiépítést kaptak, és nem bírják a terhelést, javítani nem lehet a dolgon, legfeljebb visszavenni a terhelést...
milyen netes sebességről van szó, mennyit szánnál egy új routerre, külön elvárások (gigabit képesség, dual band, usb...stb) vannak?Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
-
legenda
amennyiben kell a mimo, úgy tl-war830re, de mivel g szabványos ellenoldalt írtál, ezért bőven elég lehet egy tl-wa730re is.
oda kell behelyezni a router és az ellenoldal közé, ahol még aránylag jó a router által szórt wifi hálózat, mert a range extender is csak azt tudja továbbítani, amit kap.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Real_Necro
veterán
Sziasztok!
Főnökömnek van egy TP LINK TL-WR2543ND routere, ami eddig kifogástalanul működött, de egyre több eszköz került rá, így ma már ledobálja időnként a notikat.
Jelenleg 4 noti és 6 telefon csatlakozik a hálózatra, mind wifin keresztül, egy családi házban.Milyen megoldás létezhet arra, hogy ezt a 10 eszközt megfelelően támogassa a router? Szükséges valamit update-elni, vagy másik router szükséges?
A segítséget előre is köszönöm.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
krealon
veterán
válasz Real_Necro #26617 üzenetére
10 eszkoz mar a hataresetet kozeliti, amivel egy AccessPoint-ot hasznalni erdemes.
Firmware frissites mindenkepp ajanlott, de a legjobb lenne egy masik AP-t is csatarendbe allitani az eszkozok kiszolgalasahoz (lehetoleg vezetekkel csatlakoztatva a jelnlegi halohoz). -
Real_Necro
veterán
válasz krealon #26618 üzenetére
Megoldás lehet mondjuk egy FW frissítés, majd egy másik (hasonló) eszköz AP-ként való használata (természetesen kábellel összekötve), vagy tipikusan csak AP-ként használható eszközt érdemes erre a célra beszerezni?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
legenda
válasz Real_Necro #26619 üzenetére
szia,
másik router is jó, access point is, illetve ap/client router is van, de akár még egy range extender/expander is, azokban is van ap mód.
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
krealon
veterán
válasz Real_Necro #26619 üzenetére
Altalaban eleg szokott lenni egy olcsobb WiFi router AP modban hasznalva, mint egy AccessPoint.
A kulon AP-ket (valoszinuleg) sokkal kisebb volumenben gyartjak, igy dragabbak altalaban, mint a tomegcikk WiFi routerek.
-
Real_Necro
veterán
válasz krealon #26621 üzenetére
Akkor keresek egy kategóriában megfelelő routert hozzá aztán beállítom neki AP-nek. Nemrég vásároltam magamnak egy 841ND-t, nekem megfelelt otthonra. Jó lehet egy ugyanilyen hozzá? Értem itt a kiszolgálási sebességet, bár nem hinném, hogy böngészésen kívül más nagyon menne rajtuk.
-
Topikgazda
-
krealon
veterán
válasz Real_Necro #26623 üzenetére
Mivel az AP-nak meg route-olni sem kell, igy egy szereny kepessegu router is eleg.
Arra figyelj telepiteskor, hogy lehetoleg egymastol tavoli csatornan uzemeljenek, hogy ne zavarjak egymast. -
Real_Necro
veterán
válasz krealon #26625 üzenetére
Rendben. Majd mobilon úgy is megnézem a jelerősséget és úgy hangolom be. Köszönöm a segítséget!
-
Castell
aktív tag
Üdv,
Egy speciális dologra kéne router:
A samsung smart TV túl messze a kábelmodemtől és ezáltal a routertől is. A kábelezés nem megoldható. A tv-ben nincs beépített wifi.
Egy ilyen megoldásra gondoltam:
Veszek egy routert, amiben van AP mód, ezt a routert odarakom a tv mellé és egy lan csatival rákötöm.
1. Szerintetek működőképes lesz a dolog?
2. Ha igen milyen routert ajánlotok ehhez a megoldáshoz?
3. Elég lenne csak AP móddal rendelkező 3-4 ezer forintos modell is?Köszönöm a válaszokat!
-
Topikgazda
válasz Castell #26627 üzenetére
Természetesen megoldható amit szeretnél, ezt a funkciót kliens módnak hívják és gyárilag kevés eszköz ismeri de 3rd party firmware-rel megoldható ha támogatott az adott eszköz.
Gyárilag ilyen képességű: TP-Link 701ND/743ND/801ND/843ND/901NDEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Castell
aktív tag
válasz Gubek-Einste #26628 üzenetére
OK. Köszi. Ha gyárilag ez van egy routerben: "Wireless AP" akkor ez megfelelő? Én erre a modellre gondoltam:
Pharaoh, ez elég szimpi, egy kérdés ezzel kapcsolatban, ha jól látom a gyári oldalt az egyetlen port, ami rajta van az WAN/LAN. Tehát akkor erre a portra mehet a smart tv lan kábellel!?
-
Pharaoh
aktív tag
válasz Castell #26630 üzenetére
A Wireless AP az más. Ilyenkor egy vezetékes hálózathoz tudol csatlakozni. A lan portját összekötöd egy vezetékes, meglévő hálózathoz és wi-fit csinál belőle. Kb a fordítotja, ami neked kell. Pl egy szállodában csak lan csatlakozó van a szobában, akkor az AP-t bedugod és lesz wifi a szobában.
A TP-linknek az egy portját kötöd a TV-re és kész.
Amúgy a TL-WR702N honlapját az application fül alatt szemléltető ábrákkal és leírással el is magyarázza az összes ilyen funkciót
[ Szerkesztve ]
-
Csokiii
aktív tag
Szerintetek 80/25-ös nethez melyik lenne jobb?Egy TP-Link TL-SG1005D switch és egy TP-Link WR841N(ez van most, csak ugye kábelen nem adja amit kell) vagy inkább egy wr1043nd
-
Topikgazda
válasz Csokiii #26633 üzenetére
80-as nethez már erősen ajánlott a gigabites router így TP-Link 1043ND mindenképpen.
#26632 Castell A TP-Link 702N kicsi és gyenge, nem lesz jó a számodra. Azokból válasz amelyeket fentebb írtam, neked sokkal jobb választás lesz.
[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
gonger
senior tag
Sziasztok,
Linksys wrt 54GL routerem van már évek óta, gyári fw-vel minden gond nélkül használom. asztali gép kábelen, laptop, telefon és egy médialejátszó wifin van kiszolgálva, Chello 30-as net előfizunk van.
Eddig is okozott némi problémát, hogy a laptopon nem megy teljes sebességgel a net a régi router miatt, de most a UPC felajánlotta, hogy +díj nélkül 50-es csomagot ad és már ki is küldték hozzá az új modemet.
Itt az idő, hogy kezdjek valamit a wifi routerrel is.Olvastam régen, hogy a wrt 54 Gl-re más szoftver feltöltéssel vagy nagyobb antennával egész komoly dolgokat lehet művelni, de Én ehhez nem értek.
Mit javasoltok? van lehetőség ezt fejleszteni úgy, hogy az 50-es nettel is elbírjon, vagy 10 ezer forint körül tudtok ajánlani megbízható új routert? (netezés, torrent és a médialejátszó kiszolgálása fontos) -
Castell
aktív tag
válasz Gubek-Einste #26634 üzenetére
Hopsz, ez komoly?
A két router között kb. 5-6 méter lenne a távolság, így is gyenge lenne?
-
sec0nd
tag
Milyen routert javasoltok családi házba, két emeletet kéne lefedni, egy tv és két asztali gép lenne rákötve (egyik Gigabites, másik még nem) ezek vezetékkel, wifin pedig: egy laptop és két telefon. Net: 15Mbit.
Jó lenne ha könnyen kapcsolható lenne rajta a wifi esetleg hardveres gombbal is.
Mennyire használható a routerek usb-s nyomtatómegosztása, illetve winchester-megosztása, esetleg torrentezés? Vagy ezekre ne számítsak 20e alatt, mert akkor lenne értelme nekem ha tudná streamelni a Full Hd-t!?Köszönöm a segítséget!
-
Topikgazda
#26635 gonger Lehet rá tenni rá 3rd party firmware amivel lehet javítani de sokat nem szabad tőle várni, hardveresen nem fog még ettől változni ami már mai szemmel elég gyenge így egy új beszerzését ajánlanám több okból is. Egyrészt az 50-es net már nagyon a teljesítő képesség határa és ezt is csak egyes verziókkal lehet elérni, másrészt wifi-je csak G-s ami már a mostani 30-as netet sem viszi át, harmadrészt jövőre tervezés miatt is érdemes egy frissebb típust használni.
50-es net alá 10k alatt a következőek vannak: TP-Link 84x/94x, Asus N12x, Linksys E900/E1x00.#26636 Castell Igen, nézd meg, hogy mekkora maga az eszköz és próbáld kitalálni, hogy mekkora benne az antenna. Utána nézd meg az általam ajánlott típusokon mekkora. Világosan látszik, hogy nem egy kategória a kettő.
A 702N arra való, hogy ha valahova elutazol akkor legyen mit használni, kicsi könnyű, leteszed a gép mellé és van net.#26637 sec0nd 15-ös net alá bármilyen ma kapható N-es router jó lesz.
20k-ból már lehet venni gigabites típust is venni, ajánlottak: TP-Link 3600/4300, Asus N15U/N16, Netgear 3500Lv2. 100-as portokkal rendelkező: TP-Link 842ND, Asus N10U. Az összes típuson van USB port.
Teljesen jól használható ezeken lévő USB port nyomtató/winchester megosztásra/torrent-ezésre de a teljes kihasználásra már ajánlott valamilyen 3rd party firmware használata. Természetesen nem szabad egy NAS/gép teljesítményét elvárni tőlük mivel hardveren nem egy kategóriák. Full HD film stream-élese router-re kötött vinyóról nem igazán ajánlott, nem biztos, hogy elég hozzá a teljesítménye.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
sec0nd
tag
válasz Gubek-Einste #26638 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Ha messzebb vagyok a routertől, akkor a 300Mbites WiFi gyorsabb, mint a 150Mbites?
A hatótávolsága nagyobb a 300asnak?
Igazából ha a streamet nem tudja, akkor inkább az árat tartanám szem előtt..
Ha a routerhez csatlakoznak gigabites eszközök is, akkor az azok közötti kommunikáció gigás lesz, a többi pedig 100Mbites, vagy a leglassabb sebességre áll minden, mint wifinél? -
Topikgazda
válasz sec0nd #26639 üzenetére
Nem nagyobb a hatótávja a 300-as eszköznek mint a 150-esnek.
Minden eszköz a saját interfész sebességével csatlakozik ha azt a router támogatja, gigabites router-nél a gigabites gép gigabitessel, a 100-as 100-assal.
Tudja a streamelést csak Full HD esetén olyan nagy a bit sebesség hogy a router-nek az már sok lehet.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
sec0nd
tag
válasz Gubek-Einste #26641 üzenetére
kali, Gubek-Einste köszönöm mindkettőtöknek.
Nem találtam meg hogy a laptoppomban milyen antenna van, de igazából mindegy is akkor.
Ha stabilan működik ez a router is (ASUS RT-N10U Black Diamond) illetve torrentezni is lehetne rajta, akkor nem látom értelmét +10e Ft-ért a másikakat venni ilyen lassú nethez. Esetleg más funkciókban gyengébb, pl. kevesebb beállítás? Inkább ezt vegyem mint a hasonló árkategóriás Tp-linkeket, ugye?
Csak a TP-Linkeknél divat a WiFi kapcsoló gomb? Kezelő felületről ez megtehető, ugye, esetleg időzíteni lehet? -
asdf_
veterán
válasz sec0nd #26642 üzenetére
tp link wifikapcsolo-gomb tekinteteben csak egy eszkozzel volt tapasztalatom, szoval semmikepp se vedd mervadonak, de az annyit csinalt, hogy restartolta a routert wifi nelkuli uzemmodban. Ha masik gep kozben epp netezett/letoltott/anyamkinja valaki, az meg igy jart, majd folytatja fel perc mulva. Rohogtem, de kinomban...
-
Topikgazda
válasz sec0nd #26642 üzenetére
A drágább termékekben erősebb hardver van így nagyobb terhelést is bír. Beállítás tekintetében nem szokott kevesebb lenni. Torrent-ezéshez mindenképpen 3rd party firmware kell majd így a beállítási lehetőségek még sok is lehet.
A wifi kikapcsoló gomb nem gyakori kiegészítő, bár az utóbbi időben egyre több eszközön van, de 3rd party firmware alatt ha van valamilyen gomb akkor az beállítható wifi ki/be kapcsolásra.
Torrent-ezni router-en keresztül csak erős korlátozásokkal lehet, nem ugyan olyan mint ha NAS/gép lenne, ekkor jobb választás lenne az erősebb hardverrel szerelt TP-Link-ek, abból is a gigabites portokkal rendelkező 3600/4300.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
gonger
senior tag
válasz Gubek-Einste #26638 üzenetére
köszi, akkor a wrt54GL megy a szülői házba, ott még bőven jó lesz, én meg veszek másikat.
TP-LINK TL-WR842ND vagy WR1042 esetleg 1043 lenne nekem jobb 720p filmek streamelésére illetve majd nyomtató megosztásra?
Az USB csatolója mondjuk ezeknek simán lekezel egy 500 gigás külső vinyót? -
Topikgazda
-
sec0nd
tag
válasz Gubek-Einste #26644 üzenetére
asdf_ : az elég durva
Gubek-Einste A WiFi-s része terheli, illetve a torrentezés, ugye? A vezetékes kapcsolatokkal nem lehet gond? A két utolsó közül melyiket ajánlanád (Asus vagy TP-Link)? Az egy csatorna miatt kevesebbet is sugároz az Asus? Födémet mennyire valószínű hogy átviszi a felette lévő szobába? -
Topikgazda
válasz sec0nd #26647 üzenetére
A torrent-ezés biztosan terheli, a wifi annyira nem mivel alap szolgáltatása, vezetéken nem lesz gond.
A két típus között wifi sugárzásban nincsen különbség, a TP-Link N300-as, az Asus N150-es ami csak az elméleti link sebességben különbözik, hatótávra nincsen hatással. A födém minden router-nek a keresztje, előre nem lehet megmondani, hogy átviszi-e.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
lacos001
senior tag
Hi
Egy asztali gép, egy tablet és egy Nas (folyamatosan kb 10-15 torrent futtatása és a tartalmának sreamelésére
) kiszolgálására melyik kèszülék a legmegfelelõbb?
40/20 neten lógnának.
Megvehetném a 1043ND-t, csak nem biztos, hogy erre ez kell...
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Gulyopapa
addikt
Én meg épp 1043-at váltanék gyorsabbra.
Milyet ajánlotok ?
Tp- Link lehet vagy van jobb márka ?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest