Új hozzászólás Aktív témák

  • naja

    aktív tag

    Sziasztok!

    Otthoni munkára keresnék 1-2 klienst (PC+Mac) kiszolgáló NAS-t, ami HTPC-nek és normál, otthoni használatú torrent kliensnek is elmenne. Egy J1900-es Win8.1 HTPC-t (Kodi) (4TB Ironwolf) váltanék vele, mert unom a win fáradékonyságát, akadozását. Rátaláltam a DS218-ra, de belekavarodtam, hogy melyik lenne a megfelelő a különböző változatok közül amiket nézegettem. Aztán idetaláltam, elolvastam az összefoglalót, de még mindig nem tudom melyik lenne az ideális. Látom lehetne még ASUSTOR, meg QNAP.

    Feladat:
    • NAS oldalon csak a Win/Mac (AFP) elérést emelném ki, Time Capsule támogatással, meg a távoli elérést (VPN).
    • HTPC-nek alap erő kellene csak, sima FullHD, HDMI-n át (nem 4k és nem 3D, és ez nem is fog változni a köv. 10 évben).
    • Láttam valamelyikhez távirányítót. Ha használható ez a dolog, akkor ez fontos lehet. Ha van utólagos megoldás erre, az is érdekelne (Bluetooth controller?)
    • lehetőleg legyen halk/csendes. Előbbi esetben a nappaliban lenne, illetve egy szobával arrébb a munkaállomás mellett.
    • árban reménykedem, hogy 60 eFt alatt marad winyó nélkül, de a max az 80-100 eFt lenne.

    Kérések/kérdések:
    Ha tudna jól működő Network Trash-t az álom lenne, vagy egy olyan kukát, ahonnan visszakotorhatóak a véletlen törölt/felülírt file-ok?
    Még tutibb lenne ha létezne file version history szerű megoldás NAS-okban. Grafikai munka alatt simán előfordult már párszor, hogy a kettővel ezelőtt felülírt változat kellett volna.

    Azt még nem döntöttem el, hogy 1 vagy 2 lemezes (Raid1) legyen. Hajlok a 2 lemezesre, bár jóval drágábbak, és nem érzem annyira jelentős előnynek. Igazából a Raid1-ben nem hiszek, mert nagyon ritkán fordul(t) elő a környezetemben olyan (HDD) hiba, amitől a Raid1 megmenthetett volna. Az 1 lemezes NAS tartalmát ugyan állandóan vissza kell szinkronizálni (backup) egy másik gépre, hogy legyen némi biztonságérzet is. Ha jól gondolom ezt a biztonsági mentést legalább napi szinten a 2 lemezes NAS esetében is be kellene állítani. Ha viszont más a meglátásotok, akkor kérlek ne tartsátok vissza.

    Ui: A Time Capsule miatt lehet, hogy szükséges/ajánlott a 2 HDD? Vagy ez sima ügy 1 HDD-vel is?

    Köszi előre is a véleményeteket!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák