Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • haruspex

    aktív tag

    válasz 80hun #53336 üzenetére

    Szerintem senki sem akar eltekinteni a vakuhasználattól makrónál. Azonos DOF mellett a a fele lesz a nagyítás, vagy a látószög, (ami itt ugye gyak ugyan azt jelenti. ) Pont alap ISO-n nincs olyan hatalmas különbség sztem, persze a nagyobb képpont előny, de iso 200-on nem akkora talán itt. Viszont nem baj, ha a nyomult bogárnak legalább a feje éles... És itt jön be az a játék, hogy melyik obinál, hol kezdődik az élességcsökkenés. MFT-n és APSC-n előbb persze, de nem annyival, mint amennyire rekeszelned kell FF-en. Mivel ezek összetett rendszerek nem lehet egy-egy elemét kiszedni.

    Statikus témánál, tárgyfotózásnál más a helyzet, ott simán lehet akár fókuszsorozatot lőni. (Személy szerint nekem mondjuk pont a lényeg hogy kimenjek a zöldbe bogarászni kicsit nyugiban, az se baj, ha nem lesz értelmes kép.)

    Hogy legyek viszont ON is:

    Ha valaki ki akarja próbálni a makrófotózást, egy Raynox dcr- 250 és EZ: vagy valami hasonló diffuzór a beépített vakuhoz egy jó kezdés. Különösen a 2.-t ajánlom, ha nem akar az ember sok felszerelést cipelni meglepően jól működik. (Mondjuk a közgyűrűzést nem kell vele erőltetni persze.)

Új hozzászólás Aktív témák