Új hozzászólás Aktív témák

  • nofi

    őstag

    Sziasztok!

    Pár hete "fedeztem fel" a fototrendet és azóta barangolok a fórumokban, olvasgatom a cikkeket. Egyelőre csak leskelődök, hozzászólni még nem nagyon volt merszem.
    Kezdetben (cirka 5 éve) a család vett egy Pentax Optio-t, amivel hegyen-völgyön, nem kímélve fotóztam. Szerencsétlen jó pár fesztivált meglátogatott velem, majd szépen lassan avanzsálódott amolyan "buligéppé". Mikor elkezdtem használni átbújtam pár hobbi-fotós könyvet és már borzasztó büszke voltam magamra, hogy manuálisan fotózok és lehetőleg olyan helyekről ahová egy átlag túrista már nem teszi a lábát, mert fél a piszoktól és a kényelmetlenségtől. Szóval jól elvoltam a kis géppel, de lassan kezdtek előjönni a problémák: nagyon korai digi gép volt, így borzalmasan érzékeny volt a rázkódásra, ezen kívül majdnem egy mp-nyi késedelme volt az exponáló gomb és a tényleges expozíció között... A vakuja semmit nem ért, de nélküle meg akárhogy állítottam a záridőt életlen lett az összes kép. Szépen lassan döbbentem rá, hogy bizony ennél nekem több kell, mert bizony elég szűkösnek éreztem a kompakt gép beállításait.
    Új gépet nem állt szándékomban venni, mert azért annyira nem éreztem magam profinak, hogy egyből százezre(ke)t költsek egy újabb gépre, pusztán mert már úgy éreztem, "kinőttem".
    Beszélgettem erről édesapámmal, aki azt tanácsolta, hogy mivel jó témához nem kell photoshop, fogjam a '68-ban, NSZK-ban vett Praktica Super TL szettjét és kicsit hozzam rendbe, hátha jó még. Nekiálltam darabokra szedni > egy délutánon át tisztítottam, végül meghallottam az exponáló hangot! Nagyon megörültem, előkotortam a táskát, belepakoltam a "felújított" objektíveket, majd rohantam filmet venni és cserélni a fénymérő elemét. Egyszóval rákaptam megint a fotózásra... Lassan kezd megszólalni bennem a kisördög, hogy bár tényleg imádom ezt a gépet, de mi lenne ha körülnéznék a digitális tükörreflexes gépek között és még muzeális állapotban feltehetném a polcra a Prakticát a régi fényképezőgép-gyűjteményemhez.
    Elég hosszú lett a bevezető és csak azért nyújtottam el, mert így talán érződik, hogy ugyan nem egy profi hivatásos fotós vagyok, de nem az éppen aktuális új modellig tervezek vásárolni.
    Tudom nem egy olcsó mulatság, ellenben az első a kompozíció, majd a technikai megvalósulás, csakhogy valami közhellyel éljek. Egy olyan gépet keresek ami jó útitárs lenne, relatív sok állítási lehetőséggel, hogy kísérletezhessek kedvemre. Pillanatképek eseményeken és hobbi szintű tájfotózás lenne az, amire elsősorban használnám. Úgy gondolom, hogy egy alap objektívvel barátkoznék vele, majd alkalomadtán bővíteném (miután majd ennél a modellnél is rájövök milyen hiányok idegesítenek :P ). Alap állványt, valamint egy exponáló zsinórt vennék, az esetleges hosszabb záridejű képekhez.
    Nem egy elkapkodott vétel lesz (már ha egyáltalán találok olyat amire beruháznék szívesen). Szeretem szépen lassan körüljárni a témát, utána nekem sokkal jobb érzés megvenni valamit :)
    Első körben gép+objektív párosra 150e lenne amit terveztem, várnám az esetleges ötleteket, javaslatokat :R

    Xbox GT: nozsolt

Új hozzászólás Aktív témák