Új hozzászólás Aktív témák

  • b.kov

    senior tag

    válasz palfitom #146372 üzenetére

    Tegnap debuggoltam egy kicsit, kivettem a VGA-t, hogy lássam a ledeket rendesen (mivel nincs IGP, így a piros VGA LED-re számítottam).

    Sorban ellenőrzi le a dolgokat: CPU, DRAM, VGA, BIOS

    Úgy néz ki, hogy a DRAM villogott fel, tehát a VGA ellenőrzéséig még el sem jutott. Elkezdtem így szépen a 2db RAM modulomat a 4 slotba egyesével berakosgatni. Kiderült, hogy a 4 slotból (A1, A2, B1, B2) csak a második kettő működik (B1, B2) - viszont az minden párosításban, tehát egyenként is, meg párban is. Az A1 és A2 slotba pedig ha RAM kerül bármilyen párosításban, akkor sír nekem a lap. Ha a B1, vagy B2 slotot használom, akkor pedig tovább csorog a debug a VGA-ra, ott kapok pirosat (amit elvártam). Ma lesz lehetőségem megint kipróbálni VGA-val, a DRAM-ot pedig a "jó slotba" illesztve - így már el kellene indulnia.

    Azonban ez a viselkedés nem normális, mintha hibás lenne az első 2 slot. Elképzelhető, hogy ha eljutok a BIOS-ig, ott tudok valamit mókázni? Vagy érdemes lenne BIOS updatet csinálnom, hátha megoldja? Vagy szinte biztosan gyári hibás, és cserélik a lapot - ki tudja mennyi ideig húzódva? Sajnos nincs másik DDR4-es RAM-om otthon kipróbálni. Viszont akkor sem tűnik megfelelő működésnek az, hogy ugyanaz a RAM modul csak bizonyos slotokban működik.

    És mivel csak a B1, B2 slotban működnek a RAM-ok, így dual channelben nem lehetnek. :(

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák