Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz lúzer #5520 üzenetére

    nem vagyok a politika híve, úgyhogy gazdaságpolitikailag, monetáris politikailag...

    A ft egyik legnagyobb gyengeségét (magas államháztartási hiány) próbálják csökkenteni.
    A monetáris politika pedig próbálja vonzóvá tenni a forintot.
    A fiskális (költségvetési) és monetráis politika egymás nélkül eredménytelen lenne.

    Rövidtávon a fiskális lépéseket gyakorlatilag bármi áron meg kell tenni. A költségvetésbe pénzt kell "csinálni". A legkisebb ára ennek a politikai népszerűtlenség. A nagyobb probléma az, hogy a bármi áron pénzteremtésnél sokminden hosszútávú terv sérülhet.

    Van egy család (kormány, de valójában az összes eddigi kormány). Évről évre többet költ, mint megtehetné, ezért hitelt vesz fel folyamatosan. Van bevétel is, kiadás is bőven, lenne lehetősége a családnak. Ehelyett a szülők mondjuk a kimaradt fiatal házaséveket (szocializmus) úgy gondolják, hogy bepótolják, miután megszületett a két gyerek. Járnak nyaralni, bulizni (kormányok tömik a zsebüket), jó az állás, ölükbepottyant. Gyerekeknek megadnak mindent (szociális juttatások). Tanul a halál, ráérünk arra még. Cserél energiatakarékos égőre (reformokra) a halál, hisz az kiadás lenne, meg az munka (gondolkodni kéne reformokon)
    Nől a két gyerek (lakosság). Minden héten kérik a zsebpénzt, karácsonykor (választásokkor) különösen sokat követelnek. Tegyük fel, hogy a két gyerek bármikor szülőt cserélhetne, ha elégedetlenek. Ezért hát a család mindent megad nekik. Buliról ők se akarnak lemondani, a két gyerek meg zsarolja őket, muszáj nekik is megfelelni.
    Egyszercsak csökken az apa, anya fizetése. Tudják, hogy valamit változtatni kéne. Jön a karácsony, ahhoz a pénzhez nem lehet nyúlni. Tanulásba kezdeni (jobb állásért) túl hosszú távon térülne meg, energiatakarékos égőbe fektetni szintén. Ki tudja mi lesz addig , lehet hogy anyát, apát ezerszer leváltanák addig még, pláne ha zsebpénz rovására lenne suli, meg égő. Sebaj, veszünk fel több hitelt, mehet minden a régiben. Telnek az évek. Már nem olyan jó az állás, sőt jön a konkurencia. Tudja anya, apa, hogy rohadtul muszáj lenne tanulni, de már egyáltalán nem tehetik meg, még ha akarják se. Nincs pénz iskolára, égőre se már. A két gyerek ordít a zsebpénzért (mert ugye ők hülyék maradtak, ha akarják, se látják, hogy mire van keret, mire nincs, mit kéne, és hogyan tenni) (ahhoz a szülőhöz fognak költözni, aki többet ígér, és aki ezentúl is megad mindent).

    a végkifejlete az egésznek (mert már én is unom :) ), hogy k*rva nagy a baj.
    Namost. Jön a bank (befektetők). Azt mondja, vagy elvisszük a fél házat. (kiszórják a ft-ot), ha nem teszel valamit. Innentől le van szarva a népszerűség, gyerektől el a zsebpénzt (nyugdíj, stb...), vége a bulizásnak (kormányzati prémiumoknak, képviselői fizetéseknek), vissza kell fizetni minden hitelt, különben házunk se marad (forintunk).

    Sőt... nagymama, nagypapa (jegybank) próbálja a szülőket vonzóvá tenni a befektetők előtt (kamatot emel), azt mondják, hogy kétszer annyi kamatot fognak visszafizetni az új hitelek után, csak kampjanak még.

    A család nagy károk (magas hitelkamat) árán, de ugye bármi áron megmenekül, gyerek, család majd beleroskad. De túléli.

    De nem maradt pénz (sőt már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni) tanulásra, engergiatakarékos égőre. Hosszútávon marha nagy hátrányba kerül a többi családhoz képest, amik később fognak jelentkezni.

    Az értelmesebbje a bőséges időkben tanulásra költött, és égőre. Mikor baj van, akkor meg annak a költségmegtakarítását élvezte, és hogy a műveltségével nagyobbak a lehetőségei állást találni (kamatot csökkenteni). A hülyéje meg dupla kamatot ígér, hogy megmeneküljön, és továbbra is kapjon hitelt.

    ki volt a hülye?
    A család, és a követelőző gyerek együtt!!!

    Igazából minimális pénzügyet kellene tanítani már mindenkinek, hogy megértsék az emberek, mi miért történik. Mi a realitás. És akkor nem az utóbbi évtizedben megfigyelhető politikai fanatizálás, mozgósítás hatástalan lenne. Az emberek kiröhögnék, elűznék a hiteltelen politikusokat. De nálunk a tudatlanság miatt az értelmesnek gyakorlatilag esélye nincs.

    (ja és a példa nem jelenti, hogy család és gyerek egyformán jártak volna rosszul)

Új hozzászólás Aktív témák