Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz zharkanyi #48011 üzenetére

    Én értem az EUR pártiságodat. Én is "kongattam" itthon feleségemnek a "vészharangot" mikor tavaly nyáron MÁP+-t behozták.
    Szinte mindenki áttette ide a megtakarításait (2 hét alatt 0 érdeklődő lett az eladó ingatlanunkra, előtte pedig heti 3-4 megkeresés is volt és érdekes módon idén nyár/ősztől újra el kezdtek szállingózni!), emellé jött a kedvezményes hiteles tőkeáttétes privátbankári ügyfeles történet mint ráadás, az akkorra már alakuló infláció, egy válság már 1-2 éve lógott a levegőben (vagy legalább egy korrekció), az pedig a Ft-nak sosem kedvez, és mivel évek óta kb. 315 környékén volt (nem hagyták beerősödni soha, mert akkor nem versenyképes az ország), ill. cikkezték h EU transzferek is le fognak csökkenni, emellé pedig a folyó fizetési mérleg is negatívvá vált, sztem egyáltalán nem volt kérdéses, hogy gyengülés várható. És akkor még babaváró és társait is jobban megpörgették mellé, tehát a kérdés nem az volt már tavaly nyáron, hogy mikor fog begyengülni a Ft, hanem hogy mennyire fog!
    Számolgattam én is, hogy mekkora árfolyamgyengülés esetén érné meg a PEMÁP, és hát az akkori számításaim szerint csak egy lehelettel jött ki jobban a MÁP+ (talán 335-45-ös sávot tippeltem), de én is húztam a számat, hogy sztem akkor sem kéne MÁP+-t venni, mert számomra a legnagyobb visszatartó erő az, hogy oké, hogy talán 0,25%-os büntetéssel vissza lehet váltani, de ha nagyot beüt a gebasz, akkor miből áll nekik ezt módosítani teszem azt 3%-ra? Bármikor megtehetik!
    Aztán jött a COVID-19, begyengült a Ft (mily meglepő :U ), persze tette mindezt 325-335-ös sávról már, és igazából senki nem járt jól, aki MÁP+-t vett erre az időszakra.
    2019.06.03-án indult talán a forgalmazása, egész nyáron 320-325 közötti sávban mozgott az EUR árfolyama, ami 2020 nyarára 345-355-ös sávra változott (+6,2-10,9%), közben MÁP+-ra ment az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4,0% kamat...
    Persze utólag okosabb az ember, és én személy szerint nem számítottam ekkora gyengülésre (végül nem fektettünk be tavaly, esküvőre költöttük a megtakarításunkat), de aki eddig nem váltotta át EUR-ra a megtakarítását, annak talán most már nem is érdemes, max. egy lokális mélypontnál, mert nagyjából érzékelni, hogy a 370-es sáv fölé az MNB per pillanat nem akarja elengedni az árfolyamot (majd jövőre ;] ), de hogy mi szólna egy fokozottabb erősödés mellett, hááát nem tudom (max. kamatemelés, de az meg az állam finanszírozását nehezíti), mert minden más a gyengülés irányába mutat (állami költekezés, magasabb ktgvetési hiány, MNB pénznyomtatás, ilyen-olyan támogatások, csökkenő EU transzfer, infláció mértéke), közben pedig eurózónában defláció lett (már csak az inflációk különbsége alapján 4% környéki éves Ft-gyengülésnek "kéne" történnie).

    Mi felvettük a babavárót első baba születése előtt most áprilisban, és mivel ezzel együtt sincs elég zseton egy normális 5+ szobás családi házra (ha már költözünk, olyanba, amibe majd 3 gyerekkel együtt is elférni, nem akarok x évente mindig 1-gyel nagyobba költözni...), ugyanakkor megvan mindenünk ami kell, idén júl. végén és aug. elején megnyitottuk a random capital tbsz számlákat, és 345 ill. 349-es árfolyamon átváltottuk az egészet EUR-ra.
    Azóta az én részemet bekötöttem Lufthansa részvénybe (7,1416-os árfolyamon), a feleségem viszont még puhítani kell, ő csak parkoltatná úgy EUR-ban ahogy van... (pedig vmi légi/olajipari céget akkor is vetetek vele ;] ). Remélem 3-5 éves időtávon talpra állnak ezek a szektorok, aztán 2-4szeres árfolyamon kiszállva már megoldjuk a szép új családi ház témakörét a mostani árát beforgatva, ha meg netán rosszul spekuláltam, akkor sincs semmi veszve, mert MÁP+-os vagy PEMÁP-os kamatozással akkor sem lennénk kisegítve és ugyan úgy nem lenne elég rendelkezésre álló összegünk...

Új hozzászólás Aktív témák