Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz PredatorZoli #46668 üzenetére

    Igen, teljesen jogos, hogy mikor esést várna mindenki, pont az ellenkezője történik, kérdés h meddig, hiszen (#46671) Stanlee is már azon van, hogy "nem várható nagy bezuhanás idénre", ergo vajon a többség is így gondolkodik már, mert akkor viszont pont h zuhanás kéne legyen, tehát már lehet kezdi mindenki "benyalni" a beetetést, hiszen tudtommal a nagybefektetők már nincsenek annyira pozícióban mint korábban és nagyon-nagyon sok magánbefektető tette bele a pénzét, mint ahogy tették anno a dotcomlufi idején is. (=elektromos autógyártók, vakcinafejlesztők, maszkgyártók, fertőtlenítőgyártók lufi és techcégek)

    Tehát igen, historikusan nézve újabb csúcsok is jöhetnek (meddig?), de olyan mértékű a pénznyomtatás, hogy csak "papíron" emelkedik minden, lásd: [link]
    Ez a "beetetős" részt erősíti bennem.

    Egy másik "érdekes" cikk emelkedő árfolyam témakörben: [link]
    '83 júliusa után 2/3-olódott az árfolyam 1 év leforgása alatt, majd rá 1-1,5 évre vissza is tért a korábbi "csúcsos" szintekre és ment tovább.
    A kérdés, hogy a mai felgyorsultabb világban ez hogyan zongorázódna vajon le?
    Számomra ez is a zuhanást erősíti.

    Szóval igen, megvannak a koronavírus nyertesei/vesztesei. A nyertesek már erősen esélyesen túlárazottak, azokat biztos nem venném, ugyanakkor a vesztesek témaköre sokkal érdekesebb, hiszen alapvetően 3-féle vesztest határoznék meg:
    - akiknek teljesen le kellett húzni a rolót hosszabb időtávra is (rendezvényesek, nemtom van-e ezzel kapcsolatos papír)
    - akik újranyitottak de csak 20-30%-os kihasználtsággal működnek (pl. szállodák, éttermek)
    - és akiknél úgymond "minden rendben" és legalább 60-70%-on működnek a korábbiakhoz képest
    Természetesen van a kategóriák között átjárás, pl. pár étterem tutira bezárt, páran épphogy működnek mert nincs elég turista, és biztos van olyan hely is, ahol minden oké. Házhozszállítósoknál pedig akár még plusszos történet is lehet. Kérdés, vajon milyen papírokat lehetne ilyen esetekre megvásárolni.

    Az ipari szektor teljesítményét is hasonló mentalitással kategorizálnám annyi különbséggel, hogy sokan 60-70%-on működnek, kérdés h ez így mennyire gazdaságos nekik, és hogy ezt vajon csak a hitelmoratóriumok miatt tudják megtenni, és ha igen, akkor mi lesz a jövőben, amikor már fizetni kell a hiteleket? Akkor is működni fognak vagy indul egy csődhullám?

    Én úgymond a covid-19 miatti újabb korlátozáshoz társuló csődhullámot várnék, mert az a megérzésem, hogy sok cég ha most még nem is, de az ősztől tavaszig tartó időszakban erősen kivéreztetődhet. Itt pedig felmerül bennem a kérdés, hogy tegyük fel xy cég látja h "nincs menekvés" és becsődöl, akkor ezt vajon meddig tudja "kihúzni"? Tehát nem autókölcsönzők esetéről van szó ahol egyik pillanatról a másikra nem volt kb. bevétel, hanem amikor folyamatosan önköltség alatt termel/szolgáltat egy cég x hónapig, aztán csak nem javul vissza a helyzet, majd még mindig nem, még mindig nem és bamm, padló.

    Ezzel kapcsolatosan pedig felmerül bennem a hitelek kérdésköre. Ha nem tudnak mindent visszafizetni, az lehúzhatja a bankszektort vagy őket úgymond nem érinti, mert sok állami garanciás hitelt helyeznek ki? (ez a téma nekem nem tiszta, vki kifejthetné meglátásait)
    Tovább ott az infláció kérdésköre, hogy ha "megérkezik", és bizonyos szint felett muszáj lenne emelni a kamatokat, akkor az mennyire emelné a cégek törlesztőit? USD-ben vajon mely országok és cégeik lehetnek eladósodva? Ebből már tavaly is volt probléma a kamatemeléskor!
    Ide kis mellékszál, hogy amikor a QE programok leállnak és vissza is szívja a FED amit kihelyezett, akkor az deflációs hatású, tehát korrigálhatja az elszálló inflációt vmilyen szinten? Egyben tutira dózerolná a részvényárfolyamokat.

    Még lennének felvetéseim, de már így is túl hosszú a post :DDD

Új hozzászólás Aktív témák