Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz concret_hp #30678 üzenetére

    A rez az nem tudom mennyire tudja elorejelezni a gazdasag helyzetet. Errol mashol is olvastam amugy, de szerintem a mai vilagban egyre kevesebb dolgot allitanak elo csak rez alapon. Ha csak a telekommunikacio/IT vilagat vesszuk, akkor regen minden rezkabelen ment, manapsag helyette mar uvegszal lesz hasznalva, maximum a last mile az, ami rezen megy. A gepek/berendezesek is egyre kisebbek. Relative jo az ujrahasznosithatosaga.

    A bernovekedes a szakember hiany miatt itt Nemetorszagban egy mitosz, amit a politika, media es a munkaadok tartanak fent. Az egyik nemet blogon volt egy jo hozzaszolas errol a temarol, amivel egyetertek. A szakember hiany teruletileg lep fel, leginkabb ott, ahol magasak a lakhatasi koltsegek, igy pl. nagyvarosok es kornyekuk. Munchenben 1000-2000 euro kozott van egy lakas, 2 fo eseten 2000 euro korul kell a lakhatasert fizetni, ez azt jelenti, hogy ha egy par atlagfizetest kap, akkor az egyik fizetes a lakhatasra megy el. A termelo es szolgaltato agazatban dolgozok ezt mar alig tudjak megfizetni, a munkaadok meg nem kepesek tobbet adni, mert a videkiek alacsonyabb berkoltseggel kepesek dolgozni, igy hiany alakul ki az olcso szakemberekbol, de nem orszagos szinten.

    A munkaado olcso munkaerot akar, ezert kell a sok bevandorlo, akik hajlandoak kevesebbert is dolgozni, mint a helyiek. Ez a strategia hosszutavon azert nem tud mukodni, mert par evig hajlando az ember osszehuzni a nadragszijat es alacsonyabb berert dolgozni, de utana vagy tobb kell, vagy mozdul es oda megy, ahol annyi penzt kap, hogy meg tud belole elni - ez jelentheti egy olcsobb lakhatasi koltsegu varosba koltozest is.

    Velemenyem szerint olyan merteku bernovekedes Nyugat-Europaban nem lesz mar, mint ami Mo-n, de leginkabb Bp-en volt az elmult evekben.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák