Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    Nem tudok egyet érteni azzal, hogy az ETF-ek "passzivitása" miatt a részvénypiacok összeomlanak majd egyszer és csak az aktívan kezelt alapok a jó megoldás.

    A normál embernek 4 lehetősége van:

    1. Mivel amúgy is undorodik a pénzügyektől és számára átláthatatlan az egész befektetősdi, így semmi kamatra tartja a jó öreg bankbetétben a pénzét. Ez a lehető legrosszabb, amit tehet, és ide tartozik a többség.

    2. Megtakarítani akar, nem tud sok időt eltölteni a pénzügyei szervezésével, de azért szeretne részesülni a piacok növekedéséből: vesz ETF-et.

    3. Megtakarítani akar, vesz valamilyen alapot, mert a banki ügyintéző, a biztosítási ügynök, xyz szerint megéri neki az (aktívan) kezelt alapba befektetnie. Az aktivitásról lehet vitatkozni.

    4. Van affinitása a részvények iránt, ideje és energiája, hogy saját maga szervezze a pénzügyeit és kereskedik.

    Az emberek többsége az 1. és 3. kategóriába tartozik.

    Vennék én aktívan kezelt alapot is, de sajnos ezen alapok többségénél nem látom azt, hogy az aktivitásért elkért pénz összhangban állna a passzív ETF-ek teljesítményével.

    Ugyanígy tisztában vagyok azzal is, hogy az ETF-ek által leképzett indexek árfolyamának változásához az aktívan kereskedőkre is szükség van. Pont ezért figyelem a partvonalról a dolgokat.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák