Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fokukac

    nagyúr

    válasz Tizedes1 #18075 üzenetére

    SZerintem amit felvázoltál, a pénzügyi öngyilkosság mintapéldája volt. 140 ezres nettóval bevállalni 78 ezres törlesztőt? Hát erre nincsenek szavak.

    És ez nem empátia kérdése, hanem költségvetési korlát kérdése.
    És valóban, engem nem vágna földhöz havi 90 ezer ft extra kiadás (bár a 153-78 csak 75), viszont én így se mertem felvenni 12 millió Ft-nyi devizahitelt.

    A hitelekről pedig ez a mézesmadzag (ti. hogy majd egyszer az övé lesz) is mindig elképeszt, ugyanis számos gyakorlati problémát vet fel.
    Az eladósodás egy hosszú távú kötelezettség, amit a mai információink és vágyaink igényeink alapján teszünk, és évtizedekre szól, holott az átlag magyar pár hónapra sem látja előre a sorsát.

    És, ha 10-20 év alatt az övé lesz, akkor mi lesz vele? Fiatalon vett egy kis lyukat. 10-20 év múlva is ott akar majd lakni, 46 m2-en, családdal?
    Az életünk az egyes szakaszaiban változik, megnősülünk, gyerekünk születik, majd felnő, kirepül, és ezen élethelyzetekhez teljesen eltérő (lakás)igények tartoznak.
    Éppen ezért kell megfontolni, hogy milyen hosszú távú kötelezettségeket vállalunk fel.
    A lakás röghöz köt. A hitel pedig még inkább.

    Az albérlet valóban pénzbe kerül, de rugalmas, így ad egyfajta szabadságot. Ráadásul évtizedeken át olcsóbb volt lakást bérelni, azaz a bérleti díj és a lakás értéke közti hányados, a hozam SOKKAL alacsonyabb volt, mint a bankbetétek kamata, azaz akinek tőkéje volt, még az is jobban járt, ha bankban tartotta, és inkább bérelt egy lakást.
    A lakással ráadásul jár egy csomó költség is, illetéket kell fizetni (ami nem kicsi), ki kell fizetni az ügyvédet, az ügynököt, majd karban is kell tartani. Nem is beszélve a hitel összesített költségéről, amit, ha egyszer valaki összeadna, hogy 20 év alatt mennyit is fizetett, megdöbbentő számokat kapna. még úgy is, hogy nem szállt volna el az árfolyam... ezt csak az albérleti költséghez való hasonlításhoz

    Csak a magyarok szeretnek saját lakásban lakni (93 % a saját lakások aránya, holott Németországban ugyanez kb. 40%), sőt, egyenesen az a hozzáállás, hogy akinek nincs lakása, az a társadalom szemében praktikusan egy senki, egy csöves.

    DE majd jól megment mindenkit a kormány, és eljő a kánaán.

    [ Szerkesztve ]

    Pleased to meet you - hope you guess my name

Új hozzászólás Aktív témák