Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos nem találom a válszt a problémára, Ubuntu 24.04 Linux Mind Cinnamon alatt iszonyat lassú a pendrive kezelés.
Pl. Kingston HyperX esetében az alábbi:
371 MB olvasás (ez ok)
11 Mb írás (itt a hiba )
Korábbi Linux verziónál is fennállt a hiba.
Lehet tenni valamit, vagy fogadjam el hogy a Linux ilyen?
NTFS a fájlrendszer.
Köszönöm.
-
Hi,
Mint 22 mate, felraktam a notepadqq-t, de folyton elcrashel ha ékezetes betűket akarok írni. Automata riport elment. Más esetleg használja, hasonlót tapasztalt-e?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
zizidor
őstag
Biztosan GPT lesz az, mert MBR-nél nincsen partíció név, itt meg van.
Egyébként nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy a telepítő létrehozza az EFI és a bios_grub partíciókat, hogy mindkét indítási módot támogassa.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
fecus
őstag
válasz ubyegon2 #14911 üzenetére
Ez alapján állítottam be. Kicsit több RAM-ot adtam mint a default.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
totron
addikt
válasz orion1025 #14905 üzenetére
Mik ezek a Win only kisprogramok? Paradigmaváltásra és nyitottságra van szükséged, ezek nélkül pont a váltás/felfedezés örömeit zárod el magad elől. Amúgy előremutatóbb és korrektebb úgy fikázni valamit hogy valamelyest belemerültél. Felületes puffogással csak 2 szék közé lököd magad semmi nem jó alapon, amolyan önbeteljesítő jóslatként.
A konzol nem lineáris elem, hanem egy metódus: nem jobb, nem rosszabb a tények síkján. Egyénileg meg olyat is lehet mondani, hogy: a egeres bohóckodás sokszor macerásabb, jobban kézre áll a kitabulátorozott pár parancs a konzolban (mivelhogy tényleg).Ne siess úgy.
-
válasz totron #14956 üzenetére
Ne mondd már nekem, hogy te még nem láttál Win-only programokat. Ez színtiszta mellébeszélés. Jó a Linux, de nem mindenre. Nem kell itt a hittérítőt játszani, ha a Windows-zal elégedett, akkor használja azt.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
totron
addikt
Miről beszélsz? Mezei kíváncsiság vezérel, hogy mikhez van hozzánőve a kérdező. Nem mindenre, épp emiatt tettem fel a linux topikban erre vonatkozó kérdést, de a szakállas közhelyek olyan mértékű masszív halmozásával találtam szembe magam, hogy még mindig keresem a szavakat. Ne láss a hozzászolásomba bosszantó mögötteseket, mert feleslegesen bosszantod fel magad akkor.
Alapvetően csapnivaló a szoftverminőség mezei userek számára linux alatt. -
válasz totron #14958 üzenetére
Alapvetően csapnivaló a szoftverminőség mezei userek számára linux alatt.
Sajnos ezzel egyetértek... De azt azért nem lehet kimondani, hogy használhatatlan a Linux, hiszen mindketten azon vagyunk. Van még mit fejlődnie, de azért nem rossz.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
totron
addikt
Nem is állítottam ilyet. Ha a kérdezőre gondolsz, az ő szemében az, persze. Nem gondolom egyébként, hogy lenne közeledés, változás az ilyenben: aki elmaradottnak látja a konzolt, nála az is marad jellemzően, én ezt tapasztalom. Nem bűnös ettől, csak kimarad valamiből ami kapcsán nincs múltja, így jövője sem. De vannak még egyéb örömök az életben, nincs vész. Inkább a hozzáállás zavar, nem kizárt, hogy egyéb területeken is csak siet, elszáguldva az előnyök mellett.
Reszelgetések vannak, de radikális újítás - legyen minden és azonnal úgy, mint Win alatt - nem fog elkövetkezni. Amely tény azonnal lepattintja a türelmetleneket, paradigmát nem váltókat, nekik az egyszerűbb. Ha viszont linux user vagy és nem tetszik valami, akkor lehetőséget kapsz arra, hogy az tartósan ne tetsszen. Win alatt vannak vonzóbb célszoftverek azért + a megszokottság.
A kereshetőséggel megáldott grafikus telepítők mellett egyébként sok panaszra nincs oka egy betérőnek sem, de hát mindenki úgy is maga érzi azt, hogy semmi nem elég.
-
-
orion1025
őstag
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást a témámmal kapcsolatban. Egyáltalán nem sértésnek szántam a bejegyzésem, szimplán null idővel rendelkezek évek óta, mert folyamatosan dolgozok, így van, hogy napokig, vagy hetekig nem is jutok a gép közelébe, de abban a kevéske időmben ami van is, nem akarok küzdeni egy plusz "nyűggel". Nem a lustaságommal van baj ebben a történetben, hanem nem akarok én már pötyögni egy grafikus felületen, rühellem, elég volt a DOS, meg a QBasic, hányok már ezektől a múlt századi dolgoktól, ahogy Win alatt a cmd-től is, ha néha kell is használnom.
I02S3F:
A Win10-től is teljesen el lett véve a kedvem, mert egyre lassabb, egyre nagyobb, és egyre több a bug, illetve ahogy látom, a 11 sem kivétel ez alól, így azzal sem hiszem, hogy előrébb lennék hosszabb távon, ezért már korábban foglalkoztatott az újbóli linuxozás kérdése, nem most pattant ki a fejemből. A Suse 9.2 volt az első amivel ismerkedtem anno, azt is hiába akartam használni, végül mindig elengedtem, mert kényelmesebb volt az XP, később jött az Ubuntu disztrók korszaka, de ugyanoda lyukadtam ki több hónap használat után, hogy ment vissza a Win, mert erősen kompromisszumos volt, bugos, fagyogatós, na meg az a bűvös terminál... Úgyhogy nem null percesként esnék bele újra ebbe a világba, csak most szó szerint választanom kell a szükséges rossz között.
[ Szerkesztve ]
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Petya XT
aktív tag
válasz orion1025 #14963 üzenetére
Nekem az a dolog rendkívül iritáló, hogy majd mi megmondjuk mit használsz, meg mi megmondjuk, hogy mikor vegyél új gépet. Maga a rendszer is reklámok halmaza, millió felesleges funkció... Hát én meg azt gondoltam, hogy azé se, bármekkorát is szívok. Nem volt zökkenőmentes az átállás, sőt néha most is akadnak problémák. De fő rendszerként már nem tudok elképzelni Windows-t. Azt sem tudom már, hogy a 11 milyen. Amikor munka miatt kellett egy Windows, hónapokig szívtam vele, mire megtaláltam benne a dolgokat..... nemésnem, köszönöm. Most például ébresztettem egy 2. gen Intelt, Mint-tel. Azonnal ugrott. Én egyébként is zöld vagyok, amit lehet használtan veszem meg, semmit nem dobok ki. Ez az adjunk ki 300k egy irodai gépre, ez nem tudják letolni a torkomon soha. Nem szoktam szidni semmit, de erre én is azt mondom b@sszák meg.....
-
csixy
addikt
válasz zizidor #14954 üzenetére
OK
Egxyetértek.
Hurcolós USB-s SSD-s telepítésre én is megszoktam csinálni mindkettőt, csak az MBR-es boothoz előbb másik grub csomagot is kell telepíteni és úgymond becsapni a rendszert, hogy a /boot/grub mappába az i386-pc mappa is bekerüljön , mert az x86_64-efi mappa az uefi boothoz kell és az uefi boothoz való grub csomaghoz tartozik.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Linux mint 22 cinnamonra frissítettem és rendre beszernak a bootjaim az újabb 6.8.0-44-generic és a 6.8.0-45-generic kernellel is. A 6.8.0-41-generic kernellel egyernlőre be tudok bootolni. Lehet, hogy ez is redmondnak köszönhető?
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Aszi123
tag
válasz Petya XT #14964 üzenetére
& köszi a Brave ajánlást, tegnap este már nézegettem, eddig fasza.
És 300K? Haverom nemrég vett egy notit 470K-ért, de bugos és fagyogat a kereső (W11), most cseréli Macre. Amit írsz végtelenül egyetértek, a zöld résszel is.
#14919 Tim82 : Néztem már, nekem tucat. Átlagos, semmi nem fogott meg benne, sőt.
#14920ubyegon2: A jól használhatóságot egyre jobban szűkítették már akkoriban is, ma meg pláne. Pedig kísérleteztem anno mindenféle herélt win7-el ,de sosem volt igazán jó, azóta ahogy tudom, csak ebben volt komoly előre lépés, erőforrás igényben, meg desingben. Mondjuk a játék és a sok mérnöki cucc az azért mellettük szól a mai napig is. -
csixy
addikt
Átmenetileg egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs egy körre meggyógyítja, de utána a következő bootolásnál már megint bex@rik.
Ilyet még nem ezttem !!! Láttatok már ilyet????????????????
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
A linkelt leírásban nekem kicsit sok feleslegesnek tűnő beállítás van, például ennek a browser.sessionstore.interval
értéknek sem igazán cache to RAM szerepe van...Van pár megoldás, én ezer éve ezt használom, ha eszembe jut. Kapitány által javasolt megoldás se rossz, csak ott az FSTAB-ba is bele kell nyúlni.
Igaz ezek évtizedes megoldások, ahogy az előző hsz-ben is írtam, a mai hardverek mellett nem tűnnek fontosnak. Bár tény, hogy még a leggyorsabb NVMe SSD is csigának tűnik a RAM sebessége mellett és 32GB meg még adja is magát, hogy amit lehet onnan futtasson a user.
De ahogy erről szó esett már, a rendszer a FF-on kívül mindent intéz:
ubyegon@lmde:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 16G 0 16G 0% /dev
tmpfs 3,2G 1,8M 3,2G 1% /run
/dev/nvme0n1p5 49G 9,9G 37G 22% /
tmpfs 16G 0 16G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 8,0K 5,0M 1% /run/lock
/dev/nvme0n1p1 96M 56M 41M 58% /boot/efi
tmpfs 3,2G 2,5M 3,2G 1% /run/user/1000
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Vladi
nagyúr
Srácok mi a mai dátum? 1997?
Nincsen ezeknek a világon semmilyen objektív mérése. 20 éve vagyok linuxon. Mostmár a családom is azon van. Az asszony úgy kérte, hogy mostmár szedjem le a wint és tegyek neki "egérkéset".
a szoftverek az a bő egy tucat ami kell az ugyan az lenne linuxon és winen is. ezekkel meg annyira nagyon sok problémám nincs.
Ha mégis, akkor kicsit átmegyek winre és megértem, hogy nincs énnekem semmilyen igazi problémám.
il sole non sorge più ad Est!
-
tegyek neki "egérkéset"
XFCE?
Nekem hiányoznak a komolyabb és használhatóbb diagnosztikai programok (HWiNFO, HD Sentinel, MSI Afterburner, AIDA 64, FanControl, Videokártyák gyári kezelőszoftvere, stb.) Linuxról, plusz azok a benchmarkok, amiket szélesebb körben használnak (Furmark, Cinebench, stb.). Ráadásként ezek a diagnosztikai programok jól integrálódnak a rendszerbe. Különböző, hozzájuk tartozó érzékelőket tudsz elhelyezni az értesítési területre, riasztásokat küld, stb.
Ilyenek Linuxra nincsenek, ami van, az pedig igencsak butácska. Töredékannyi érzékelőt képes csak olvasni, matatni kell a terminálban hozzá, hogy engedélyeztetni tudd, körülményes a telepítése, stb. Az, hogy nekem órák hosszat fórumokat kell bújni, hogy egyáltalán hogyan állítsak be egy programot a terminálban, ami Windowson két kattintásból fut, az nevetséges.
Ezek a dolgok nekem nagyon hiányoznak a Linuxból és nem, nincs rá alternatíva, ami van, az pedig körülményesen használható. Ebben a Windows mérföldkövekkel jobb és többet tud.
[ Szerkesztve ]
-
válasz I02S3F #14975 üzenetére
Így van. Másik oldalról viszont a Linuxnak is megvannak a maga előnyei. Biztonságosabb(nak mondott), open source, belső tárolókból elérhető szigorúan ellenőrzött szoftverek, gyors rendszerfrissítés, részletekbe menően módosítható asztali környezetek, sokféle és változatos disztribúció kínálat.
Nekem az open source filozófia is tetszik és bebizonyosodott már a közelmúltban is, hogy nagyon hasznos tud lenni, hogy több szem többet lát.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
totron
addikt
Amit vért izzadva - közben tanulva! - be tudsz lőni egyszer, azzal nincs is gond igazán. Azzal van, ami effektíve nincs. Megoldás lehet persze a ló elé fogni a szekeret és idomulni a lehetőségekhez vagy azok hiányához: nem is akarod te azt igazán. Vagy ha de, akkor annyira de, hogy lefejleszted. Emulációt hagyjuk. Keresztplatformokat is lehet emlegetni, de ilyenekkel én inkább érzem magam a 12 vagy épp 0 humán ujjakat generáló AI-k világában. Nem vagyunk előbbre.
Egy ACDSee például soha nem lesz linuxra. Aki csak felületesen igényli az ilyen szoftvert az meg nem látja az árnyalatokat, az boldog. Nem mindenkinek jut ki ez. -
Vladi
nagyúr
Igen.
Azt azért lássuk be, ezek nagyon is rétegigények. A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
fancontrol az pont van, anno írtam róla cikket.#14976 Rowon
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.egyéként mi az isten nyila van ezzel a fórumotorral? Semmise úgy működik ahogy várnám.
-
válasz totron #14977 üzenetére
közben tanulva!
Kezdek öregedni, nekem már nincs türelmem, sem fölös időm ilyen dolgokkal szöszölni. Én csak használni akarom a gépet. A Debiant ennek ellenére úgy ahogy megtanultam kezelni, mert sok jót írtak róla és még fognak is. Nagyszerű disztró. De ugyanúgy nagyszerű a Linux Mint, a ZorinOS vagy a Fedora is. Ezeket is felrakod és mennek. Én csak ennyit várnék el a programoktól is. Legyenek a belső tárolókban, "sudo apt update && sudo apt install xyz -y" oszt jóvan. Többet nem is akarok foglalkozni a szoftverek állítgatásával, csak ami tényleg minimális.
Megoldás lehet persze a ló elé fogni a szekeret és idomulni a lehetőségekhez
Én ezt megoldottam egy mobil rackkel. Ha éppen kell a Windows, akkor bedobom a 2,5"-os SSD-t rajta a Windows 10-zel és arra bootolok be. Az esetek ~90%-ában meg Debiant használok.
Nyugalom a hosszú élet titka.[ Szerkesztve ]
-
A felhasználók 99% nem értené, hogy miről beszélsz.
A fiatalabb generáció igen (ők sokan vannak, napi sok órát a számítógép előtt) és ezt most nem sértésnek írom. Nagyon sokáig játszottam számítógépes játékokkal és ott fontosak a diagnosztikai programok. Nagy terhelést kapnak a hardverek, monitorozni kell, hogy éppen mit és hogyan művelnek a gépházban. Van, aki azt mondja, hogy ezek gondozásmentesek, tehát bedobod a gépbe a videókártyát oszt jóvan... szerintem meg pont nem, mert már az is bebizonyosodott, hogy a gyártók gyakran rátojnak arra, hogy a neked többszázezer forintért eladott termékkel mi lesz. Silány minőségű hővezető paszták, hővezető lapok, értelmetlenül magas fogyasztás, órajelek, stb. A hőmérsékleteken otthon gyönyörűen lehet lefaragni ilyen-olyan programokkal, ami a termék várható élettartamára is pozitív hatással lehet. Ezeknek a programoknak az ellátottsága is jobb még mindig Windowson, mint Linux alatt, bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Mondjuk a belső tárolók az nagyon nagy kinyalása a felhasználó seggeknek. Ezt sokan nem is értik mekkora királyság.
Így van és ehhez embereket foglalkoztatnak, akik karbantartják azokat a csomagokat/tárolókat. Ezek tényleg nagy dolgok! Összehasonlításként a Play Áruház jut eszembe Androidon, ott is óriási dolog, hogy van egy belső áruház, amit folyamatosan ellenőriznek és csak úgy nem tud bekerülni oda semmilyen szemét. Ami bekerül, az meg tudtommal gyorsan ki is derül.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha nem is Logout-ot használtál eddig, most azért lesznek kutyulások az oldalakon...még ha csak vétlen módon is, de erre érdemes készülni. (lezsó pörög ezerrel most, ha nem épp a filmes, sorozatos topikba filmesztétáskodik)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Petya XT
aktív tag
Én egy életkoron alapuló megoszlást látnék szívesen a linux oldalán. Nyilván nem reprezentatív, de itt, a fórumon is az látszik, hogy nem is a hozzáértés, az adott rendszer mélyebb ismerete dominál, hanem a kor. Amikor megérik az ember arra, hogy oké, ez már ilyen-olyan okból nem kell, váltsunk. És már van kitartása is, hogy elsajátítson alap ismereteket a rendszer használatával kapcsolatban.
Pont a diagnosztika, a játék, estlegesen valamilyen speciális célszoftver....ez nagyon sok embert visszatart. Amit a hardverek élettartamáról, és a beállításokról írtál, teljesen jogos. Kevés a lehetőség még ezen a területen, talán soha sem lesz.
Egy relatíve régi gép is (10-12 éves) hozni tudja linuxon azt, amit ma átlagfelhasználásnak nevezünk. Játékra meg az élelmesebbje már régen konzolt használ, amin a monitorozás annyi, hogy ráteszed a kezed a tetejére, hogy milyen meleg. Múltkor láttam valami gépet játékra, olyan 1 millió forint volt. Miiicsodda? Nem is néztem meg, hogy mi pontos konfig, mert az ára okán is felejtős. Én csak röhögtem rajta, más meg simán megveszi. Azon meg nehogymá linux fusson... A linux desktop soha nem lesz népszerű. Valahogy a PC, mint olyan is félrecsúszott a játékok és a mohó hardvergyártók okán. Leég a videókártya tápcsatlakozója? Szétfagyó Intelek? Ilyen-olyan Windows driver anomália? Többszázezres hardveren? Vicc az egész.
-
BigManus
addikt
válasz Petya XT #14985 üzenetére
Én pl. 51 évesen teljesen el is engedtem a Windows vonalat. Valahogy nem szimpatikus amit művelnek.
Linux alatt is megtaláltam azokat a cél szoftvereket amire szükségem van.
A legparásabb a műszaki rajzok miatt az Autodesk Inventor alternatíva volt, de a FreeCAD ott van erre.
Nem mondom, kompromisszum kellett, de okafogyott lett nálam a Windows.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
válasz Petya XT #14985 üzenetére
Játékra meg az élelmesebbje már régen konzolt használ
Ez is igaz. Nálam azért van és volt mindig számítógép, mert szvsz több játékcím érhető el rá, könnyebbnek tartom az egér + billentyűzet irányítást és 2 (vagy több) készülék helyett van 1 olyanod, ami mindenre jó, kevesebb helyet is foglal.
Vicc az egész.
Szerintem is, de azért volt ez még ennél is rosszabb, mármint a Linux. A nagy Linuxos cégeknek is elsődleges célterület inkább a szerverek, mint a desktop. Utóbbi is használható, csak nem arra szánják elsősorban a termékeiket. Én nagyon csodálkoznék, ha 10 év múlva az IBM hátszeles Fedora eljutna mondjuk egy Windows szintre, mert ott azért van pénz is.
Valahogy a PC, mint olyan is félrecsúszott a játékok és a mohó hardvergyártók okán.
Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz. Ne kérdezd, hogy hol olvastam, mert már nem emlékszem rá. Az sem biztos, hogy igaz, de elgondolkodtató.[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
Én nagyon csodálkoznék, ha 10 év múlva az IBM hátszeles Fedora eljutna mondjuk egy Windows szintre, mert ott azért van pénz is.
Ez nagyon kétséges, bár van benne logika. Én azt látom, hogy borzasztóan tagolt a linux szegmes, akár desktop szinten is, és ez riasztó sokak számára. Az meg többeknél kizáró ok, ahogy olvasgattam, ha nem közösségi egy disztró, hanem valami nagyobb cég áll mögötte.
Amerre haladunk, valószínűleg asztali gépek sem lesznek az otthoni felhasználóknál 10 év múlva, nemhogy linux. Felnőtt már egy generáció, akik a mobil eszköziken élik digitális életüket. Számukra meg teljesen érdektelen lesz, hogy mi van a motorháztető alatt.Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz. Ne kérdezd, hogy hol olvastam, mert már nem emlékszem rá. Az sem biztos, hogy igaz, de elgondolkodtató.
Óóó, hát persze. Össze vannak ezek nőve szépen már nagyon régen, nem hiába kerül annyiba egy gép mint amennyibe. Kéz kezet mos.
[ Szerkesztve ]
-
Én azt látom, hogy borzasztóan tagolt a linux szegmes, akár desktop szinten is, és ez riasztó sokak számára.
Igen, bár erre a tagoltságra is van pro és kontra is. Pro, hogy mindenkinek lehet egy ötlete, amit megvalósíthat, kontra, hogy teljesen szét van tagolva az egész, ahelyett, hogy egy nagy disztrót fejlesztene mindenki céltudatosan.Az meg többeknél kizáró ok, ahogy olvasgattam, ha nem közösségi egy disztró, hanem valami nagyobb cég áll mögötte.
Ezt mondjuk nem értem miért. A Linux világban is van egy-két szemétláda cég (pl. 0r4cl.), de azért összességében mindegyik a Linux szekerét tolja előre, amiből a közösségi disztrók is profitálnak. A Debian is átvette a Red Hat fejlesztéseit (systemd, stb.).
Amerre haladunk, valószínűleg asztali gépek sem lesznek az otthoni felhasználóknál 10 év múlva, nemhogy linux.
Na az lehet. Nagyon sok háztartásban a telefon mellett laptop van, a toronygépek már lassan lehet, hogy kihalnak. ott vannak a miniPC-k is, amik hibátlanok... felvesz 10-15 wattot és hibátlanul végzi a dolgát. Tudsz vele böngészni, filmet nézni, meg mindent, ami alap felhasználás.Állítólag a p*rnó után a számítógépes játékokban van a legtöbb pénz.
Bocsánat, ezt mondjuk elírtam, mert videojátékok akart lenni. Abban már benne van a konzol is.
-
Petya XT
aktív tag
Eleve sokan azt gondolják, hogy egy cég, ami az adott disztro mögött van, az csakis rossz lehet. Ezt a jó öreg Gates elintézte jó hosszú időre, ha nem örökre. Ezen már nehéz lesz változtatni, főleg, hogy sok a szelet a tortában. Az irányt nem tudom, hogy jó e vagy rossz, de az általam használt disztrók közül a Manjarónál látom, hogy iszonyat nagy a fejetlenség(X11,Wayland). Ez nem igazán mutat a stabil fejlődés felé.
Abban teljesen egyetértek, hogy egy-két nagyobb projekt megfelelőbb lenne, mint a millió kicsi.
Mini pc? Régen hetente hoztak valami gépet, ebben az évben talán összesen két Ryzen konfigot szereltem, meg valami laptopban cseréltem kijelzőt, egy- két telepítés volt még... Nincs gép már sok helyen most sem. A mostani TV-kben ott van minden. A többit elintézik mobil eszközről. Kihalóban a torrent, streamelnek mindent, otthonról az emberek többsége nem dolgozik, nem is akar még egy eszközt fenntartani. Tényleg nagyon kíváncsi leszek mi lesz ezzel a piaccal. Az asztali pc eladások is mélyponton. Ha kidurran a játék lufi, az egy érdekes történet lesz, mert ezeket az árakat nem mindenki tudja megfizetni, sőt.
Apropó konzol. Megveszel egy konzolt, egy normális videókártya árának feléért. Cserében csendben elvan a TV alatt, Néha megveszel rá egy-egy címet, én pár ezer forintért veszem meg a PS Store-ban, nem a Steamen 60-70 euróért. Megéri? Nekem meg, mert nem kell kínlódni a hardverrel, igénytelen dolog teljesen. Van fél órám(egyébként nincs), bekapcsolom és megy, nem kell vele szórakozni.
-
válasz Petya XT #14990 üzenetére
Manjarónál látom, hogy iszonyat nagy a fejetlenség(X11,Wayland). Ez nem igazán mutat a stabil fejlődés felé.
Manjaro a rolling modelljével tuti, hogy ilyen is marad, fejetlen.
Kihalóban a torrent, streamelnek mindent
Közben megjelentek a 22 terás merevlemezek is, elérhető áron.
Tényleg nagyon kíváncsi leszek mi lesz ezzel a piaccal
Szerintem az asztali számítógép majd előbb-utóbb megszűnik és beépítenek mindent az emberbe. De az még nem most lesz, hanem majd 50-100 év múlva? Lehet sokat is írok.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
aktív tag
A Manjaro kapcsán: Elengedtem a hibrid grafikát. Átkötöttem az egészet Nvidiára az alaplapi kimenetről. Szerintem hiba volt így használni ennyi ideig. Ráhagyom az Intelt. Érdekes módon megszűntek a programok alatti grafikai problémák. Itt hagytam az egészet 1,5 óra Unigine tesztre, de minden rendben volt.
22 TB-os merevlemez? Ahhoz azért neki kell feszülni mire telepakolod.
-
Vladi
nagyúr
"Szerintem az asztali számítógép majd előbb-utóbb megszűnik és beépítenek mindent az emberbe. "
áh! dehogy lesz ilyen. ebben az évezredben biztos, hogy nem. az unokáink a 30-40 éves hardvereket fogják bütykölni, hogy még egy kis ideig legyenek gépeik.
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Olyan problémával szembesültem, amivel még sosem.
Évek óta dual boot-ban van a laptopomon egyetlen ssd-n a Mint és Win10.
Múlt héten kipróbáltam a Kali-t a Mint helyére, de nem maradtam annál, így ment vissza a friss Mint. Viszont azóta nincs grub menüm.
Ha felteszem frissen a Mint-et, akkor abba bootol. Ha grub-customizerrel (amit évek óta megelégedéssel használok) átállítom az elsődleges rendszernek a windows-ra, akkor meg abba bootol. Rendszerválasztó képernyő nincs. Megjegyzem mindkét esetben van kb 10mp-ig fekete képernyő, de maga a menü nem látható.Az lehet, hogy a Kali valamit elcseszett? Esetleg helyre kellene állítanom Windows -ban az mbr-t és utána felrakni a linuxot?
Mindenféle próbálkozást nehezít, hogy a win-be bootoláskor már sehol nincs a Mint elérhetősége, tehát nem tudok ide-oda bootolni és próbálkozni. Csak újratelepítve a Mint-et tudom elindítani, vagy maradok a win-ben...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Lexus, Toyota topik
- Tőzsde és gazdaság
- AMD A10, A8, A6, A4 7xx0 "Kaveri" & "Godavari" APU
- Elektromos autók - motorok
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek