Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz growler #14701 üzenetére
Nálam még 21.2 fut napi használatban, ott ez van:
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammyennyi aktív repo van:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http://mirror.pmf.kg.ac.rs/mint/packages.linuxmint.com victoria main upstream import backport
2: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy main restricted universe multiverse
3: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-updates main restricted universe multiverse
4: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-backports main restricted universe multiverse
5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiversemennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Dehogy kell, azért vannak a forrástárolók fenn, ha valaki egy csomagot forrásból akar forgatni. Nálam például csak ennyi van: (de ha van src repo, azokat ki szoktam iktatni)
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ inxi -r
Repos:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list
1: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free contrib non-free-firmware
2: deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
3: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$Host: MiWiFi-R3G-srv Kernel: 6.1.0-17-amd64 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.6.8 tk: GTK v: 3.24.38 vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Elhiszem, hogy olvastad valahol, de az tuti, hogy mezei desktop telepítéshez és az azt követő upgrade-ekhez nem kell. Ha pár pillanatra belegondolsz, miért is kéne?
Szerintem kérdezz rá erre a dolgora a Debian topikjában, nehogy úgy szenderülj át az örök vadászmezőkre, hogy ezt nem jól tudod. (vagy én nem jól tudom, gyakorlatilag mindegy)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
growler
őstag
Ujabb hardware osszetetelu gepekre: [link] 6.5-os kernellel.
-
nagyúr
válasz growler #14707 üzenetére
System:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyEszerint a frissített beta 21.3 verzió is Edge lenne?
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #14708 üzenetére
21.2-rol 21.3-ra frissites utan nalam maradt az 5.15-os kernel.
Nehany perccel ezelott inditottam a "sima" 21.3-at live-kent,
Az "uname -r" azon is az 5.15-ost mutatta.
A Frissiteskezelo kilistazott jopar frissitenivalot, de kernel nem
volt kozuttuk.
Telepitett rendszeren persze barmikor telepitheto a 6.5-os.
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz growler #14709 üzenetére
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul.Ja igaz, abban már az van. Nyilván nagyon új hw esetén ez lényeges. Amúgy fene se érti,mi mikor és miért épp azt a kernelt rakja fel/használja, amit. 21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja. Lehet az se mindegy, mivel frissítesz...
-
nagyúr
válasz growler #14711 üzenetére
Korán van még...
Ezeket írtam az előbb, nem az jön le belőle, hogy két külön telepítés?
21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammySystem:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyNem frissítek 21.2-ről, majd lassan átköltözöm az új rendszerre, többnyire így szoktam. Mondjuk Cinnamon 6 miatt hamar át kéne, mert tényleg jó lett, pörgősebb és lassan kevesebb erőforrással beéri, mint a klasszikus light DE-k.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #14712 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel, de .. [link]
Ez a Mint Cinnamonra vonatkozik.
Hogy az LMDE-n mi a helyzet? Azt nem tudom - azzal nem foglalkoztam.
Pont verziorol pont verziora mindig frissiteni szoktam (rendszer-
visszaallitasi pont keszitese utan)
Foverzio frissitest most legutobb 20.2 rol 21-re probaltam,
de ugy kiherelte a belakott rendszert, hogy megfogadtam
soha tobbe![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz growler #14713 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel
Főleg mivel írtam is többször, hogy külön nem foglalkozom kernelekkel, HP 8570p mindennel jól fut, nem mai gyártású gép. Amúgy köztes verziókkal időnként én is csinálok verzióugrást, de főverzióval nem látom értelmét, mivel az már nem a Mint-tól függ, lévén Ubuntu főverzió is változik már. Nyilván csináltam már nem napi használatú telepítésen, baja nem lett a rendszernek ettől sem.
LMDE6 kernele is volt tegnap.
-
Vladi
nagyúr
Vesszek meg ha értem én ezt.
hogyvan ez msot homályosítsatok már fel.
most ugye elivleg 21.x van telepítve. most jött ki a 21.3. akkor arra kell frissíteni?
most nyomtam a csajok laposán egy apt-get upgrade-t de kernelt azt például visszatartja.debianban ilyenkor dist-update kell vagy mi a szösz, de akkor majd az is frissül 12-ről 13-ra?
il sole non sorge più ad Est!
-
csixy
addikt
Kell telepíteni egy mintupgrade progit. Utána futtatni a mintupgrade progit. De előtte legyen egy timeshift mentés csinálva, mert másképp nem fog elindulni a mintupgrade.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Vladi
nagyúr
válasz growler #14720 üzenetére
Nekem jó az 5-ös sorozat.
Egyébként az aptitude feltette a maradék frissítést, most minden frissítve.
Vsizont továbbra is 21.1 verzióm van.A grafikus verzió frissítővel fel tudnám tenni 21.3-at. Csak azt nem értem minek. Ha megnézem a táblázatot, 21.1-21.3-ig azt írja, hogy lts, 2027-ig támogatott és ubuntu jimmyre épül...
De akkor mi a fene a különbség a verziók között?? A vezetőjüknek évente új szeretője van, vagy mi?
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
drr
őstag
Sziasztok!
A legfrissebb Firefox használhatatlan lett. Itt a crash report, hatha valakinek mond valamit és tudna segíteni
Accessibility: Active
AdapterDeviceID: 0x0de3
AdapterDriverVendor: nvidia/unknown
AdapterDriverVersion: 390.157.0.0
AdapterVendorID: 0x10de
Add-ons: langpack-hu%40firefox.mozilla.org:122.0.20240118.164516,formautofill%40mozilla.org:1.0.1,pictureinpicture%40mozilla.org:1.0.0,screenshots%40mozilla.org:39.0.1,webcompat%40mozilla.org:121.0.0,default-theme%40mozilla.org:1.3,addons-search-detection%40mozilla.com:2.0.0,google%40search.mozilla.org:1.4,wikipedia%40search.mozilla.org:1.3,ddg%40search.mozilla.org:1.4,vatera%40search.mozilla.org:1.3
AvailablePageFile: 189665280
AvailablePhysicalMemory: 2249854976
AvailableSwapMemory: 2147479552
AvailableVirtualMemory: 4249223168
BackgroundTaskMode: 0
BuildID: 20240118164516
ContentSandboxCapabilities: 87
ContentSandboxCapable: 1
ContentSandboxLevel: 4
CrashTime: 1706179072
DOMFissionEnabled: 1
DOMIPCEnabled: 1
DesktopEnvironment: x-cinnamon
EMCheckCompatibility: true
EventLoopNestingLevel: 1
GpuSandboxLevel: 0
GraphicsNumActiveRenderers: 1
GraphicsNumRenderers: 1
HeadlessMode: 0
InstallTime: 1706177365
IsWayland: 0
LastStartupWasCrash: 1
LinuxUnderMemoryPressure: 0
Notes: Freedesktop SDK 23.08 (Flatpak runtime)FP(D00-L1000-W0000000-T010) Has dual GPUs. GPU #2: AdapterVendorID2: 0x8086, AdapterDeviceID2: 0x0166WR? WR+ WebGL? libGL.so.1? libGL.so.1+
ProductID: {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}
ProductName: Firefox
ReleaseChannel: release
SafeMode: 0
SecondsSinceLastCrash: 67
StartupCacheValid: 0
StartupCrash: 0
StartupTime: 1706179066
SubmittedFrom: Client
TelemetryEnvironment: {"build":{"applicationId":"{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}","applicationName":"Firefox","architecture":"x86-64","buildId":"20240118164516","version":"122.0","vendor":"Mozilla","displayVersion":"122.0","platformVersion":"122.0","xpcomAbi":"x86_64-gcc3","updaterAvailable":true},"partner":{"distributionId":"mozilla-flatpak","distributionVersion":"1.0","partnerId":null,"distributor":null,"distributorChannel":null,"partnerNames":[]},"system":{"memoryMB":5820,"virtualMaxMB":null,"cpu":{"extensions":["hasMMX","hasSSE","hasSSE2","hasSSE3","hasSSSE3","hasSSE4_1","hasSSE4_2","hasAVX","hasAES"]},"os":{"name":"Linux","version":"5.15.0-92-generic","locale":"hu-HU","distro":"Org.freedesktop.platform","distroVersion":"23.08"},"hdd":{"profile":{"model":null,"revision":null,"type":null},"binary":{"model":null,"revision":null,"type":null},"system":{"model":null,"revision":null,"type":null}},"gfx":{"D2DEnabled":null,"DWriteEnabled":null,"ContentBackend":"Skia","Headless":false,"EmbeddedInFirefoxReality":null,"TargetFrameRate":60,"adapters":[{"description":"GeForce GT 635M/PCIe/SSE2","vendorID":"0x10de","deviceID":"0x0de3","subsysID":null,"RAM":0,"driver":null,"driverVendor":"nvidia/unknown","driverVersion":"390.157.0.0","driverDate":null,"GPUActive":true},{"description":null,"vendorID":"0x8086","deviceID":"0x0166","subsysID":null,"RAM":null,"driver":null,"driverVendor":null,"driverVersion":null,"driverDate":null,"GPUActive":false}],"monitors":[{"screenWidth":1366,"screenHeight":768}],"features":{"compositor":"webrender_software","hwCompositing":{"status":"blocked:"},"gpuProcess":{"status":"unused"},"webrender":{"status":"blocklisted:FEATURE_FAILURE_WEBRENDER_OLD_NVIDIA"},"wrCompositor":{"status":"blocked:FEATURE_FAILURE_DISABLE_RELEASE_OR_BETA"},"openglCompositing":{"status":"unavailable:FEATURE_FAILURE_OPENGL_NEED_HWCOMP"},"omtp":{"status":"unused"}}},"appleModelId":null,"hasWinPackageId":null},"settings":{"blocklistEnabled":true,"e10sEnabled":true,"e10sMultiProcesses":8,"fissionEnabled":true,"telemetryEnabled":false,"locale":"hu","intl":{"requestedLocales":["hu-HU"],"availableLocales":["hu","en-US"],"appLocales":["hu","en-US"],"systemLocales":["hu-HU"],"regionalPrefsLocales":["hu-HU"],"acceptLanguages":["hu-hu","hu","en-US","en"]},"update":{"channel":"release","enabled":false,"autoDownload":false,"background":true},"userPrefs":{"browser.shell.checkDefaultBrowser":true,"browser.search.region":"HU","browser.search.widget.inNavBar":false,"browser.urlbar.autoFill":true,"browser.urlbar.autoFill.adaptiveHistory.enabled":false,"browser.urlbar.dnsResolveSingleWordsAfterSearch":0,"browser.urlbar.quicksuggest.dataCollection.enabled":false,"browser.urlbar.suggest.quicksuggest.nonsponsored":false,"browser.urlbar.suggest.quicksuggest.sponsored":false,"media.gmp-gmpopenh264.lastInstallStart":1706178652,"media.gmp-gmpopenh264.lastDownload":1706178653,"media.gmp-gmpopenh264.lastUpdate":1706178653,"network.trr.strict_native_fallback":false,"widget.content.gtk-high-contrast.enabled":true},"sandbox":{"effectiveContentProcessLevel":4,"contentWin32kLockdownState":3},"addonCompatibilityCheckEnabled":true,"isDefaultBrowser":false,"defaultSearchEngine":"google-b-d","defaultSearchEngineData":{"loadPath":"[addon]google@search.mozilla.org","name":"Google","origin":"default","submissionURL":"https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q="}},"profile":{"creationDate":19574,"resetDate":19747,"firstUseDate":19574},"addons":{"activeAddons":{"langpack-hu@firefox.mozilla.org":{"version":"122.0.20240118.164516","scope":1,"type":"locale","updateDay":19747,"isSystem":false,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Firefox Language Pack for Magyar (hu) – Hungarian","name":"Language: Magyar (Hungarian)","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"signedState":2,"quarantineIgnoredByApp":false,"quarantineIgnoredByUser":false},"formautofill@mozilla.org":{"version":"1.0.1","scope":1,"type":"extension","updateDay":19747,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":null,"name":"Form Autofill","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"pictureinpicture@mozilla.org":{"version":"1.0.0","scope":1,"type":"extension","updateDay":19710,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Fixes for web compatibility with Picture-in-Picture","name":"Picture-In-Picture","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19710,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"screenshots@mozilla.org":{"version":"39.0.1","scope":1,"type":"extension","updateDay":19683,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Take clips and screenshots from the Web and save them temporarily or permanently.","name":"Firefox Screenshots","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19683,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"webcompat@mozilla.org":{"version":"121.0.0","scope":1,"type":"extension","updateDay":19710,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Urgent post-release fixes for web compatibility.","name":"Web Compatibility Interventions","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19710,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false}},"theme":{"id":"default-theme@mozilla.org","blocklisted":false,"description":"Az operációs rendszer beállításainak követése a gomboknál, menüknél és ablakoknál.","name":"Rendszertéma – automatikus","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"1.3","scope":4,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"updateDay":19747},"activeGMPlugins":{"gmp-gmpopenh264":{"version":"2.3.2","userDisabled":false,"applyBackgroundUpdates":1}}},"experiments":{"add-an-image-to-pdf-with-alt-text-rollout":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"csv-import-release-rollout":{"branch":"enable-csv-import","type":"nimbus-rollout"},"ech-roll-out":{"branch":"rollout","type":"nimbus-rollout"},"extensions-migration-in-import-wizard-116-rollout":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"mixed-content-level-2-roll-out-release-113":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"mozillaaccounts-toolbar-button-default-visibility-existing-user":{"branch":"treatment-a","type":"nimbus-rollout"},"phc-10-test":{"branch":"rollout","type":"nimbus-rollout"},"upgrade-spotlight-rollout":{"branch":"treatment","type":"nimbus-rollout"}}}
Throttleable: 1
TotalPageFile: 8250433536
TotalPhysicalMemory: 6102953984
URL: about:home
UptimeTS: 5.50881437
UtilityProcessStatus: Running
Vendor: Mozilla
Version: 122.0
useragent_locale: hu
This report also contains technical information about the state of the application when it crashed.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz growler #14723 üzenetére
Cinnamon esetén a legfőbb előnye a verzió frissítésnek, az az, amit a Mint fejlesztők hozzáraknak az Ubuntu alapokhoz. Cinnamon 6.x például jóval pörgősebb az 5.8.x-nál és a Nemo meg ezekkel együtt az Xapps, amik miatt érdemes 21.3-ra frissíteni.
-
zizidor
őstag
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A verziókhoz külön repo-k tartoznak, így simán lehetnek különböző csomagok, vagy ugyanazokból eltérő verziók, és általában az újabbak kapnak gyakoribb frissítést.
Az újabb kernelek esetén sem pusztán annyi, hogy több hardvert támogatnak. A 6.5 szériánál pl. jelentős teljesítmény optimalizálás volt a CPU-t (főleg AMD) és az Ext4, Btrfs, NTFS fájlrendszereket érintően.
Nyilván vannak sokan akiket ez nem érdekel, meg olyanok is, akiknél igenis számít. Én pl. azért használom a 6.5 kernelt, mert az 5.2-vel (és Windows alatt is) borzalmas a laptop hangja, teljesen élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást *.
De nem hardver hiba, mert új kernellel teljesen jó.* Nem a laptop hangszórója, hanem maga a hang kimenet. Olyan, mintha bekapcsolna valami automatikus hangerőt, olyankor egy komolyabb basszus mellett egy pillanatra elhalkul minden más, aztán vissza. Mintha valaki ide-oda rángatná a hangerőt. Tévén láttam hasonlót, ott is borzasztó volt, de ott legalább ki lehetett kapcsolni.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Üdv,
Van Linux Minten ez a mintstick nevezetű lemezképíró alkalmazás, ami úgyszint megtalálható Debianon is. Megmondom őszintén egy Rufushoz képest furcsállom a csomag működését.
Honnan tudja, hogy én egy lemezképet MBR-re vagy GPT-re akarom kiírni? Semmi ilyen funkció nincs benne, csak egy lemezképet kér és egy meghajtót, majd utána kiírja és ennyi...
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
zizidor
őstag
Honnan tudja, hogy én egy lemezképet MBR-re vagy GPT-re akarom kiírni?
Kipróbáltam. Nem tudja, de nem is érdekli. Akár MBR, akár GPT volt előtte, simán kiírja rá az ISO lemezképet particionálás nélkül (úgy mint a floppy lemezeknél).
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Icamingo
tag
Sziasztok!
Gekkbench 6-ot mikor futtattam, akkor elindult parancssorban, azonban utána nem nyílt meg a Mozilla, hogy megjelenítse az eredményt, hanem egyszerűen bezáródott a parancssor.
Alapértelmezett alkalmazásoknál be van állítva a Mozilla.
Linux Mint 21.2 Cinnamon.
Mi lehet a baj?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat![ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Szevasztok. Van egy meglehetősen gyengusz ACER laposom,gyárilag win 11 rendszerrel.Acer spin SP111-33
CPU:2x1100MHz
mem:4 giga
VGA:intel uhd600
Böngészés, YT , FB és hasonló felhasználás, de ez még ehhez is lassú.
Tanácsot kérnék mint kezdő felhasználó, milyen linuxot kéne rá telepíteni, ami magyar és sokkal gyorsabb lenne. +hogy a legegyszerűbb telepíteni. köszi. -
Keef_Lee
senior tag
L Minten a külső forrásból származó progik (Opera, Vivaldi) indításánál elkezdte, hogy a bejelentkezéskor nem adtam meg a kulcstartó nyitását és hitelesítést kér. Erről hogy tudom lebeszélni? Mintha eddig ilyet nem csinált volna (Bejelentkezéskor nem kér jelszótra van állítva az oprendszer.)
-
margithid
veterán
A wifi sticket már tudja kezelni a linux mint?
Van egy régi i7 3770-es gépem,16 GB RAM-mal,ezen gondolod még jó ideig elketyegne ez a rendszer, Windows 10 támogatás meg nemsokára lejár -
nagyúr
válasz margithid #14742 üzenetére
A sebesség hány százalékát hozza?
Igen. (ez azt jelenti, hogy a kérdés értelmezhetetlen)
Drivereket külön kell telepíteni vagy magától felismeri?
Mint látod, chipsetfüggő a dolog: USB WiFi chipset information for Linux Célszerű olyat venni, aminek a drivere a kernelben van, azt nyilván automatikusan felismeri, például a Realtek chipes adapterek driverezése tud hajtépős lenni.
Chrome böngésző megy alatta?
Ha működik a netkapcsolat, akkor miért ne menne?
Ha még nem vettél adapter, célszerű Amazonon lecsekkolni, ha vettél... (ezt inkább nem írnám le)
listák ebben is
Ha ennyire pontatlan kérdéseket teszel fel, akkor javasolni fogom a Látóasszonyok topikját.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz margithid #14744 üzenetére
Valaki írta, hogy 50 megából jó ha 10 megy mint alatt.
Aham értem. Még több valaki meg azt írta, hogy a Linux nem is használható desktop OS-ként... Alapozhatsz ilyen infókra is, hogy valaki azt mondta, de ez a topik nem az ilyen marhaságokra épül. (gondolom aki Alin vesz 300 forintos N-es wifi dongle-t, az ír ilyen okosságokat)
Hát ha hajtépős, akkor inkább hanyagolom.
Van pár olyan chipset, ja, de amik javasoltak például a 2024-es listában, azokkal nincs gond.
Ubuntu is ennyire problémás?
Debian/Ubuntu/Linux Mint ugyanazon rendszeralapon működik, de a többi, nem Debian alapú rendszeren is kb ugyanez a helyzet. Szerintem ne hanyagold, az a notebook még igen jól fog futni Linuxon sokáig. Most egy 2012-es kiadású HP Elitebook 8570p-n írok, mondjuk ebben éppen van kétsávos wifivevő...
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz margithid #14742 üzenetére
Plug 'n' Play. Bedugtam, megy, igaz csak USB2-es portom volt szabad.
A "current link speed" 130 MB/s, ha ragaszkodsz a számadatokhoz.
Brave browsert használok mindenhol, de a böngető nem a dongle függvénye."A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
válasz margithid #14746 üzenetére
Nem számít, azon a desktopon is jól fog futni az i7-es CPU alapján, csak legyen benne bőven RAM.
Érdemes ezt a listát is böngészgetni amúgy:
Visszavonom az Aliexpresses wifi stickek cikizését, ebben a listában van jópár, ami in-kernel driveres, szóval pluginplay:
USB WiFi adapters that are supported with Linux in-kernel drivers
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Xbox Series X|S
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Napelem
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Formula-1
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- PC játékok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest