Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz zizidor #14549 üzenetére
Ennek a lehetősége már az LMDE 6-ban is benne van. a /lib/grub mappából az x86_64-efi-signed mappát kell átmásolni a /boot/grub mappába. Utána bebootolni valami fondorlatos módon secure boottal. Aztán valahogy bemásolni az EFI partícióra és sudo update-grub. Nem tudom pontosan de valahogy így. Én így szoktam az UEFI bootos linuxot megtanítani Legacy módra is bootolni. Átmásolom az i386-pc mappát , ha van, de ha nincs, akkor előbb a synaptic-kal telepítgetek össze-vissza grub verziókat, amíg össze nem jön mind a két számomra fontos mappa a /lib/grub mappában és ezután már csak be kell bootolni a barkácsolt linuxomat egy másik legacy linux segítségével és sudo grub-install /dev/sda például és utánna sudo update-grub. Ezutrán már bootolható Legacy módra is. De aztán UEFI-be kell bootolni, hogy a sudo update-grub csatakiáltásra az UEFI- s windowst is felvegye a grub-menübe és minden megvan . Csak ésszel ne akarjuk a legacys grub menüből elindítani az UEFI-s windowst. .... Bár már egyszer úgy megkavartam, hogy UEFI módban az i386-pc mappa dolgozott. Ki érti ezt?
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz Doky586 #14552 üzenetére
Ha hordozható USB-s SDD-re van telepítve a swájci bicska linuxom, akkor szükséges lehet, hogy Legacy, vagy MBR vason is elindítható legyen.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Doky586
nagyúr
Nekem meg a hordozható USB-s SDD-re telepített a swájci bicska windowsom, inkább secureboot kompatibilis legyen mert 10 évnél öregebb gépbe már felesleges hogy bebootoljon. A régi 20 éves gépen meg legalább win7 van ami már olvassa a bitlockert is, mert hordozható eszköznél ez alapfeltétel.
Minden másra meg ott a Parted Magic, live linux mint, hbcd.. -
zizidor
őstag
Köszi, ezt megpróbálom. Tegnap csináltam egy telepítést virtuális gépre (már a Virtualbox is tud secure bootot), aztán elkezdtem összehasonlítgatni a host fájlokkal. Egyelőre úgy tűnik teljesen egyformák, úgyhogy nem egészen értem. Az EFI partíción lévőknek van rendes aláírása, de azzal eddig sem volt gond.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
zizidor
őstag
Próba megvolt, nem lettem sokkal okosabb. Alapból telepítve van a grub-efi-amd64-signed csomag és a shim-signed is. A /boot/efi könyvtár alatt ugyanezek a fájlok vannak. Összehasonlítottam, az Edge változat is ugyanezeket rakja fel.
(A grubx64 a Canonical, a shimx64 a Microsoft aláírásával rendelkezik. A tanúsítványok is importálva lettek.)A probléma, amin eddig nem sikerült túllépni, hogy a secure boot nem enged aláírás nélküli kódot betölteni és futtatni, márpedig a GRUB-nak van egy tonna külső modulja, aláírás nélkül. Az x86_64-efi-signed könyvtárban egyáltalán nincsenek is külső modulok, nyilván azért, mert úgysem lehetne használni őket. Vagyis a GRUB csak arra használható, amihez nem kell külső modul. Ezen legfeljebb a secure boot kikapcsolása segíthet.
-
zizidor
őstag
válasz Doky586 #14557 üzenetére
Én is úgy emlékszem, hogy nem szokott gond lenni a telepítéssel, jó pár secure bootos gépre tettem már fel. Amihez további tanúsítvány kell (pl. nvidia driverek), azt újraindításkor megoldja a mokmanagerrel. Yumi helyett én a Ventoy-t szoktam használni, annak ugyanúgy van importálható tanúsítványa.
Inkább az a probléma, hogy a GRUB a moduljai nélkül csak alapvető dolgokra használható. Be lehet tölteni vele a Linuxot vagy a Windowst is, de egy kívánt grafikus módot (felbontást) már nem. Van akinél elvárás, hogy grafikus felületű menüből választhasson, melyik oprendszert akarja indítani. Ehhez meg ki kell kapcsolni a secure bootot. Egyelőre nem tragikus, tapasztalat szerint most még így is megy a Windows, de ki tudja mikor gondolják meg magukat.
-
zizidor
őstag
Hupsz, egy grub frissítés?
-
Dani_kp
addikt
Lehet hülye kérdés, de a mint-en lévő pendrive lemezkép-író ér valamit? Akármikor csináltam pendrive telepítőt vele sose működött, csak az amit a rufus-sal készítettem.
Ezzel kapcsolatban, linux mint alatt van valami alternatívája a rufus-nak?Régen itt ph-n, az egyik linuxos topicban, találtam egy linket, amin össze voltak gyűjtve a win-es programok linuxos alternatívái, de nem találom. Esetleg ebben is kaphatnék egy kis segítséget. Előre is köszönöm a válaszokat.
https://ingatlan.com/33821564
-
Doky586
nagyúr
válasz Dani_kp #14561 üzenetére
Azért nem egy ördőngősség egy ISO-t kirakni pendrivera.
Az ISO tartalmát kell kimásolni egy Fat32 pendrivera.Akár egy unzip programmal, akár így [link]
Ez ugyanígy van windows és linuxnál is. Felesleges ide rufus. Csak a hozzá nem értőknek kellenek ezen progik amik megcsinálják helyettük amit ők is megtudnának tenni.A biosban meg célszerű kikapcsolni a CSM-et.
-
-
zizidor
őstag
válasz Dani_kp #14561 üzenetére
Nem próbáltam még, de Linuxra letölthető a Balena Etcher.
Ventoy-t szoktam használni, annál elég csak rámásolni az iso fájlokat.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
csixy
addikt
-
Dani_kp
addikt
Köszönöm mindenkinek a választ és a segítséget .Linux mint telepítő valóban ment sima formázás illetve az iso fájl csatlakoztatása után átmásolni a pendrive-ra. Mondjuk csinálni kellett egy bios resetet, hogy rendesen el is induljon a telepítő.
Ellenben a win telepítő hibát dobott, azt csak rufus -sal kellett megcsinálnom.
Na mindegy is, sos-be jött hozzám két laptop, hogy újra kellene rakni (az egyik az enyém is lett), de már rég nem foglalkozok ilyenekkek, pontosan az ilyen vacakolások miatt. Magamnak megcsinálom, de más oldja meg ahogy akarja, már évek óta letagadom, hogy konyítok hozzá egy kicsit.https://ingatlan.com/33821564
-
KAMI911
aktív tag
-
zizidor
őstag
Nem kimondottan Mint-hez kapcsolódó kérdés, de az nVidia driverek igény szerinti módja tulajdonképpen mit takar? Bármikor használhat egy program IGP helyett GPU-t, vagy csak akkor, ha eleve úgy indítom? (jobb klikk, futtatás hozzárendelt GPU-val, vagy ilyesmi.)
-
Petya XT
aktív tag
válasz zizidor #14568 üzenetére
...de az, mert én úgy vettem észre, hogy a Mint-ben nem működik normálisan. Hiába indítasz egy programot úgy, pl egy böngészőt, ugyanúgy IGP-vel futtatja. Bizonyos programok, pl a Boinc, érzékeli a kártyát és használja is, és minden 3D program is. Fel lehet profilozni, szabályokat létrehozni, de én feladtam. Működik, csak nem minden program esetében.
Teljesítmény módban meg értelmét veszti az egész. Szerintem a zárt driver hülyesége.
-
zizidor
őstag
-
zizidor
őstag
válasz zizidor #14570 üzenetére
Kicsit bővebben, mert tegnap nem volt rá idő:
A fenti 4 esetet vizsgálva a 2. kivételével látszott mindkét grafikus vezérlő (az energiatakarékosnál is), de csak teljesítmény módban volt aktív a GPU. Ebből sajnos nem derül ki, hogy az alkalmazásra van-e bízva melyiket használja, de játék közben a teljesítmény módban volt jobb az fps. Amin viszont meglepődtem, hogy a 2. esetnél is nagyobb fps-t produkált, szóval az ott tapasztalt "software only" mód nagy valószínűséggel nem igaz, csak a driver ezt hazudja.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Petya XT
aktív tag
válasz zizidor #14571 üzenetére
Igény szerinti mód, hozzárendelt GPU
Igen, ezzel van a baj nálam is. Nehezen is konfigurálható szerintem, bár én nem értek hozzá. Egyébiránt amelyik alkalmazás "magától használja", ott nem vettem észre különbséget fps ügyileg, bár én Unigine-nel néztem meg. Egyforma az igény szerinti és a teljesítmény üzemmódban.
-
Doky586
nagyúr
Linux Mint telepítő pendriveról ha bootolok elállítja az időt. (Egyébként windowsos gép)
Hogy akadályozzam meg ebben?
Elég ha óra gui-n az időszinkronozálást manuálisra állítom? Vagy valami txt/cfg filet kéne szerkeszteni?
Ismétlem: ez csak egy telepítő pendrive. -
válasz Doky586 #14573 üzenetére
Egy jó tanács, windows-on kapcsold be a Windows Time services-t
Akkor mindig pontos időd lesz, mert egy időszerverhez fog szinkronizálni és nem a "bios" órához.
Egy szerintem kellően részletes cikk ami ad egyébként javaslatokat is: [link]
De mivel live OS-t használsz ezt előre kivédeni nehéz, max ha utána jársz, hogy milyen kernel paraméterekkel kéne indítanod a live linux-ot.[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
K0zm0
aktív tag
válasz Doky586 #14573 üzenetére
A Linux kezdőknek topikban most oldotunk ilyen gondokat, az oka ebben keresendő:
"By default, Linux assumes that the time stored in the hardware clock is in UTC, not the local time. On the other hand, Windows thinks that the time stored on the hardware clock is local time. That’s where the trouble starts."
Elvileg ezekkel a beállításokkal kellene operálni (köszönet érte @lck kollégának!):Linux alatt terminálban ezt futtasd le:
timedatectl set-local-rtc 0Windows alatt pedig regedit-be ezt tedd be:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]
"RealTimeIsUniversal"=qword:00000001Ha persistent a USB-s rendszer akkor elméletileg megtartja a beállításokat.
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
Doky586
nagyúr
Köszönöm, de az okát tudom. Nekem nem az ok kell hanem a megoldás.
Nem ezernyi ügyfél windows gépét akarom elállítgatni registryben amibe esetleg be kell dugnom, hanem ezt az egyetlen egy pendriveot akarom beállítani úgy hogy semmit ne változtasson a gépen. Te is tudod hogy a telepítő nem persistent. Pont azért kell hogy ne legyen persistent hogy ne irkáljon semmit sehova, főleg ne ügyfél gépre hdd-re..
És a pendrive mindig ugyanúgy induljon, még ha előtte el is volt állítgatva.[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz Doky586 #14577 üzenetére
Bocs, az utolsó soron elcsúszott a szemem az eredeti hozzászólásodnál!
Akkor csak egy dolog jut hirtelen eszembe, de az sem tuti: telepítésnél a területi beállításoknál nem emlékszem, hogy van-e lehetőség arra, hogy kézzel add meg az időt, ahogy írtad is. Ha utólag állítod be a feltelepült rendszerben, akkor az már elpiszkálja a HW órát.
Ha ez sem akkor csak az marad amit @sonar említett, hogy paraméterezned kell a live rendszer kerneljét, de ahhoz én már kevés vagyok."A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
-
Doky586
nagyúr
Sajnos ilyen filet sehol nem találtam.
A boot/grub könyvtáron belül vannak *time*.mod fileok, de azok binárisok szerintem.
Az iso legnagyobb fileja ez a tömörített állomány:
itt egy timeshift nevű valami van, de szerintem az nem az ami nekem kell.
A live linux ramdiszkjén meg nem tartottam szükségesnek bármit keresgélni.De az ISO gondolom nektek is megvan, megkereshetnétek nekem melyikbe kell(ene) beleszerkesztenem azt.
[ Szerkesztve ]
-
lck
senior tag
válasz zizidor #14580 üzenetére
A windows-os registry bejegyzés módosítás és a linuxos timedatectl set-local-rtc 0 -ra
állítása ad végleges megoldást az időtologatás elkerülésére, ha az automatikus időzóna és pontos idő beállítás aktiválva van mindkét rendszerben.
Korábban ( illetve most újra) részemről többször letesztelve. Írhatnak bármit is az interneten.[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Bocs, félreértettem. Azt hittem vagy ez, vagy az. Mea culpa. De ez esetben csak a Windows-t kell b*zerálni, mert Linuxnál eleve a local-rtc 0 a default állapot.
Amit én írtam, az lényegében ugyanez, csak nem a Windows-t igazítja a Linuxhoz (utc), hanem a Linuxot a Windows-hoz (local).
-
válasz Doky586 #14582 üzenetére
Elvileg ez a megoldás:
/etc/adjtime filet létrehozni a megfelelő tartalommal és ezt berakni az ISO-ba.systemd-timedated reads /etc/adjtime, and depending on the contents of the file, it sets the clock to either UTC or local time.
Create the /etc/adjtime file with the following contents if your hardware clock is set to local time:
cat > /etc/adjtime << "EOF"
0.0 0 0.0
0
LOCAL
EOFA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
paramedic
aktív tag
Szervusztok!
Sok-sok év után újra próbálkozom linux használatával. Egy ThinkPad X270 (6. gen) notira raktam fel Mint-t és az a gondom vele, hogy nagyon halk a win 10-hez képest. Amit a grafikus felületen lehet, azt már megpróbáltam átállítani, átkapcsolni, váltani, sajnos sikertelenül. Legfrissebb Mint Cinnamon van rajta. Mi lehet a megoldás? Köszönöm!
-
válasz Doky586 #14590 üzenetére
A cat-tel kezdődő sor a parancs, az elkészíti neked a file-t
A jogosultságokat nem vágom most, de egyébként elvileg ezt a filet elkészíti magának a service. Tehát ha live-val bebootolsz és a timedatectl-es mókát végigcsinálod akkor ott lesz a file a megfelelő tartalommal és jogosultsággal, neked csak az iso-dba/pendrive-odra kell felmásolnodA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Doky586
nagyúr
Sikerült megtalálni a filet, de így is van egy kis probléma.
Az én fileomban csak 5 db nulla van, a hatodik nulla hiányzik.
Win alatt a 7zip azt mondja a file hozzáadás/módosítás nem támogatott funkció [kép], linux alatt meg nincs jogosultságom [kép] (mivel live?).
Hogy módosíthatnám ezt a filesystem.squashfs csomagolt filet?[ Szerkesztve ]
-
válasz Doky586 #14593 üzenetére
Valószínüleg létezik más megoldás is, de én ezt használtam már.
Kibontás:unsquashfs -s squashfs_1
Found a valid SQUASHFS 4:0 superblock on squashfs_1.
Creation or last append time Tue May 21 13:22:45 2019
Filesystem size 3353204 bytes (3274.61 Kbytes / 3.20 Mbytes)
Compression xz
Block size 131072
Filesystem is exportable via NFS
Inodes are compressed
Data is compressed
Uids/Gids (Id table) are compressed
Fragments are compressed
Always-use-fragments option is not specified
Xattrs are compressed
Duplicates are removed
Number of fragments 14
Number of inodes 407
Number of ids 2Becsomagolásnál a paraméterek a kibontás outputjában megtalálhatóak,
kiemeltem vastaggal.# mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072
[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
fecus
őstag
Linux mint 21.2 Cinnamon és Epson L3150. Egyik napról a másikra nem nyomtat. Az üzenet a Nyomtatótulajdonságok/Tinta és festékszintek menüben: "Hiányzik a nyomtatószűrő a(z) Epson-L3150 nyomtatóhoz" Az utolsó cups frissítés szeptember volt.
Régebbi cikkeket találtam, hogy lépjünk vissza egy cups verziót, de az még 2015-ben íródott. Frissen nem találtam semmit.
Van ötletetek a javításra?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Sziasztok,
Nagyon jó a Mint még mindig. Bár alapjáraton Debiant használok, nagyon tetszik mind a közösség, mind a felhasználóbarát kezelőfelülete és kialakítása a Mintnek. Jó használni ezt a rendszert! Most egy iGPU configban működik és meg vagyok vele teljesen elégedve.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
csixy
addikt
Én szeretem a Linux Mintet és a Debiant is ezért van fent egy LMDE6.
Most a kedvenc eszözöm egy WD Elements Se külső SSD Sata csatolójából (mert ez mókolás nélkül átengedi az fstrim parancsot) és egy Samsung PM883-as 1,75 Terás SATA III SSD-ből van összebarkácsolva és belefaragva egy öreg (Intenso) aluminium házba. GPT sémára van rátelepítve egy Ventoy és mögéjük az LMDE6 / partíciója és EFI partíciója és egy Ext4-es és egy NTFS adatpartíció. A telepített linux-ból készítettem egy squashfs linux live konzervet is, amit a gyökér partícióra eldugtam a saját mappájába. EFI-ből bootolható a telepített linux. A Ventoy grub menüjéből pedig EFI-ben és Legacyban is bootolható a telepített linux is és a linux live is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Xbox Series X|S
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Napelem
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Formula-1
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest