Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
aktív tag
válasz v.attis #14428 üzenetére
Szia,
Szerintem ne mixeld össze, vagy az egyik, vagy a másik. Az IGP problémára azért nézz rá a következő csomaggal: Intel-gpu-tools. Telepíted, ezután terminálban:
sudo intel_gpu_top
Pontosan látni fogod, hol fogy el az IGP, ha egyáltalán az a baj.Érdemes lenne még a Htop csomagot is felpakolni, kicsit átláthatóbb lesz a történet.
A FF-hoz azonban lehet gyenge lesz az a proci, asztali környezetől függetlenül.
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14433 üzenetére
Milyen lejátszót használsz? VLC-nél a beállításokban meg tudod adni, hogy milyen hardveres gyorsítást használjon, ami eléggé befolyásolja a CPU/GPU terhelést.
Nekem VA-API módban jóval kisebb, majdnem fele akkora, de ez nyilván hardverfüggő, ki kell próbálni.„Open mind for a different view, and nothing else matters”.
-
Vladi
nagyúr
válasz v.attis #14433 üzenetére
Jah, meg kéne nézni, az a gpu milyen hardveres gyorsítást tud és rávenni a lejátszót, hogy azt használja.
Nem baj a régi gép, de akkor szoftveres oldalon kell nagyon lesoványítani.az intel gpu szerintem nem sokat tesz hozzá neked. Az én asztalim is 2010-es, de amdradeon kártya van, ami uvd-vel megeszi reggelire még ma is a videók zömét. Ergó a proc használatom igaz, hogy magonként 20-30%-de 800 mhz-re visszavett állapoban ennyi!
il sole non sorge più ad Est!
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14439 üzenetére
A hardveres gyorsítás lassította a gépet?
Más: Elvileg már lehet frissíteni a szokott módon.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”.
-
KAMI911
aktív tag
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14498 üzenetére
A váltást én is a dual boottal kezdtem, aztán elkezdtem Windows alatt leépíteni azokat az alkalmazásokat, amiket már csak Linux alatt használtam. Időnként zsugorítottam is a Windows partíció méretét, végül töröltem.
A Google Drive viszont keményebb dió lesz. Szerintem alapból megoldható lenne, hogy a kérdéses NTFS partíciót is automatikusan felcsatolja, illetve egy linkkel hivatkozhatnál a Drive mappára, és akkor oda menne a szinkronizálás is, elkerülve a fájlok duplázását.
A probléma csak az, hogy nincs hivatalos, Google által készített/jóváhagyott Linux kliens. Az online fiókoknál hozzá lehet adni Google fiókot, a fájlkezelő látni is fogja a Drive-ban a fájlokat, de csak mint hálózati meghajtót, és a fájlok nem szinkronizálódnak a gépre.
Vannak ingyenes meg fizetős megoldások rá, de ahogy néztem, mindegyiknél van valami kompromisszumos dolog. Itt egy cikk ezekről, de sok helyen találsz hasonlókat.
Én egyébként a Google Drive-ot is leváltottam egy saját Synology szerverre, ahhoz van nagyon jó Linux kliens. Persze ez meg több-kevesebb beruházási költséggel jár, amit nem mindenki tud bevállalni.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”.
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14508 üzenetére
Arra azért készülj fel, hogy mindig legyen legalább 2 példány a pótolhatatlan dolgokból, mert bármikor beüthet valami. Ezért jobb ha van egy helyi másolat meg egy a felhőben.
Esetleg majd mondd el, melyik a használható megoldás ezek közül.„Open mind for a different view, and nothing else matters”.
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14999 üzenetére
Ha a gép indításakor nyomva tartod a Shift gombot, elvileg megjelenik a grub menü.
/etc/default/grub fájl módosításával személyre szabhatod. Nálam most így néz ki:# GRUB_DEFAULT=0
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_TIMEOUT=10„Open mind for a different view, and nothing else matters”.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest