Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Ez a hibaüzenet inkább azt jelzi, hogy fut valami csomagkezelést végző program. Tehát be kellene zárni. Kérdés, hogy majd újraindításnál mit okoz a befejezetlen telepítés. Legközelebb inkább várd meg a végét, még ha hülyeséget is csináltál.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
TAKÍÍ
tag
válasz lev258 #28551 üzenetére
NA meg van a ludas. Az Upgrade t el lehet felejteni. Szerintem az sikeres volt. Mondom miközben ment a "process" /betűtenger nem állítottam le. Fogalmam sincs hol lehetne megnézni, mit upgradelt és mennyire friss, de szerintem csak egy sima Update csomag aprobléma. Ugyanis ha bemegyek a frissítési központba. Ott egy darab valami van. Rákattintok, hibát jelez és mondja, hogy terminálba futtasam a köv parncsot és akkor megjelenika válaszút.
Na de itt a kép: [link]A lényeg szerintem minden rendben lefutott, de ezzel a csomaggal nem tud mit kezdeni és sanda gyanúm, nem akar felmászni. Így most valmi senkiföldej van. De remélem a kép beszédesebb. (Ja amúgy a gépet újraindítottam és éés helyzet változatlan. ennyitől nem múlik és nem is omlik össze semmi.)
-
TAKÍÍ
tag
válasz lev258 #28554 üzenetére
Sikerült!Megvan. Nyomtam egy nagy I betűt és pár másodperc, majd "Generation complete"(vagy valmi hasonló) De még a frissítési központban benne volt fájl/csomag. Majd megint kijelöltem és telepítés és nem jelzett hibát, telpített. És így elvileg minden jó.
Viszont akkor hadd jöjjenek az egyéb (de sokkal egyszerűbb problémáim)1) Flash ugye van feltelepített, ami nem jó a régi gép miatt. Régebbi Flash kéne a Firefox nak. Régebbi Flash letöröltem valami paranccsal, sikerült. majd letölttöttem a valamelyik régebbi flasht. Ezután pedig végig kéne csinálnom valami paranccsort [link]. ami nem fog menni. De ott is írják és itt is ajánlotta valaki, hogy elég, ha a firefox plugin mappájába bemásolok valamit. Mondom ez de jó, sokkal egyszerűbb, de méég ez se ment. Totál más a fájl rendszer. Itt nincs "Program Files" foglamam sincs, hogy hol lehet a megfelelő mappa.
2) Nem baj telepítsünk Goggle chrome t mert van beépített flash. Ja persze elsőre simán letöltöttem a netről szépen a megfelelő verziót, majd valami package installer, feltelepítette, de a legvégén valmi hibát észlelt és leállt. Nem baj jöjjön aterminál. Valamilyen parancssorrral sikerült feltelpeíteni. Fent van. Szoftverkezelő isúgy látja, de nem indul el az istenért se. Rákattintok éés semmi.
3) Chromium fennt van. Feltelepítettem hozzá még valami peapper mint flash playert. Az se indul el.
4) Vlc plugin fennt van Mozzillán. Flash nélkül lejátszotta ugye a youtub ot, de szaggat mint a disznó, erőforrás igényes
5) Sm player jó, gyors de valamiért. nem játszik le néha egy két videót. De probálnám VLCvel és azzal se. Mintha lenne néha egy két link amit nem kedvelne. JA megfeigyeltem, hogy nincs reklám Sm playerben. Nem lehet, hogy néha azon akad fenn.?Chromium nem kell, de Chrome nak örülnék ha elindulna. (és akkor ott van flash meg youtube.) Mozzilán meg akkor nem néznék youtube ot. Vagy Legyen Mozzila régebbi flashel és chrome törlés. Csak valhogy essek már túl ezen.....
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Pár napja ugyan így jártam Manjaro alatt. Az történt, hogy megszakítottál egy frissítési folyamatot és az megakadt. Ez Windows alatt 'kék halál'. Semmi más dolgod nincs, mint törölni a lock fájlt, ami a frissítéshez kellett. A következő paranccsal ezt megteheted:
sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
Elképzelhető, hogy a cache könyvtárban is van zárolt fájl, így azt is törölni kell:
sudo rm /var/cache/apt/archives/lock
Elég az első parancsot futtatni és próbáld meg újraindítani a Synaptic-ot. Ha működik, akkor nem kell a cache-hez nyúlni.
Enjoy!
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
BluEyes
őstag
válasz tvamos #28540 üzenetére
Onnan, hogy megmondom
PAE is provided by Intel Pentium Pro (and above) CPUs - including all later Pentium-series processors except the 400 MHz bus versions of the Pentium M, as well as by other processors such as the AMD Athlon and later AMD processor models with similar or more advanced versions of the same architecture.
Ez egy Banias magos cerka, tehát non-PAE.
[ Szerkesztve ]
Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
őstag
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #28558 üzenetére
Meggondoltam magam, de közben már elkezdte a tárolók frissítést. Hát, ez van...
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
őstag
válasz Fritz Teufel #28559 üzenetére
Be kell látni, hogy a kolléga hiába szakította meg a frissítést, nem emiatt ragadt ott a lock, hanem mert párhuzamosan más is futott. Ez amúgy mindig valószínűbb, akár háttérfolyamat által is, mint hogy egyből törléssel fenyegessük a lock fájlt... ami egyébként, ha nyitva van és valóban dolgozik egy másik folyamat, akkor még egy szép történet kerekedik a dologból.
Tegnap még működött...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #28560 üzenetére
Nálam a restart sem segített, továbbra is foglalt volt, nem tudtam frissíteni. A lock törlése azonnal megoldotta a problémát és restart sem kellett.
-
őstag
válasz Fritz Teufel #28561 üzenetére
Restart után is indulhatott olyan háttérfolyamat, ami foglalta, főleg ha van automatikus frissítés.
Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy tényleg beragadt valami. De ez nagyobb körültekintést igényel, mint hogy egyből töröljük, néha talán nem véletlenül van az a lock ott.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
Jabby
őstag
Apropó lock törlése:
Nálam viszont az a helyzet a Bodhinál, hogy az elmúlt két nap két új telepítése után mindig a Samba4 feltételével kezdtem.
Először Synaptic-kal, másodszor terminalból. Mindkét esetben 126 hiba lett a végeredmény, de a Samba működik.
Ezután bármit telepítek, a vége ugyanez, 126 hiba. Skype, gPodder, VLC, stb. esetében is. Viszont minden progi fut rendesen, nagyon nem zavar.Nem lehet, hogy egy lock törlés segítene?
-
Fritz Teufel
addikt
Biztos, hogy nem. Ott más probléma van. Jó lenne, ha bemásolnád a hibaüzenetet, anélkül nehéz megmondani, hogy mi a probléma
A lock törléséről: ("Unable to lock database" hiba)
Amikor letöltesz és telepítesz egy programot a tárolóból, a rendszer létrehoz egy speciális adatbázis zároló fájlt, hogy egyszerre csak egy telepítési folyamat futhasson. Különben a párhuzamosan több forrásból, több program telepítése hibát okozhat a letöltött fájlokban, és fájl ütközések jöhetnek létre vagy a legrosszabb esetben maga a rendszer is tönkre mehet. A telepítés sikeres befejezése után ez zároló fájl automatikusan törlődik. Ennek a hibának két oka lehet:
Már fut egy telepítési folyamat ami még nem fejeződőt be.
Az előző telepítési folyamat nem rendben fejeződőt be (pl.: meg lett szakítva)
Először ellenőrizd, hogy fut-e már egy telepítési folyamat (vagy befejeződött-e az előző) ami a hibát okozhatja. Ha megbizonyosodtál, hogy nem fut másik folyamat akkor saját kezűleg kell törölnöd a zároló fájlt.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Jabby
őstag
válasz Fritz Teufel #28565 üzenetére
Szerintem nem fut semmi más telepítő, ilyen 126 hibaüzenettel zárult minden telepítésem, de egy OK után minden programom megfelelően működik.
A hiba így néz ki minden alkalommal (itt pl. a remastersys került telepítésre terminalból):
Setting up samba4 (4.0.0~alpha18.dfsg1-4ubuntu2) ...
Unknown parameter encountered: "max log size"
Ignoring unknown parameter "max log size"
Unknown parameter encountered: "syslog"
Ignoring unknown parameter "syslog"
Unknown parameter encountered: "unix password sync"
Ignoring unknown parameter "unix password sync"
Unknown parameter encountered: "passwd program"
Ignoring unknown parameter "passwd program"
Unknown parameter encountered: "pam password change"
Ignoring unknown parameter "pam password change"
Unknown parameter encountered: "map to guest"
Ignoring unknown parameter "map to guest"
Unknown parameter encountered: "usershare allow guests"
Ignoring unknown parameter "usershare allow guests"
Unknown parameter encountered: "guest ok"
Ignoring unknown parameter "guest ok"
Unknown parameter encountered: "avaible"
Ignoring unknown parameter "avaible"
Unknown parameter encountered: "valid users"
Ignoring unknown parameter "valid users"
Unknown parameter encountered: "public"
Ignoring unknown parameter "public"
Unknown parameter encountered: "writable"
Ignoring unknown parameter "writable"
Unknown parameter encountered: "max log size"
Ignoring unknown parameter "max log size"
Unknown parameter encountered: "syslog"
Ignoring unknown parameter "syslog"
Unknown parameter encountered: "unix password sync"
Ignoring unknown parameter "unix password sync"
Unknown parameter encountered: "passwd program"
Ignoring unknown parameter "passwd program"
Unknown parameter encountered: "pam password change"
Ignoring unknown parameter "pam password change"
Unknown parameter encountered: "map to guest"
Ignoring unknown parameter "map to guest"
Unknown parameter encountered: "usershare allow guests"
Ignoring unknown parameter "usershare allow guests"
/var/lib/dpkg/info/samba4.postinst: 14:
/var/lib/dpkg/info/samba4.postinst: /usr/share/samba/setoption.pl:
Permission denied
dpkg: error processing samba4 (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit
status 126
No apport report written because MaxReports is reached already
Errors
were encountered while processing:
samba4
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
tvamos
nagyúr
válasz BluEyes #28557 üzenetére
Koszi!
Nos az lett, hogy az LMDE 32 allitolag non-PAE. Megprobaltam felinstallalni az XP melle. Azota nincs jatek, se Linux, se Windows. Hat, ez igy nem igazan baresz. Nem tudom, mit csinaljak a geppel...
Nincs valami otletetek, hogy milyen Linux menne erre fel, aminek nem kapcsoljak le holnap (esetleg tegnapelott) a taroloit, es nem 3 het, amig feltelepiti egy kezdo bubi felhasznalo?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Lathronos
őstag
válasz Nestor16 #28546 üzenetére
Szia!
Elnézést a megkésett válaszért, most értem haza munkahelyemről. Szóval KDE. Hát abban sajnos nem tudok segíteni, nem foglalkozok azzal az ablakkezelővel, nem igazán kedveljük egymást. Cinnamon, Gnome3. MATE esetén tudtam volna segíteni, KDE-n fogalmam sincs.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Hogyan tudom megoldani, hogy az aktuális le- és feltöltési sebességet egy fájlba írassam? Milyen paranccsal tudom ezt az infót kiíratni?
Az lenne a célom ezzel, hogy van egy linux alapú NAS-om, aminek a netre vonatkozó adatait, uptime-ját szeretném kiíratni a desktop gépemre, conky segítségével.
Köszönöm!
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #28568 üzenetére
Hat, nem hiszem, hogy valaki is ad penzt ezert... meg hat... nem az enyem, en csak sz...vok vele, evek ota.
No, azert nem bootol windows alatt, mert a kis okos, osszekavarta a particiokat, es a c:-bol d: lett, ugy meg mar nincs windows boot! Ha kitorlom a linuxos particiokat, akkor megint megy a jatek. ez bexaras! Nem tudom, mi lehet erre a megoldas, de felettebb idegesito jelenseg!
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-next-next installnak, mint az ubuntu...
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
Tim82
félisten
válasz tvamos #28572 üzenetére
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-
next-next installnak, mint az ubuntu...Nem próbáltam, de nekem nem tűnik vészesnek.
Viszont nincs belőle és ahogy nézem, nem is várható x86/32 bites telepítő.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
tvamos
nagyúr
Menne ez kulon boot particio nelkul? Mert nem tudok ennyi particiot letrehozni, nem akarom eltolni a hdd-n levo adatokat. Biztonsagi mentest nem tudok most csinalni, sajnos.
Amugy franko leiras, koszi![ Szerkesztve ]
-
SirCsimbók
tag
segítség!
linuxot szeretnék választani, de nem tudom mit meg milyen verziót
igazából semmi komoly számítási igényű feladatra nem kéne (pl. játék), de ne legyen háklis, azaz elég felhasználóbarát legyen. meg legyen már a telepítőben drivertámogatás a géphez, hogy ne kelljen driverhajkurászással meg telepítéssel bíbelődni
a gép, amin futna: asztali intel pentium dual core 64 bit, 2-3 GB RAM
új verziót szedjek az illető linuxból, vagy nagyjából a gép korában megjelentet? (5-6-7 éves)
-
olivera88
veterán
A Windows tényleg ennyire nyomi h ha dual bootba használom a gépet akkor nem pontos az óra? Mindig két órás késés van Linux használat után. Létezik erre valami megoldás?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Tim82
félisten
válasz tvamos #28576 üzenetére
A boot-partíciós kérdést passzolom, de az eggyel korábbi CentOS-ból úgy láttam, hogy van 32 bit/non-PAE telepítő. A CentOS 6 is támogatott 2017 közepéig, a 7 amúgy is csak nemrég jelent meg.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
SirCsimbók
tag
válasz SirCsimbók #28577 üzenetére
fáradságos munkával megtaláltam a lmgtfy.com-ot, és a szerint az ubuntu nyert
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz CPT.Pirk #28568 üzenetére
Arra a gépre inkább 6 vagy akár még egy 5! Gondolom ilyen netezés, videózásnál nem lesz nagyobb felhasználáls.
A 7-eshez még nincs 32 bites. Lehet nem is lesz.
(#28579) Tim82:
Az 5 még 2017-ig él, de mostmár csak biztonsági frissítést kap. Akkoriban még külön volt -pae kernel. Én az 5-öst feltenném arra a gépre. Jó régi, de jó stabil.
il sole non sorge più ad Est!
-
Tim82
félisten
Közben korrigálnom kell magam, 6-ból van ugyan 32 bites, de nincs non-PAE telepítő.
(Pár napja olvasgatok CentOS-témában, felmerült, mint harmadik versenyző a Linux Mint és a Chakra mellett a Thinkpad X200-amra.)
-
őstag
-
nagyúr
válasz SirCsimbók #28577 üzenetére
Ha még tovább olvasol, rátalálsz az itt fellelhető 2 linkben leírt Linux MINT- re, mert hasonló kapacitású és korú gépem van és tapasztalataim szerint eddig a MINT működött hibátlanul, driverek tekintetében főleg javasolt a Linux MINT. Ubuntu próbálgatása mellett megnézheted a MINT- et is.
De ami még fontosabb, a DE, az asztali felület! Ubuntu alapból Unityval települ, de vannak XFCE, KDE, LXDE felülettel is (csak a fontosabbakat említem), ezeket úgy találod meg, hogy az Ubuntu elé biggyeszted az X, K vagy L betűket, a Linux MINT- nél is ugyanúgy megvannak ezek a fő DE- k az L kivételével, viszont az meg alapből a Cinnamon és a MATE felülettel megy, de teljesértékű a KDE és az XCFE változat is.
Ja, mindenképp új verziókat szedjél le ezekből a gépednek bírnia kell.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
olivera88
veterán
válasz lionhearted #28584 üzenetére
De a Linux is helyi időt írja ki, nem az UTC-t. Akkor?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
BoB
veterán
válasz olivera88 #28587 üzenetére
Nincs akkor, tárolásról van szó nem kiírásról. Vagy ebben tárolja, vagy abban. Mivel linux UTC-ben tárol alapból (illetve veszi úgy mert hardver tárolja), az hozzáad 2 órát kiíráskor mert abban az időzónában vagyunk. Win meg mivel local-ban tárol nem ad hozzá.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Jabby
őstag
Gyenge vasra (1GHz/1GB) ajánltok a Ufw tűzfalat?
-
nagyúr
Mivel még a gufw sem terheli a rendszert semennyire, így a grafikus felület nélküli ufw sem valószinű! Észre sem veszi a rendszered, ha felteszed.
Linuxon nem olyan a tűzfal, mint Win- en, ahol képes megenni a rendszer harmadát vírusírtóval együtt!.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
khalox
őstag
válasz tvamos #28576 üzenetére
Linux Lite 1.0.8 32bit vagy próbálkozhatsz a legújabbal is (2.0.x).
http://www.linuxliteos.comRégi flash player is van meg minden, amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
brugo
aktív tag
Szervusztok,
már 2 hónapja, hogy lekapcsóltam a WindoszXP-és vinyomat és feltettem 1 zsír új vinyót amire fedorát telepítettem. Annyira megszerettem a fedorát hogy nem válnék meg tőle, ugyanakkor az XP-re is szükségem lenne . Mi történne ha visszadugnám az XP -és vinyom táplálását is mivel a grubot annak idején nem telepítettem lévén csak 1 vinyó bekapcsólva amire a fedorát tettem honnan fogja tudni a gép hogy melyik vinyoról induljon ? -
BoB
veterán
Akit érdekel és beszél angolul:
Holnap indul az ingyenes Introduction to Linux tanfolyam az edx.org online edukációs rendszerben.
Course intro videó, személyesen Linus Torvalds-tól.
Ingyenes, jelentkezni még lehet, egyszeri regisztráció kell az edx rendszerben. Nem ez az egyetlen ingyenes tanfolyam itt egyébként. Lehet nézelődni.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- December 3-án elhagyja Kínát az iQOO 13
- Microsoft Excel topic
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Milyen routert?
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Spórolós topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Formula-1 humoros
- Stellar Blade
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest