Aktív témák

  • sünpávakutya

    csendes tag

    válasz Bioritm #1416 üzenetére

    Na igen, ez egy létező probléma. :Y
    Cimbora nemrég lecserélte a plazmáját jóval újabb, korszerűbb és nagyobb képátlójú típusra és felbakkantotta a falra. Csakhogy valamelyik doboza (talán a műholdvevője?) neki is régi vágású gyerek, azaz HDMI még a Holdon se, Scarttal kell összekötni a TV-vel. Nohát a Scart meg a maga nem csekély méreteivel és a ferdén kiinduló kábelével annyira kinyúlik, hogy állandó nyomás hat a falnak támaszkodó "farkára" és a kábellel ellentétes vége folyton kifordul a TV-n lévő Scart aljzatból. A következmény persze az, hogy a kontakthiba miatt elmegy a műsor... Felhívott, hogy mi a gránátot lehetne ezzel kezdeni. Végül is azt sütöttük ki, hogy kábel nyakán a menetes izé lecsavar, hátrahúz, Scart műanyagteste óvatosan kettéhajt, eltávolít, egy-két réteg szigszalaggal a kényesebb részek megvéd és a "pucér" Scart belső a TV-be bedug. Így kb. 3 centivel csökken a mélyégi helyigény, ami már bőven jó.
    Persze mondtam neki, hogy ez csak egy ideiglenes kókány (nem megoldottuk, csak megkerültük a problémát), sokáig ez így nem korrekt. Hosszabb távon két megoldást tudok elképzelni:
    – HDMI kimenetű cuccra cserélni a Scart-os cuccot;
    – egy "pipa" kivitelű Scart dugót beszerezni.
    Ez utóbbi nem lehetetlen, valaha láttam én is ilyet: ha függőlegesre állítod a Scart-ot, a teste jobbra vagy balra derékszögben elkanyarodik. Így nem "hátra, lefelé" jön ki belőle a kábel, hanem oldalra és lefelé.

Aktív témák