Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
jorden06
senior tag
Tudna még esetleg ajánlani vki minőségi VGA hűtőket?
-
R.P.
aktív tag
Sziasztok! Láma kérdés: ha fordítva dugom be a molex castis ventit, akkor ugye 5v-ra kerül? Vagy rosszul gondolom?
Illetve, hogy szabad-e tartósan így hagyni, nem károsodik-e a venti? -
v.tom
őstag
Nem tudod bedulgni fordítva mert nme szimmetrikus a molex szerencsére . Legalábbis alapesetben nem tudod így összedugni. Igencsak izmosan kell ahhoz küldened A molex csatiban a sárga vezeték a 12V, a piros 5V, a két fekete középső pedig gyakorlatilag ugyanaz, tehát a föld (0). Ha egy ventit 5V-ra kötsz, nem lesz baja, de lehet hogy semmire sem mész vele, mert el sem indul.
[ Szerkesztve ]
-
Veriakilis
senior tag
Vettem tegnap egy Samsung HM121HI Sata 120 GB 2,5" 8MB 5400 RPM-es HDD-t.
A kis Samsung doboz nélkül is halk.
Viszont mindenképpen kíváncsi voltam arra, hogy milyen csendes lesz, ha beszerelem a kis 2,5"-os Samsung HDD-t a Scythe sqd-1000 Quiet drive-ba.
Ezért aztán még tegnap beszereltem a Quiet drive-ba.Ez az sqd-1000-es a normál méretű HDD-knek való, tehát bőven van benne hely a Samsungnak.
4 darab radír távtartóval, és két oldalán öntapadós szalaggal rögzítettem a Scythe dobozban, hogy ne tudjon szabadon mozogni,- így még légréteg is van a doboz belseje, és a Samsung HDD között, ami csendesítés szempontjából előnyös, hűtés szempontjából hátrányos lehet, de végül is csak az előbbi érvényesül szerencsére.
A Samsung HDD hőmérséklete így is bőven megfelelő: normál használat mellett 41 C°.
Ha a közvetlen alatta levő CD-RW-t sokáig hasznátam, akkor 46 C°-ig ment fel a hőmérséklete.
De ha a CD leállt, akkor szépen visszaesett 41 C°-ra.
És a lényeg:
Így nincsen hangja, még az éjszakai csendben is próbáltam, hogy hallani-e a hangját, de tényleg nincs semmi hangja.
Ha lehúzom a LED-eket, akkor ha megkérdezek valakit, hogy szerinte megy-e a gépem vagy sem, akkor azt mondja, hogy nem megy. Ha elárulom, hogy lehet, hogy megy, de lehet, hogy nem megy, és mondja meg, hogy szerine a hang alapján megy-e, akkor 50-50 százalékban mondja azt, hogy megy, illetve, hogy nem megy,- szóval csak találgatni tud(-nak a megkérdezettek).Akkor hallani csak valami alig hallható hangot, ha az ember legalább 10-20 cm-re közel hajol hozzá, de ezt is csak az éjszakai csendben, mert nappal még így sem igazán hallható.
Tegnap még gyorsan raktam rá egy XP-t,- elég érdekes így némán használni a gépet.
Aki teljesen néma gépet akar, akkor ha megoldja a processzor, VGA hűtést passzívan , és egy passzív tápot használ (mint ahogy én megoldottam), akkor szerintem ez a 2,5"-os halk HDD-Scythe Quiet drive kombináció eredményes.Remélem nem tekintitek off-nak a hozzászólást,- végül is az én hűtésem is léghűtés, még ha passzív is, és hát hatékony is, minden hűtendő részegységre nézve: HDD, CPU, VGA északi, déli híd.
Veriakilis
[ Szerkesztve ]
A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
Oibacsi
őstag
válasz Veriakilis #4957 üzenetére
nekem is volt ilyen gépem, de aztán a vinyó kevés lett, bár nekem fujitsu volt és télleg semmi hangja de én nem mertem volna 3,5-ösbe betenni, mert jobban melegszik...rám azt mondták mikor "halloták" a gépem h őrült
-
v.tom
őstag
Jó megoldás. Te a teljesítményt feláldozod a hang oltárán. Nekem kicsit más a stílusom, én inkább fordítva teszem(tenném). Be akarok szerezni egy WD raptor-t, ugy gondolom hogy rendszervinyónak még egy 36 GB-os is megteszi, nálam ugyis csak a windows lenne rajta meg a lapozófájlok. Anak elég. Ha beleteszem egy jófajta drivegay-be mint te, akkor a hangja sem lenne vészes és a melegedése sem. mondjuk hangtalan nem lenne. Már hallottam raptor vinyót seekelni....
-
Veriakilis
senior tag
válasz Oibacsi #4958 üzenetére
A kis 2,5"-os Samsung nem melegszik szerencsére.
Most azt tervezem, hogy kivezetek két darab LED-et az asztalomra a gépből, hogy lássam, ha be van kapcsolva, és lássam, ha dolgozik a HDD.
Már régebben is volt rá példa (még a sima normál SATA-s Maxtor HDD-vel), hogy a bekapcsolt gépet be akartam kapcsolni... illetve majdnem kinyomtam a 220 V-os főkapcsolót az elosztón úgy, hogy ment a gép...A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
Veriakilis
senior tag
Azon gondolkoztam, hogy RAID 5 (strip) -be kötök 2 darab Samsungot, és akkor a sebesség terén sem vesztek,- legalábbis egy normál HDD-hez képest,- sőt, talán még gyorsabb is lesz(?).
A 2 darab Samsung simán beleférne a Scythe dobozba, és szerintem kettőnek sem lenne hangja,- gondolom 0 hang + 0 hang = 0 hang.A Raptort a másik drágább fajta Scythe Quiet Drive tudja csak megfelelő hőmérsékleten tartani.
Az, amelyikben a Heatlane van.A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
S.Y.S.
aktív tag
Pont a napokban dilemmáztam, hogy tehetném még hallkabbá a gépemet, és arra a következtetésre jutottam, hogy laptop hdd lesz a megoldás. Most már viszonylag kedvező áron lehet venni nagyobb méretűt. Be is ruháztam egy 120Gb-os Sata-sra, de amikor bekötöttem bizony ennek is van hangja. Jött az isteni szikra, van egy fölös Quiet Drive-om, beledobom és kész. Csak azt ügye nem a kicsire tervezték, és a kitámasztásánál elbizonytalanodtam.
Erre vártam, hogy hátha van még hozzám hasonló fan, aki megerősit abban a hitemben, hogy létezik halk pc, ami ha nehézkesen is, de kivitelezhető.
THX!Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/46e4fbbn
-
Veriakilis
senior tag
Szívesen!
Tényleg néma lett a gépem.
A heatpipe rendszeremet holnap átépítem.
Nemsokára lesz egy oldal róla saját domain név alatt...Szerintem ez a radírros, és két oldalán öntapadós szallag megfelelő rögzítés,- de ha valaki még stabilabbá akarja tenni, akkor legfeljebb 8 db radírral ki is lehet támasztani úgy, hogy még csak véletlenül se mozdulhasson el szállítás esetén.
Bár az én monstrumomat nem nagyon kell szállítani.Veriakilis
A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
ChromeX
addikt
hello tudtok mondani egy jó vetni szabályzó progit?
-
R.P.
aktív tag
Akkor nagyon ki vagyok gyúrva, egész éjjel úgy használtam szóval nem torz agyszülemény volt a dolog akármennyire is volt olyan látszata.
Azért kérdeztem mert az oldalsó házventi kb. 9000-rel pörög, és olyan hangja van mint egy sugárhajtóműnek, de 5v-ra kötve elég halk, a többivel egyetemben.Azért találok ki ilyen dolgokat mert kéne nekem 5 db molex ---> 3pin venti átalakító, de a 700 meg hasonló forintos árával helyenként kicsit felmegy a pumpa, egy k*rva kábelért.
Szóval ha van valakinek akkor 1k-t kiadnák az 5-ért.Na üdv!
-
AstraCDX
senior tag
Sziasztok !
80 x 80 x 25 méretű ventilátorra lenne szükségem, ami tud kb. 38CFM-et, és a lehető legcsendesebb, ~27 max ~30dBA .
A legjobbat szeretném !
Mit ajánlanátok ?
Köszi !
Üdv.
Astra
-
LamaCube
addikt
Sziasztok!Van egy házhűtőm,de az alaplapon már foglalt mind a 3 csatlakozó(1cpu,1 ház,1vga alatti venti mivel heat-pipes)Kérdésem,hogy hová lehet még a ventit rákötni? ( táp csatlakozójára?,vagy valami átalakító kell mivel 3 tűs a venti csatija)
Válaszotokat előre is köszönöm!HyperCube< ModernWarfare 2 baráti kör >Az elv olyan mint a fing, tartja az ember, amíg bírja...
-
Kevo
tag
válasz AstraCDX #4968 üzenetére
Azt hiszem, ő tökéletesen megfelelne az elvárásoknak [link]
Légátvitel: 53 m3/h
Légátvitel (L.N.A.) 39 m3/h
Légátvitel (U.L.N.A.) 26 m3/hHallható zajszint: 7/10 dB(A)
Teljesítmény: 1,32 W
Áramerősség: 0,11 A
Feszültségszint: 4-13 V
Üzemóra: kb. 150.000 hÜdv
Kevo
[ Szerkesztve ]
-
AstraCDX
senior tag
Hali Kevo !
Maxi köszi az ajánlatot !
Nagyon király, és tetszik a cucc, de sajnos nem elég !
Ennek a szerkezetnek a légátviteli tulajdonsága 53 m3/h ami csak kb. 31 CFM .
De ha ez a Noctua márka ajánlható, megpróbálok a termékei között keresni olyant ami megfelel a légátviteli követelménynek .
A 80 x 80 mm méretben ami ezt a követelményt teljesíti, annak a ventilátornak kb. 2500-2700 RPM fordulatúnak kell lennie .
Tud még valaki ajánlani valami egyéb, igen csendes ventit ?
Köszi !
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
válasz Gorneck #4974 üzenetére
Hi !
Akkor ezek itt hazug adatok, értékek ?
Valaki szerint jók ezek a Spire cuccok ?
Milyen cucc az a "delta " ?
Egyszer volt, hol nem volt . . .
A CPU hűtésem, egy Spire FalconRock volt, egy Spire FD08025B1M ventilátorral .
Mivel a ventilátora megöregedett, és hangossá vált, lecserétem egy Spire SP08025B1L3/4 ventilátorra .
Új eredeti Spire FD08025B1M ventilátort nem tudtam szerezni reá, ezért lett Spire SP08025B1L3/4 rá beszerezve .
A régi fordulata 2700RPM volt, és teljesítette is a névleges értéket, az új viszont névlegesen 2500RPM, de gyakorlatilag a fordulata nem éri el a 2100RPM-t .
Ha az új teljesítené a névleges értéket elég lenne, de mivel nem teljesíti, emelkedett a CPU hőmérsékletem, és ez aggaszt engem .
Itt hát a probléma, erre kéne a megoldás !
Aki tud kérem segítsen !
Üdv.
Astra
[ Szerkesztve ]
-
jorden06
senior tag
hali!
érdekes és egyben bosszantó dolgot tapasztaltam minap: vettem egy új tápot a gépbe (Corsair VX450) és ennek halksága mellett kifejezetten erős motorzajt lehet hallani a Noctua 12es ventitől! ez hogy lehet? előlapi ventiszabályozóval van 7V-on tartva és amint megkapja a 12V-ot eltűnik a zúgó, magas frekvenciás motorzaj. Előző tápnál mintha nem hallottam vna ilyet, de nem vagyok benne biztos, hogy akkor csak annak a hangja nyomta vna el a venti motorhangját. Segítség
mod.: ha a mellékelt U.L.N.A.-el van 5V-on tartva és nem én fojtom szabályozóval vissza 12V ről 7V-re, akkor nincs ilyen hangja...
[ Szerkesztve ]
-
ANT
addikt
válasz jorden06 #4976 üzenetére
Ez roppant érdekes! Én pont ilyen jelenség miatt csináltam egy Coolink---->Noctua cserét, mivel az előbbinek volt leszabályozva az általad leírt hangja. Ezexerint a Noctua ventik sem egyformák? Bár az enyém 8-as, nem 12-es.
(Ha pedig nálad adapterrel leszabályozva nem cincog, akkor használd úgy.)''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika
-
-
jorden06
senior tag
igen, most is úgyvan, viszont játéknál pl. meg fel szoktam csavarni minden ventit és ezzel az adapterrel meg bele kellene nyúlni minden alkalommal a házba, nem csak egy csavarás...nekem is csak most jelentkezett tápcserénél, eddig nem volt ilyen. más is tapasztalt akkor már hasonlót?
neked milyen szabályzód van?
-
jorden06
senior tag
ugyanez van, csak feketében és neked akkor nincs ilyen jelenség, hogy elkezd zúgni, amint veszed vissza a feszt.? ennél az új tápnál nem tudom miért, de még kifejezetten nehéz volt visszafelé tekerni a szabályozót is, mintha valami baromi nagy ellenállásba ütközne a poti. ilyen se volt még az előző tápnál :S
-
ANT
addikt
-
ANT
addikt
válasz jorden06 #4984 üzenetére
Akkor valszeg más típust kell keresned, ami nem zúg a panelre kötve. De ha lehetséges, először kölcsön ventivel próbálkozz, nehogy befürödj valamivel. Segítségképpen: nekem egy Nexus venti is ugyanolyan jó volt ehhez a szabályzóhoz, csak a jobb paraméterei miatt lett a Noctua.
(De még egyszer mondom, ezek 8 cm-es ventik voltak.)''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika
-
AstraCDX
senior tag
válasz Gorneck #4988 üzenetére
Az a helyzet, hogy a gyári Spire FD08025B1M jó volt, csendes volt, de elhasználódott, és ugyanilyent sajnos nem tudtam beszerezni .
Helyette Spire SP08025B1L3/4 tudtam beszerezni, ez is csendes, ilyen szempontból semmi kifogásom ellene, de sajnos a légszállítási elvárást nem tudja maradéktalanul teljesíteni .
Az ára viszont tudásához képest verhetetlen .
Mivel már x ideje ilyen cuccokat kurkászok a neten, képben vagyok !
Vannak ennél márkásabb cuccok, sok ezer Forintokért, de egyik sem képes teljesíteni az itt leírt értékeket .
A Spire SP08025B1L3/4 viszont, szinte hangtalan, ééés 500 ÖTSZÁZ HUF .
Hihetetlen !
Üdv.
Astra
-
garfield-r
tag
válasz AstraCDX #4989 üzenetére
Bocs nem neked akartam címezni de már fáradok...
Üdv mindenkinek!
Hamarosan megérkezik az új procim, és ahhoz kellene valami jó hűtést még szereznem, csak nagyon nem tudom hogy milyet. Elősször a Coolermaster HTX2-őt néztem ki, de többen azt mondták, hogy tuninghoz az már kevés lesz, ugyanis majd egy E8200-es érkezik a jövőhéten, amit nagyon szeretnék majd 4 GHz környékén járatni. Milyen hűtőt tudnátok ajánlani???[ Szerkesztve ]
-
Gorneck
legenda
-
AstraCDX
senior tag
válasz Gorneck #4991 üzenetére
Nem maxon pörög ?
Nem hát ! De nincs is levéve a feszkója !
Csak azért nem pörög maxon, mert nemistudommillyé .
A szerkezet új, 12V-ot megkapja, de a névleges 2500RPM helyett, csak kicsivel 2100RPM alatt marad a fordulata .
Tehát részemről nincsen korlátozva a fordulata .
De a régi ami 2700 RPM fordulatot teljesített az is csendes volt míg el nem kezdett kerregni .
Üdv.
Astra
-
DroneZ^
őstag
Nemtaláltam nagyobb házas topikot, ezért merészelek ide írni egy rövidke kérdést:
Egy szellős ház kellene, mert a mostani 4 rendszerhűtős létére is elég gyengén szellőzik, valami olcsó szellős házat aki ismer, írjon! Láttam ilyen bazi nagy ventillátorral az oldalukon házakat, aki tudja a nevét plz.. köszönöm!“Audiophiles don’t use their equipment to listen to your music - they use your music to listen to their equipment.”
-
sgergi
veterán
-
AstraCDX
senior tag
Hahó !
Van olyan megoldási lehetőség, hogy ahova a 80 x 80 ventilátor fel van csavarozva, oda egy bővítő "tölcsér" menne, és annak a végére pedig egy 120 x 120 ventilátor ?
Létezik ilyen, vagy ez csak az én fantáziajátékom ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
-
jorden06
senior tag
heló!
Tapasztalt már vki esetleg hasonló problémát, mint amit a [4976] -os komentben leírtam? azóta sem találtam megoldást...
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen légkondit a lakásba?
- 3D nyomtatás
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest