Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz Kobe #8168 üzenetére

    A jövőt árazza a piac. Ha úgy ítélik meg, hogy a csok miatt hirtelen kapacitáshiány van / lesz, akkor megugranak az árak.

    Árcsökkenéshez az kell, hogy több tőke akarjon kiszállni a piacról, mint ami oda befelé igyekszik. Vagy a már beáramlott összes pénz (teljes lakásállomány) átértékelődjön a jövőbeli várakozások miatt, vagy egy sokk hatására.

    Ha végignézel a piacon, akkor a legnagyobb árversenyt az új építésű lakásoknál kellene látni. Ott kellene lefelé kanyarodni az áraknak. Ha ott valóban van 30-50%-os haszonnövekedés, akkor meg kell jelenni azoknak az építtetőknek, akik megelégednek 10-20%-kal is. Ha ez nem következik be, akkor azt jelenti, hogy még sincs ekkora mozgástér a profitban, vagy nagy az összedolgozás és a kiszorítósdi.

    három dolog van:
    1. egy egyébként is növekvő piacot stimuláltak fiskális eszközökkel. Égő tűzre olaj.
    2. a lakáspiacot nézve mindenki megtapasztalhatja kicsiben, hogy miért szoktak elszállni az olimpiai kivitelezési költségek. Korábban pangó, leépülő piacon (hiányzó munkaerő, szakértelem, forrás).... hirtelen sok erőforrásra van szükség, nagyon rövid idő alatt.= 2016. januártól 2019-ig 5% áfa az új lakásokra, házakra + csok
    3. látom én is, hogy a média is rásegít erre
    4. a fene se tudja, hogy a "bikapiac" melyik szakaszában vagyunk. Még csak a lassú emelkedés elején, közepén vagy az exponenciálisan begyorsuló piac első fázisa, vagy ez már a túlhevülés.

    2015. novemberében, mikor bejelentették az 5% áfát, másnap a Sidi Angel kivitelezője 15%-20%kal csökkentette az árait ! Lehet, hogy csak kikerült egy átgondolatlan excel tábla véletlenül, de pár napig úgy volt. Aztán jött a csok és eltűnt a teljes áfacsökkentés. Sőt, elindultak felfelé az árak. Valószínűleg ráeszméltek, hogy egyedül nekik van nagyobb állományú azonnal átadható lakásuk a piacon.
    És szembesültek másnap azzal, hogy a következő projektjükre már jóval drágábban tudnak leszerződni a kivitelezőkkel és a munkaerővel a hirtelen kapacitáshiány miatt.

    Van egy webshop, ahonnan 2016. július óta szeretnék rendelni. Akkoriban kiírták az oldalukra, hogy költözés alatt vannak, jövő hónapban várható a nyitás. Azóta is nyitnak.... Állítólag nem találnak szakembereket az új telep kialakítására, vagy annyira drágán találnának, hogy azt nem tudják beépíteni a termékek árába. Tény, hogy nagyon raktárigényes szegmensről van szó, sok fizikai munkaerő kell és cserébe árérzékeny a vevői körük. Úgyhogy bezárhatják a boltot egy időre.
    A lakáspiac egyelőre nem árérzékeny.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák