Új hozzászólás Aktív témák

  • .LnB

    titán

    válasz Hasaggymeg #267091 üzenetére

    Mindent megváltoztatna. Dögunalommá tenné az egész sportot. Ahogy az is nagyjából azzá tette, amikor a Sky először kezdett el Watt alapon tervezni/versenyezni. Rájöttek, hogy Froome ülve, pörgetve tudja leadni a max teljesítményét és, megtalálták azt a zónát, ahol ez végig tudja tartani. Ez azt eredményezte, hogy évekig néztük azt, ahogy Froome lehajtott fejjel, a computert nézi, és teker. Szinte fel sem nézett.

    Kellett pár év, mire más csapatok is felértek a Sky-hoz, és elkezdtek Watt alapon dolgozni ők is. Most már mivel mindenki ugyan úgy készül és versenyez, már nem annyira uncsi a dolog. Na meg a Watt alapú edzés elkezdése már fiatal korban, olyan versenyzők megjelenését eredményezte, mint Remco, Pogi és Vingegaard. És marha jól látszik, hogy ki-mire van bekalibrálva genetikai szinten. Jonas órákig tartja a Watt/kg csúcsát. Ami magasabb bárkinél a mezőnyben. Remco és Pogi meg robbanékony. Ráadásul Remco magas wattot is képes tartani sokáig, lásd időfutamok. Pogi is nagyon hasonló. És neki volt ugye az ominózus időfutamja, amikor computer nélkül ment, "érzésből". És lealázta Roglic-ot a Tour-on.

    A Watt a minden jelenleg. Leginkább a Watt/kg érték.

    Ha minden nyilvános lenne, akkor a versenyek, kb excel táblában dőlnének el. Ha mindenkiről tudnák, hogy hol van a max zónája, addig hajtanák egymást abba a zónában, míg meg nem rogyik. És ha valaki nem tudja sokáig tartani ott a teljesítményt, máris vesztett.

    De mint mondtam. Teljesítmény adatok (szinte) egyetlen sportban sem nyilvánosak. Nem véletlenül.
    És ha ki is írnák, akkor se érne semmit. Se nekünk, se a full laikusoknak sem. Ez pont olyan, hogy lehet egy autó 500Le-s, de három tonna, meg lehet 500Le és 900kg is. Nagyon nem mindegy. És önmagában a watt kevés számunkra.

    #267092 avl
    Nem mérvadó már a pulzus önmagában. Valter Tibibá is mondta, hogy Atti a Vuelta alatt is, két nap leadta végig ugyan azt a 420-450W körüli átlagot, két teljesen más pulzustartományban. A Watt mérés összefügg mindennel. A profik nem csak azt az egy adatot figyelik. Hanem az összképet. Ahogy önmagában a Watt mérés se egy egyszerű dolog. Mert a légnyomás, hőmérséklet és ezer dolog tudja befolyásolni..

    [ Szerkesztve ]

    „A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

Új hozzászólás Aktív témák