Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr.Csizmás

    félisten

    válasz Ndruu #1429 üzenetére

    A figyelmeztetés

    A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény (továbbiakban: szabálysértési törvény) alapján a figyelmeztetés a szabálysértés elkövetése esetén alkalmazható intézkedések egyike.
    Büntetés helyett figyelmeztetés csak akkor alkalmazható, ha a szabálysértés az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és az eljárás alá vont személy körülményeit is figyelembe véve ettől az intézkedéstől már kellő visszatartó hatás várható.
    Figyelmeztetés soha „nem kérhető”, annak alkalmazásáról minden esetben a rendőr dönt, a körülmények egyedi mérlegelését, és értékelését követően.
    Közúti ellenőrzés során a rendőr általában olyan szabálysértések esetén alkalmaz figyelmeztetést, melyek veszélyességi foka, ill. közlekedésbiztonsági kockázata csekély (pl. várakozási szabályok megsértése), továbbá a járművezető a szabálysértés elkövetését nem vitatja.
    Nincs lehetőség figyelmeztetés alkalmazására súlyos, ill. kiemelt szabályszegés (pl. megengedett sebesség jelentős túllépése, ittas vezetés) elkövetése, valamint szándékos és agresszív magatartással elkövetett szabálysértés esetén, továbbá – az elkövetett cselekmény súlyosságától függetlenül - ha a figyelmeztetés által kellő visszatartó hatás nem érhető el.
    Figyelmeztetés alkalmazásakor közúti közlekedési előéleti pont adására nem kerülhet sor.

    "Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

Új hozzászólás Aktív témák