Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Div-en kilógó div eltüntetésére szeretnék tippet kérni ebben a példában.
Szóval van egy frame1-em, aminek egyértelmű korlátot kellene jelentenie frame2 megjelenítésére. A script példa kiragadott részlet a probléma szemléltetésére. A valós példában frame2 mozogni fog ide-oda (transition). Azt szeretném, hogy frame2-ből csak az a rész legyen látható, ami frame1 területén belülre került. Ami azon kívülre mozgott, automatikusan láthatatlanná váljon.
Meg lehet csinálni valahogy?
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
coco2
őstag
#7503 megoldódott, megtaláltam egy régebben itt linkelt példában:
overflow: hidden;
-
coco2
őstag
A
display: inline-block;
egy sajátosságán vakarom a buksit. Felvilágosításnak örülnék.Van a html részletben egy
<details>
tag, alatta-fölötte<br/>
-ek. Kellett nekem egy olyan, hogy csak akkor nyíljon szét az ablak vízszintesen, ha kinyitom a<details>
-t. Awidth: fit-content;
a jelek szerint teszi is a dolgát, de ha lecserélemdisplay: inline-block;
-ra, az alsó<br/>
eltűnik, mintha nem létezne. Nincs többé ott a háttér div szürke részlete alul. A példa kódban ott hagytam kikommentezve azt a css részletet is a könnyebb kipróbálhatóságért.Keresem a magyarázatot a jelenségre.
-
martonx
veterán
Átalakítottam ilyenre: Edit fiddle - JSFiddle - Code Playground
Nem jó gyakorlat br-t használni távtartásra. Illetve ne használj mindenre id-t, mikor másféleképpen is tudsz rá hivatkozni.
A magyarázat pedig itt van leírva: display - CSS: Cascading Style Sheets | MDN (mozilla.org)
Nem szégyen dokumentációt olvasni (egyébként én se tudom a választ, nem vagyok egy nagy CSS guru, én is MDN-ből szoktam puskázni ).Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
válasz martonx #7506 üzenetére
Sejtem, hogy ebben a játékban mindenki puskázik Ez a frontend tördelősdi, szerkesztősdi, animálósdi akármennyit fejlődött, a logikus rendeződés szintjét nem sikerült elérnie. Halom sok toldozott-foltozott legacy cucc, amit rendezetten tartani legalább annyira egész embert kíván, mint a programozás.
-
martonx
veterán
Ez pontosan így van, nem véletlenül külön ágak a backend, frontend, designer a webfejlesztésen belül. Én mondjuk fullstack vagyok, de aki azt mondja, hogy úgy fullstack, hogy mindenhez IS ért, az vagy nem tudja miről beszél, vagy hazudik
Azért nagy szerencséd, hogy az utóbbi 1-2 évben drasztikusan fejlődött a böngészők kompatibilitása, illetve maga a CSS is. Pár évvel ezelőtt CSS-ezni full agyfasz volt.
Bonyolult esetekbe még manapság is bele lehet persze szaladni, de egyre ritkábban.Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
válasz martonx #7508 üzenetére
A magam részéről tiszta back oldalról jövök elektronika felől. Mostanra beletörődtem, hogy alap szinten a web fronthoz is értenem kell. Üsse kavics, mellé csaptam a többinek, amikbe úgyszintén bele kellett tanulnom. De ami azt illeti, olyan nagyon nem erőltetném túl. Egyenlőre legalább is. A html még nagyon olyan állapotban van, hogy lenne hova fejlődnie. Példának okáért lehetnének erőforrás file-ok, mint oop-ban a class-ok. Az oop-ben a class-okat egybe tudom építeni akárhány szinten. Html-el ugyan azt nem lehet megtenni. Amíg html-ben olyan nincsen, addig még szerver oldalra kell hozzá framework. Azzal együtt, hogy frontot tervezni-tesztelni meg kényelmesebb szerver nélkül (helyi mappában html, css, js), jelenleg egy kicsit szét van csúszva a webezési gyakorlat.
Aki azt állítja, fullstack-ből mindenhez profi, nem biztos, hogy direkt hazudik. Lehet, csak annyira ostoba, hogy azt sem tudja, mennyi mindent nem tud még. A legtöbb fullstack-esnek azt jelenti a "minden", hogy be tud configolni egy WP fórumot és üzembe tudja állítani.
-
coco2
őstag
Van egy chrome szimulált device megjelenítésem weblapról, aminek a main frame-je ebbe van becsomagolva:
body {
background-color: black;
}
#div_main_frame {
position: relative;
width: 710px;
background-color: black;
}A megjelenítéshez sony xperia s-t használtam (720px széles képernyő 1:2 aránnyal). A megjelenítés bal és felső oldalán margin van. A 710 széles kép ki van tolva jobb oldalra ahelyett, hogy egyenlő margin-okkal középre lenne helyezve. Lehet annak valami különös oka? Vagy szimulátor hiba?
Tényleges device-on kipróbálni nem tudom.
-
Taci
addikt
A
margin: 0 auto;
viszi középre (vízszintesen), ha jól gondolom.De amúgy mekkora margin van bal oldalon? Mert ha 720px a hely, és 710px-nyi tartalmat akarsz rátenni, akkor 5 pixelnyi margint kell balra beállítanod, hogy a másik oldalon is annyi maradjon, kvázi középre kerüljön.
-
cstomee
tag
A body-n van alapból 8px (?) margin, ez default.
Keress rá arra hogy: normalize css - ez egy css reset, lenulláz meg módosít pár dolgot.
Nézd át hogy pontosan miket csinál, ha nem tetszik akkor csak azt használd ami neked kellhet...
Ezt nyílván a saját style-od elött töltsd be.
Amúgy ha megnyitod a DevTools-t akkor bal oldalt az első ikon az Inspect,
(Windows-on: Ctlr + Shift + C) és kijelölöd a body-t akkor mutatja jobb oldalt a rá vonatkozó stílusokat... -
coco2
őstag
válasz cstomee #7512 üzenetére
A kurzoron és a jobb oldali támlában ennyit találtam az alapértelmezésekről:
Color #000000
Font 16px "Times New Roman"
element.style { }
html[Attributes Style] { -webkit-locale: "en"; }
html { display: block; }A "normalizálás" bal oldalra zárt, nem középre rakott.
@Taci: A margin nem segített.
-
Sziasztok!
Van valami lényegi haszna annak, ha eltűntetem a kiterjesztést?
Vagyis nem az jelenik meg pl, hogy https://mywebsite.hu/index.html, hanem csak annyi, hogy https://mywebsite.hu/index. Sok Weboldalnál láttam már ilyet, de nem tudom, van-e értelme. Azt kipróbáltam, hogy ha egy ilyen oldalon kiegészítem az URL-t kiterjesztéssel (.htm, .html, .php és társaik), akkor még ha el is találom, mi volt eredetileg, akkor is hibára fut, vagyis ha pl ezt megcsinálnám a saját weboldalammal, akkor az összes rámutató link hibás lenne.Szóval, mi értelme van?
Előre is köszönöm
But who is watching the guardians?
-
Taci
addikt
Lehet, tévedek, de szerintem azok az oldalak nem a kiterjesztést "tüntetik el", hanem az egész fájlnevet.
Tehát ha megnyitod a https://mywebsite.hu/ oldalt, akkor az valójában a https://mywebsite.hu/index.html fájlt tölti be, a címsorban viszont ez nem szerepel.
WordPress-ben lehet így (meg biztosan máshol is) megcsinálni, én is így állítottam be, ha a kezdőlapot nyitják meg, mert jobban tetszik, hogy nincs ott még a végén, hogy index.html.
Szóval ha megnyitod a https://mywebsite.hu/index címet (és be is tölt), akkor talán a fájl, amit betölt, az valójában a https://mywebsite.hu/index/index.html.
De csak tippelek. -
Taci
addikt
Itt is szinte teljesen biztos, hogy nem a kiterjesztést rejti el.
Ha megnézed, ott van a /keszulekek aloldal, azon belül pedig a /keszulekek/egyeb-keszulekek aloldal. Ha csak a kiterjesztést rejtette volna el, akkor nem ez lenne linkje a második aloldalnak, hiszen az első valójában akkor pl. keszulekek.php.
Szóval szerintem teljesen biztos, hogy nem kiterjesztést rejt el, hanem a teljes fájlnevet. (pl. /keszulekek/index.php). Hogy hogyan csinálták pontosan, azt nem tudom, de én erre tippelek.Illetve a kódba nézve ezt találtam a linknél:
rel="canonical"
Erre keresve pedig ezt a Google-oldalt: [link] , ahol a példák közt van szerintem a válasz. Bár ez nekem így elsőre bonyolult (mármint az ok, hogy miért így van ez használva), de hátha valaki majd el tudja magyarázni.[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
A webszervereknek van olyanja, hogy default index file. Kicsit kotorászol, bármilyen webszervert is használsz, meg fogod találni. A fenti példák nem bonyolultan vannak csinálva, alapból olyanok. Alapból teljesen felesleges kiírni az index.html vagy olyasmiket. De vannak, akik kiírják, vagy a böngészők visszaírják, aztán azt teszik el könyvjelzőbe stb. Nem kell mögötte értelmet keresni. Csak van.
-
Mondjuk ez lehet. Mint említettem feljebb, az index.php nálam is rejtett, ezt be tudtam állítani a tárhelyszolgáltatónál. Ezek szerint akkor ez a megoldás és csak én hittem, hogy a kiterjesztés van elrejtve.
Bár elárulom, abból indultam ki, hogy azt is lehet.But who is watching the guardians?
-
martonx
veterán
"Lehet, tévedek, de szerintem azok az oldalak nem a kiterjesztést "tüntetik el", hanem az egész fájlnevet."
Részben tévedsz. A normális routinggal rendelkező webappoknál eleve értelmezhetetlen az egy file egy url felálllás. Aztán, hogy ez egy SPA-ságból fakad, vagy olyan backend frameworköt használunk, aminek van routingja, az mindegy is.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
rel="canonical"
Teljesen másra szolgál. Ez arra való, hogy a Google SEO ne pontozzon le azért mert duplikáltnak véli a tartalmadat, miközben te csak más termék variánsnál jeleníted meg ugyanazt a szöveget, vagy csak az url-ben más egy szegmens pl. nyelvesítés miatt.
Nagyon jó, hogy próbáltok egymásnak segíteni, de ez így erősen vak vezet világtalant helyzet. Ha valamiről fogalmad sincs, akkor nem kötelező megpróbálni válaszolni. Mondjuk azt se bánnám, ha rajtam kívül mások is aktívabban segítenének a kezdőknek.
Én kérek elnézést!
-
-
coco2
őstag
Azért abban nem biztos, hogy mind egyet értünk @martonx-al. Csak azért, mert ő a mai napon éppen bal lábbal kelt (majd lesz szíves áttolni az ágyát a szemben lévő falhoz, vagy átrakni a párnáját a másik oldalra ), a segítő szándékkal zéró probléma van még akkor is, ha valamit eltévesztettél. Ez egy közösségi fórum, itt minden megfogadott tanácsért mindenki úgy felel, mint a saját véleményéért. Aki nem ellenőrzi le a kapott tanácsot, magára vessen. Legalább egy évtizede már így van nyilvános fórumokon.
Semmi baj sem volt az adott tanáccsal.
-
. Megoldva
[ Szerkesztve ]
-
-
Sziasztok!
Két kérdéssel fordulnék hozzátok.
Az egyik az, hogy lehet pár webhelyen látni az alábbi jelzőt az URL-ben:
/?tracking=kecske
.
Ez gondolom valamiféle nyomon követési dolog. De hogyan működik? Nem találok róla semmit a neten.A másik inkább JS, de hátha.
Van egy ugróutasítás, pl :document.getElementById("kecske").scrollIntoView()
, ahol a példában szereplőid="kecske"
jelzővel rendelkező részhez ugrik az oldal. Azonban találkoztam már olyannal (sajnos nem mostanában, hogy példával élhessek), hogy egy másik oldalt nyit meg egy gomb és azon az oldalon ugrik az adott részhez. Ezt hogyan lehet megvalósítani?Előre is köszönöm az útmutatásokat!
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
Gondolom ezt a trackinget bizonyos kampányaikba elhelyezett linkjeiknél használják. Ezután szerver oldalon nincs más feladat, mint figyelni a beeső http requestet, és logolni, hogy melyik tracking kóddal mennyien érkeznek. Így az oldal tulajdonosa a későbbiekben ki tudja elemezni, hogy melyik kampánya volt a legeredményesebb, mire érdemes költenie, és mi csak pénzkidobás.
Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
A másik tényleg js, és azt legközelebb a js topicban plz. Ide most nem írom végig a teljes script-et, inkább csak itt egy link egy doksi oldalra, ahova csináltam olyan ugrálást.
Dióhéjban:
-Amit a menüben kattintasz, az js függvényt hív be adott paraméterrel, ami a célzott elem azonosítója.
-A függvény kiszámolja az aktuális pozíció és a célzott pozíció közötti különbséget, és dob egy scroll-t azzal az értékkel.
-Copy / paste / enjoyកុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
Szerintem félre értettük egymást. Amit te küldtél, az egy megnyitott oldalon belüli ugrálás. Én viszont arra gondoltam, mikor egy teljesen új oldalt nyit a link (target="_blank") és azon az oldalon ugrik.
martonx: Ezt eddig is gondoltam, engem a működése érdekelne, hogy mit kell hozzá használni, hogy a webtulajdonos lássa az adatokat.
-
coco2
őstag
Ha megnyitott oldalon fixen akarsz ugrani, nézz utána az anchor-nak (pld index.php#anchor ). Ha scrollozva, akkor össze kell rakni a kettőt. Adsz valami get vagy post paramétert a php-nak, azzal olyan oldalt raksz össze, hogy beleírsz egy js változót is, amit kliens oldalon ellenőriz majd a script, és onload után végrehajt, mint utasítást (scrolloz). Talán létezik rá framework is, de azt nem tudom. Én ha meg kell oldjam, barkácsolom magamnak, és le van a gond a folyton bugos frameworkökkel vacakolásról.
Az analítikát illetően egy egyszerű db táblát használsz. Beleírod soronként, hogy milyen időpontban milyen forrásból milyen adalékot kaptál, és később egy neked tetsző logikával kiértékeled. Framework eshetősége mint fentebb. Ha valami bejáratott dologra van felső szintű logikai környezeted, ahol kapsz egy pipálható paraméter lapot, és az automata kód generátor elintéz neked mindent elég jól, akkor használd azt. Ha nincs olyan kéznél, akkor szegény ember vízzel főz.
[ Szerkesztve ]
-
Habár érthető, amit leírtál, mégis inkább inspirált egy új ötlethez, hogyan oldhatnám meg saját módszerrel. Mert soha nem használtam, és nem is fogok használni mások által generált motorokat vagy frameworköket!
A saját öltet, ami most jött, a window.localStorage-ra épül. És biztosan működni fog
martonx: Valójában a lementés módja lett volna kérdéses.
-
-
martonx
veterán
"Valójában a lementés módja lett volna kérdéses"
Http request beesik a szerverre, ebben van egy querystring paraméter, amit kiszedsz belőle, és lemented egy adatbázisba. Ennél konkrétabban majd az általad használt szerver oldali nyelv topikjában fogják tudni elmondani neked (bár legjobb lenne magadtól utána olvasnod), hogy adott nyelven hogy kell adatbázist használni.
Én kérek elnézést!
-
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott az alábbihoz hasonló HTML;
<div class="container">
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
<div class="item"></div>
</div>A cél az lenne, hogy képernyőmérettől függően 1-2-3 oszlopban jelenjenek meg a itemek a containeren belül. Ez media query segítségével könnyen megoldásra került. Viszont ezekben a divekben lévő tartalom változó magasságú, sőt, kattintásra nőhet és csökkenhet is a magassága.
Az lenne a cél, hogy méretváltozáskor se válozzon az oszlopok tartalma, mindegyik elem abban az oszlopban maradjon, ahová "került" oldal betöltésekor. Tehát, ha megnő az egyik elem magassága, akkor csak az abban az oszlopban, alatta lévő elemek tolódjanak lejjebb, a többi oszlopban lévő elemek nem mozduljanak el. Mindezt valami html-css mágiával kéne megoldani.
Szerintetek van erre esély? Ha igen, akkor ki hogyan oldaná meg?
-
martonx
veterán
-
coco2
őstag
válasz BigBlackDog #7540 üzenetére
Ha az elemek szélessége tuti nem fog változni, használhatsz grid-et is. De abban az esetben a flex is tartja a formációt, és ha a szélesség mégis változna a jövőben, a flex van kitalálva rá, hogy flexibilisebb legyen. Én a flexet választanám. És akkor még extra media query sem kell. A flex-be az be van építve. Automatán beskálázza. Olvasnivaló a témában.
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
+ #7541martonx: Gridet próbáltam, de nem volt tökéletes. Ha pl. a második oszlopban lévő elemet "kinyitottam" (magassága megnőtt), akkor az utánna lévő elemeket eltolta és volt olyan elem, ami átkerült a harmadik oszlopba. De lehetséges, hogy én csináltam valamit rosszul.
Illetve amit még nem írtam, hogy balról jobbra, majd fentről lefelé kéne az elemeknek elhelyezkednie.
-
coco2
őstag
válasz BigBlackDog #7543 üzenetére
A griddel meg lesz egy olyan, hogy az egy tábla kötött sorokkal és oszlopokkal. Ha egy szem grid-ed van, és lenyitsz egy elemet, akkor abban a sor pozícióban a többi oszlop kapni fog egy alapos légrést.
Amit tenni tudsz, az több külön grid vagy flex box. Rendezd egy oszloposra. Állítsd a div szélességét a fix csempe szélességre, és legyen kötötten olyan széles mindegyik csempe. Akkor csak lefelé tudnak eltolódni, és oszloponként egymástól függetlenek lesznek.
-
Sziasztok!
Engedjetek meg kérlek még egy kérdést, ami nagyon alapnak tűnik, azonban nálam mégsem működik.
Van az a lenyíló menü (nem a dropdown), hanem ez a fajta. Én ehhez megpróbáltam képet berakni ez alapján.
Ez nálam nem működött. Azonban, mivel nekem fix háttérkép kellene, tehát nem ahány opció annyi kép, így az előbbi Linken szereplő példában lévő Style adatokat áttettem a form nyitásához és szépen meg is jelent, hogy ott lennie kellene egy képnek.A probléma az, hogy az általam használt kép szélessége 150 px, a magassága 675 px és benne van egy container-ben, ahol külön képek vannak ezzel a mérettel, egymás mellett. Egyedül a szélessége van definiálva azoknak a képeknek (50%), a többi automatikus és eláltal szépen responsive az egész.
Mindebből kivételt képez ez a lenyíló bevitel (dropdiwn input list). Ugyanis a szélességét tudom szabályozni, de a magasság definiálását nem képes elfogadni és így a behívott képnek mindössze a teteje látszik. Mit lehetne ezzel csinálni?
Előre is köszönöm a megfejtést!
-
BigBlackDog
veterán
Igen, ez is volt a gond, hogy a lenyitott elem sorában, a többi oszlopban megjelent egy üres terület az elemek között.
Ha több flex box van használva, ha jól értem egymásba ágyazva, akkor mi fogja garantálni, hogy reszponzív lesz? Tehát a képernyő szélesség változásakor átáll egyoszlopos, vagy kétoszlopos megjelenítésre? Ilyenkor a második és harmadik oszlopban (flex boxban) lévő elemek
-
martonx
veterán
Két dolgot javaslok:
1. koncepcionálisan felejtsd el ezeket a szuper spéci kontrolokat. Minél natívabb html-el oldod meg, annál biztosabban fog működni mindenen is
2. ha mégis valami spéci kell, akkor állj bele, és csináld meg magadnak nulláról pl. ul-li-kkel felépítve, körbe css-ezve, legvégső esetben js-el megtámogatva.Én kérek elnézést!
-
Szerintem semmi spéci dolog nincs abban, hogy háttérképet rakjak be egy elemnek... Nem a programozás részével vagy ilyesmivel van a probléma. MInt írtam, egyedül a CSS részben nem akarja elfogadni a magasságadatokat.
-
coco2
őstag
válasz BigBlackDog #7546 üzenetére
Hát ha oszloponként van egy grid / flex, darabonként benne egy csomagoló div-ben, amikből aztán X darabot egymás mellé teszel egy flex boxban, akkor a képernyő szélesség csökkenésekor azokat az oszlopokat egymás alá rendezi be. Tehát legfelülre kerül az első oszlop tetejétől az aljáig, aztán a második oszlop tetejétől az aljáig és úgy tovább. Hogy ahhoz képest hogyan szeretnéd, azt döntsd el, mérd fel, hogy valahogy mégis csak el kellene férnie a cuccnak valahogyan, aztán szerkeszd úgy.
Ha engem kérdezel, én bizony hagynám ezt a szerkezeti mahinálást a fenébe, és csak beszórnám az egészet egy flexbe (hasonló esetben én végül azt csináltam, és még az azonos szélességeket is hagytam a fenébe). Épp csak a nevek ABC sorrendjére figyelj, a többi mindegy. Ha az egyik csempét lenyitják, hát akkor átrendeződik a környezete és ahogy esett, úgy fog puffanni. Ha a usernek nem tetszik, zárja vissza, és visszaáll a rend.
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Call of Duty: Black Ops 6
- Házimozi belépő szinten
- GTA V
- Napelem
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs