-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sz.zs. #113310 üzenetére
RetepNyaraB: ahogyan Sz.Zs írta, 0-ra kell letekerni, de nem szabad lekapcsolni.
Illetve akkor szoktam lekapcsolni, ha nagyon finomra őröltem és teljesen befullad, mert akkor a lekapcsoláskor és visszakapcsoláskor egy kicsit fellazul A POGÁCSA és utána már beindul.
Én 0-3-0 -át használom előáztatásra és utána addig tekerem fel amíg látom, hogy szépen folyik általában 6-10 között szokott lenni.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #113405 üzenetére
Az F64 EVO elég agresszív, egyes minikkel el sem indul az őrlés.
Ettől függetlenül Jollyba jó. Nekem a minimbe is és a 189D, 033M késektől sztem jobb. Az SSP eszpresszora lennék kíváncsi. Egyik ismerősöm használja Jollyba megelégedéssel, de neki nem volt F64Evo kése.
Valaki itt régebben megosztotta pont az F64 evo és az SSP eszpresszó kés összehasonlítását és az SSP-t hozta ki jobbnak.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz sz.zs. #113586 üzenetére
erre is gondoltam, de annyira szép gépet sikerült venni, hogy nem akarom ilyen órmotlan cuccokkal elrontani. sepregetni se tervezek, valami blower megoldást is vadászok, én abban bíztam, hogy a sepregetést el lehet vele kerülni.
az ötletet mindenesetre köszi, nem vetem el, de az nem tiszta, hogy méretben hogy fog pont stimmelni. az meglepne, ha az első ilyen tölcsér pont jó lenne rá : D
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz sz.zs. #113589 üzenetére
köszi szépen, a linket is és a tippet is.
a gyári is ormótlan szerintem, a doser nekem nagyon nem jön be, de ez a szubjektív fogyatékom : )
nem is érzem rábeszélésnek, értékelem a segítséget, alszom rá egyet, vagy rábeszélem magam erre a felesleges és nevetséges kiadásra vagy megbarátokozom a tölcsérrel. ezer köszi a pontos linket!"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
general
addikt
válasz sz.zs. #113601 üzenetére
Visztula is.
Sztem lemaradt a link. Én benedvesítem és így finoman ráteszem a kávé tetejére a portafilterben, beleformázom. De lehet rosszul csinálom. Szép egyenletes lesz a pogácsa, lefolyásban semmi különbséget nem tapasztalok. (csak pozitívat, mert nincs csatornásodás)
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #113605 üzenetére
Meg tudom erősíteni, hihetetlenül hasznos technika. Amióta én is használom (itt olvastam, ezúton is köszönet érte a sok egyéb jó tanács mellett ), patyolat tiszta a felsőszűrő, elég vegyszer nélkül visszaöblíteni pár havonta. Főzés után mindig kiengedek átmosni egy pici (talán 5-10ml) vizet, a szűrő használat mellett ilyenkor alig látok viszont pár apró szem kávét.
Nekem amúgy 100db-os Joe Frex márkájú van, működik, de mást még nem próbáltam. 2-3db-ot szoktam egymáshoz tapasztani a vízzel, úgy hamar eltakarítva egész sok kávét kibír.[ Szerkesztve ]
-
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sz.zs. #113615 üzenetére
Az nagyon jól jönne - nekünk kezdőknek - ha valaki írna ilyeneket: mit és miért csinál, hogy járhatóbb legyen ez a drága és rögös út.
Szóval kiveszed a rácsot amit én még nem mertem teljesen kivágni, de az is szolgál valamire nem?
Nekem a fedőn van a vezérlés ezért azt fent kell hagynom és így is (fél ráccsal) szétterül belül a kávé. Még a tetőre is jut és ecset nélkül nem boldogulok.Holnap kivágom a teljes rácsot és megnézem, hogy mi történik. A tetőtől meg megszabadulnék, de nem tudom hogyan lehet a vezérlést átalakítani. Hátha valaki tudja közületek.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sz.zs. #113637 üzenetére
(#113636) stereofan és (#113637) sz.zs.
Köszönöm a segítséget.mazzer mini electronic (potméteres)
Így negyed(!) idő alatt végeztem szemben a rácsos pumpálással.
Reggel egy perc alatt kivágtam a maradék rácsot, amelyre eddig úgy vigyáztam mintha a világegyetem sorsa függne tőle. A keretet még bent hagytam tömítésnek.
A kávé benedvesítésének mi a legjobb módja (spray, vizes kiskanál nyele, pipetta), eddig a kiskanalast használtam, de lehet, hogy nektek van jobb megoldásotok?[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz sz.zs. #113913 üzenetére
Ezen anno is meneteltem. Nekem vmiért nem ugyanaz. Most használom a napi egyre, aztán ha elment, meglátom hogy kell e a napi egy.
De jövő héten többet tudok a labor után....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #113941 üzenetére
azért az etiópok, pláne egy banti nenka nehéz terep
és specialty ultraérzékeny maxikomplex profilt én sosem tudtam csinálni a gene-nel. viszont gyümölcsös-savas, nem savanyú, nagyon finoman még csokis is jellegűt igen, épp ilyet iszunk, szuper
faterom amúgy egészen pazart csinált a banti nenkából legutóbb (vagy guji volt..?), az már karcolta a high-end kávézós szintet. de az behmor, szerintem potensebb pörkölő.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #113971 üzenetére
hát nemtom. először is, recsegés kezdete után a gene-nel szerintem már semmi mozgástér nincs. ott fáj igazán, hogy van egy bő 5 fokos hiszterézise a pid-nek, mert amikor épp nem fűt rá, alig recseg, amikor fűt, akkor meg jó
na most ebben max. másfél perces időintervallumban 240->220 fokot csinálni nekem fura, de persze bármi lehet.
a másik, hogy a banti nenkánál szivatósabb kávé kevés van, évek óta pörizek, de így is csókolommal köszönök neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
konzumpro
senior tag
válasz sz.zs. #113971 üzenetére
Engem nem szopatott még meg kávé annyira, mint a Roastopuszos perui versenykávé, ragadt, rázogatni kellett az imexet hogy egyáltalán legyen belőle valami, utána jó darabig minden mást is rázogattam, pedig felesleges, szépen forog, tíz-tizenkét fajta zöldkávé után megnyugodtam, nem nálam volt a hiba. Azért ha eladod a Gene-t, érdekelne, átálltam zöldre teljesen, lehet hogy jobb lenne nem féladagokat pörkölni...
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sz.zs. #113971 üzenetére
Van olyan hely ahova fel lehetne tenni a profilokat (több pörkölőgép többféle kávé) és hozzá mindenki írhatna, hogy neki mielyen volt a végeredmény és hogy milyen profil vált be a legjobban?
Ha nincs és lenne rá igény, akkor bevállalhatom az IT részét, csak "hiába" nem szeretnék dolgozni.Amit te kipróbáltál a Bantinál azt én teljesen véletlenül futtattam a Malabarnal és eddig az adta a legjobb eredményt.
Szerintem az se mindegy, hogy honnan van a kávé és mindegyik "zöld batch"-et ki ki kell tapasztalni. Én határozottan jobban érzem magam, hogy már nem mást kell szidjak azért ami a csészében van. Most már ha sz@ar kerül a csészébe akkor azért én felelek.
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #113979 üzenetére
mi most egy etiópot iszunk, sajnos már nem tudom, hogy melyiket, elég hanyag vagyok onnantól, hogy bezsákoltam a jó zöldet. talán 3 hetet pihent. pár napja még egész vacak volt, most hirtelen bámm, zseni. nyilván most fogyott el.
én úgy mondanám, hogy a fő különbségnek azt tapasztalom, hogy annyiféle ízt nem tudok a kávéba tenni, mint egy csúcs pörkölésnél, nincs meg az a komplexitás, inkább egy-egy íz dominál. az viszont ugyanolyan zamatos és összességében nekem az élmény sem marad el sokkal, a hibátlan csúcshoz képest 80% mondjuk. amivel én roppant boldog vagyok, évek óta.
arra úgy is odafigyelsz, hogy jó alapanyagot vegyél, a pörkölésbe hamar belerázódik az ember, marad az, hogy ki kell várni, hogy megnyugodjon a kávé utána. 2-3 hét minimum, 3+ ideálisan sztem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #113984 üzenetére
az első reccs kezdete nálam az, amikor már biztos vagyok benne, hogy elkezdte. tehát nem a legelső "puff", hanem mondjuk a második-harmadik. onnantól számolom.
én hallom bárhonnan, de a kipufogónál leég a fejem . a legjobb egyébként a műanyag fedőplexihez hajolva picit, mert az tompítja a gene többi hangját, míg a reccsből annyira nem vesz el.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lszlfrng
csendes tag
válasz sz.zs. #113984 üzenetére
Nálam a reccsenés alig hallható és az is csak kevés számban. Mintha csak pár babszem reccsenne. Aztán várok 1-2 perc között attól függően, hogy a bab hogyan sötétedik és leállítom.
A Malabart azért vettem, mert nem kell a gyümölcsöz ízjegyekre koncentrálni. Ha ezt már kitapasztaltam, akkor megpróbálom más kávéval is.
Olvasgattam a linkek tartalmát. Az egyik arról szól, hogy nem mindegy mekkora a feszültség a hálózatban, mert ~228V volton másképpen pörköl mint ~240 volton. A behmor-nál pl ezt be lehet állítani!
Aztán megtaláltam amit kerestem: (1) az naplózás lehetőségét adatbázisba és (2) jó pár (~500) napló bejegyzés a különböző pörkölésekről és ebből ~400 Gene-vel készült. Itt meg egy minta űrlap hozzá, hogy vissza lehessen nézni a tapasztaltakat.
További tucatnyi bejegyztés és infó a Gene-vel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
-
Toobee
veterán
válasz sz.zs. #114074 üzenetére
Nézőpont kérdése. Mi számít működőnek? Ilyen 1:1,5-2, 45-60 mp-es, égett fine-os kávék nem lesznek vele (mint a FAG Niche képeknél lentebb), de ez nem is az a világ. Most például legfinomabb álláson a 64-es Brew késsel talán valami max 3 barig mentem fel a La Cabra Kenyával is, de olyan ízorgiát kaptam, hogy bármikor feláldozom érte az összes cremát meg csöpögős lefolyást. Ettől függetlenül mindig lesz mellé valami hagyományos is, mert arra is szükség van, azokra is rá szoktam kívánni. Brew kés esetén szinte fix legfinomabb állás, ami használható. Sötétebb porkolesnel lehet menni durvább irányba, de az meg az a világ, amire tök felesleges az a fajta szemcseeloszlás. Ezeket be is tettem múltkor. Szóval mostanában ilyesmiket fogyasztok szívesen. Nem is akarok senkit elvinni tévútra a késajánlgatással.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz sz.zs. #114076 üzenetére
Ez alapján engem a G érdekelne, de simán kipróbálnám mindkettőt. Árban mit tudnak ezek? Közben látom is. Ez azért melós világ, azzal érdemes számolni. Nem biztos, hogy azonnal jön a sikerélmény. Előtte lehet érdemes elszakadni például a Flowba és megtúráztazni picit a baristát, csinálnak a filter kávéból is eszpresszót, a filter őrlővel, ha kéred (EK+Mina).
151F for filter (standard fitted)
Your coffee cup: Higher TDS (Total Dissolved Solids), pleasant mouth-feel of a full bodied coffee
151G for filter (optional)
Your coffee cup: Clean taste, enhanced flavor profile, soft bitter notes and less fines[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Robot fűnyírók
- 3D nyomtatás
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- Fotók, videók mobillal
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- nVidia kártyát mindenkinek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs