-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #70914 üzenetére
Nézd, sajnálom, nem bántásból írtam, visszakerestem egy hsz-em, ahol erről a zavarról írtam, ami bennem keletkezett, ahogy egyre több paraméter kezd a képletbe kerülni. Ha elejétől olvasod a topicot (én nem, elkezdtem valamikor, de abbahagytam) láthatod, hogy pl. ezek a tuningok sem voltak mindig, csak egyre jönnek az újabb, a végeredményt befolyásoló paraméterek. Ami egyáltalán nem baj, mindenkinek van valami "őrülete", sokaknak ez, ezt tiszteletben tartom, csak ott volt Parci aláírása és pont illett (legalábbis azt hittem) ebbe a témába :-)
Gép esetén: elsőnek jött a réz vízterítő, majd a pid, azután a rézkígyó, ezt követte a nyomásszabályozás.
Kávé esetén: max. 3 hónapos kofi fagyasztóba téve, pontos adagokra porciózva, rögök - ha vannak - fogpiszkálóval szétszedve, lesimítva, 58.xxx mm-es rugós tamperrel tömörítve a szabályos lyukakkal ellátott szűrőbe. Különböző lyukméretű sziták használata.
Őrlő esetén: kis fordulatszámú (hogy ne égjen meg a kávé) és lehetőleg fokozatmentesen szabályozható eszköz, amelynél az őrlőtácsa-kúp nem kotyog, tökéletesen illeszkedik.
De még biztosan kihagytam sokmindent és talán nem is pontos, nem néztem utána :-)
Ismétlem, nem azért írtam, hogy beszóljak, magam is igyekszem a legtöbbet kihozni, de csak bizonyos keretek közt, nem veszek extra vizet, sem kávét, ami kijön, az legtöbbször jó, nekem ennyi elég. Jó olvasni ezeket, ezért is járok ideMindent tudok a rákászszakmáról...
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #70914 üzenetére
nem kötözködni akarok, de irj már példákat a "felfelére" és hogy miért is, az hogy drágább, nem ér. jobb alapanyagot vesznek? jobban tudnak pörkölni? nüanszok lehetnek már csak.
nem is olyan rég történt, hogy vásároltam egy külföldi (helyi szinten az egyik legjobb) pörkölőtől, és amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, rávágta egyből a srác, hogy "Casmo" nagyon jó, miért nem tőlük veszek ő is megy Pestre, már alig várja, mert milyen jó kávé(zó)k vannak nálunk. és ők sem széntablettát árulnak...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
tariattila
veterán
válasz Bazsee71 #70926 üzenetére
A csongrádi 'cégnél' volt haverom Aquaviva 5000-ese... lehet, hogy jó szakik nem ismerem őket, kizárólag ezzel a géppel történteket tudom elmesélni...
recsegett a mechanikában valami amire ők egy alkatrész cseréjét javasolták, mivel nem volt nekik készleten így mondták várja ki... (épp gyártatták ezt több géphez is valahol)
Már nem is tudjuk hány hónapot töltött náluk a gép de 25e volt a javítás. A recsegés a kezdeti időben igaz halkabban de jelen volt, pár kávé után ugyanaz a hang visszaerősödött az eredeti szintre.
Nem fűzök hozzá semmit. Oda többet mi valószínűleg nem megyünk.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #70980 üzenetére
Most az eredeti kottában sem stimmel valami, vagy én nem tudok számolni?
Ezt a 2 x 1L koncentrátumot csinálják meg:
Dissolve 1.38g baking soda in 1L of deionised water — this is your “buffer” concentrate, or “alkalinity”.
Label and set aside.
Dissolve 10.14g Epsom salts in another 1L of deionised water — this is your “Magnesium” concentrate, or “total hardness”.
Label and set aside.Majd ezeket adagolják a leírtak alapján.
WOC Budapest: 48.8g Buffer + 12.3g Mg + 938.9g DI waterHa a magnéziumból valóban 10,14g és nem 1,14g kell abba az 1Les koncentrátumba, akkor az ő receptjeik magnézium értéke is el van cseszve egy tizedessel, vagy nem?
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #70989 üzenetére
értem. köszi.
Most már lassan érik a daráló csere (valószínűleg augusztus lesz belőle addig meg ki kell húznom valahogy ).
A catler végére értem már ami a beállításokat illeti.
Kéne még betennem alátétet mert nem tud elég finomra őrölni (most éppen Pacificaffe El Salvador-t) viszont nem tudok többet beletenni mert összeérnek a kések ha beleteszem a paljoc által adott második alátétet is. (kb le kéne feleznem a vastagságát).
Így a max amit ki tudok hozni az 18-20mp alatt 1:2 arány (18 - 36g) ami elég gyors.Most éppen azon agyalok, hogy új f4e vagy használt SJ de ugye az SJ-t még át kell alakíttatni karba őrlősre ami viszont nem tudom mennyibe kerül kb. Meg persze szóba jöhet akármi használtan ami jó és megáll kb 140-150k-ból.
Kis kúpost már nem szeretnék max egy Wilfa Swartot külön filternek vagy valami kézit.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #71410 üzenetére
akkor te is nyilván szénbányát iszol, ami ugye ma már ciki
(erről jut eszembe, hogy a boros szcénában anno megéltem, hogy az "ásványosság" és "gyönyörű savszerkezet" odáig lett tolva, hogy állt körben egy társaság, forgatták a szájban a b.szott drága, b.szott fás és b.szott savanyú szepsy furmintot, mindenki grimaszolt, úgy tépte a sav az arcát, majd elismerően bólogatott, hogy na ja, micsoda mélységek, micsoda komplexitás )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #71414 üzenetére
mi a szén, ugye. a kellően vájtszájú usernek szerintem bármiféle csokis, mogyorós ízjegy azonnali sikítófrászt indukál. én újabban picit visszarendeződtem: casmóból is leginkább azok ízlettek, amik picit "klasszikus" irányba lógnak ki, tehát például a braziljaik. legyenek savak, anélkül nekem értelmezhetetlen egy kávé, legyen gyümölcsös, mert attól izgalmas, de nem baj, ha emlékeztet még egy eszpresszóra közben. "csokis-gyümölcsös", bár ez inkább a saját pöriknél a cél (ott mást reálisan nem is nagyon lehet, igazán komplex gyümölcsös kávét nem tudtam még pörkölni, vagy legalábbis nem vállaltam a profilozással járó sok kiló veszteséget -- de szerintem a gene korlátos cucc azért). sztárkávézóban ízleni szokott az aktuális "csapon" lévő tétel, pedig abban ritka vendég a csoki...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
válasz Bazsee71 #71485 üzenetére
Nem sértődtem be, nem fogok áttérni a Hell-re, de azért bosszant, hogy már csak stikában mer az ember cukrot tenni a kávéjába (pedig van, amelyiknek jól áll), viszont az teljesen elfogadott, hogy laborban pancsolod a vizet. Cukor ciki, Mg menő. Elgondolkodtató.
Én ugyanezeket használom (VST-PuckPerfecter-PalmTamp) kiegészítve wdt-vel, plusz AP papír, ami szerintem az elmúlt évek legnagyobb találmánya az espresso készítésben. De néha kívülről nézve magamat már ez is sokkol, és mégis van, hogy egyes kávék minden erőfeszítésem ellenére sem ízlenek. Kezdek rájönni, hogy nem nekem való az újhullám, mert még sosem esett le az állam ilyen kávétól menő helyen sem. Mostanában kóstoltam párat T&P-ban, meg múltkor eljutottam végre a Kék Elefántba, egyik nap még Casmo brazilt ittam, másnap már Bányai-féle kávé volt az őrlőben, a maguk módján lecsúsztak, de ilyesmik szoktak lenni otthon is a kávék, és eddig azt hittem valamit rosszul csinálok. Persze lehet hogy csak kifogtam, de egyre inkább azt érzem, hogy nem ez az én világom.
(Ja: mennyi Mg-t teszel a Nordába? )
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #71937 üzenetére
akartam irni, hogy az ilyen
ratyiál-fancy neveket hagyjuk meg a starbucksnak... de az ő neveikből legalább tudod mit kapsz. pl: Vanilla Bean Crème Frappuccino® Blended Crème -
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #71941 üzenetére
Erről mi a véleményed? (daráló fórum).
"Tudja vki h ki gyartja azt a flat burr.t amelyiken kis bogyos dudorok vannak?"
"E61-hez beszereztem termometert, valakinek tapasztalat a cooling flush-al? Marmint cooling flush-al beallitom a kivant homersekletet es utanna rogton brew, vagy varok hogy a nyomas ujra felepuljon mondjuk egy cycle-t?"
Mert szerintem legalja.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #71943 üzenetére
nem üldözi senki, de valljuk be, elsőre azért elég fura egy kávétípus, amit egy - éppen nagyon sztárolt - darálóról neveztek el. ennyi, neked nem kell ördögöt látnod. amúgy is megvan a megfejtés: akkor szopás vele kávézóban bohóckodni, hogy cserébe neve lett neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
SierraFox
tag
válasz Bazsee71 #71966 üzenetére
Én szinte napi szinten használok egy Kinu M47-et (ami amúgy most eladó a Mazzer érkezése miatt). Abszolút szokható, kicsit pepecselni kell vele, de nem vészes. Mondjuk a világos pörkölésű kávéknál ha presszóra darálok akkor azért nem mosolygok. De egy Paljoc pörköléssel simán elbán.
-
krupiz
csendes tag
válasz Bazsee71 #71966 üzenetére
Én napi szinten használom a Lido ET-t(több, mint 1 éve folyamatosan), ált. 2 szimpla/nap, PY szinte teljes kínálatával etetve. Filterre hébe-hóba. Összehasonlítási alap a Graef 702, Ascaso I-mini. Nagy ténymegállapításokat nem tudok tenni, holott mindegyik eszközt több mint 1 évig használtam, (jelenleg is megvan mindkét elektromos, pihennek a szekrényben). Az elektromosakat és a Lido-t párhuzamosan használva, összekóstolva talán 10 kávét készítettem. Biztos az én ízlelőbimbóim alulfejlettek , de nagy különbséget nem sikerült kiéreznem Azt én is tapasztaltam, - mint többen írták már, - hogy női kézbe adva a Lido-t és világosabb alapanyaggal megtöltve nehézséget jelent az egyenletes tekerés (espresso szemcseméret).
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #72128 üzenetére
gondolkodjunk tovább: beállítok 7 bart és úgy csapolok. van jelentősége az egész kérdésnek, ha az opv-nek kell beavatkoznia 7 barnál és nem a pogácsa engedi át akármilyen alacsony nyomáson a vizet? a csatornásodás azt jelenti az én olvasatomban, hogy nem tud ellentartani a pogácsa annyira, amennyit én kérek tőle.
a másik dolog meg, hogy nyomásprofilozásnál pont, hogy ugyanúgy tudsz kompenzálni csatornásodásnál, mint egy karos géppel: ha látszik, hogy túl gyors a lefolyás, csökkented a nyomást. igen, így 9 bar helyett 3-4 baron csapolsz akár, de legalább mented a menthetőt.
egyébként meg látom ám, hogy mire megy ki a játék, szegény fragolának már készítitek be a következő kötelező tuningkört , pedig még ki sem hűltek az űrgaggiák.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest