Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
Szia. Amennyiben a kávéházakban kapható italhoz hasonlót szeretnél, mindenképpen karos gép + örlő páros a jó döntés. Persze ezzel oda a kényelem, de mindenképpen jobb végeredményt kapsz. A keret elég szűkös, inkább használt dolgokat keresnék. Én egy Gaggia Classicot használok, nagy megelégedéssel. Mondjuk tejhabosításra korlátozottan alkalmas, de azt egy french pressel is meg lehet oldani. AVX-nél kaphatóak olcsóbban karos gépek, esetleg azokat is érdemes lehet megnézni.
-
waxos
csendes tag
Szia! Ha van benned elszántság és türelem, akkor érdemesebb a karos gép felé elindulni, mert ha beletanulsz jobb eredményt fogsz kapni. Ha nem akarsz sokat foglalkozni vele, akkor jó lehet még egy PODos gép is, minőségben nem fogod megkapni egy karos gép produktumát, de nem kell őrlő, mert csak beleteszed a PODot a karba és csapolsz. PODot szintén tudsz rendelni webáruházakból. Karos gépben ilyen költségvetésből új gépként egy Delonghi Dedicát szoktak ajánlani a kollágák. Használtból több típus is beleférhet Gaggia Evolution, Gaggia Baby vagy vmi kisebb rézbojleres pl Isomac Giada. Jófogáson vagy az AVX oldalán szoktak időnként feltűnni, bár most nem csekkoltam a kínálatot. Őrlőből a legolcsóbb elektromos, amit ajánlani szoktak az a Graef 702. Kellene még kezdésneek mérleg és tamper, de így talán beférsz 100 alá. PODos gépnek a Lollinát szokták ajánlani ebben az ársávban újonnan.
-
RetepNyaraB
veterán
Helló, hála a siralmas forintnak és a nemzetközi helyzet évek óta tartó fokozódásának, max a dedica+graef702 jön ki 100 rugóból. Használtan se jársz jobban, eszelős árakat kérnek mindenért.
Automaták játékszerek, sose lesz belőlük rendes kv. POD esetleg jó alternatíva, de nagyon drága a minőségi alapanyag.Tejhez teszkó frencspressz.
A dedicát sajnos nem árt kicsit hegeszteni (nyomásfokozós szűrőt kitenni, venni másikat, itthon esetleg avx-nél, vagy jóval olcsóbban alibabàn). S persze a minőségi kv lesz a legdrágább tétel hosszabb távon.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
Nekem a Dedica, Graef 702 és AlzaCafé, ami bevált, de nincs viszonyítási alapom. Ha újra kezdhetném, akkor egy picivel többet szánnék a főzőre és az őrlőre is, hátha jobb, ami eggyel felette van. Inkább a főző, amivel nem vagyok teljesen megelégedve. Naked karral fröcsög össze-vissza, a gyári karra meg csak nyomásfokozós szűrők vannak.
Buliban hasznos! =]
-
nrbx
tag
Hello, en picivel magasabb keretbol hasznalt Sage Bambino Plus-t vettem. Sok teszt van rola, amit olvastam, neztem jellemzoen jo eredmennyel, elsosorban kezdoknek. Hasznalt Graef orlovel lehet ez is beleferne, vagy csak kicsit kellene hozzatenni. Ebben van automata tejhabosito is, tobb tesztben olvastam, hogy hasznalhato, en kezdokent elegedett vagyok azzal amilyen tejhabot csinal.
-
RetepNyaraB
veterán
-
kmarci25
veterán
Nekem ugyanilyen gépem van, én írtam a másik topikban is. Írtam erről a gépről, keresd vissza itt. Én mindenképpen javaslom a kar és a kosár cseréjét. Az, hogy mennyi őrleményből főzöl, ízlés dolga nejem cappuccinokat idők, neki általában 16g-ból főzök, én feketén iszom, magamnak 18-20g-ból. Van olyan pörkölő (pl Impresso), akik annak javaslatot receptre.
Amit javaslok: új kar, új kosár, mérleg (tized grammos), jó minőségű kisüzemi pörkölésű kávé.A kancsós víztől ugyanúgy vízkövesedni fog ezért javasoltam a desztvíz-szűrt víz keverékét. Persze az íze is jobb lesz.
De persze lehet, hogy elkezded a géphez kapott eszközökkel, aztán ha úgyis megfelel, akkor semmi gond, használod úgy. Ha viszont kicsit érdekel a dolog, akkor érdemes kísérletezni.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
konzumpro
senior tag
Régebben csak nyomásfokozós kosárral árulták, most már adnak hozzá szimplafalú kosarakat is. Szerintem jó kis gép, érdemes a manuális előáztatással játszani, nálam a maximumon volt a legjobb, vagyis hosszan nyomvatartva amíg el nem kezdi a tényleges főzést, azt pedig manuálisan állítottam le. De lehet programozni is a hosszú előáztatást.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
víztémában: vannak a szűrőkancsók, és azokhoz lehet kapni kifejezetten kávés-teás beállítású szűrőt. egy ideig használtam olyat, mert olcsó volt, sok eltérést nem éreztem, de ettől még jó lehet - valaki erősítsen meg vagy cáfoljon.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kmarci25
veterán
Nem, egyelőre kézi őrlőm van. Az őrlés finomsága a lefolyástól függ. Őrlemény/kávéital= 1/2 grammban mérve, kb 30 másodperc alatt a cél. Azaz 20g őrleményből 40 g kávé. Ha túl gyors, akkor finomítok, ha lassú akkor durvábbra állítom. Ezt nevezik angolul dial in-nek. YouTube-on keress rá James Hoffmann-ra onnan egy csomót fogsz tanulni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kmarci25
veterán
Ez Bambino Plus? Ha igen, akkor én decemberben kaptam hozzá nyomásfokozós szimplát és duplát, meg nyomásfokozó nélküli szimplát és duplát. Azóta vettem még fenék nélküli kart, ahhoz adtak egy dupla kosarat (kb. 16-18 g lehet), meg vettem két IMS-t (16-18-ast, meg 20-24-est).
Én minimum 16g -ból főzök tejes italokhoz, minden nélkülihez 18-20 g-ból.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
nrbx
tag
Hello, nekem is Bambino Plus van, szinten adtak hozza duplafeneku (nyomasfokozos) meg hagyomanyos szurot is, de aztan vettem 14-16g-os IMS-t (B62.52TH24E), kb. 15 EUR volt, nem nagy tetel. Esetleg ha kell, ami nekem van gyari hasznalt dupla el tudom passzolni. Kart szinten csereltem Crema Coffee fenek nelkulire: a gyari nekem nagyon szorult, a szurot meg mindig kessel kellett kifeszegetni belole (van erre inteligensebb modszer?). Ezzel ami most van ilyen problemak nincsenek.
-
fahrii
őstag
Jó kérdések. Ugyan ezt a settet rendeltem most a Mall-ról, így külön öröm hogy nem nekem kell őket feltenni.
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a kapott örlőt érdemes-e alá vetni egy bejáratási procedúrának? Van itthon 1 kiló anyóstól kapott tchibo milano stlye, ami valószínűleg erre a célra tökéletes lenne. -
kmarci25
veterán
Az azért egyértelmű, hogy a Bambino Plus a skála alsó felében helyezkedik el. Egy csomó minden nem állítható be úgy rajta, mint a komolyabb gépeken. Ennek ellenére én most nagyon élvezem, hogy finom kávét tudok vele főzni. Aztán majd egyszer lehet, hogy megyek feljebb is kategóriában, addig meg gyűjtögetek.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
Valami miatt ez a nyomás hülyeség beakadt a gyártóknál, ergo a fogalmatlan fogyasztónál is. Kínai szarokat már 20barral reklámozzák. Illetve a pod kéri a nagyobb nyomást, ha olyanod van, hogy azt használnál. De egy dolog a puNpa képessége, más dolog, hogy normális gyártó ezt limitálja valamennyire (kivéve a pod )
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kmarci25
veterán
Nekem is olyan érzés volt. Aztán az első pár nap kicsit pofonvágott, mert eléggé sz@r italok jöttek le. Aztán szép lassan javult a minőség. Szóval ha az eleje nem olyan, mint amit elképzeltél, akkor az a természetes betanulási folyamat része.
Egyébként meg szerintem az a lényeg, hogy mindenki olyat igyon, ami neki ízlik."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Nutra
tag
Ezek a marketing bár számok (ha igazak) az elérhető max nyomást adják meg. Hogy ténylegesen mennyi átfolyáskor, azt főleg a kávépogácsa ellenállása határozza meg. (Extrém esetben ha kar nélkül megnyomod a gombot, nem lövi ki a gép 20baron a vizet.) Nem kell nagyon ezekkel az értékekkel foglalkozni. Ha az átlagos 25-30mp környékén lejön egy dupla és ízlik, akkor jó. Ha nem sikerül normális kioldást kihozni, tök mindegy, hogy mit írnak a gép dobozán.
-
RetepNyaraB
veterán
-
kmarci25
veterán
A Bambino Plus nem enged főzni, ha a min alatt van a vízmennyiség (hiába nyomod a gombot, nem indul el). Ha pont a min fölött vagy és úgy indítod, akkor persze lehet, hogy főzés közben ürül ki, akkor nem tudom mi van, ilyen még nem volt nálam.
Puck screen-t amazonról rendeltem, én mindig használom. (Ha többet főzök, és nem akarok tökölni, akkor papírfiltert. Így nem izéli össze a zacc a felsőszűrőt.) Biztos befolyásolja a vízelosztást is, de nem tapasztaltam különbséget a papír és a fém lap között.
A kávétároló doboz szerintem pénzkidobás. Nekem két 250g-os dobozom van, de leginkább a fagyóban tárolom a babokat, és annyit veszek ki, amennyi éppen kell."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
Az IMS-t vedd meg, nem drága, sokkal jobb a gyárinál. Nem a grammtól lesz valami egy, vagy kétszemélyes; ezek elavult fogalmak. Nyilván 7g italt nem fogsz kettéönteni. A 14-16g egy "kisdupla", ha muszáj. A puck screen hasznos dolog és minimális kiadás (vegyél alá szűrőpapírt is, hogy kevésbé menjen tele kv olajjal) de nem biztos, hogy 53-as kosárba az 53.5-ös belemegy. Általában fél millivel alá szokták ajánlani (52.5 esetedben). Ráadásul az avx screen kb 1,5g-mal kevesebb őrleményt enged (kivéve koxx, aki beletuszkolja) a kosárba. Ha van screen, én 2g-mal nagyobb kosarat vennék, mint egyébként. Tehát mondjuk 18-as ims-t és akkor abba lehet screen mellett 15-16g-ot rakni közepesen sötét cuccból.
Vákumdoboz pénzkidobás, de jól mutat a pulton. Babot a saját, szelepes, simítózáras zacsijában, konyhaszekrényben ha nem borogatod, nyomkodod (főleg nem) két hétig biztos lehet tartani bontás után, baj nélkül. Kilós kiszerelést porciózd szét vagy gyári zacsiba (avx-en asszem 150-250ft egy 25 dekás profi zacs, amely sokáig működik), vagy befőttesbe. Utóbbi legyen teljesen tele. Nem bontogatott zacsi\üveg mondjuk egy hónapot bír a spejzpolcon, ha ennél több kéne, hűtheted.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Az előzőknek sincs semmi értelme házi használatban. Elmosni a kést pláne. Rizs meg jól hazavágja, eszedbe ne jusson!
Ha muszáj piszkálni, akkor pully grind, pl.
De inkább néha ecsettel kisöpörni amit elérsz a kések között és szevasz."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
-
#31639808
törölt tag
Amit javaslok: át kellene alaposan mosni a bojlernek nem nevezhető Thermo jet rendszert Puly baby cleaner tisztítószerrel. A gyári patron helyett pedig érdemes használni az Oscar párnát. Az jóval olcsóbb és olasz gyártmány. 2 havonta kell cserélni.
Érdemes lecserélni a gyári kosarat és a felsőszűrőt IMS-re. Ettől jobb lesz az elkészített kávé minősége. Sokan vesznek hozzá nyitott kart is.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Pully Caff az a zsíroldó, citromsav a vízkőre. Vagy tejsavas valami gyári. Utóbbi jóval drágább és kímélőbb a gép belsejével, bár ez igazán csak alumínium belsőre vonatkozik.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen