Új hozzászólás Aktív témák
-
igazából most a cm 81-en kb 3 fokozatot használok, 6-7-8, és egy fajta kávét csak egy fokozaton lehet normálisan elkészíteni, mert a mennyiséggel nem lehet annyit kompenzálni mint amekkora a különbség a két állás közötti finomságban.. szóval finomhangolni nem tudom.
"... and I hope you have a great day!"
-
árban nem nagyon szeretnék elszállni, ez a HC-ben hirdetett 502 is leginkább az ára miatt gondolkodtatott el - CM81-et kb annyiért el tudom adni amennyiért vettem.. még átgondolom, lehet tényleg hosszabb távra érdemes a 40-60k-s árkategóriát is átböngészni
"... and I hope you have a great day!"
-
cSuwwi
aktív tag
Igen, pontosan olyan amit írsz, kb. egy szarvasival van egy szinten. Sima kosara van, nem nyomásfokozós, így a bolti tégla amivel régen etettem az ehhez elvárt "minőséget" produkálta, amiből elegem lett, ekkor vettem a graef őrlőt első körben, most jön a főző.
Max. az őrlő árát szeretném rászánni, ez a gorenje remélhetőleg jó lesz első körben: Gorenje ESCM15DBK
Ugyanazt tudja mint a többi ebben az árfekvésben, csak jobban összeszedettnek tűnik, és a manual átolvasása után tudja amire szükség van. Az érintőpanel kicsit parasztvakítás, de modern külsőt ad neki. A mostanihoz képest biztosan jobb lesz.
Köszi a segítséget -
-
RetepNyaraB
veterán
Igen, csak gyakorlatilag semmi hasznos infót nem írtak rá:
-termőhely/fajta
-mivel blend, legalább a robuszta arányt ne fedje már homályNekem ez így kevés input 5k forint alatti áron valamivel.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Barátom szomszédja egy rozsdamentes tepsiben teríti szét egyenletesen a zöld kávét és hőlégfúvóval nyomatja az első reccsig.
Szemre jól nézett ki amit pörkölt, de kóstolni még nem kóstoltam.
Abban a juta zsákban szerintem csak megdöglik a kávé.
Én kiürült szelepes, simítózáras kávés zacskóban tárolnám.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nem rég vettem egy ilyen kis kézit, de szerintem ugyanaz mint a lábas. Etióp Kézi Pörkölő
Eddig kb 500gr-ot pörköltem vele. Mind azonnal megkóstoltam. Nekem ízlik, lehet mert saját készítés, de bejön.
Úgy érzem egyelőre maradok ezen a vonalon. Szemetel, de én tűzhelynél csinálom. utána alapos takarítás.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
-
RetepNyaraB
veterán
Mindenképp dícséretes, hogy a sz@rrá aszalt, "prémium krémának" becézett robuszta élelmiszeripari hulladékok mellett próbálják a single origin arabokat népszerűsíteni. Nyilván nem lesz egetverő a cucc, de valahol el kell kezdeni nevelni a népet, hogy a 3in1 instant Jakobszon túl is van élet
Ráadásul a Malabar egy hálás darab; igénytelen az elkészítésre és ha eleget raksz bele, a koffeintől lerepül az álbajszod.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
Írt közben az Expolygon:
"Ebben a szegmensben nem erősek a beszállítóink, mivel kifejezetten a vendéglátós gépek alkatrészeivel foglalkoznak, de sikerült szűrőt találni.
Precision Filter 2T H22, H24, H26
IMs szűrőkből 3 méretet találtunk (mélységben térnek el), de Ec865-ös egyik leírásában sem szerepel, ezen szűrők ára nettó 4650 és 5500 Ft között mozog, beszerzési idejük 6-8 munkanap.
Nyitott kart nem találtam partnereinknél, csak keresés alapján belefutottam az Ebayen.
Link: [link]
Link: [link]"
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
nekem egy EC 153.B van, ahhoz ha jól emlékszem a két "füles" naked kar kellett. abba (mivel naked) gondolom "mélyebb" kosarat is lehet tenni; nekem az alis szettbe olyan 14-15g fért emlékeim szerint.
+ yt-n találsz sztem csomó videót az ec 155-höz
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
Osynho
addikt
Ez okés, csak a "mindent kihozni" a Dedicából többe kerül, mint a kávéfőző, illetve annyért kapsz már pl egy GC-t használtan. A disztribútor nélkül is lehet szép lefolyást prezentálni, még naked karral is, nem gondolom, hogy elengedhetetlen kelléke egy Dedicának.
. A wdt pedig egy parafadugó és pár tű.
"de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön, az őrlemény minél megfelelőbb kivonatolása viszont alapvető"
A nyomásfokozó használatával hogy tudod belőni az adott kávéhoz az őrlés finomságát? Mivel nem a kávé tömítésével áll fel a nyomás, nem hiszem, hogy lehetséges az ideális pogácsa létrehozása, így a kivonatolás megfelelősége is kérdéses. Illetve tamperelve le is fullad szegény gép.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
A nyomásfokozós kialakításnak elsősorban a nyomás fokozása a feladata, bármilyen (akár előre őlrölt) kávé használatakor.
Tehát kényszermegoldás, kompromisszum. Igen, a kávé is habosabb lesz, mivel a kis lukon nagy nyomással átvergődik szegény kávé, de ez ugye nem a hagyományos értelemben vett crema. A habot valóban a minél frissebb kávé garantálja (nyilván a kezdeti pihentetést érdemes betartani), de ezen kívül a presszó elkészítéséhez lényeges, hogy maga a kávé tömörítsen, a kávé ideális őrlése adja meg a lefolyás hosszát, ezzel szabályozva a kivonatolást. Persze, hogy más lesz egy nyomásfokozós karral elkészített kávé íze, ha különböző beállításokkal őrli az ember, de a nyomásfokozó állítja elő nyomást, nem pedig a kávé. Pont ezt mutatja be a linkelt videó is.
-
konzumpro
senior tag
Az automatáknál a nyomásviszonyok stabilizálhatóak egy nyomásfokozóval, ha megvan a megfelelő lefolyás és főzési idő, csak azt a szemcseméretet kell eltalálni, ahol a legideálisabb a kioldódás az adott őrlővel, a lehető legfinomabb őrlemény, keserű mellékíz nélkül. Utána megint lehet állítgatni a nyomást és ha eltűnik a túl lassú főzés miatti fanyarság, akkor már csak a főzet hosszával kell játszani hogy meglegyen az optimális főzet.
Itt nem annyira játszik szerepet az előkészítés, mert egy rugós dugattyú végzi a tamperelést a főzőhengerben, igazából annyira nem számít ennek a kialakítása, hogy pl. a Jurákban egy ponton támadja a víz a pogácsát, míg karos gépeknél gondosan ügyelnek arra hogy egyenletes eloszlású esőztető rendszerként működjön a felsőszűrő. -
Osynho
addikt
"(kiszedtem a nyomásfokozót ) de ugye ez csak amolyan habképző izé ezeken a főzőkön"
"Az első mondatot nem egészen értem, mivel ugye nincs más szerepe az ilyen szűrőnek és karkialakításnak (röfi) mint hogy felhabosítja a - szinte bármilyen finomságú - őrleményt"
Én ezekre reagáltam elsősorban.
Már hogy ne lenne szerepe a kávénak a tömítést tekintve?
Sose állítottam az ellenkezőjét. Simán lefullad a Dedica, ha jól lenyomkodja valaki a kávét. Az általad linkelt videóban is van erre vonatkozó megjegyzés. Én csak annyit állítottam, hogy a presszó egyik alapja, hogy a kávé maga tömörít, ennek őrlése, előkészítése, tamperelése, a megfelelő hőmérséklet és egyéb tényezők adják a jó végeredményt. Onnatól, hogy nyomásfokozós a kar, nem lesz optimális a kávé kivonatolása. Tehát vagy nyomásfokozós kar és kompromisszum, vagy hagyományos szűrő és pontos őrlés, mérés, előkészítés, tamperelés -> ideális esetben jobb kávé. Nyomásfokozós karban is lehet pepecselni, de mivel nyomásfokozós, nincs rajta akkora hangsúly, mint pl egy naked karnál, ahol összefröcsköli a konyhát és 8 másodperc alatt átzubog a víz, ha rosszul csinálsz valamit. A nyomásfokozós kar olyan, mint egy automata. Mindig tud egy korrekt, iható kávét, de igazán jó sose lesz.
"A víz útjának láncolatában a bojlertől a csészéig minden szerepet játszik, a pumpától a kávépogácsán és felsőszűrőn át a karba helyezett szűrőig."
Így van. Pl a hőstabilitás, vízterítés is befolyásolja, amiben pedig egy komolyabb gép más szintet fog képviselni. Vagy pl a víz. Tehát minden.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Le fogom tesztelni megint.
Rágebben Sage-nél azt vettem észre, hogy ha presszó finomságú az őrlemény, nyomásfokozó kosárral egy darabig jó a lefolyás, lassabb mint durva őrleménnyel, de mivel ponttól pontig folyik a víz, szétmossa a jól tömörített pogácsát.
Updosinggal, amikor főzés közben a kávé felduzzad a felsőszűrő szintjéig, (látszik főzés után a felsőszűrő mintája a zaccpogácsán és egy darabban lehet kiütni), nem tudja szétmosni a víz a kávét, belassul a lefolyás, de egyenletes, nem fullad be.
Ha jól van tömörítve. Ha nincs, megreped, keveredik, részleges lesz a kioldódás, egyszerre keserű és savanyú a kávé. Gondolom ez ugyanolyan nyomásfokozóssal is. Nem kizárt hogy tökéletesen jó nyomásfokozóssal is a presszó, csak nem praktikus. És mivel a maradék víz nem folyik ki alul, ázottabb a zaccpogácsa, nem is lehet egyben kiütni. -
RetepNyaraB
veterán
Dehogynem. Csak mellé nem kell különösebben ügyelni a presszó finomságú őrlésre. Nekem sokkal jobb volt tamperelve a nyomásos kar is.
Szarvasival sem lehetetlen ihatót gyártani, bár egy darab szar a koncepciója; csak melós.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.
Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]
Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.
Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]