Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
-
fecke78
senior tag
Mit nem lehet ezzen érteni ? Én dolgozom reggeltől estig , rendelni nem tudtam mert nem ért volna ide , hétvégén már kisérletezgetnék . Ha érdemi hozzászolásod nincs nem muszáj megszolitanod kedve danbenzin . Halladj ell melletem és szevasz . Hívhatod bárhogy is !
-
fecke78
senior tag
válasz Mr.Csizmás #12056 üzenetére
Most vettem meg a gépet 2 napja , még ismerkedem vele , és vagyok annyira ostoba szerintetek , hogy nem rögtön prémium kávét locsolok szét . Utána nyilván veszek rendes kávét is , de azt is írtam számomra megfelell az allegro árkategoriája , mert azok is frissen pörkölt kávék , csak olcsóbbak mint itthon , majd ha ithon is lehet olcsóbban venni postaköltséggel eggyüt akkor majd rendelek ithonról . Ezidáig ugy olvastam és tapasztaltam , hogy a pirelli n 82 es kávéja azért nem olyan rossz , de lehet ebben is tévedek , sebaj ez már legyen az én bajom ...
-
kchris78
veterán
válasz danbenzin #12053 üzenetére
öhhm hát nekem egy dolog jut eszembe a megmondja mivel próbálkozzon: edzőm nekem is megmondja hogy először a 8kg kézisúlyzóval kezdjek. Vsz nem lesz jó kimenetele ha a 16-ossal kezdek de biztos nem fogja akaratom ellenére kivenni a kezemből.. Csak nem fogom elbírni , és a vállam is szétmegy.. (és ezt most általánosan mondom, saját tapasztalat, én is szenvedtem tavasszal etióppal aztán átnyergeltem brazilra pl, sokkal nagyobb élvezet volt akkori tudásommal...)- most meg már az ízlésem miatt fogok inkább legalább félig sötétet venni, ízlés miatt - illetve _annyira_ nem jó a felszerelésem hogy egy ultra-világos afrikaiból kihozzam azt ami benne lakozik .
[ Szerkesztve ]
-
danbenzin
csendes tag
válasz fecke78 #12055 üzenetére
teljesen igazad van, nem voltam korrekt és jobban csipkelődök a kelleténél, kérlek nézd el nekem. kívánom, hogy megtaláld majd a saját utadat és sikeresen fogyassz majd olyan italokat, amikről álmodozol. kérlek, engedd meg, hogy saját tapasztalataimat is megosszam, mégpedig arról lenne szó, hogy a fórumot visszaolvasva találtam rengeteg hasznosabbnál hasznosabb tanácsot, amiket újdonsült lelkes kezdő amatőr otthoni kávéfogyasztóként megfogadtam és most az eredménnyel jómagam és környezetem felettébb meg vagyunk elégedve. leegyszerűsítettem az egészet, a hobbi alapjának a frissen pörkölt, frissen és jól őrölt kávét és legalább szűrt vizet tartom, a többi már a lehetőségek szerint alakuljon. te más megközelítést választottál, amin én többet szórakozok a kelleténél. nem szeretném elvinni a kedvedet
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #12056 üzenetére
senki sem mondta, hogy szpesölti legyen, kérlek ne magyarázd félre.
"... and I hope you have a great day!"
-
Halley
tag
Bár kértem ne a vízkő felöl, közelítsük meg a víz témát, mégis itt ragadtunk le. Hogy ihatatlan, nem szó szerint kell érteni, hanem úgy értettem, hogy langyos klóros valami. Nem baj, hagyjuk.
Viszont szűrőkancsóval kapcsolatban lenne kérdésem.
Példa: Laica Clear Line 2.25
Tulajdonságok:
1,25 liter szűrt víz
Teljes kapacitás 2,25 liter
Ha csak napi 3 presszóra használom a szűrt vizet, akkor ugye nem fogom elhasználni.
1; Elkészítem a szűrt vizet, marad a konyhapulton 1 napig (utána kiöntőm a lefolyóba), napközben ebből készítem a 3 presszót.
2; Elkészítem a szűrt vizet, és azonnal hűtőbe teszem kancsóval együtt, s onnan alkalmanként kivéve használom kávéhoz 1 napig.
3; Elkészítem a szűrt vizet, azonnal átöntöm egy kulacsba, s azzal rakom a hűtőbe.
4; A negyedik az lenne, hogy tarthatom-e 24 óránál tovább a szűrt vizet, de gondolom nem.
Szóval mivel még nem használtam ilyen kancsót, ki hogy használja? -
headhunter86
senior tag
válasz Halley #12061 üzenetére
Mi a Brita Hard Water Expert szűrőt használjuk a kancsóba. Leszűrjük és ott áll a konyhapulton, folyamatosan isszuk és töltünk utána. Ezt a szűrt vizet öntöm a gépbe is.
Illetve még vettem e mellé pluszba egy vízlágyító párnát is, ami a gép vizestartályában pihen.
Nekem még abban segítsetek, hogy mikor eljön majd az ideje a nagy tisztításnak, vízkőtelenítésnek, ahhoz mit vegyek? Ha jól tudom annyi, hogy beleöntöm a tartályba és azzal átmosom a rendszert. Egy ilyet már vettem, de ezzel csak a fejet tisztítom meg a zsíroktól ha jól tudom.Amúgy ma volt egy kis érdekesség az AVX DB1 Pro-val. Mikor megjött 45ml-re állítottam a rézcsavarral az átfolyó víz mennyiségét 10mp alatt, na ez szépen visszacsökkent 30ml-re, anélkül, hogy piszkáltam volna. Nem tudom mi okozta, de most újból beállítottam a csavarral. Azt hiszem figyelni fogom.
-
Mano66
senior tag
Vízkőtelenítésre háztartási citromsav. Legolcsóbb és a legjobb.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Mano66
senior tag
válasz Mr.Csizmás #12064 üzenetére
A réz igen. Alut inkább szétszedetném tisztítása.
-
MC Pite
veterán
válasz skilleeer #12003 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a savanyú a túl gyors (túl durva), a kesernyés a lassú (túl finom) főzés eredménye - és nálam így is volt/van.
Időhöz: Kávémérleg az első cseppektől méri az időt, én is onnan mértem. Kávémérlegem azért lett, mert a konyhaim 3 lábú és túl nagy, nem tudom sehogy a gép alá bohóckodni, 7K huf-os Fuegot vettem aliról, ami biztos nem elég jó, de nekem megfelel, méret, akku, borítás, számok, üzemmódok és pontosság tekintetében.
fecke78: Én július óta látogatom a topikot, és befogadom, és szűröm az infókat, plusz kávés ismitől is kérdezek, meg próbálok nála is néha.
Kávéból Lidl egzotikusabb 400 grammosai meg AVX olcsóbbjai nálam megfelelőek, bár igaz, 1kg-nyi kávé 2-2,5 hónapig kitart, de a tizensokezres kávéval sem érzek sok difit úgy, hogy kb 1:4(sima)-1:5(kicsit habos) tejjel iszom.
Érdemes 1-1- problémára angoul is rákeresni, meg próbálkozni, napi 1-2 kávét csinálok otthon hétköznap (decaf is van), így nyilván nem haladok gyorsan, de pár hét után már egész normális, nekem tetsző kávékat sikerült gyártani .Nekem a kedvenc arányom 10g/20ml, kb deci alig habos, inkább meleg tej; vagy néha ennek a másfélszerese. Nem kell egyből kérdezni, mert lehet hogy túl sokféle válasz jön .
Mr.Csizmás: A topikból (is) citromsav tippet olvastam kávégép tisztításra, ezt vettem; de ha megvan hogy mit és miért célszerűbb, azt is mondjátok.
Halley: Csak iszol vizet otthon, nem? Mehet ebből, és akkor pörög a víz. Amúgy meg akkor csak keveset tölts bele ha keveset használsz belőle. Nálunk lágyított a víz, otthon nem használok kancsót, csak húgoméknál, de itt mindig abból is iszunk, így pörög.
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Halley #12061 üzenetére
Veszel kancsót, azt iszod és főzöl is belőle. Ne bonyolítsd túl.
Én bonyolítom, mert kávéhoz desztvízzel higítom 70-100 körüli tds-re (ahogy pusztul a szűrő, egyre több a desztvíz, végén kb 50-50%. De ez nem követendő"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #12068 üzenetére
tied megvan még? vagy már te is csak bottal piszkálod nálam stabil a géppark. major üzemel, tarcsiba meg pihen a mini a spájzban.
-
headhunter86
senior tag
Azt olvastam itt, hogy minél világosabb a kávé annál finomabbra kell őrölni. Ebből kiindulva megbontottam a fél kilós El Salvador Los Naranjos Valley Red Bourbon natural Specialty 87p világos kávét. 30 klikken őröltem a Kingrinder K6-on eddig a Colombia Supremo Sofia közepesen sötétet, akkor mondom nézzük 28 klikken a világosat.
Már mikor a karba öntöttem gyanús volt, hogy mélyebben ül tamperolás után. Sebaj felraktam, majd had szóljon. 15-16 bárig felúszott a mutató és semmi, meg se nyikkant, talán két csepp jött majd kinyomtam.
Húztam még egy shotot, de most már 32 klikken (tehát durvábban, mint a közepesen sötét esetében) és jobb lett, bár így kicsit sok lett, de szerintem simán 30-31 környékén jó lesz ez is.
Lényeg a lényeg, hogy nálam kb. ugyanaz a finomság kell mindkét kávénál.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz headhunter86 #12072 üzenetére
A robusztás cuccokat kell kifejezetten durvára, inkább azt mondanám. A többinek meg mikor mi áll jól...
Ha valaki nagyjából azonos jellegű babokat használ (pl közepes pörkölésű dél amerikai), akkor az őrlőnek van egy kialakult "joker" állása. Nagy baj itt nem lesz, kis eltérés erre-arra és kész.
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenet vonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.Nb.: az a salvadori nem igényelt semmi különösebb flikkflakkot emlékeim szerint. Inkább gyorsabb, mint lassú lefolyás állt neki jól. De keverhetem ám
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #12071 üzenetére
akkor megnyugodtam
-
Mano66
senior tag
válasz RetepNyaraB #12068 üzenetére
Soha nem gondoltam, hogy eladom. Csak teljes szemlélet váltásban vagyok. Nagyon kényelmes vele a darálás. De ez most háttérbe szorult. Ezt is biztos megbánom mint a NZ eladását. De a kávézás egy hobbi. Jönnek mennek a kávés kiegészítők.
-
kchris78
veterán
válasz headhunter86 #12072 üzenetére
nagyobb munka kiextraktálni világosból az anyagot.. de pont emiatt a finomra őrlés miatt leginkább visszájára fordul mert olyan a szerkezete hogy nem megy át rajta a víz... nekem pont hogy a világosabbat kell durvábbra őrőlnöm és akkor jön le a víz 30-35mp alatt.. a nagyobb extrakcióhoz +2 fokot teszek rá, és több vizet engedek át az őrleményen.
-
goom
senior tag
Drága fórumtársak!
Egyre gyakrabban látok szürke színű hozzászólásokat. Értem, hogy van ez az "OFF" lehetőség, de... Kérlek, gondoljatok arra, hogy van itt esetleg rossz szemű ember is. Én az vagyok, sajnos - és egyre nagyobb kínlódás olvasni ezeket.
Ráadásul az ilyenek hozzászólások zöme - szerintem - nem is OFF. Itt, ebben a közegben; majdnem mindig a témáról beszélgetünk (bőven 90-95%). Szerencsére nem ostoba, agresszív vagy troll az, aki "ide jár" fórumozni. Egy jó kis társaság, én annyira sokat tanultam (és tanulok) itt...
Kérlek, csak ha tényleg nagyon OFF... csak akkor legyen szürke. És köszi, hogy elolvastad! Mert ez most tényleg OFF volt...
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #12073 üzenetére
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenetvonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.
Szerintem jegyzetet készíteni mindenféleképpen jó dolog... 1-2 nap után nem tudja az ember csak az utolsó 1-2-t, korábbról szubjektív érzései vannak hogy merre volt a beállítás.. Én minden főzésről csinálok reggel egy jegyzetet: gr, ricni, gr víz, mp, és mennyire volt jó... 5 nap után már elég szép kép kezd kirajzolódni hogy merre érdemes még kísérletezni az adott zacskóval.. Persze inkább csak akkor ha sokféle kvt iszik az ember .
Más:
Nálatok nincs az hogy a rokonok kicsit bolondnak néznek a mérések miatt? Hogy nem csak beleszórod nagyjából és csak lecsapolja az ember azt hello? Illetve hogy belül tudom hogy pont amikor kellene akkor nem sikerül valami miatt jó kávét csinálni.. Elhívtam egy kedves ismerősöm, néztem néztem hogy MIÉRT jött le olyan gyorsan a csapolás.. 2 órával később vettem észre hogy valamivel (odébb húztam vagy nem tudom vmi miatt) sikerült 2 ricnivel odébb tolnom az őrlőt és nem vettem észre.. Mondom ilyen nincs....[ Szerkesztve ]
-
-
MC Pite
veterán
A sötét móddal sem jobb sz olvashatóság?
iatti: Pontleszarom hogy néznek, poénkodnak. Sok dologgal van így, nem csak a kávéval. Van aki valamire igényes / rigolyás / fontos neki, másoknak meg nem az.
Engem piszkálnak bringáscuccok miatt, de több pénzt dobnak ki az ablakon junkfoodra, cigire, repülős tengerpartos nyaraládokra, stb. Meg hát halványlila elképzelésük sincs arról én hogy bringázok (hozzájuk képest). Az ő sárnehéz, nehezen hajtható, silány alkatrészes, kényelmetlen trekkingjeikkel egyszer sem lehetne megjárni a hegyet oda vissza, nemhogy gyorsan.[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
iatti
aktív tag
válasz MC Pite #12082 üzenetére
na meg tudod, az armytek, emisar, skillhunt, stb is felesleges, minek az az átlagfogyasztó nem ezeken a fórumokon olvasgat. persze nálam is van értékhatár pár fórumon olvasgatok, 3deci sörért nem adok 2-3-4 rugót, vagy 50-100ml parfümért 100ezret. na de mindegyikünknek van valami becsípődése
-
MC Pite
veterán
OFF: Átlagjuzer még oké, ugye ezeket fel se veszem.
Persze néha mondják, jé milyen szuper, milyen szerencse hogy ez vagy az ilyen ...(pontozott vonalra jó tulajdonságok jönnek)!
Gondolom magamban(néha hangosan), hogy nem szerencse b..od; amíg te a facebookod pörgeted és hülyeségeket nézel este a tévében, addig én kutatok, mérek, összehasonlítok, tanulok, stb.Az a zavaróbb, amikor a fórumon is megy a feszülés, kötözködés (érdemi megvitatás helyett).
MégOFFabb: Pl nemrég bringás topik, 10ezres csoda bringalámpa 6 emiterrel meg papíron mindent is tud, de 2 kép alapján már 8 dolgot látok rajta, hogy hazugság; megjegyeztem hogy ha csalódott a korábbi vacakban, ne erre lépjen felfelé, hanem tessék kb huszat kiadni egy Fenix-ért (itteni topiklakóknak: az egy felsőpolcos minőségi gyártó), vagy ha tizet tud, akkor osramért.
De erre megy a támadás hogy az mennyire szuper, mert xy is azzal déházik (persze), meg oda van írva hogy cut-off, meg 2000 lumen, meg 10000Ah, stb.És el se jutnak a tények elolvasásáig.
Azt, hogy a fiatalabb kollégák a második mondatig se jutnak el érvelésnél, mert inkább poénkodnak, már megszoktam.
Nem csak retartdáltak vagyunk, hanem büszkék is erre!Az is igaz, hogy néha meg a sznobizmus, magas ló, vagy a kérdésre nem figyelés miatt vannak olyan válaszok (akár itt is), hogy észnél kell lenni ki mit mond. De hát ez mindig mindenütt így megy
[ Szerkesztve ]
-
headhunter86
senior tag
válasz MC Pite #12082 üzenetére
Na ezek szerint nem én vagyok az egyedüli bringás itt.
Teljesen értem miről beszélsz. Bár én nem szoktam ismerősök, családtagok orrára kötni, mi mennyibe kerül, mert biztos kiverné náluk a biztosítékot. Néha megkérdik mennyibe kerülnek a bringák. Na ott mindig van meglepetés az arcokon.
Azt hittem az után nem lesz több drága hobbim. Erre tessék itt a kávémánia... 🤣
Amúgy én nyomom országútival, gravellal és montival. Mindegyik karbon, e mellett van még egy alu szaladgálós / görgős endurance outi is. Mindezt fenn a lakásban tárolom.[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
Egyik hobbinál se reklámozom az árakat, max ha valamiből kell egy már használható szint, azt szoktam mondani mennyi az annyi.
És úgy tűnik hogy kávéval is kezdek fertőzni, egy kolléga már rajta van a rolleren, a másik már gyűjti be az infókatSzerényebben tolom a bringát, friss a Spark RC, 740 alu az elődje várja a kisszervizt meg új gazdit, karbonvillás 2x9 fitness, és párom Courierja lett most gravelosítva
nekem, hogy azzal kísérjem -akár terepen is- kislányomat (woom 4) és az a boltbajárós is. Szóval hivatalosan 2 bringám vanSzerintem a kávénál megálltam, használt Dedica 885, másik kar+szűrők, tartó, wdt, Kingrinder K2, kismérlet, még épp emberi árú kávék, kész. Már a puck screen filterre is sajnálom hogy kipróbáljam. De mások legalább ennyiért vesznek automatát, szóval ezt még nem mondanám pénzszórásnak, persze nejem azért nézett rám párszor ferdén, hogy már megint mit rendelek, mit méricskélek, még egy hobbi amibe belemerülök
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #12087 üzenetére
AVX Brazil elég jó lett tényleg csokis meg minden.. Rokonoknak kell valami hagyományos az édes szpesölti mellett . (valami olcsóbb )
Most tudatosult bennem hogy ha hangra hallom hogy az őrlő "szenved" már akkor már nagyjából lehet tudni hogy ez túl finom őrlés és kb önthetem is ki csapolás nélkül.. (őrlés lehet szenvedős a szerkezet miatt illetve amiatt hogy ha a szerkezet ok, de akkor meg túl finom a szemcseméret)
[ Szerkesztve ]
-
MC Pite
veterán
válasz kchris78 #12087 üzenetére
Tesztek szerint csak anyyit ér a papír, hogy tiszta a felső szűrő.
A gyári őrölt ízesített vackon javítana elvileg, de nem visz rá a lélekPixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
iatti
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #12095 üzenetére
tuning nélküli alapgép. vastagon fog picit a ceruza.
-
headhunter86
senior tag
válasz Mr.Csizmás #12095 üzenetére
2014-es PID-es eladó 75k. Ez szerintem jobb vétel lehet, ha már Gaggia Classic. Link (home barista eszközök adás-vétele FB csoport)
-
zolnagy
őstag
válasz headhunter86 #12097 üzenetére
Hát nem. Ez pont a nem ajánlott kiherélt verzió. Az ár is így lett belőve gondolom, de nekem nem kéne így sem.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz headhunter86 #12099 üzenetére
én meg semennyire, vagy automata, vagy ipari nagygép
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Derail Valley
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Gumi és felni topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest