Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
válasz Oppenheimer #5400 üzenetére
Épp hogy a pénz miatt problémázik, mert elesett a semmirevaló j2me bevételeitől. Hogy mi lesz, azt egyelőre csak találgatja mindenki.
-
Aethelstone
addikt
Arsenal FC - Go Gunners!
-
nagyúr
válasz Aethelstone #5402 üzenetére
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Aethelstone #5402 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy repülő vezérlésében mit írnak meg Java-ban, amikor ott minden hard real time kell jegyen.... Amúgy jók ezek a videók, kár, hogy nincs több ilyen. Megnéznék egy visszavágást az ms-től.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Aethelstone
addikt
válasz Oppenheimer #5404 üzenetére
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Aethelstone #5405 üzenetére
En azert megmaradok a c/c++ban fejlesztett repulok mellett nem hiaba nem tört be a java azokra a területekre ahol szamit a hatékonyság.
-
WonderCSabo
félisten
válasz Oppenheimer #5406 üzenetére
C++ -ban fejlesztett repülő? Szerintem inkább FORTRAN-ban írják azok vezérlőszoftvereit.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz WonderCSabo #5407 üzenetére
Azt inkább tudományos szimulációknál és kutatásoknál használják szvsz.
-
WonderCSabo
félisten
válasz Oppenheimer #5408 üzenetére
OK, rosszul emlékeztem, régebben ADA volt a fő programozási nyelv a repcsiknél, mi ezt még egyetemen tanultuk is. Ahogy most nézem valóban C/C++ -t használnak.
-
Aethelstone
addikt
Hard real time volt a téma elsődlegesen, nem a repcsik
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Aethelstone #5410 üzenetére
Mindkettő téma volt. Amúgy mondasz példát ilyen javas hard real time rendszerre? Kíváncsi lennék hol alkalmazzák.
-
Aethelstone
addikt
válasz Oppenheimer #5411 üzenetére
Annyira én sem vágom a témát, de Ez a cég csinál ilyeneket. Autók, orvois műszerek szoftverei ha jól látom...
Arsenal FC - Go Gunners!
-
nagyúr
válasz Aethelstone #5412 üzenetére
Orvosi műszerek? Hát én biza nem bíznám a pacemakerem egy javas szoftverre
-
nagyúr
válasz Aethelstone #5414 üzenetére
A java is c-s származék nem?
-
Aethelstone
addikt
válasz WonderCSabo #5416 üzenetére
Pontosan
Nyilván a Java nem a legjobb választás a real time rendszerekhez. Viszont természetesen megvan a maga helye a világban. Ezt itt mindannyian tanúsíthatjuk
C származék alatt egyébként C és C++ értek. Rohadt pointerek
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
floatr
veterán
Kicsit kamion vettétek ezt a videót, nem?
Nyilván nem kell félteni sok vezérlőrendszert és automatikát a javatól, pláne hogy az Oracle kezében a kormány. -
Meezga
újonc
válasz dangerzone #5397 üzenetére
Hello!
Ma én is megküzdöttem ezzel. Megoldás:
http://www.symantec.com/connect/articles/javanetmalformedurlexception-unknown-protocol-socket-console-sep-121[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
-
WonderCSabo
félisten
válasz Oppenheimer #5420 üzenetére
-
Aethelstone
addikt
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Aethelstone #5422 üzenetére
Effective java
-
Aethelstone
addikt
válasz Oppenheimer #5423 üzenetére
Egyébként remek megoldás. Mert ha neadjisten lesz egy rendszer, ahol pl. a 1-5 pozitív szám lesz, de az 1+5 negatív, akkor is tökéletes megoldást fog adni
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Aethelstone
addikt
válasz Oppenheimer #5420 üzenetére
Ez egy kiváló poszt. Mivel nincs leírása a topicnak, ezt simán be lehetne tenni
Arsenal FC - Go Gunners!
-
válasz Aethelstone #5422 üzenetére
Én ilyet már láttam élesben, nem fake
“All nothings are not equal.”
-
axioma
veterán
De, az fake, szol mar a fejl.korny, hogy ket type mismatch van (merthogy parseInt van a toString helyett, irja is lent vmelyik comment).
Az viszont teny, hogy lehet idonkent talalni erdekes dolgokat. Az egyik m.tarsam kapta feladatul egy korabbi program atvetelet, javitasat. Annak a programozoja minden egyes feluleten megjeleno figyelmezteto ablakhoz kulon szalat nyitott... szegeny mire rendberakta, me'g evekkel kesobb is emlegette. -
-
-v-
addikt
válasz WonderCSabo #5433 üzenetére
Ebben is van igazság, meg abban is, hogy valóban szar az oktatás is ... persze attól is függ, melyik intézményről beszélünk.
-
Oppenheimer
nagyúr
+1. En az egyetemen tanultam meg "programozni". Azert teszem idézőjelbe, mert még hurka vagyok.
-
nagyúr
Valóban hozzáállás kérdése? Programozási technológia II beadandó feladat egy android alkalmazás készítése. A félév során eddig csak javaztunk, ma az utolsó órán kezdtük el az androidot. Eljutottunk odáig, hogy mi az az activity. Én meg tudom csinálni a feladatot, mert hobbiból, meg a munkám miatt foglalkozom androiddal. De aki még sose csinált ilyet? Az megszívta?
Másik példa a sima JAVA kurzus. Hát az egy kész vicc volt. Az előadás és a vizsga nagyon nincs pariban egymással. Konkrétan nincs anyag amiből felkészülhetnél leszeded az előadó diáit (ami 10 éve(!) volt utoljára frissítve) és végigrágod, aztán elmész vizsgázni és reménykedsz (mondom ezt úgy, hogy minden EA-n bennt voltam). Na szóval beülsz vizsgára ahol felraknak 10 kérdést. A felére kb tudod a választ, ponthatárt nem közölnek mert mint utóbb kiderül majd úgy húzzák meg, hogy x% átmenjen. Aztán kijavítják a dolgozatod és kurvára bukta és arra hivatkoznak hogy nem írtál le mindent. Te meg nem érted. Gondolkodsz, basszus én leírtam mindent a kérdéshez... És valóban tényleg válaszoltál a kérdésre. A probléma csak az, hogy nem elég válaszolni a kérdésre, hanem a kérdésben lévő fogalomról mindent le kell írni. Mondok egy példát. Kérdés: Mi a legabsztraktabb típus a JAVA-ban? Te benyögöd hogy az interface. De ők nem azt várják. Hanem azt hogy kifejted mi az interface, mikor használjuk, miért stb. Csak hát erről elfelejtenek szólni, te meg nézel bambán amikor kiderül hogy buktad a vizsgát.
És akkor még nem beszéltem az algoritmusokról, a sima prog tárgyról stb
ELTE IK proginf bsc
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Oppenheimer #5437 üzenetére
Fizika nálam offos
Nálunk önképzés van csak tudnám minek fizetik a tanárokat, a googleből tanultam eddig a legtöbbet
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Igazabol eleg nehez megmondani, hogy mit kene tanitani ahhoz, hogy jo programozo legyen aki kijon. Szerintem peldaul annak idejen hianyzott, hogy nem meseltek egy szot sem a verziokezelo meg hibakatalogus rendszerekrol; vagy hogy mi az a kovetelmenykezeles, meg coding standard.
Masreszt meg en 98-ban jottem ki az egyetemrol, java-t csak egy speckoll-on, egy lelkes phd-stol hallgattunk egy fel evet (a C++ meg mint bevez. az oop-be a C-s felev fele volt). Az valtozik, hogy mi a nyelv, de az nem, hogy mi az hogy melysegi kereses vagy verem (nalunk azert ezt egesz jol tanitottak; aztan kesobb voltam demonstrator a gyakorlatan, de az akkori eloado mar kicsit mast rakott a tananyagba). Illetve nalunk nemigen volt csapatmunkas feladat, es pl. nem kellett dokumentaciot kesziteni (ma mar tudom, hogy javult legalabb a szakdolgozatnal az eloiras, pl. kotelezo lett a tesztstrategia es par eredmeny leirasa).Oppenheimer: mernokinfo szerintem az en idomben me'g nem is volt... de szo szerinti mernok nem is akartam volna lenni (nem az elektronok erdekelnek, hanem a magas szintu programnyelvekben alkotas), pont a masik iranybol kozelitettem, a matek absztrakt szintjerol. Amugy akkor me'g jate ttk.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
BME-n nem vészes a fizika, kis készüléssel simán hozható (nekem megajánlott 5 lett mindkettő). Viszont a programozás oktatása így van felépítve:
Első félév: prog alapjai 1 a C-n keresztül bevezet a programozásba. Heti 1 előadás, 1 gyakorlat, ahol papíron kódolunk és 1 labor, ahol gépen kódolunk. Félév végén laborból le kell adni egy legalább 500 soros házit.
Második félév: ugyan ez a felépítés, csak C++, és az OOP-be vezetnek be.
Harmadik félév: itt szoftvertechnológia van, ahol az OOP-t tovább mélyítik, és a "software process"-ről van szó. Itt igazából nagy szoftverek fejlesztésénél használatos modellezési elvekről és a fejlesztés folyamatáról tanítanak. Tesznek említést a coding standardról és a verziókezelőkről is. Ennek a kurzusnak a keretében van 4 Java előadás, ahol leadnak annyi anyagot, ami egy rendes kurzust kitenne, de ezt szoftverlabor 3-mon be is gyakoroljuk. Itt is van nagyházi persze.
Negyedik félév: szoftvertechnikák. C#, tervezési minták, és nem tudok nyilatkozni, mert nem jártam előadásra, és ZH-ig nagyjábból ennyi említésre méltó volt. Utolsó előtti előadáson Charaff Hassan nagyon érdekes témákról beszélt. Kitekintés a jövőbe, cloud, nativ kliensek vs html5 appok, internet of things. Ebben a félévben van szoftlab 4, ahol 4-5 fős csapatokra oszlik az évfolyam és mindenkinek végig kell mennie egy RUP szoftver processzen, aminek az eredménye párszáz oldal doksi és egy játék. Itt értelemszerűen rá vagyunk kényszerülve verziókezelő használatára. Mi git-eztünk. A git miatt váltottam eclipse-ről Ideára, mert eclipsen nem tudtam beállítani a gitet.
5. félévben grafika lesz, amin C++ és opengl van. 5 játékot/programot adnak ki, ebből legalább 3-mat kell elkészíteni, de megajánlott jár, ha asszem legalább 4-et leadsz és megvéded őket.
A legnagyobb probléma itt az szerintem, hogy a többi tárgy mellett nincs elég idő, hogy az ember belemélyedjen a leadandó nagyházikba, nekem eddig mindig kapkodni kellett a végén, amiből gányolás lett és szarul strukturált program.
Ősztől amúgy új tanterv lesz az elsősöknek, irigylem őket miatta. Villanyos maradvány tárgyak egymásba konvergálódnak, amit nagyon hasznosnak tartok.
(#5439) axioma: A mérnök informatika kifejezésben a mérnök nem azt jelenti, hogy asseblyben a biteket baszogatja. BTW ma volt méréslabor ellenörző mérés, ahol oszciloszkópos barmolás mellett assemblyzni is kellett. Na az ilyen tárgyaknak nem sok keresnivalójuk a mérnök infón. szerencsére nem ez dominál.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
Nem vészes a fizika. Én jelenleg főiskolát nyomok vén fejjel(39), Dunaújvárosban, mérnök infót és hidd el, hogy nehéz volt előrángatni a 20 éves fizikatudásom, de egy hármast azért összekalapáltam. Nekem pl. a matek az, ami nagyon nehezen jön vissza
Arsenal FC - Go Gunners!
-
floatr
veterán
Nem igazán hozzáállásnak mondanám. Ahol megfordultam, mindenhol az volt a probléma, hogy egyrészt ostomba tölteléktárgyakkal volt az időnk elcseszve, másrészt meg nem volt sok köze az anyagnak (oktatónak?) a valósághoz.
Emellett apró tényező, hogy sokan simán hozták a megfelelő szintet, amit elvártak, de nem sok közük volt a szakmához.Voltunk páran, akik magunktól tanultunk gyakorlatilag mindent. Kiszemeltünk pár tanárt akikkel együtt lehetett dolgozni, aztán annyi. Közülünk sokan dolgozni kezdtek fősuli/egyetem mellett.
-
floatr
veterán
Egyébként megdöglünk mind [link]
-
nagyúr
válasz Aethelstone #5443 üzenetére
A matek az megint meger egy miset nalunk az osszes matek vizsga (targyak fele) abbol all hogy bofogj vissza 150-200 tetelt es 50-70 bizonyitast.
Az androidrol meg loturot nem tanitanak, specit meg lehetetlen felvenni
[ Szerkesztve ]
-
Lortech
addikt
Ennyi erővel ezer + 1 dolgot sem tanítanak, csak java-n belül is végtelen időt el lehet tölteni különböző területek, technológiák tanulmányozásával. És nem elvárható, hogy az oktató fél évente új tananyagot gyártson, mert épp új android verzió vagy paradigmaváltás van egy technológián belül. Még aki teljes időben ezzel foglalkozik se tud mindent lekövetni, kipróbálni.
A matek alap viszont úgymond örök. Nekem inkább azzal volt bajom a felsőoktatásban a matek kapcsán, hogy nem hozták össze jobban az informatikai alkalmazásával. Nem biztos hogy ~ugyanazt a matekot kéne tanítani egy programozónak meg egy matekosnak, és ez alatt nem azt értem, hogy infósnak gyógymatek legyen, hanem hogy megpróbálják bemutatni, hogy miért fontos elsajátítani, mihez kellhez. Ehhez persze olyan oktató kell, aki több területen is aktív, nem csak jó matekos, hanem infós is.
Talán ki lehetne dolgozni egy jobb módszert, tananyagot is, aminek következtében az infós hallgató több értelmét látná a matektanulásnak, ezáltal nem csak a túlélésre játszana belőle, mint a többség. Aztán kilép államvizsgáról és már el is felejtette az egészet..Thank you to god for making me an atheist
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Lortech #5447 üzenetére
Nalunk a bevezetes a szamitaselmeletbe 1-2 tárgyak alapozótárgyak voltak a kódolástechnikához és algoritmuselmelethez, ahol kő keményen olyan matek van, amit az informatikában alkalmaznak. De bsz1-2-nel is Kitért az oktató a különböző alkalmazasaira az tanult dolognak. Analízis 1-2 meg a jelek es rendszerek es szabalyozastechnika targyaknak az alapozó tárgyai. Ezek inkabb a villamosmernokoknek valo dolgok... Szerencsere a 2 targy egybe lesz vonva az uj tantervben. Adatbazisok targyat kifelejtettem, az az algoritmuselmelet utan jon, es ott az adatbazisok matematikai alapjait tanuljuk meg.
Ma pont keszultem algel vizsgara, es neztem a felvett eloadas videokat. Hashről volt szó, és mondta a tanárnő, hogyha a hashtáblába beszúrásnál linearis próbát alkalmazunk, akkor azert megyunk az indexeken negativ irányba, mert akkor a vegen 0-hoz kell hasonlitani, es a compilerek is minden osszehasonlitast 0-val valo osszehasonlitasra vezetnek le. Mig ha pozitiv iranyba mennenk, akkor a vegen M-1-gyel kene összehasonlítani. Valami ilyesmi volt, de a lenyeg, hogy nagyot neztem, hogy a matematikus tanárnő, hogy vagja a processzorok elvi mukodeset nem vartam volna tole el.
Bocs a random ékezetek miatt, mobilrol irtam es neha hasznaltam a keyboard suggestion-jeit, neha meg nem.
-
pokerecske1
csendes tag
válasz Oppenheimer #5448 üzenetére
PhD (in mathematics) 1999, Budapest University of Technology and Economics
PhD (in Computer Science) 1994, The University of Chicago
MSc in mathematics 1983, Eötvös Loránd University -
Oppenheimer
nagyúr
válasz pokerecske1 #5449 üzenetére
Ejj, ezt nem is néztem meg. Nem semmi a tanárnő.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- Playstation/Xbox konzolok
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 21 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- ÚJ Gledopto 5in1 LED mini controller - Philips Hue és Apple Home kompatibilis
- Lenovo M75q mini PC (Ryzen5 PRO 4650GE ~12500T intel vonalon 16GB DDR4 240 SSD) gyakorlatilag új
- 2db Seagate Enterprise Capacity / 4TB / 128MB / 7200rpm / SATA3 / ST4000NM0115 / 100/100
- ASUS TUF Gaming Geforce RTX 3070Ti videókártya
- Samsung Buds 3
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest