Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Totheground

    addikt

    válasz r3dsnake #105191 üzenetére

    Meg pár "protipp":
    - Halgass minnél több beszédet. Rádió, drama CD, beszélgetős műsorok, BÁRMI. Akkor is, ha először nem érted. Mocsok sokat fog jelenteni később, nem is beszélve arról, hogy ha ugyanazt a szöveget 4-5-10szer meghallgatod, a végén azt is ki fogod belőle hallani, amit az elején abszolút nem értettél.
    - Írj. kézzel. Sokat.
    - Kezdd el a kanjikat mihamaradd. Tanuld meg és MINDIG tartsd be a vonássorrendet. Egy idő után szinte be fog égni és egy full ismeretlen kanjit is helyesen fogsz leírni.
    - Kapcsold be a Chinese handwriting keyboard-ot iOS-en. Így be tudod rajzolni a kanjikat, ami baromi sokat segít a szótárazásnál, ha nem ismered az olvasatokat vagy a SKIP-et.
    - Szerezz be egyszerű, lehetőleg furiganázott (a kanji mellett ott a hiragana olvasat) mangát. Yotsuba vagy hasolók. Vagy akár gyerekkönyveket. Ezeknek egyszerű és érthető a nyelvezete. A szavakat/kanjikat jegyzeteld ki.
    - Ha tudod és boldogulsz úgy is, állítsd japánra a telefont, gépet. A szavakat jegyzeteld ki.
    - Használd az említett Ankit. Vannak jó kész deck-ek, de ajánlott néhány sajátot is vezetni (pl mindjárt mehetnek bele az előző két pontban kijegyzetelt szavak)
    - Az esetek 99%-ában (szerintem) rossz sorrendben tanítják az igeformákat. Elsőre szinte mindig a -masu alak van (tabemasu, arimasu, blabla) pedig mindennek az alapja a "szótári" forma (-u végű, taberu, aru, etc). Abból baromira konnyen ragozod a -masu alakot és az összes többit is, fordítva viszont zűr. A -te formákat tanuld meg mindjárt az elején és vésd be NAGYON (tabete, atte(!)) mert piszok sok dolog alapját képzik.
    - A sonkeigo-t (udvarias nyelv) egyelőre messzire kerüld el. Az újságokat dettó.
    - Ha már valamennyire megy, szerezz egy penfriend-et (akár online, de kézzel írva mégjobb) illetve járj el kétnyelvú meetup-okra, ha van a közeledben
    - Próbáld meg élvezni. :DDD
    - Utazz ki Japánba minnél hamarabb 1-2 hétre. Sokat segít és kurvamód motiváló. :DDD

    Most ennyi, megyek kávézni. :DDD

    Tokyoite - https://www.instagram.com/denipi_m/

Új hozzászólás Aktív témák