Új hozzászólás Aktív témák

  • eszizoli

    csendes tag

    válasz orrlyuk #2805 üzenetére

    Nekem is volt dolgom egy hibás T43-assal, ami hasonló hibát produkált. Sok utánajárás és angol nyelvű fórumozgatás után kiderült, hogy sajnos több T43-assal is megesik.
    A hiba oka, hogy az ATI X300-as chip, amely BGA tokozású (golyók) forrasztása megreped és emiatt kimerevedik a kép és megáll a gép. Néha egy kis idő múlva elindul, mintha csak pause-t nyomtunk volna.
    Amerikában van olyan cég, akik kifejezetten erre a hibára kínálnak megoldást, amely két féle lehet: ráforrasztanak a chipre, vagy teljesen kiveszik, ilyenkor újra kell golyózni és úgy beültetni. Az utóbbi módszer teljesen biztosan helyrehozza a forrasztást, viszont a sok forrasztástól (golyózásnál is forrasztják) nagyobb eséllyel tönkre megy a chip, valamint nagyon drága, főleg magyarországon, már ha megtalálod azt a kb 5 céget, akik tisztességesen meg is tudják csinálni.
    Végül a cégektől kapott információk és a hozzáállásuk alapján két cégre szűkítettem a kört: deltaline és ban.co.hu. Ebből az utóbbi olcsóbb volt, ráadásul sikerült megbeszélni velük, hogy elvigyék a gépet, mikor Pesten járnak, és vissza is hozták.
    A gép azóta működik HIBÁTLANUL! :C
    Mivel több mint 1.5 éve volt az eset, ezért érdemes lehet utánajárni ki foglalkozik BGA forrasztással, és az is fontos, hogy legyen hőtérképük a chip-hez. (pl. most találtam egy ilyet a google-ben: http://bgaforrasztas.hu/, ha annak idején lett volna ilyen...)

Új hozzászólás Aktív témák